Diskuse Elektrika.cz

Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici => Plánování, úvahy, vysvětlení, pochopení principu, rozhodování o tom, co si přeji, potřebuji, chci ... => Téma založeno: honza4953 31.12.2015, 23:27



Název: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: honza4953 31.12.2015, 23:27

Rekneme, ze vetev obvod na kterem jsem pripojen ma jeste dostatecne rezervy a proto toto z uvahy vypustime.
Nyni mam hodnotu hlavniho jistice u elektromeru B 3x25A.
Od neho mi vede privodni kabel AYKY 4x16 do rozvadece v dome dlouhy 30 metru.
Povoli E.ON pro tento prurez hodnotu jistice u elektromeru B 3x40A nebo 3x50A?


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Vít Rotrekl 01.01.2016, 13:16
Eon nezajímá co maáte za elektroměrem!! To bude zajímat revizáka, který bude psát revizi na připojení elektroměrovéh o rozvaděče.

Teoreticky by to mohlo stačit (prakab udává zatížení 81A v zemi, 61A na vzduchu).
Takže to bude chtít vědět parametry sítě, jestli nejste někde na konci sítě, kde by už mohlo při větším zatížení docházet k velkým úbytkům napětí, a tudíž i k nějakým ztrátám na kabelu.

Počítat to nebudu, to se mě na Novej rok nechce :)

Nicméně, podobná otázka se tu řešila minulej tejden, nebo možná dokonce i tenhle tejden...
http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,34320.0.html


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: honza Sikmo 01.01.2016, 20:30
No dobrá tak tedy revizáka. Tak nějak jsem si říkal že 3x50A vzdhledem k použitému kabelu je tak asi maximum(jak říkám předpokládejme, že s vedením EONu před elektroměrem není problém, tzn., že nejsem na konci obce, vedení má ještě dostatečnou rezervu atd..). Podle toho co píšete 81A(kabel jde v zemi) by mohl revizní technik odsouhlasit i 3x63A?
Víc už se mi zdá nereálné co se týče AYKY 4x16. Nevím, ale asi bych se necítil vklidu zatěžovat takový kabel dlouhodobě větším proudem než 63A, popravdě bych měl pochybnosti už nad 50A.
V rozvaděčích na kterých normálně dělám používáme pro jistič 3x63A Cu vodiče 16 mm2.

No asi jsem z těch opatrnějších, ale v elektro skříních(délka kabelu do 15m) např. u mě v domě(nemyslím hl. přívod) se řídím následujícím:

Materiál  Cu :

Jištění do 6A, průřez 1,5 mm2
6-10-16A - 2,5 mm2
20A - 4 mm2
25 - 32A - 6 mm2
na větší proud já osobně použiji hliník kvůli ceně s kvalitnim zakoncenim vodice pri pripojeni na svorkovnici:
32 - 40A - 16 mm2
50 - 63A - 25 mm2
63 - 80A - 35 mm2

Víc jsem snad nikdy nikde nepotřeboval. Vše beru jak pod omítkou ,tak v plast. trubce na omítce.



Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Vít Rotrekl 01.01.2016, 20:45
Vypadá to, že o elektrice víte víc, než že kope a není vidět. Tak si a stránkách OEZ stáhněte výpočtový program Sichr, a zkuste si vaši situaci nasimulovat. Uvidíte co z něj vypadne.


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: honza Sikmo 01.01.2016, 21:16
Zkusil jsem to zběžně nasimulovat a 3x50A bude patrně maximum 3x40A jistota. Nejsem si jist přesně parametry trafa 22/0,4 kV co tu je...


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Radek Červený 01.01.2016, 23:07
Těžko budete v běžné disrtribuci dohledávat parametry trafa a kabelu včetně délky. Přetaveno do praxe bych začal tedy měřením impedance v místě připojení vašeho RD a od toho se odpíchnul.


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: honza Sikmo 02.01.2016, 09:15
To už ne, nebudu měřit na vedení pod napětím...Šlo mi jen o přesnější odhad, zbytek už je na E.ONu a revizním technikovi. Jinak parametry kabelu celkem jednoduše. Otevřu pojistkový rozvaděč hned vedle a vidím co je tam za kabel a jistění. Vidím i kolik přibližně dalsích domů je na trafo připojené a všechny rodinné domy mají hl. jistič buď 25 nebo občas 32A. Vzdálenost k trafu cca 300 m. Travo není bohužel na sloupu, takže problém, ale když na něj vidíte tak zdřejmě poznáte podle velikosti o  kolika kVAmpérové jde. Pak dohledám proud sekundáru a přibližně vím parametry vedení.
Takhle to, alespoň v rámci svých možností dělám.


