Diskuse Elektrika.cz

Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici => Plánování, úvahy, vysvětlení, pochopení principu, rozhodování o tom, co si přeji, potřebuji, chci ... => Téma založeno: Jan Otrubkač 27.10.2016, 12:22



Název: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Jan Otrubkač 27.10.2016, 12:22

Když si do garaže nechám vytáhnout z rozvodnice 3 faze na ktere necham pripojit červeny 5ti kolik 16A na nabijeni auta.  
Rozum mi ríká že zasuvka bude mit na každé fázi 16A 230V, tedy maximalni vykon nejakych 11kW.
Nejde mi ale do hlavy proč se teto zasuvce říká 400V?
Kde se tam těch 400V vezme?
To jako na každé fázi je 400V?  
To by takova zasuvka daval az cca 20kW?
To je blbost ne?


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Čestmír Kubáček 27.10.2016, 14:23
400V je napětí mezi fázemi, vysvětlí vám to odborník, co to bude zapojovat. Je to trošku matematika, trošku elektrotechnik a.


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Jirka Š. Svejkovský 27.10.2016, 14:28
Vysvětlení od Petra Doležala najdete zde:
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,6922.0.html


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Jiří Schwarz 27.10.2016, 18:50
Proč to tak je se dá trochu naznačit když si namalujeme z jednoho středu po 120 stupních 3 úsečky dlouhé 230mm a zkusíme změřit vzdálenost mezi konci úseček.
A podobné je to tam s tím napětím. Proti středu mají jednotlivé fáze 230V, mezi sebou 400V
 


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Jirka Š. Svejkovský 27.10.2016, 19:24
Obávám se, že vysvětlit co znamená rotace vektoru harmonické funkce bude docela oříšek i v rámci této diskuse.


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: David Frýba 27.10.2016, 21:59
Hlavně tu zásuvku nezapojujte vy.


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Ladislav Koštejn 29.10.2016, 11:08
Doporučuji vyhledat odborníka , který zásuvku instaluje a na požádání vysvětlí jak to s napětím v ní je (jak už zde mými kolegy bylo řečeno výše) :) :) :)!


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Milan Illek 29.10.2016, 17:27
Proč to tak je se dá trochu naznačit když si namalujeme z jednoho středu po 120 stupních 3 úsečky dlouhé 230mm...
Tak to bych nedokázal, uměl bych to pouze nakreslit.   ;D


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Milan Hudec 29.10.2016, 19:49
Tak to bych nedokázal, uměl bych to pouze nakreslit.   ;D
Tak to jsem s ohledem na to že vím o vaší odbornosti nepochopil (no) (no)


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Fuk Tomáš 29.10.2016, 20:56
Tak to jsem s ohledem na to že vím o vaší odbornosti nepochopil (no) (no)
Drobnomalbu štětcem zvládají dobře Číňani a Japonci, mezi něž kol. Illek zjevně nepatří  :D


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Jaroslav Molák 30.10.2016, 06:58
V zásuvce máme napětí, až připojením spotřebiče teče z této zásuvky proud (píšu o fyzikálních veličinách probíraných na základní škole). Jaký proud teče je na příkonu spotřebiče. Ale nespojujte ve svém rozumu odebírané výkony s Vámi předpokládaným jištěním to nená nic společného s existencí napětí v zásuvce. Zásuvky s vyšším napětím jsou určeny na všší odebírané výkony.
Protože jste laik berte to tak, že v jednofázové zásuvce je napětí fázové a v trojfázové zásuvce je napětí združené, přesně tak jak se to přibližuje žákům ve fyzice v základní škole, samozřejmě pokud vyučující si může říkat, že je učitel.
V jednofázové zásuvce naměříte 230 V a v třífázové zásuvce naměříte i 400 V. Těchto 400 V je napětím združeným mezi jednotlivými fázemi.
Tedy odpověď na Vaši otázku: 400 V je napětí mezi jednotlivými fázemi a vzniklo ve zdroji, které dodává elektrickou energii.


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Martin H. 30.10.2016, 13:35
Kde se tam těch 400V vezme?

Skladanie striedavých napätí:

1. rovnaká fáza
Fáza A: +-+-+-
Fáza B: +-+-+-
rozdiel napätí = nula

2. protifáza
Fáza A: +-+-+-
Fáza B: -+-+-+
rozdiel = 2x zosilnenie

3. trojfázová zásuvka
niečo medzi 1 a 2, ale bližsie k 2.
rozdiel = 1,73 x zosilnenie (230- > 400V)


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Jirka Š. Svejkovský 30.10.2016, 13:53
Nepřekombinova l jste ty plusy a mínusy?


