Diskuse Elektrika.cz

Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici => Plánování, úvahy, vysvětlení, pochopení principu, rozhodování o tom, co si přeji, potřebuji, chci ... => Téma založeno: Jan P 03.06.2016, 10:27



Název: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Jan P 03.06.2016, 10:27
V návodu od výrobce je uvedeno, že kotel je nutné, v případě údržby apod., bezpečně odpojit od sítě v místě instalace. Bylo mi doporučeno, že kvůli vyšší bezpečnosti (přehlednost při vytažení zástrčky) je dobré použít na zeď 5p 3f zásuvku 400V, 32A a do ní kotel připojit. Kotel má 9kW, max. proud cca. 13A, jištění doporučené 3x16A a připojení kabelem 5x2.5, délka kabelu z domovního rozvaděče je max. 3metry.

Lze použít zásuvku nebo je nutný 3f vypínač?
To, že je vytažená zástrčka přehlednější, to je jasné.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Vít Rotrekl 03.06.2016, 18:36
Nenapada me duvod proc to pripojovat pres zasuvku. Dle me staci jistic v rozvadeci, navic kdyz je hned vedle, tak snad clovek co se v tom bude stourat vi co dela a ze si beznapetovy stav overi...


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: pegas100 03.06.2016, 18:45
Od toho má snad na sobě vypínač.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: David Hruda 03.06.2016, 18:46
V návodu k instalaci elektrických kotlů bývá požadavek na vypínač v dosahu u kotle, takže tam má být. Určitě bych tam radši viděl správně dimenzovaný spínač, ale legislativně asi proti zásuvce a vidlici nic nestojí.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Zdenek Hejčl 03.06.2016, 18:56
Pokud vím, tak se kotle  připojují přes vypínač. Je hlavně pro servis a nakonec to mají v podmínkách pro připojení.
Přes zásuvku ani náhodou.
Má to několik důvodů:
1/ rychlé a hlavně bezpečné odpojení
2/ zkusil jste si vytáhnout vidlici ze zásuvky pod zátěží? (9 kW)  (zle)
3/ někdy se ty kontakty ve vidlici malinko zapečou a nejde vyndat - nutnost sekyrky a izolačních rukavic v místě instalace
Ono stačí mírně nedotažené svorky, zásuvka se nataví a nejde ven. Již jsem jich několik musel demontovat pomocí hrubé síly a to tam byla jen míchačka na beton a motor 2,5kW!


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Jiří Schwarz 03.06.2016, 19:23
...legislativn ě asi proti zásuvce a vidlici nic nestojí.
Legislativně snad nic.
Ale technicky to u některých kotlů není ideální stav.

U staršího kotle bych to neřešil, ale nové bývají nabité elektronikou.
Opravdu je správné mít tam "jen" ten silový přívod?
Je dobře, aby se elektronika kotel vypínala s přepnutím na vt?
Já jsem pro řešení, které je v návodu, kdy tam má výrobce namalovaný "trvalý" přívod, k tomu tam má dotažený signál HDO, který řídí vypnutí a zapnutí topných spirál, ale elektronika včetně napájení oběhového čerpadla zůstává napájena.
Protože když to vypnu, vypnu si třeba i přijímač bezdrátového termostatu a při zapnutí kotel "neví" jaký poslední signál od termostatu přišel...

Takže odpověď ANO nebo NE je tady problém, když neznáme některé technické podrobnosti.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Patrik Dedík 03.06.2016, 22:25
Inak toto aj mna zaujima. Ci pouzit vypinac, alebo staci istic v rozvadzaci. Vypinac aky, sporakovy? Zasuvku by som nedaval;)


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: David Hruda 03.06.2016, 22:38
...
Opravdu je správné mít tam "jen" ten silový přívod?
Je dobře, aby se elektronika kotel vypínala s přepnutím na vt?...
Jestli je v přívodu spínač nebo vidlice přece nehraje roli, je to vypnuté úplně stejně, ne?
...Ci pouzit vypinac, alebo staci istic v rozvadzaci. Vypinac aky, sporakovy? ...
Dle návodu výrobce. A jaký? Vhodný, který umí vypnout příslušný proud a zabezpečí předepsanou mezeru mezi kontakty (3mm).