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Jiří Novotný- Stryker 02.01.2016, 12:02
To už ne, nebudu měřit na vedení pod napětím...

Jinak to ale vážně Honzíku nejde .... ;D ;D ;D
Toto je nejpřesnější,  výpočty jsou pouze v rovině teorie, která nemusí kopírovat realitu!


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: honza Sikmo 02.01.2016, 14:41
jo což to je možný, nevím nikdy jsem to nedělal a ani nebudu. Nehodlám tu potom vysvětlovat někomu z EONu proč se jim hrabu ve vedení až mě nějakej soused bonzne a za druhé k tomu už nemám ani důvod. To bude možná dělat někdo od EONu, když si o to zažádám.

vám jde asi ale oto, že impedance a odpor jsou dvě různé veličiny? Ok to máte pravdu, impedanci na vyplém vedení není možné změřit, byl by to jen odpor bez té imaginární části.

Jo a  jinak bez těch zdrobnělin, myslím že nejste moje babička  ;)


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Jiří Novotný- Stryker 02.01.2016, 15:41
jo což to je možný, nevím nikdy jsem to nedělal a ani nebudu. Nehodlám tu potom vysvětlovat někomu z EONu proč se jim hrabu ve vedení až mě nějakej soused bonzne a za druhé k tomu už nemám ani důvod. To bude možná dělat někdo od EONu, když si o to zažádám.

vám jde asi ale oto, že impedance a odpor jsou dvě různé veličiny? Ok to máte pravdu, impedanci na vyplém vedení není možné změřit, byl by to jen odpor bez té imaginární části.

Jo a  jinak bez těch zdrobnělin, myslím že nejste moje babička  ;)

Když vás tak poslouchám, připomnělo mi to Honzíkovu strastiplnou cestu za dobrodružstvím  :)
Změřit impedanci v pojistkové skříni není žádný zločin a věřte, že toto EON vůbec, ale vůbec nezajímá.


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: František Šohajda 02.01.2016, 16:20
Citace
Změřit impedanci v pojistkové skříni není žádný zločin a věřte, že toto EON vůbec, ale vůbec nezajímá.

Zajímá to EON a dost ! (nemaťte lidi)!
Pokud změřím impedanci na jejich síťi v HDS a jsou výsledky u některé fáze dvojnásobné,zavolám jim a oni hned napíší pracovní list na opravu .....Už se mě to stalo
při revizi elměr.rozvaděč e...Pak jsem se ptal a byl ohořelý spoj na jednom konci vesnice
u venkovního sloupového vedení.


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: honza Sikmo 02.01.2016, 16:26
Když vás tak poslouchám, připomnělo mi to Honzíkovu strastiplnou cestu za dobrodružstvím  :)

Jo aha tak teď už je mi to jasný. Tak se mějte a nashle  ;)

Jinak myslím, že to jedno není...ale to je vaše věc


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Jiří Novotný- Stryker 02.01.2016, 17:18
Zajímá to EON a dost ! (nemaťte lidi)!
Pokud změřím impedanci na jejich síťi v HDS a jsou výsledky u některé fáze dvojnásobné,zavolám jim a oni hned napíší pracovní list na opravu .....Už se mě to stalo
při revizi elměr.rozvaděč e...Pak jsem se ptal a byl ohořelý spoj na jednom konci vesnice
u venkovního sloupového vedení.

Jejda, jak chrabrý to čin  ;D
Máte malé bezvýznamné +
Do distribučního vedení vám je zhola prd. Toto je věcí jeho majitele.
Zkuste vznést dotaz na EON, jestli vám přijedou přeměřit impedanci kvůli navýšení jističe v ELM rozvaděči.
Jsem zvědav  ;)


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Jiří Novotný- Stryker 02.01.2016, 17:21
Jo aha tak teď už je mi to jasný. Tak se mějte a nashle  ;)

Jinak myslím, že to jedno není...ale to je vaše věc

Co chcete proboha slyšet člověče? Fundovanou dpověď jste dostal, bez změření impedance, resp. impedanční smyčky se neobejdete.
Jakékoli další info požaduji za zbytečné, tudíž předurčené k pobavení  ;)


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Lukáš Rotrekl 02.01.2016, 18:35
Jejda, jak chrabrý to čin  ;D
Máte malé bezvýznamné +
Do distribučního vedení vám je zhola prd. Toto je věcí jeho majitele.
Jojo do doby než mu někde upadne 0 a budu mít místo televize ohňostroj... Osobně bych postupoval stejně, v momentě, kdy se doměřím něčeho co je teoreticky moc nebo některá hodnota jde někam za roh ozvu se...


