Diskuse Elektrika.cz

Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici => Plánování, úvahy, vysvětlení, pochopení principu, rozhodování o tom, co si přeji, potřebuji, chci ... => Téma založeno: Tonda Vrtal 12.01.2016, 14:05



Název: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Tonda Vrtal 12.01.2016, 14:05
V panelovém bytě mám pět 16A okruhů s PEN provedením a potřebuji zapojit 6,5 kW varnou desku a 2,5 kW troubu. Varná deska má L1, L2, N a PE výstup, trouba je na jednu fázi. Je nějak možné napojit varnou desku na fáze z různých bytových okruhů?

Propojil jsem všechny N a PE výstupy z obou spotřebičů a připojil je k PEN z jednoho bytového okruhu. L1, L2 varné desky a fázi trouby jsem potom připojil k fázím ze třech nezávislých okruhů. Po zapojení pojistek fungovala ale pouze trouba, která byla fází i PEN připojena ke stejnému okruhu, varná deska nefungovala (jedná se o moderní desku s dotykovou regulací http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/10222821/). Jiné kombinace zapojení jsem radějio nezkoušel. Varná deska umožňuje jak zapojení do 3f, tak na 1f. Po připojení do jednoho okruhu bez problému funguje (avšak předpokládám, že jistič neutáhne plný výkon).


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislách bytových okruhů?
Přispěvatel: Jiří Novotný- Stryker 12.01.2016, 16:32
V panelovém bytě mám pět 16A okruhů s PEN provedením a potřebuji zapojit 6,5 kW varnou desku a 2,5 kW troubu. Varná deska má L1, L2, N a PE výstup, trouba je na jednu fázi. Je nějak možné napojit varnou desku na fáze z různých bytových okruhů?

Propojil jsem všechny N a PE výstupy z obou spotřebičů a připojil je k PEN z jednoho bytového okruhu. L1, L2 varné desky a fázi trouby jsem potom připojil k fázím ze třech nezávislých okruhů. Po zapojení pojistek fungovala ale pouze trouba, která byla fází i PEN připojena ke stejnému okruhu, varná deska nefungovala (jedná se o moderní desku s dotykovou regulací http://www.ikea.com/cz/cs/catalog/products/10222821/). Jiné kombinace zapojení jsem radějio nezkoušel. Varná deska umožňuje jak zapojení do 3f, tak na 1f. Po připojení do jednoho okruhu bez problému funguje (avšak předpokládám, že jistič neutáhne plný výkon).

Když pominu to, že se velice těžkopádně technicky vyjadřujete a jde vidět, že jste elektrem nepolíben, tak vás vyzývám, zanechte svého jednání, pud sebezáchovy, váš, tak jak i té varné desky by měl převládnout nad Vašimi kutilskými choutkami.
Je to samozřejmě blbě, proč, tak nad tím nepřemýšlejte. Ke spotřebiči jak jednomu tak druhému natáhněte samostatné kabely, CYKY-J 5x2,5 (var. deska) a CYKY-J 3x2,5 (trouba), zbytek nechť připojí kvalifikovaný elektrikář.
Hodně zdaru při vaření a spousty hezkých chvil s rodinou :)


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislách bytových okruhů?
Přispěvatel: Patrik Mlynar 12.01.2016, 20:12
Necudoval by som sa, keby to spotrebic mal uz za sebou ...

Celkovo nechapem, co pan riesi - nejaky uvodny pokus, ci to funguje ? Ono to znie skoro ako by tahal samostatnym vodicom z nejakej zasuvky L1 a dalsim z inej izby L2 ...
Je tam vobec trojfazove pripojenie ? Pri takej terminologii by som sa necudoval, keby videl 5 isticov po 16A (tal mam predsa minimalne 3 x 16 :-) )ale vsetky na jednej faze na hlavnym isticom 1 x 25A ...


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Michal Řepecký 12.01.2016, 21:12
Mozna jen podotknu, ze pokud vas hlavni jistic na chodbe v rozvadeci neni 3x16A nebo 3x20A pripadne 3x cokoliv vyzsiho, nemate doma trifazovy privod. Pak Vam jen zbyva zapojit desku na jednu Fazi na jistic 16 A a muzete pouzivat polovinu desky. Na plny vykon. Pak vypadne jistic.
Maximalne zbyva moznost nechat si do bytu privest trifazove napeti, ale bude to zatracene drahe pri instalaci a pak na fakture od dodavatele elektriny a jinak pro Vas uplne zbytecne.


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Vít Rotrekl 12.01.2016, 23:23
..., ale bude to zatracene drahe pri instalaci a pak na fakture od dodavatele elektriny a jinak pro Vas uplne zbytecne.
Co je to zatracene drahe? To je nesmysl. Bud chci indukcni desku, tedy s tim souvisi nejake investice. Nebo je me jednona cem varim a netouzim po indukci.

Takze resitelne je vse, jen to stoji penize. Ale pod pojmem zatracene drahe si predstavuji neco uplne jineho.