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Patrik Dedík 03.06.2016, 22:55
jaký? Vhodný, který umí vypnout příslušný proud a zabezpečí předepsanou mezeru mezi kontakty (3mm).
No to moze byt aj sporakovy, alebo potom 3 polovy co vyzera ako klasicky. Co je peknejsia varianta...Asi by som dal nadomietkovy, aby sa tam dal dostat lepsie kabel, alebo ten tehem zapni- stiskem vypni :d


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Jiří Schwarz 04.06.2016, 01:35
Jestli je v přívodu spínač nebo vidlice přece nehraje roli, je to vypnuté úplně stejně, ne?...
Trochu "psychologický" a podle zapojení i technický rozdíl je v tom, že u zásuvky odpojím i PE a jaký pak mohu za jistých okolností mít na kotli potenciál, když tam budu mít ovládání HDO? Co když na stejném vodiči od přijímače HDO budu mít ještě nějaké relé nebo stykač?   


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Jan Franěk 04.06.2016, 06:45
Sice nic nebrání použití vidlice 16A jako hlavního vypínače, ale u pevně připojeného elektrokotle bych s tím měl osobně trochu problém.
Plně souhlasím s argumenty Jirky Schwarze, především ohledně HDO a možného nebezpečného potenciálu (i když na elektrokotly máme svorku pro pospojení  ;) ).  Do elektrokotle totiž správně patří dva kabely. Napájení a řídící signál HDO. Mnoho ..... toto podceňuje a ovládají přívod stykačem v rozvaděči, což je hrozná prasečina a brání to řádnému fungování elektrokotle. Například jde o doběh čerpadla po vypnutí lelektrokotle, který umožní dochladit rozpálená tělesa. To co mají doma prasečinu, pak ve velkých mrazech, kdy nastavují vysokou teplotu do radiátorů, mívají problém s vypadáváním havarijního termostatu, když se tělesa nedochladí po "centálstopu" elektrokotle a ten se velmi rychle v tom malém objemu přetopí. Navíc to neodpovídá zapojení v návodu a prý to může mát vliv na záruku. Ale o tom jsem jen slyšel a nemám to potvrzené.

Jako vypínač postačí jistič v rozvaděči, pokud je někde v dosahu. Jinak také doporučím pevně zabudovaný vypínač nedaleko elektrokotle, kde zůstane připojené PE. Ale je jasné, že i to potrubí (Fe,nebo Cu), včetně samotného elektrokotle, by mělo být zahrnuto do pospojení, s připojením na MET (HOP).


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Rozvodak 04.06.2016, 11:08
Osobne povazuji za nejlepsi v blizkosti kotle instalovat rozvodnici.
Tam rozjistite silovinu, obehove cerpadlo a treba provozni zasuvku a osvetleni. Pak staci pouze jistic.

Zasuvka vam je tak akorat dobra na galvanicke oddeleniod site. Ale rozhodne nemuze plnit sama o sobe funkci vypinace, nema zhaseci ustroji el.oblouku. Navic u pevne instalovaneho spotrebice vypada notne humpolacky.

Pokud chcete viditelne oddeleni od site, bylo by lepsi uziti hlavniho vypinace spolu s pojistkovym odpojovacem. Vypnete, odzkousite a vyjmete pojistky.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Jaroslav Molák 04.06.2016, 12:32
V řemesle platí záležitosti, kterých porušení se objeví v provozu zařízení.
Tady platí zcela jasné postuláty.
Výkon 9 kW nelze vypínat jinak, než vypínačem ať už přímo nebo nepřímo.
Dále, platí-jistič není určen pro vypínání zátěže,
rovněž tak nelze vypínat zátěž vytažením pohyblivého přívodu ze zásuvky vyjma havárie.
Nestačí řešit jen bezpečnost, ale i provozní spolehlivost el. zařízení