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Milan Illek 30.10.2016, 15:03
Tak to jsem s ohledem na to že vím o vaší odbornosti nepochopil (no) (no)
Je to úplně jednoduché. Maluje malíř - barvami štětcem, případně štětkou či válečkem (malíř pokojů). Schéma se kreslí psacími potřebami či na plotru, ale kresba může být i ve výtvarném umění, např. uhlem, perem apod.  :)


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Jirka Š. Svejkovský 30.10.2016, 15:06
Vytvořil jsem jednoduchou tabulku a graf v Excelu.

Jsou tam zobrazeny tři průběhy napětí L1 (modrá), L2 (červená) a L3 (zelená) proti zemi (fázové napětí, efektivní hodnota 231V).

Fialovou je zobrazen rozdíl napětí mezi fázemi L1 a L2 (sdružené napětí 400V).

Už je to jasnější?


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Martin Škopek 30.10.2016, 15:25
Pro názornost je graf dobrý, ale při zobrazování okamžitých hodnot napětí by amplitudy (maxima) číselně měly mít hodnotu cca 325 V, tedy efektivní hodnota napětí (230 V) × odmocnina ze 2.


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Milan Illek 30.10.2016, 15:40
Pro názornost je graf dobrý, ale při zobrazování okamžitých hodnot napětí by amplitudy (maxima) číselně měly mít hodnotu cca 325 V, tedy efektivní hodnota napětí (230 V) × odmocnina ze 2.
Taky mě to prvně napadlo, ale vzhledem k obsahu dotazu by stačilo sdělit, že 400 V je mezi fázemi navzájem a 230 V vždy mezi fází a N (pokud tam je).


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Jirka Š. Svejkovský 30.10.2016, 16:15
Pro názornost je graf dobrý, ale při zobrazování okamžitých hodnot napětí by amplitudy (maxima) číselně měly mít hodnotu cca 325 V, tedy efektivní hodnota napětí (230 V) × odmocnina ze 2.

Nechtěl jsem působit paniku, proto je to v efektivních hodnotách i vzhledem k dotazu.

Taky mě to prvně napadlo, ale vzhledem k obsahu dotazu by stačilo sdělit, že 400 V je mezi fázemi navzájem a 230 V vždy mezi fází a N (pokud tam je).

Ono tam to N vůbec být nemusí :) , stačí uzel hvězdy.


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Milan Illek 30.10.2016, 16:43
Ono tam to N vůbec být nemusí :) , stačí uzel hvězdy.
Potom je dotaz technicky nejasný, viz zadání (z rozvodnice si nechám vytáhnout 3 fáze...)  :-[


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Jan Otrubkač 30.10.2016, 17:47
Tak to sem nečekal. Děkuji mnohokrát pánové za takovou ochotu vysvětlení přiblížit laikovi ;) S tím napětím 400V už to myslím celkem chápu. Sice mi stale nejde do hlavy jak se tedy pak počíá maximáni příkon co mi ješte nevyhodí jističe(3x16A), jelikož u obyč zásuvky prostě vynásobím 230x16 a hotovo. Tady si tedy nejsem jist ale bude to asi těch 3x230x16. Nicméně děkuji za ochotu;))


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Jirka Š. Svejkovský 30.10.2016, 18:52
Potom je dotaz technicky nejasný, viz zadání (z rozvodnice si nechám vytáhnout 3 fáze...)  :-[

Buďme shovívaví,  je to dotaz laika.

Tady si tedy nejsem jist ale bude to asi těch 3x230x16.

V podstatě je to správná úvaha.

Námět na další vzdělávání je účiník a charakteristik y jistících prvků.


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Martin Škopek 30.10.2016, 22:22
Já už to tady někde postoval dříve (v jiném vlákně) – doporučuji si stáhnout freewarový prográmek Power Quality Teaching Toy a pohrát si s ním...

http://www.powerstandards.com/PQTeachingToyIndex.php


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Milan Hudec 31.10.2016, 00:02
Je to úplně jednoduché. Maluje malíř - barvami štětcem, případně štětkou či válečkem (malíř pokojů). Schéma se kreslí psacími potřebami či na plotru, ale kresba může být i ve výtvarném umění, např. uhlem, perem apod.  :)
Schema zapojení se dá jak nakreslit tak namalovat spíše nežli plátno jak namalovat či nakreslit.
Je to jako hledat přísné hranice v konvenci hranic rock/pop.