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: František Šohajda 02.01.2016, 18:40
Citace
Zkuste vznést dotaz na EON, jestli vám přijedou přeměřit impedanci kvůli navýšení jističe v ELM rozvaděči.
Jsem zvědav  Mrknutí

kolego, Vy si pletete POJEN A DOJEM... ;D   :'(
Tady u navýšení je EONu po tom Prd ! (dance)
Nyní  dojde na funkci jménem RT elektro a ten rozhodne podle měření !!a vydá RZ. (norm)
EON jen sdělí ,zda má kapacitu. :o


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Jan Franěk 02.01.2016, 18:43
Osobně by mě zajímala impedance přímo na objektu (v objektu) a né někde na ulici v pojistkové skříni. Tam bych se vydal až po té, co bych zjistil nějaký problém a potřeboval porovnání.


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: honza Sikmo 02.01.2016, 21:12
takže už jenom nakonec, to co je pro mě nejdůležitější .

Když mám teď hl. jistič u elektroměru 3x25A char. B a budu chtít navýšit na nějakou vyssí hodnotu, musím poslat prvotně žádost na E.ON a ti po mě krom jiného budou vždy chtít zprávu od revizního technika, nebo toto není podmínka?
Dále pokud se zpráva dělá, kolik si za ní cca. technik účtuje?
Je možné požadovat jistič s char. C nebo to má nějaké specifické podmínky, jaké?

Díky za stručné odpovědi


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: David Hruda 02.01.2016, 21:39
Musíte poslat "žádost o trvalé připojení", kde zaškrtnete zvýšení hodnoty hl. jističe, případně změnu charakteru odběru.


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Vít Rotrekl 02.01.2016, 21:43
Revie na pripojeni ER cca 1100Kc + DPH, plus naklady na dopravu 8Kc/km. Pisnete SZ, a muzeme se domluvit. Brno a okoli.


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: honza Sikmo 02.01.2016, 23:48
Dekuji, ale bohuzel nejsem z Brna a okoli.


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Jiří Novotný- Stryker 03.01.2016, 12:53
Jojo do doby než mu někde upadne 0 a budu mít místo televize ohňostroj... Osobně bych postupoval stejně, v momentě, kdy se doměřím něčeho co je teoreticky moc nebo některá hodnota jde někam za roh ozvu se...

Opět klasická snůžka fabulací a demagogie.
Když už používáte příklad předřečníka Šohajdy, tak alespoň čtětě pozorně. Byla řeč o zvýšené impendanci na fázovém vodiči, což i při jeho přerušení žádný "ohňostroj" s televizí neudělá.

PS: Jen mě zaráží vás všech taková upřímná snaha o nápravu stavu, který zpravuje jiný subjekt a do kterého vám je prdlajs. Oproti tomu, když je řeč o "udávání" aktiváku, tak jste všichni zaražení jak vidle v hnoji.  ;D


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Vít Rotrekl 03.01.2016, 13:06
PS: Jen mě zaráží vás všech taková upřímná snaha o nápravu stavu, který zpravuje jiný subjekt a do kterého vám je prdlajs. Oproti tomu, když je řeč o "udávání" aktiváku, tak jste všichni zaražení jak vidle v hnoji.  ;D

Ono to bude tím, že když někde něco měřím, tak je to pro mého zákazníka. A komu bude zákazník volat, když bude mít problém s elektrikou? Mě. Nebude volat na Eon, nebo někam jinam. Bude volat mě. A já jsem o poteciálním problému mohl vědět. Čímž netvrdím, že lezu Eonu do rozpojovaček a hledám, kde je co špatně. Ale jen a pouze v té skříně, kde něco připojuju.

A že jsou mě aktiváky volný? No protože je moji/naši zákazníci nemontují. Až ho bude chtít můj zákazník namontovat, tak mu řeknu vše co je na tom špatně.


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Jan Franěk 03.01.2016, 13:18
Musíte poslat "žádost o trvalé připojení", kde zaškrtnete zvýšení hodnoty hl. jističe, případně změnu charakteru odběru.

Tímto bych prostě začal. Distributor odpoví jestli je navýšení v daném místě možné a případně za jakých technických podmínek.

 (beach)


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Milan Hudec 04.01.2016, 08:03
Opět klasická snůžka fabulací a demagogie.
Musíte porád někoho stírat?
Myslím že solidní revizák se podívá i směrem ke zdroji a nehraje mrtvého brouka.
Zde bych se optal asi p.Kastnera a Kurky, co udělá zvýšená impedance jednoho fázového vodiče s motorem?