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Rozvodak 04.06.2016, 12:43
Podle vas nelze uzit jistic jako vypinac? Ma zhaseci ustroji? Ma tak v cem je problem? Navic vetsinou jde plombovat v zaplem i vyplem stavu, da se jim protahnout 1,5 dratek ve vyple polze aby to nahodou nekdo nezapl.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Jiří_Hrubý 04.06.2016, 14:25
Dále, platí-jistič není určen pro vypínání zátěže,

To je pravda, je určen k vypínání zkratového proudu a tomu jsou jeho kontakty uzpůsobeny. Nějaké vypnutí Ijm pro něj nic není.
Navíc je to pořád jen vypínač, doplněný proudovou spouští.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Rozvodak 04.06.2016, 14:41
Mozna bysme meli napsat rozvodnym zavodum zadost o navrat k pripojovacim podminkam z dob prvni republiky. Ze bysme se vratili k zavitovim pojistkam v HDV a tahovemu vypinaci u elektromeru, kdyz se jistic nema uzivat k vypinani jmenoviteho proudu.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Jaroslav Molák 04.06.2016, 15:09
Rozvoďáku to není podle mě, tak to platí obecně a přesvědčíte se nejlépe u výrobce s technikem, ale už i ve škole z titulu počtu manipulací je toto navíc určující, ikdyž dnes jsou poněkud jinou technologií výroby posunuty hranice počtu rozepnutí obvodu zkratových případů, resp. přetížení. Samotný název, říká k čemu co slouží, resp.i v technické normě je uvedeno co je vypínač a co je jistič. Jistič rozpojuje obvod s poruchou.
Nerozlišuje se, zda se vypíná/zapíná kotel (v našem případě v domácnosti podle sezony) nebo jiný spotřebič, který se vypíná několikrát denně.
   Na okraj:
Na detailech práce se pozná řemeslník. Je to obdobné, jako když si dnes mnoho stavebníků provádí obklady koupelny, ale v detailu rohů a styků vzoru obkládaček se pozná (když to nevychází), kdo řemeslníkem je a kdo není. To není ale na vás, je to obecné pravidlo.
Jističe jistí, vypínače vypínají.
   Co se týká rozvodných závodů, mnoho zákazníků je přesvědeno, že současné připojovací podmínky nejsou z těch šťasnějších, to nemluvím o nejednotnosti v barvách vodičů mezi distributory a dalších záležitostech se kterými jsem se v životě setkal nejen já. Můžete jim napsat, jenom nevím komu by jste to adresoval. První republiku nevzpomínejte, nemluvme o nečem, o čem mnoho nevíme navíc, když dnes jsmev úplně jiné pozici.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Jiří_Hrubý 04.06.2016, 16:07
Počet manipulací. To je celkem zajímavý údaj. Většina výrobců (modulových přístrojů) uvádi pro vypínače jen mechanickou životnost. Pouze u jističů je v katalogu vždy i elektrická. Jak se tedy spolehnout na to, že vypínač udělá 20.000 cyklů pod plným zatížením? U jističe je daných 3-10.000 cyklů elektrických, tzn pod plným zatížením, resp. zkratovým proudem.
Porovnáte-li fyzicky po pitvě kontakty vypínače a jističe od stejného výrobce se stejnou hodnotou, budou ty vypínačové subtilnější.
Vzhledem k elektrické životnosti by tedy v daném případě mohl být kotel vypínán denně 10let. Ano, oproti jističi má menší ztráty teplem, ale stejně  je mu předřazen jistič. A když uvážím deon, pak ten při manipulacích slouží taky jako vypínač, ač je jističem, ale to je mimo oblast tématu.
Jinak k původnímu dotazu, kdy tazatel zvažuje bezpečnost, je lepší vypínač na zdi u kotle než zásuvka. A když bude chtít jistotu, použije třeba vačkový v krabici s krytím a s uzamykatelným ovladačem. Vyjde to na stejné peníze, jako zásuuvka s vypínačem, zvýší komfort ovládání a nebude přerušován PE přívodu.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Ján Garaj 04.06.2016, 17:32
Samotný název, říká k čemu co slouží, resp.i v technické normě je uvedeno co je vypínač a co je jistič. Jistič rozpojuje obvod s poruchou.
Nerozlišuje se, zda se vypíná/zapíná kotel (v našem případě v domácnosti podle sezony) nebo jiný spotřebič, který se vypíná několikrát denně.
  