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Roger 31.10.2016, 00:39
Tak to sem nečekal. Děkuji mnohokrát pánové za takovou ochotu vysvětlení přiblížit laikovi ;) S tím napětím 400V už to myslím celkem chápu. Sice mi stale nejde do hlavy jak se tedy pak počíá maximáni příkon co mi ješte nevyhodí jističe(3x16A), jelikož u obyč zásuvky prostě vynásobím 230x16 a hotovo. Tady si tedy nejsem jist ale bude to asi těch 3x230x16. Nicméně děkuji za ochotu;))

Prikon, ktery vam jeste nevyhodi vas bezvadny a neopotrebovany jistic, je 3x230x16x1,13 a prikon, ktery vam uz jistic musi do 60 minut vyhodit je 3x230x16x1,45[W]... Plati, pokud mate faze rovnomerne zatizene.

Takze v praxi neco mezi 1,13 a 1,45 (http://vlastnispotreby.ecservice.cz/IMG/d01.jpg) nasobkem nominalni hodnoty jistice ;-)

Ps: momentalne si s tim hraju a i kdyz mam zatez 24 kW, tak vyhodit 3x25A je s urcitymi jistici ponekud problem :-) vychazi mi, ze jistic na zacatku sve zivotnosti drzi vice, nez po par letech? lets play..

Pro zajimavost, starsi moeler vyhodil za 17 minut... A novy Noark - no uz jsem po 30 minutach nemel tu trpelivost ale tabulkove by asi mohl drzet i nekonecne dlouho, nebot 17,25 (3x25A) x 1,45 = 25,01 kW > 24 kW testovaci zateze :-) Asi bude v praxi nejvice zalezet, jak se bude jistic dobre chladit, ranni mraziky to jisti...


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Milan Illek 31.10.2016, 00:51
Schema zapojení se dá jak nakreslit tak namalovat spíše nežli plátno jak namalovat či nakreslit.
Otázkou ale zůstává, zda to, že se něco dá udělat je taky vhodné. Hlavně pro VTZ.
V projekci EZ byly kresličky výkresů a malířky ksichtu.  ;D


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Milan Hudec 31.10.2016, 19:12
Otázkou ale zůstává, zda to, že se něco dá udělat je taky vhodné. Hlavně pro VTZ.
V projekci EZ byly kresličky výkresů a malířky ksichtu.  ;D
Asi bych v tomto na slovíčkách nebazíroval, jazyk prostě prochází vývojem a co se dříve považovalo za chybu či nepřesnost je dnes standartem.


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Jirka Š. Svejkovský 31.10.2016, 20:59
Asi bych v tomto na slovíčkách nebazíroval, jazyk prostě prochází vývojem a co se dříve považovalo za chybu či nepřesnost je dnes standartem standardem.


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Milan Illek 31.10.2016, 23:54
Asi bych v tomto na slovíčkách nebazíroval, jazyk prostě prochází vývojem a co se dříve považovalo za chybu či nepřesnost je dnes standartem.
Kreslení je pořád kreslení a vývoj jazyka na to nemá žádný vliv.


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Fuk Tomáš 01.11.2016, 01:15
No jo, ale co pak s tím, když někdo kreslí malůvky?


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Milan Hudec 01.11.2016, 09:09
Kreslení je pořád kreslení a vývoj jazyka na to nemá žádný vliv.
Ale má, mnoho přesnomluvy končí v zapomění či akademických sférách jelikož je prostě nemoderní či její používání spíše společensky kontraprodukti vní.
Dnešní mladá generace to neřeší a povětšinou to na papír dává, čmárá, taguje.


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Kastner Lubomír 01.11.2016, 09:25
Na vaši otázku " Co my ještě nevyhodí" je poměrně těžká odpověď. Jde i o to, co budete napájet. tedy co připojíte do zásuvky nebo zásuvek. Zda třeba světla, nabíječku, svářečku nebo např. kompresor. Elektromotory se chovají trochu jinak než jiná zátěž. Také proto jsou pro napájení elektromotorů doporučovány jistící prvky z řad C a výše. Standartně se montují jistící prvky řady B. Takže je nutno vzít v potaz i tyto skutečnosti.


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Fuk Tomáš 01.11.2016, 09:59
Ale má, mnoho přesnomluvy končí v zapomění či akademických sférách jelikož je prostě nemoderní či její používání spíše společensky kontraprodukti vní.
Dnešní mladá generace to neřeší a povětšinou to na papír dává, čmárá, taguje.
Jenže, Milane, my jsme tady na odborném fóru, nikoli na mejdanu teenagerů, a tomu sluší přesné a správné vyjadřování.


