Diskuse Elektrika.cz

Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici => Plánování, úvahy, vysvětlení, pochopení principu, rozhodování o tom, co si přeji, potřebuji, chci ... => Téma založeno: Pavel Boháč 27.12.2015, 11:11



Název: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Pavel Boháč 27.12.2015, 11:11

Chci přemístit elektroměr dvoutarif do plotu cca 40m.
Nechci hliník.
Jaký nejmenší průřez kabelu mohu použít?
Potřebuji ho zakopat a vyzdít kapličku sloupek.
Místní elektrikář mi řekl, že CYKY 10x5mm2  a ovládací CYKY 1,5x2mm2 je minimum.

Od elektroměru k rozvaděči v domku by snad mohla být i CYKY 6mm2.


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Robert_Palm 27.12.2015, 13:56
CYKY 4X10 nebo 5X6.


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Jiří Novotný- Stryker 27.12.2015, 14:01
CYKY 4X10 nebo 5X6.

Nevím jak ČEZ, či PRE, ale u EONu zásedně 4x, to jest PEN do domu a až tady dělit.
Potom tedy CYKY-J 4x10 mm2.


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Jirka Š. Svejkovský 27.12.2015, 14:38
ČEZ chce 4x od pojistkové skříně do elektroměrovéh o rozvaděče. Pak už můžete táhnout 5x.

Má to ale jednu nevýhodu. Pokud chcete tento přívod zrevidovat, musíte rozplombovat svorkovnici PEN, abyste mohli změřit izolační stav mezi PE/N.

Myslím, že rozdělit vodič PEN až v jističové skříni v domě není problém, takže bych se přikláněl k tomu, aby se táhlo 4x až do domu.

Co se týče průřezu, norma i připojovací podmínky dovolují CYKY-J 4x6 až do jističové skříně. V případě rodinného domu je ovšem žádoucí táhnout 4x10, je to obvykle větší vzdálenost než u bytu a nikdy nevíte, kdy se vám bude vyšší průřez hodit.


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Jiří Schwarz 27.12.2015, 16:57
Vše, co tu padlo, beru.
Ale za předpokladu, že to je běžná přípojka, běžný rodinný domek,...
Umím si představit i stav, kdy bude v domku "komplet vše na elektriku", k tomu nějaká dílna, takže tam bude podle toho i vyšší jištění a 5x 6mm2  by nemuselo stačit.


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Vít Rotrekl 27.12.2015, 17:08
Nevím jak ČEZ, či PRE, ale u EONu zásedně 4x, to jest PEN do domu a až tady dělit.
Potom tedy CYKY-J 4x10 mm2.

Nerad s Vámi nesouhlasím, ale mýlíte se. Připojovací podmínky Eon 6/2013, strana 7, čl.4.1 viz příloha.

U ČEZ je to tuším stejné. U PRE si nejsem úplně jistý. Ale PEN jde přes elektroměr a za elektroměrem ve vývodové (neplombovateln é) části, už může být provedeno rozdělení.

Pro tazatel: Tohle se tu řeší minimálně jednou za 14 dní. Pořád dokola.

Další věc:
Nechci hliník.
Jaký nejmenší průřez kabelu mohu použít?
Potřebuji ho zakopat a vyzdít kapličku sloupek.
Místní elektrikář mi řekl, že CYKY 10x5mm2  a ovládací CYKY 1,5x2mm2 je minimum.
Od elektroměru k rozvaděči v domku by snad mohla být i CYKY 6mm2.

Hliník např AYKY 4x16, 4x25 nemusí být špatná volba...
Elektrikář může klidně osadit hotový pilíř a nemusíte nic vyzdívat např ER212/NKP7P od DCK (nedoporučuju, blbě se připojuje), ESTA...
kabel 10x5mm neznám...1,5x2mm taky neznám. Pravděpodobně měl na mysli 5x10mm a 2x1,5mm...

Nezaznělo tu to nejpodstatnějš í. A to jak daleko je ER/HDS od domovního rozvaděče. A jak velký je instalovaný příkon. Toto jsou asi nejdůležitější parametry. Pak jeden neméně důležitý a to je jaká je impedance v místě připojení, taky by to mohlo být důležité.

Jak vidíte ono to není jen o tom zakopat elektroměrák a nějakej kus kabelu...


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Pavel Boháč 27.12.2015, 17:17
Děkuji vám všem. Informace byly naprosto dostačující.
Pavel


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Ivan Polínek 27.12.2015, 17:27
A nezapomeňte si spočítat ztráty v kabelu, čím menší průřez (levnější kabel), tím větší ztráty(dražší provoz), které platíte vy.
Takže je potřeba vzít v úvahu i ekonomické hledisko.


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Jiří Novotný- Stryker 27.12.2015, 17:46
Nerad s Vámi nesouhlasím, ale mýlíte se. Připojovací podmínky Eon 6/2013, strana 7, čl.4.1 viz příloha.