Už sme sa tu presne o tomto niekde bavili,pardon odborne diskutovali.
Každý spotrebič nad 2kW príkon má mať v dosahu "Vypinač". S týmto súhlasil aj revizák,ktorý zapojoval-montoval len nedávno elektrokotol 9kW.A to aj z nasledovného dôvodu.
Budete robiť čo i len drobnú údržbu na kotli.Vypnete si kotol ističom!! Vypadne elektrika z neznámeho dôvodu, v celom dome. Vaša Marienka(môže sa menovať aj inak) je už natoľko skúsená,že vie,že v onej skrini za dverami sa to zapína.Tak to kľudne zapne-onú elektriku.Načo by sa vás pýtala,veď ste skúsený elektrikár.A je to =boli ste skúsený elektrikár.Môž e sa to stať? Alebo nie?
 


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Miroš Jan 04.06.2016, 18:22
Elektrokotel v domácnosti přes zásuvku? (eek)
No větší pitomost sem neslyšel. (zle)
Ono úplně stačí použít vlastní rozum. ;)


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Rozvodak 04.06.2016, 21:00
Naprosto chapu pozadavek na vypinani v dosahu spotrebice, i kdyz jsem v nove vzniklych kuchynich sakra dlouho nevidel tripolovy vypinac sporakove kombinace. Nebo u akumulacnich kamen. Ale na co tam instalovat nevzhlednou pixlu kdyz je dosahu rozvodnice s konkretnim jisticem?

Co ja vim tak i pri revizich instalaci revizaci nepovazuji za zavadu jistic ve funkci hlavniho vypinace v rozvadeci.

Me by zajimalo kde si muzu precist ze nesmim vypinat zatez nad 9kW jisticem, kdyz k tomu neni urcen. To by mi dost mohlo ulehcit praci tento fakt, kdyz zcela bezne vypinam dene az 25x zatez jisticem do 3x125A. A ze tam kolikrat ty ampery kmitaji! Nebo je lepsi vzit za nozovku?

Stastnejsi nebo nestastnejsi.. . Ony jen opakuji CSN a jsou doplneny o upresneni v podani kazdeho distributora. Co ja vim faze a nulaky znacej vsichni stejne jen jedni chtej PEN pres mustek a druzi pruchozi pres elmer. Pak maximalne si jedni diktuji pozici vedne pro HDO a druzi ho davaj integrovany. Jinak je to porad takrka stejny.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Jaroslav Molák 04.06.2016, 21:37
Neznáme typ kotle, nemá význam polemizovat o dávno překonaných věcech. Já mluvím jako školař, za kterým je několik set posluchačů, revizní technik jsem letos 40 roků, celý život jsem byl v mnoha provozech, je mně hloupé opakovat stále dokola, jaké jsou skutečnosti.
Všechno tady sděluji dobrovolně. Nevím s kolika revizními techniky konsultujete problémy v praxi. U nás v prácí je nás desítka, polovina s vysokoškolským vzděláním. Všichni s mnohaletou praxí, v  pondělí máme třídenní odborný seminář, dobře zaplacený, tedy nejedeme se rekreovat a probereme všechny normy a předpisy, které za poslední rok vyšly resp. se týkají našeho oboruu. Všechny normy nelze probrat, protože jich měsíčně vychází desítky, pokud sledujete technickou normalizaci.
Co se týká nejednotnosti mezi distributory narážím na rozdílné připojovací podmínky ČEZu a E-ONu,které nerespektují pořadí barev u fází (u izolovaných vodičů černá, hnědá)
každý to má jinak, sledovat PNE (podnikové normy energetiky) je taky potřebné
Toto vše říkám rozvoďákovi a končím diskuzi.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Jan P 05.06.2016, 08:35
Nejdříve jsem si myslel, že doporučení se zásuvkou je dobré, ale poté co bylo zmíněno, že při zapojení hdo dalším vodičem/vodiči by mohl vzniknout problém, vidím to jinak.

