Diskuse Elektrika.cz

Pracovní zóna => -B- 30 denní zóna dostupných diskusí => Téma založeno: Lad Smi 10.01.2017, 20:21



Název: Jak zapojit světlo se senzorem na půdě?
Přispěvatel: Lad Smi 10.01.2017, 20:21
Ve starém domě na půdě jsem si chtěl zapojit světlo se senzorem, bohužel jsem narazil na problém, který skýtala krabice, v níž byly zapojeny velmi chaoticky kabely. Tak chci poprosit o radu, jak to správně zapojit. Nakreslil jsem takové primitivní schéma (viz připojený obrázek). Stav před tím, než jsem chtěl zapojit světlo s pohybovým senzorem, stav,který fungoval x let a který zapojoval někdo někdy: Vypínačem se při vstupu na půdu vypíná jak světlo, tak zásuvka. Jak prosím připojit světlo se senzorem a zachovat i stávající světlo a zásuvku.


Název: Re: Jak zapojit světlo se senzorem na půdě?
Přispěvatel: Patrik Mlynar 11.01.2017, 15:05
Fiha, moderator ma asi  ked to pustil dalej, ta "schema" je uzasna :-)

V principe nakreslene spravne, ale problem moze byt v detailoch ako podlozenie krabice a svietildla nehorlavou podlozkou, hlinikove vodice, ochrana kablov proti poskodeniu ...

Pomohli by fotografie sucasneho stavu.


Název: Re: Jak zapojit světlo se senzorem na půdě?
Přispěvatel: Pavel Horský 11.01.2017, 16:46
Fiha, moderator ma asi  ked to pustil dalej, ta "schema" je uzasna :-)


Co má moderátor?


Název: Re: Jak zapojit světlo se senzorem na půdě?
Přispěvatel: Jirka Š. Svejkovský 11.01.2017, 16:54
Já v tom obrázku chybu nevidím.


Název: Re: Jak zapojit světlo se senzorem na půdě?
Přispěvatel: Zdeněk Pikhart 11.01.2017, 17:32
Co se týká funkce, tak to fungovat bude. Co se týká bezpečnosti, na to nedokážu odpovědět.
Takové zapojení se učí děti na základce ve fyzice. Jako úloha za 3.


Název: Re: Jak zapojit světlo se senzorem na půdě?
Přispěvatel: Hugo K. 11.01.2017, 18:56

Takové zapojení se učí děti na základce ve fyzice.

Bejvávalo,bejvávalo.
Před téměř 50 lety s náma učitel v dílnách,tuším 7.třída,dělal lampičku na 220V.

Dnes by si to netroufl, taky by mohl skončit u soudu.


Název: Re: Jak zapojit světlo se senzorem na půdě?
Přispěvatel: Jan Bocek 11.01.2017, 19:18
Já v tom obrázku chybu nevidím.

Já také ne. Dotaz je jen jak to zapojit, ne jak to instalovat.


Název: Re: Jak zapojit světlo se senzorem na půdě?
Přispěvatel: Milan 365 11.01.2017, 20:51
Bejvávalo,bejvávalo.
Před téměř 50 lety s náma učitel v dílnách,tuším 7.třída,dělal lampičku na 220V.


Tak za mě to bylo stejné.Asi před pěti lety jsem ji objevil a v létě mi svítí na terase při grilování :)


Název: Re: Jak zapojit světlo se senzorem na půdě?
Přispěvatel: Patrik Mlynar 11.01.2017, 22:26
Co má moderátor?


Malo tam byt "moderator ma d.o.b.r.y. d.e.n." ale asi to filter vyradil ako pozdrav.
Vacsinou podobne otazky koncia s tym, ze bastlicom sa neradi, tak ma to prekvapilo, ked to preslo.


Název: Re: Jak zapojit světlo se senzorem na půdě?
Přispěvatel: Jiří Schwarz 12.01.2017, 06:34
Nevidíte chybu?
Otázkou je,jestli je to opravdu tak zapojené, jestli se vypínačem vypíná i ta zásuvka...
Pak bychom se mohli bavit o tom, že okruh by měl mít "plný počet vodičů", takže buď "desítka PEN" nebo N a PE, také by se dalo diskutovat o tom, jestli to není rozvod na "dřevu", pak by tam podobně jako v dřevostavbě byl vhodný chránič...


Název: Re: Jak zapojit světlo se senzorem na půdě?
Přispěvatel: Jiří_Hrubý 12.01.2017, 08:30
Pohlížel bych na to jako na rozšíření stávající instalace bez změny jištění. Připojení nového světla ale provést 3x1,5 a bod rozdělení v té (nejspíš) acidurce. Do celkové rekonstrukce holt nechat TN-C bez chrániče.
Nejlepší by byla návštěva elektrikáře a dát tomu nějakou štábní kulturu, byť i se stávajícím přívodem.