U ČEZ je to tuším stejné. U PRE si nejsem úplně jistý. Ale PEN jde přes elektroměr a za elektroměrem ve vývodové (neplombovateln é) části, už může být provedeno rozdělení.
 

Fakt je, že mám před sebou podmínky EON 1.4.2011
Ale ať se dívám na schémátka v příloze jak se dívám, tak vždy vidím, že na výstupu z ELM rozvaděče je vždy PEN + fáze. Navíc vycházím i z toho, jak jsou "vyšívány" originál ELM rozvaděče.
Bavíme se o nejběžnější síti TN-C.
Tak kde se tedy pletu?

PS: do elektroměru jde u EONu vždy samostatný "N"


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Vít Rotrekl 27.12.2015, 17:58
Fakt je, že mám před sebou podmínky EON 1.4.2011
Ale ať se dívám na schémátka v příloze jak se dívám, tak vždy vidím, že na výstupu z ELM rozvaděče je vždy PEN + fáze. Navíc vycházím i z toho, jak jsou "vyšívány" originál ELM rozvaděče.
Bavíme se o nejběžnější síti TN-C.
Tak kde se tedy pletu?

PS: do elektroměru jde u EONu vždy samostatný "N"
Ano ve schématech je vždy nakreslen odvod 4x. Ale textu se píše, že odvod může být TN-C-S. Tedy nevidím problém v tom aby odvod byl 5x. Toto používám v bytech. U RD zásadně 4x.
Pletete se jen v tom slůvku zásadně.

Ano u Eonu a Čezu jde do elektroměru N. u PRE jde PEN přes elektroměr.


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: ACEOF ACES 28.12.2015, 00:00
A nezapomeňte si spočítat ztráty v kabelu, čím menší průřez (levnější kabel), tím větší ztráty(dražší provoz), které platíte vy.
Takže je potřeba vzít v úvahu i ekonomické hledisko.
Podle mého názoru se ztráty v kabelu s měděnými vodiči o průřezu 6mm2, dlouhém 40 metrů, oproti stejně dlouhému kabelu s měděnými vodiči o průřezu 10mm2, mohou zvýšit asi tak do 1% ze spotřebované elektrické energie rodinného domku.


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Jaroslav Klinský 28.12.2015, 00:17
Kolegové, řeší se zde počet vodičů, průřez od elektroměru k rozvaděči domu. Ale nezaznělo , zda rozvody v domě jsou ještě v TN-C, nebo již v nové TN-S. Pokud jsou v TN-C, tak pak jedině 4x10, rozdělení provést v domovním rozvaděči a nové rozvody připojit na rozdělené PE a N.


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Lukáš Rotrekl 28.12.2015, 01:06
Podle mého názoru se ztráty v kabelu s měděnými vodiči o průřezu 6mm2, dlouhém 40 metrů, oproti stejně dlouhému kabelu s měděnými vodiči o průřezu 10mm2, mohou zvýšit asi tak do 1% ze spotřebované elektrické energie rodinného domku.
Tak to vezměme technicky:
Pokud vycházím z prvotního dotazu, víme, že je dvojsazba, ale nevíme jaká, nevíme jaký hlavní jistič, nevím nic moc... ale řekněme, že vezmeme hlavní jistič 25A, vezmeme dobu využití maxima z nějaké fiktivní spotřeby a z ní pak podle ČSN 341610 vypočteme dobu plných ztrát...
První dvě varianty pro kabel 4x10 a 4x6 za těchto podmínek:
Sazba D25d uvažuji průměrnou cenu 5Kč, nejvíc spotřeby je mimo nt
fiktivní spotřeba cca 5000kWh, z toho doba využití maxima 350h (po zaokrouhlení), doba plných ztrát 80h

3. a 4 varianta pro kabel 4x10 a 4x6 za těchto podmínek:
Sazba D45d uvažuji průměrnou cenu 2,7Kč,
fiktivní spotřeba cca 1000kWh, z toho doba využití maxima 625h, doba plných ztrát 160h

Pořizovací náklady se budou lišit jen cenou kabelů, tu jsem nastřelil tak aby se cca přibližovala realitě....


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Jan Bocek 28.12.2015, 08:16
Tak to vezměme technicky:

Pořizovací náklady se budou lišit jen cenou kabelů, tu jsem nastřelil tak aby se cca přibližovala realitě....


Jen jsem si zkusil do přiložené tabulky dosadit trošku jiné hodnoty, abych věděl jak dalece jsem se zkušenostním odhadem přepočítal, když jsem nedávno podobnou situaci řešil s kabelem CYKY 4x16...

Rozhodujeme se buď na základě zkušeností, anebo na základě analýzy. Je vidět, že Lukáš k tomu přistupuje profesionálně.