Kotel je od Thermony Therm EL9, doporučení na zásuvku jsem dostal přímo od technika.
Jinak kotel musí být napájen pořád, protože má plno elektroniky a ostatních funkcí, takžy vytažení zástrčky by přicházelo pouze při servisu, kdy je kotel předtím vypnut standartní cestou na ovladači. Ale je pravda, že odpojení vodič PE není dobrý.
Rozvaděč je v předsíni a kotel přes zeď v technické místnosti, takže poblíž, ale ne v dosahu. I když jsem i přemýšlel nad variantou nějakého malého dalšího rozvaděče v technické místnosti (kotel, bojler, pračka, oběhovky a regulace pro krb, podlahovku) ... co myslíte?

Pokud ne, tak kotel nechám dát přes vačkový vypínač. Je to celkem pěkné i přehledné.


Trochu mimo - jak bylo zmíněno, že v kuchyni dnes chybí vypínače pro sporáky apod., pořád jsem přemýšlel, jak to mají ostatní, když nám malé dítě dokáže sporák odemknout a spustit, takže bez nějakého vypínače umístěného nahoře by to asi nemuslo být ono.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Zdenek Hejčl 05.06.2016, 10:11
Proč každý trvá na zastaralé sporákové kombinaci z roku tuším 1972?
Přece existuje trojpolový vypínač přijatelnějšíh o provedení.  (Typové číslo:2000/3 US)


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Jan P 05.06.2016, 10:28
Pro sporák máme od ABB Tango, stejný jako pro světla, pouze strojek byl jiný - 3f


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Miroš Jan 05.06.2016, 13:55
Nejdříve jsem si myslel, že doporučení se zásuvkou je dobré, ale poté co bylo zmíněno, že při zapojení hdo dalším vodičem/vodiči by mohl vzniknout problém, vidím to jinak.

Kotel je od Thermony Therm EL9, doporučení na zásuvku jsem dostal přímo od technika.

Jenomže v tom manuálu ke kotli, není žádná zmínka o zásuvce. (norm)
Takže technik lhal. (zle)
Jinak nezapomeňte do domovního rozvaděče, instalovat i stykač pro ten elektrokotel.  ;)


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: David Hruda 05.06.2016, 14:53

Jinak nezapomeňte do domovního rozvaděče, instalovat i stykač pro ten elektrokotel.  ;)

Stykač proč?


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: ACEOF ACES 05.06.2016, 15:34
...
Jinak nezapomeňte do domovního rozvaděče, instalovat i stykač pro ten elektrokotel.  ;)
...
Do elektrokotle totiž správně patří dva kabely. Napájení a řídící signál HDO. Mnoho ..... toto podceňuje a ovládají přívod stykačem v rozvaděči, což je hrozná prasečina a brání to řádnému fungování elektrokotle. Například jde o doběh čerpadla po vypnutí lelektrokotle, který umožní dochladit rozpálená tělesa. To co mají doma prasečinu, pak ve velkých mrazech, kdy nastavují vysokou teplotu do radiátorů, mívají problém s vypadáváním havarijního termostatu, když se tělesa nedochladí po "centálstopu" elektrokotle a ten se velmi rychle v tom malém objemu přetopí. Navíc to neodpovídá zapojení v návodu a prý to může mát vliv na záruku. Ale o tom jsem jen slyšel a nemám to potvrzené.
...


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Jan P 05.06.2016, 16:18
V manuálu zásuvka není, pouze technik to tvrdil. Sem tam se ještě snažím věřit lidem od výrobce, ale je to víc a víc těžší.

Podle toho návodu jsem myslel, že kotel si blokuje vysoký tarif sám uvnitř a stačí mu jen napájení a řídící signál. Vypnout ho ani nemůžu, protože má všelijaké ochrany proti zámrzu, zalehnutí čerpadla + doběhy apod. jak píše ESO ES.