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Zdenek Hejčl 12.01.2016, 23:34
Odpověď je jednoduchá NELZE!
Dvoufázové i třífázové spotřebiče musí být jištěny spřaženým jističem vypínající všechny póly společně a najednou.
Tak o čem je diskuze?  (norm)


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Václav Třetí 13.01.2016, 06:29


 Autorovi dotazu doporučím, ať do elektroinstala ce nezasahuje. Za prvé je to VTZ a pokud nemá patřičnou kvalifikaci (a z dotazu vyplývá, že nemá), tak do ní zasahovat nesmí. Za druhé si s největší pravděpodobnos tí zařízení zničí. A za třetí je vysoká pravděpodobnos t, že ublíží sobě nebo někomu z rodiny.

Pozvěte kvalifikovanéh o elektrikáře nebo ještě lépe rev. technika, ať zjistí situaci a provede patřičná měření a ten poté rozhodne, co je třeba udělat, aby bylo možno sporák bezpečně připojit.


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Maroš Klein 13.01.2016, 07:29
Odpověď je jednoduchá NELZE!
Dvoufázové i třífázové spotřebiče musí být jištěny spřaženým jističem vypínající všechny póly společně a najednou.
Tak o čem je diskuze?  (norm)
Prečo nie sú poistky dovolené?


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Michal Řepecký 13.01.2016, 14:38
Co je to zatracene drahe? To je nesmysl.

Dle mne: Pokid cena za upravu pripojky aspon dvojnasobne prevysi cenu spotrebice. Pan na tom pak prakticky nic neusetri. Jen honto stalo penize navic. Nam to muze byt pochoipitelne jedno. Jen si mel tazatel pred nakupem overit moznost pripojeni.


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Zdenek Hejčl 13.01.2016, 16:01
To  Maroš Klein:
Pojistky jsou povolené, ale tazatel píše o pojistkách, pak o jističi. Vyberte si pak, co je tak správně.
No ještě jsem se nesetkal v paneláku s pojistkami, jen rozvaděče typu PL a tam jsou jističe.
Na Slovensku to může být jiné...





Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Václav Třetí 14.01.2016, 07:29
 
 V panelákách jsem se s pojistkami též nesetkal, ovšem v činžácích z 50. let bývaly a dokonce na ně existovala bakelitová skříňka pro dvě nebo tři pojistky E27, kterou bych si dovolil nazvat  předchůdkyní PL-ky

P.S. Tazatel se již neozývá, tak jsme mu to možná rozmluvili, nebo si řekl, že vymyslel něco geniálního a my mu nerozumíme a nepřejeme mu, jak ušetří.


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Fuk Tomáš 16.01.2016, 18:24
Co je to zatracene drahe? To je nesmysl. Bud chci indukcni desku, tedy s tim souvisi nejake investice. Nebo je me jednona cem varim a netouzim po indukci.
Tonda Vrtal si ale indukční desku nekoupil.


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Vít Rotrekl 16.01.2016, 18:40
Tonda Vrtal si ale indukční desku nekoupil.
Aha sklokeramickou ... ve finále je to jedno.


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Jan Franěk 16.01.2016, 19:49
........ ve finále je to jedno.

Přesně tak. Buď vyberu spotřebič který mohu doma připojit, nebo musím počítat s nutnými úpravami instalace, v horším případě s omezením provozu sklokeramické desky.
Ale v obou případech je zapotřebí spolupráce s elektrikářem (nevím zdali by laik poznal správně možnosti jeho instalace). Jak při návrhu/výběru řešení, tak k vlastnímu připojení varné desky a to už vůbec nemluvím o případu potřeby změn v instalaci. Každá jiná cesta je špatná pro svoji nebezpečnost, nebo problematičnos t a dle platné legislativy navíc nezákonná.  (norm)


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Jiří Schwarz 16.01.2016, 19:57
... Buď vyberu spotřebič který mohu doma připojit, nebo musím počítat s nutnými úpravami instalace, v horším případě s omezením provozu ...

Taková perlička - to si jedna "cizinka" našetřila prací u nás na pračku a odvezla ji rodičům na Ukrajinu. A až tam se objevil problém. Měli přívod vody jen samospádem z nějakého potůčku a pračka signalizovala, že nemá přívod vody


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Milan Hudec 18.01.2016, 17:18
Aha sklokeramickou ... ve finále je to jedno.
To bych neřekl, indukce a sklokeramika mají jinou křivku odběru.


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Michal Řepecký 18.01.2016, 22:05
Ale nemeni to nic na tom, ze je potreba jisteni B16A/3f nebo B32A/1f
BTW: Nekde jsem videl ze se ke sporaku vedou tri faze jistene B16A/3f - z toho sporak vyuzil faze dve a trouba byla na fazi treti. Nikdy jsem to tak nezapojoval. Bylo to v navodu u sestavy trouba + indukcni deska jednoho vyrobce.
Navod vyrobce je vyse nez norma... Ale presto. Je mozne toto zapojeni?