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Václav Třetí 01.11.2016, 10:44
Myslím, že vše potřebné bylo řečeno asi tak v první polovině první stránky tohoto vlákna. 

Tazatel na druhé straně již za odpovědi poděkoval a měl ještě dotaz na maximální možný odebíraný výkon, na což mu bylo také již odpovězeno, byť trochu složitě a pro laika nevhodně. Takže já dodám, že pro jištění 3x16A lze počítat s možným trvalým odběrem v každé fázi 3,7kW tedy celkem 11kW.  Koeficienty 1,132 a 1,45 jsou pěkná matematika, ovšem tyto hodnoty jsou určeny zejména pro překonávání jevů při rozběhu některých spotřebičů (motory, transformátory).

Nedoporučuji přetěžování jističů, jejichž jejich vlastnosti se pak rychle zhoršují.

Problematiku malování a kreslení bych přenechal na nějaké diskusní forum lingvistů.


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Milan Illek 01.11.2016, 10:57
Problematiku malování a kreslení bych přenechal na nějaké diskusní forum lingvistů.
Žádná není.  ::)


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Roger 06.11.2016, 23:12

Nedoporučuji přetěžování jističů, jejichž jejich vlastnosti se pak rychle zhoršují.


Je vzdy otazkou uvahy (a vypoctu), zda je levnejsi vymenit jistic jednou za x let anebo po tuto dobu platit zvyseny pausal/jistic...

Priklad: Pokud si da sporak byt 10kW na chatu kde bude dvakrat do mesice spinat dve plotny, asi je pitomost navysovat hlavni jistic a 1x16A (3,7kW) v pohode staci a jistic vydrzi desitky let...


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Jirka Š. Svejkovský 07.11.2016, 06:56
Priklad: Pokud si da sporak byt 10kW na chatu kde bude dvakrat do mesice spinat dve plotny, asi je pitomost navysovat hlavni jistic a 1x16A (3,7kW) v pohode staci a jistic vydrzi desitky let...

Obávám se, že za těch 10 minut, co jistič podrží ty dvě plotny toho moc neuvaříte.


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: ACEOF ACES 07.11.2016, 13:17
Záleží na teplotě, charakteru zátěže, způsobu zatěžování, kvalitě a stáří jističe, seskupení, poloze, tlaku aj. Tj. záleží na provozních podmínkách a kvalitě jističe.

Koeficienty 1,05; 1,3; 1,13; 1,45; 2,55; 1,25; 1,6 aj. platí pro nový neopotřebovaný, samostatně umístěný jistič při stanovené teplotě, např. 30°C, bez proudových nárazů a špiček a bez předchozího zatížení.


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Roger 12.11.2016, 18:12
Obávám se, že za těch 10 minut, co jistič podrží ty dvě plotny toho moc neuvaříte.

Ne? Ja Tak si nekdy zkuste na indukcni desce spustit P (power), ten boost do 1-3 minut zacne varit ze musite ubrat :-) Normalni vareni polivky v 3L hrnci je tak na 2-4 stupen a to muze byt odhadem okolo  250 Watt na plotnu, navic pulznich... To jde na indukci dobre videt...

Proc si myslite ze plotny pojedou 10 minut na MAX? Ani sklokeramika vam nepojede na max takovou dobu...

Jak jsem napsal jinde, zatek 25kW naplno a ani za cca 35 minut jsem nevyhodil 3x25A :-) pak uz jsem to vzdal...


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Milan Illek 13.11.2016, 18:19
Jak jsem napsal jinde, zatek 25kW naplno a ani za cca 35 minut jsem nevyhodil 3x25A :-) pak uz jsem to vzdal...
Ať to vaří jak chce, rozvody se nedimenzují podle časového průběhu zátěže spotřebičů.  :-[


Název: Re: Kde je v třífázové zásuvce 230V a kde 400V?
Přispěvatel: Roger 13.11.2016, 23:05
Chcete rict, ze rozvody (cehokoliv, vody, tepla, internetu, elektriny) dimenzujete podle souctu maxima pripojenych koncovych bodu? Selskym rozumem mate rozvod, k tomu odpovidajici jisteni a potom praxi - drzi/nedrzi, pouzitelne/nepouzitelne.
Reakce byla na vetu "za těch 10 minut, co jistič podrží ty dvě plotny toho moc neuvaříte." a 12 let bez problemu a nikdo z kucharu si jeste nestezoval, tak me to furt hlava nebere.