Jinak okrajově - co si myslíte o nějaké dalším rozvaděčí pouze pro tu technickou místnost? Bude tam poměrně dost elektriky a nemusel bych mít za dveřmi skříň "od země až po strop"


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Ján Garaj 05.06.2016, 18:56


Kotel je od Thermony Therm EL9, doporučení na zásuvku jsem dostal přímo od technika.
Jinak kotel musí být napájen pořád, protože má plno elektroniky a ostatních funkcí,
Rozvaděč je v předsíni a kotel přes zeď v technické místnosti, takže poblíž, ale ne v dosahu. I když jsem i přemýšlel nad variantou nějakého malého dalšího rozvaděče v technické místnosti (kotel, bojler, pračka, oběhovky a regulace pro krb, podlahovku) ... co myslíte?
Pokud ne, tak kotel nechám dát přes vačkový vypínač. Je to celkem pěkné i přehledné.

Ano, presne o takomto kotli píšem aj ja.Aj rozvadzač máte iba za ďaľším dverami.To isté.
O akej zložitej elektronike tu blábolíme? A že sa kotol nesmie vypnúť.To kde je napísané?Možno som si to nevšimol.Ale každý elektrospotreb ič sa musí dať vypnúť.Načo potom chcete zásuvku,ak ju nemôžete použiť.a nakoniec,aj tak si to urobíte podľa seba.Čo už. 


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Miroš Jan 05.06.2016, 19:10
Stykač proč?
No to sem to zvojtil. Né stykač, ale pomocné relé pro HDO. :)


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: David Hruda 05.06.2016, 19:12
No to sem to zvojtil. Né stykač, ale pomocné relé pro HDO. :)
Relé proč? 
Stačí přivést N z HDO, kotel už si a tím poradí sám.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Jan P 05.06.2016, 19:39
Ano, presne o takomto kotli píšem aj ja.Aj rozvadzač máte iba za ďaľším dverami.To isté.
O akej zložitej elektronike tu blábolíme? A že sa kotol nesmie vypnúť.To kde je napísané?Možno som si to nevšimol.Ale každý elektrospotreb ič sa musí dať vypnúť.Načo potom chcete zásuvku,ak ju nemôžete použiť.a nakoniec,aj tak si to urobíte podľa seba.Čo už. 

Kotel má dotykový displej, řízení procesorem, "pár součástek" uvnitř bude. Vypnutím jsem reagoval na návrh umístění stykače do rozvaděče (byť se to poté vysvětlilo), kterým by se zřejmě odpojovalo komplet napájení kotle, takže by zhasl úplně. Protože má pár funkcí, které nejsou závislé na samotném topení a nejspíš ani na nízkém tarifu. Zásuvku nebo spíše správně vypínač je nutné podle návodu umístit pro servisní práce. Nikde jsem nepsal, že bych kotel vytahoval ze zásuvky místo montáže termostatu.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Jan Franěk 05.06.2016, 19:57
O akej zložitej elektronike tu blábolíme? A že sa kotol nesmie vypnúť.To kde je napísané?Možno som si to nevšimol.Ale každý elektrospotreb ič sa musí dať vypnúť.Načo potom chcete zásuvku,ak ju nemôžete použiť.a nakoniec,aj tak si to urobíte podľa seba.Čo už.  

Elektroniku obsahuje samotný elektrokotel. Navíc nikdo zde nepsal, že se elektrokotel nesmí vypínat. To si vysvětlujete špatně. Jen v některých případech může být problematické odpojení vodiče PE, což je případ použití zásuvky. V tom plně souhlasím s Honzou Mirošem. (elektrokotel přes zásuvku? Co je to za blbost?)

Pak je problematické ovládání elektrokotle pomocí stykače, kdy se sazbou vypíná přívod pro elektrokotel. Ten pak nemůže dochlazovat (už jsem o tom zde psal) a problémů může být více, dle konkrétního zapojení a výrobce. Snad všechny nové elektrokotle co znám, mají stykač řízení HDO již v sobě a zapojení s přívodem a signálem HDO je upřednostňován o  (nebo předepsáno) i v návodech výrobců.