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: honza Sikmo 05.01.2016, 18:07
Zdravím,

znáte někdo elektroměr Siemens TD-3511? Chtěl bych si ho připojit jako informativní měřidlo. Je to digitální dvoutarifní elektroměr, ale nevím jestli je k němu nutné zvlášť připojovat HDO?
Timhle si fakt nejsem jistý, vždycky jsem připojoval jen jednotarifní elektroměry. Je možné, že dokáže sám detekovat jestli běží vysoký nebo nízký tarif?
Ještě řeknu, že elektroměr mám z německa, tam se tyhle typy normálně používají.

Ještě přidávám foto přímo z elektroměru. Takže fáze L1,L2,L3 jsou jasné . Na svorku N připojím PEN vodič , kdyz jsem v TN-C soustavě? Svorky 8 a 11 jsou co? Elektroměr má i počítaní impulsů, to jsou teda ty 8 a 11?

EDIT: tak jsem ho připojil, normálně běží ale zdá se že měří jen v jednom tarifu.Svorky 8 a 11 zatím nezapojeny.Je tam menu, ještě se v něm moc nevyznam. Zobrazuje i frekvenci, proud a napetí na každé fázi, pak nějaký fázový posuv atd...

Díky


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Jiří_Hrubý 05.01.2016, 18:25
Viz PDF


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: honza Sikmo 05.01.2016, 19:23
no moc chytrej z toho nejsem  :) Stejne si nejsem jisty ktera z tech hodnot co se zobrazuje je vysoky tarif celkem a ktera nizky. Podle me to neprepina..


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Jiří_Hrubý 05.01.2016, 19:56
1.8.1 vt +P
1.8.2 nt +P
2.8.1 vt -P
2.8.2 nt -P
Pokud není nějak zakázkově modifikován.


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: honza Sikmo 05.01.2016, 21:20
No prave tyhle mody co pisete tam vubec nemuzu najit...

nasel jsem 1.8.6 kde mam teda nejakou hodnotu v kWh, ktera narusta pri spotrebe.
pak 2.8.6 ale ta je porad nulova i presto, ze uz mi chvilku bezel i nizky tarif

pak jsou tam jeste 1.7.0 a 2.7.0 taktez v kWh...


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Jiří_Hrubý 05.01.2016, 22:50
Má 6 počítadel, x.8.1 - 6 pro +P i -P
1.7.0 aktuální P+
2.7.0 aktuální P-


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: honza Sikmo 06.01.2016, 09:27
aha, ale ty nejdou vsechny zobrazit, ze ne? Kazdopadne uz mam cele to menu skouknute a 1.8.6 a 2.8.6 budou tedy cinne prikony v nt a vt. Kazdopadne me se nacita jenom 1.8.6, coz je vt a 2.8.6 je porad nula. Musi se teda to HDO pripojit?


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Jiří_Hrubý 06.01.2016, 09:58
Poslední rada zdarma, elektroměr Amis TD 3511 je čtyřkvadrantní, to vám osvětlí ono -P a +P. Více číselníků je kvůli možnosti různých tarifů. Kam by jste to HDO připojil, vždyť máte schéma. Pokud si chcete hrát a můžete pracovat na VTZ, pořiďte si za pár stovek "hodiny s kotoučkem" a dvojsazbou a máte to jednodušší a levnější, nebo si pořiďte komunikační optočlen a hrajte si s tímto.


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: honza Sikmo 06.01.2016, 13:15
Jo prave proto bych si rad tenhle nechal, je ctyrkvadrantni a meri vsechny dulezite veliciny. Rad bych to pozdeji spojil s mojim systemem a napsal si k tomu vlastni program, abych mohl vse co potrebuji kontrolovat nadalku pres internet.
Kazdopadne jeste jedna otazka, kde koupim ten komunikacni optoclen?, na internetu jsem nejak nic nenasel...
Jo a jinak vseobecne diky za konstruktivni odpovedi, ktere se tykaji jen toho na co jsem se ptal a niceho kolem, jak tu maji nekteri vezvyku  ;)


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: Jiří_Hrubý 06.01.2016, 13:25
O smysluplnosti čtyřkvadrantu v domácnosti lze s úspěchem pochybovati, ale kdo chce kam... Poptejte třeba u ZPA sondu S 10 IR


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: honza Sikmo 06.01.2016, 13:50
tak dobre pravda je ze mate vpodstate pravdu, merit nejakou jalovou slozku zdrejme moc potrebovat nebubudu atd.....Ale uz ho tady mam, tak zase nadruhou stranu, proc utracet penize za koupi jineho, kdyz tenhle jsem dostal zadarmo.


Název: Re: Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
Přispěvatel: honza Sikmo 06.01.2016, 14:48
Snad jeste mozna jak se jmenuje software na vycitani dat z tohohle elektromeru?