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Vít Rotrekl 18.01.2016, 22:13
Ale nemeni to nic na tom, ze je potreba jisteni B16A/3f nebo B32A/1f
BTW: Nekde jsem videl ze se ke sporaku vedou tri faze jistene B16A/3f - z toho sporak vyuzil faze dve a trouba byla na fazi treti. Nikdy jsem to tak nezapojoval. Bylo to v navodu u sestavy trouba + indukcni deska jednoho vyrobce.
Navod vyrobce je vyse nez norma... Ale presto. Je mozne toto zapojeni?

Tady se o tomhle debatilo:
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,31815.0.html
a možná i ještě v nějakých vláknech


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: MartinNov 12.09.2017, 23:30
Zdravím,
mám takové dilema. Chci rozumné rady.
 Prodejce mě utvrzoval,že indukční desku elektrolux lze jednoduše připojit na běžnou zásuvku 220-240V,která má výkon 7,4 kW. Nejsem odborník,ale věřil jsem a koupil.
 Ono to ve výsledku dle výrobce lze,ale nelze dosáhnout plného výkonu. Deska je na 2f. Tudíž ve svorkovnici se to jen spřáhne L1 a L2 ale nikdo už vám neřekne ani výrobce,že je potřeba mít 1f jištěnou jinak nebo průřez drátu musí být takový.
 Jelikož mám byt po rekonstrukci a původně jsme nepočítali s pořízením indukční desky neradi bychom ničili stěny dalšími kabely.
 V kuchyni mám samostatné okruhy pro myčku,sporák,varnou desku,ale vše 1f s jištěním 16A. Domovní jistič je 25A.
 Chci vědět,zda lze zapojit indukci na 2f ze dvou samostatných okruhů,ikdyž nejsou na společném jističi a posílil by se tak příkon a tím i výkon. Předpokládám,že ind.deska je na 2 a 2 plotny,spřažením ve svorkovnici na 1f zatížím 16A jistič,připojením ze dvou jističů by se to mělo rozdělit na 2 x 16A.Tedy jednu fázi ze zásuvky pro sporák a druhou ze zásuvky pro myčku.
 Nebo je to celé nesmysl.
Jsem elektrikář,ale neživí mě to a léta se tomu nevěnuji.
 Zapojit to nechám odborníka,ale zajímá mě možnost.
Jelikož to spěchá budu rád za rychlé odpovědi.
Moc děkuju.


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Zdeněk Friedrich 12.09.2017, 23:57
Z dotazu není zcela zřetelné, jestli máte odbočku od elektroměru do bytového rozvaděče jednofázovou nebo třífázovou. V případě jednofázové odbočky si ani při překopání rozvaděče a obětování jednoho okruhu  a výměnou dvou jednopólových jističů za dvoupólový, aby bylo možno okruh pro indukci napájet (a hlavně vypínat) z jednoho jistícího prvku moc nepomůžete, protože plného výkonu 7,4kW při jednofázovém jističi B25A před elektroměrem stejně nedosáhnete a jistič vám bude padat. 7400/230=cca 32A.


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: MartinNov 13.09.2017, 00:07
Děkuji za odpověď.
Předpokládám že máme B25A a do bytu vede 1 fázová.
 Nechápu,proč se jako laik nikde před koupí nedozvím,že musí být jiné jištění.
Nevím jak funguje indukční deska na 1 fázi a 230 V,když teda prodejce tvrdil,že to jde.
 jestli ta deska si upraví výkon nebo mi bude padat jistič...


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Miroslav Revús 13.09.2017, 11:34

 Nevím jak funguje indukční deska na 1 fázi a 230 V,když teda prodejce tvrdil,že to jde.
 jestli ta deska si upraví výkon nebo mi bude padat jistič...

Jednoducho. Varná doska pre svoju prácu využíva aj neutrálny N vodič. Ak je zapojená na dve fázy (2x230V), tak si to predstavte ako dve žiarovky zapojené proti spoločnému N vodiču.
Ak je zapojená na jednu fázu, tak je preponkou prepojená svorkovnica na fázach L1 a L2 a funguje to ako tie spomínané dve žiarovky zapojené paralelne medzi fázu a N vodič.

Doska si výkon neupraví, pokiaľ na to nemá pripravenú riadiacu elektroniku už od výrobcu - režim zníženého výkonu.
Pri zapnutí všetkých okruhov začne odoberať maximálny prúd, čo spôsobí preťaženie ističa a jeho výpadok.


Název: Re: Lze zapojit sporák do několika nezávislých bytových okruhů?
Přispěvatel: Jan Alin 13.09.2017, 12:21
Děkuji za odpověď.
Předpokládám že máme B25A a do bytu vede 1 fázová.
 Nechápu,proč se jako laik nikde před koupí nedozvím,že musí být jiné jištění.
Nevím jak funguje indukční deska na 1 fázi a 230 V,když teda prodejce tvrdil,že to jde.
 jestli ta deska si upraví výkon nebo mi bude padat jistič...

Pokud vám prodejce tvdil, že to bude fungovat a neupozornil na to, že ne zcela, klidně to jděte reklamovat a vyberte si typ, který bude ve vašem rozvodu funkční. Prodejce vám podle popisu podal klamavé informace. Dokud se lidi nezačnou ozývat, bude se to tu řešit neustále.