Zásuvku tazatel nechce. Jen mu byla doporučena a tak se informoval jestli je to tak v pořádku. Po pár příspěvcích ji zavrhl a bude to řešit jinak. Měl by jste pečlivěji číst jednotlivé příspěvky. Navíc dle předpisů je použití zásuvky jako hlavního vypínače za určitých podmínek možné.



Jestli připravit samostatný rozvaděč jen pro technologie, je na zvážení. Podle mne jeto případ od případu a asi bych na konkrétní variantě spolupracoval s projektantem vaší elektroinstala ce. Správně jsou obě dvě řešení. Doma mám také zvlášť rozvaděč pro kotelnu a její technologie.

EDIT: Jan P už na část odpověděl sám  ;)


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Patrik Dedík 05.06.2016, 20:40
Ja zapajam elektrokotol cez stykac. HDO dam na A2 svorku stykaca. Ku kotlu dovediem HDO zo stykaca kablom, dalej privodny kabel a ked tak termostat a este ked tak vonkajsie cidlo + zž drot. Ked je to cez stykac znamena to ze to robim zle?


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: David Hruda 05.06.2016, 21:19
a přitom by stačilo jen si přečíst instalační manuál výrobce.  (wall)


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Zdenek Hejčl 05.06.2016, 22:40
a přitom by stačilo jen si přečíst instalační manuál výrobce.   (wall)
 To hrozí, až selžou ostatní možnosti a čte se až nakonec.   ;D


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Patrik Dedík 05.06.2016, 23:11
Pozrel som si user guide:) pisu tam, ze tento kotol sa ma dat vypat vypinacom v dostatocnej blizkosti kotla a pisu tam aj ze do kotla sa ma zapojit HDO vodic N na svorku kotla HDO/N a ked je to N spolocne z viac cievok stykacov ma to byt na rovnakej faze.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Miroš Jan 06.06.2016, 07:33
Relé proč? 
Stačí přivést N z HDO, kotel už si a tím poradí sám.
Mám zkušenost, že signálem z HDO, spínám pomocné relé, a teprve tímto relé pouštím signál nt do elektrokotle. ;)


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Jaroslav Hasala 06.06.2016, 08:30
U některých typů elektrokotlů s pouhým připojením N vodiče od HDO nevystačíte, vyžadují bezpotenciálov ý kontakt.
Jinak řečeno, pomocné relé (stykač) bude stejně zapotřebí.
Stejně tak bude relé zapotřebí, pokud bude elektrokotel připojen přes chránič.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: David Hruda 06.06.2016, 08:39
Kotel je od Thermony Therm EL9...


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Jan Franěk 07.06.2016, 09:18
Například i pro akumulační kamna není dovoleno zásuvek,  jen pevného připojení.  (norm)

Pokud vím,  tak normy připouštějí použítí jističů jako hlavního vypínače, ale kladou si k tomu podminky. Například vypnuti všech "živých " vodičů, k tomu vhodné jističe a podobně.


Název: Re: Lze připojit elektrokotel zásuvkou nebo je nutný 3f vypínač?
Přispěvatel: Ján Garaj 07.06.2016, 20:48
Pozrel som si user guide:) pisu tam, ze tento kotol sa ma dat vypat vypinacom v dostatocnej blizkosti kotla a pisu tam aj ze do kotla sa ma zapojit HDO vodic N na svorku kotla HDO/N a ked je to N spolocne z viac cievok stykacov ma to byt na rovnakej faze.
Takže presne o tom to je.
Prepáčte pán Franěk, nie sme jasnovidci.Čít al som to všetko a dosť dopodrobna.Pán dotazovateľ v jednom príspevku píše: Nejdřív jsem si myslel, že zásuvka je správne řešení...Necit ujem to správne, ale diskutujeme,tak sa neurážajme.Je to vec názoru. A zaklínacia formulka: Řešte to s projektantem je v prípade jedného vypínača alebo zásuvky veľmi pritiahnutá za vlasy.Ak chce v technologickej miestnosti tzv.bordelárni zvlášť podružák,tak nech si ho tam dá.V tom prípade sa pridám ku tomu projektantovi. Držím mu palce,aby sa rozhodol správne.