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Lukáš Rotrekl 28.12.2015, 08:57
Honzo, já to taky většinou "řeším" intuitivně a bez nějakého velkého přemýšlení dávám 4x10, pokud to je běžná záležitost. Pokud jsou delší vzdálenosti nebo je to někde na konci sítě, kontroluji si smyčky a úbytky.
U RD je většinou doopravdy nejekonomičtěj ší osadit nejmenší kabel který vyhoví technicky, ale pokud uvažujeme s nějakou rezervou do budoucna, kde by 6mm2 mohlo za určitých okolností být pro 32A už málo, a vzhledem k tomu, že 40m přípojka bude stát komplet kolem 35-45tkč a cena kabelu (resp. rozdíl mezi nimi v tomto případě) z toho tvoří nějakých 1600Kč, tak bych toto taky naprojektoval s 4x10.

Samozřejmě u průmyslu je to už jinak... Naposledy jsme realizovali přípojku 1600A pro halu strojního obrábění a lakovnu. Tehdy jsme se ze spotřeb dostali k tomu, že jsme poměrně rychle skopali návrh projektanta ze stolu, byť byl technicky v pořádku, vyplatilo se navýšit průřez navržených kabelů o jeden stupeň a jeden potah přidat, byť to bylo investičně cca 320tKč navíc, došli jsme k tomu, že by se to na ztrátách mělo vrátit během 3-4 let...

Občas ale není od věci se na to podívat hlouběji a oprášit znalosti, který člověk až tak často nevyužije...

 


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Jan Bocek 28.12.2015, 09:27
Ten kabel CYKY 4x16 jsem řešil pro dům se 4. b.j. kde jistič byl 32A....

U větších odběrů se analýza vyplatí, kde je dobré brát minimálně 5 parametrů.
Nedávno jsme také řešili trafo 1600 kVA a propojení na HR z trafa bylo navrženo
3x(3xAYY 400) . Nějak se mi to nezdálo a vyšlo mi 3 x ( 4xAYY 500).
Obvykle se volí 1,1-1,2 A /mm2. Ale to je jen hrubý odhad....
A nezdálo se mi to jen proto, že takové propojení je u traf 1000 kVA a při plném zatížení
a měření termovizí to bylo mírně za hranou.
Často se vyplatí pohrát se s výpočty na hospodárný průřez, případně i změnu technologie seskupení kabelů. Ale to je již moc silová elektrotechnik a i když principy jsou stejné jak pro kabely 4x6, nebo pro průřez 500 mm2


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Milan Hudec 28.12.2015, 10:13
Pouze bych připoměl, že čtyřicet/padesát metrů je zrovna dost "blbá" délka s ohledem na zemní proudy při spojení objektu v TN-C a pilíře.
Rozhodně bych výsledné řešení provedl s ohledem k tomuto.
Průřez vodičů o stupínek vyšší než kam dohlédnu v současnosti.
Počet vodičů pět v každém případě, v TN C ztuplovat m a z/ž do doby rekonstrukce objektu.


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Lukáš Rotrekl 28.12.2015, 10:18
Mílane nějak nechápu, jaký význam bude mít 5 vodičů od ER do domu.


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Milan Hudec 28.12.2015, 10:28
Potřebuji co nejmenší odpor izolované větve PE/PEN a k tomu "velký" neizolované větve (většinou pásek spojující pilíř a zem budovy).


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Lukáš Rotrekl 28.12.2015, 10:48
Proč bych spojoval pilíř a dům páskem?


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Milan Hudec 28.12.2015, 11:05
To je právě otázka co je lepší, bude záležet na místních poměrech, jak daleko je od sebe zemění distribuce a budovy, hromosvod, přepěťovky, kroková napětí atd....
Pokud země spojuji, pak použiji nerez (má vyšší odpor) a k němu řekněme CYA 35 coby bypas.


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Miroslav Minařík 28.12.2015, 11:09
Proč bych spojoval pilíř a dům páskem?
U nás je spojeno úplně všechno se vším. Jeden potenciál je jeden potenciál. :-)


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Lukáš Rotrekl 28.12.2015, 11:19
U vás je to taky docela nahuštěno... Tady se bavíme o vzdálenosti ER RD cca 40m...


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Milan Hudec 28.12.2015, 11:26
No právě, u těchto vzdáleností již těžko počítat s průniky zemnění ale i s čistou zemí mezi.


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: novy2 28.12.2015, 11:31
Chci přemístit elektroměr dvoutarif do plotu cca 40m.
Dnes je to otázka, na ktorú sú tu odpovede.
 Budúcnosť (možno podľa EU blízka), je odčítavanie hodnôt na elektromere na diaľku. Výhodou bude, že si budete môcť robiť priebežnú kontrolu elektrickej spotreby vnútri svojho domu a že si neprivediete prepätie od úderu blesku do plotu do elektroinštalá cie vo vašom byte.  o:-)
 To raz bude rušenie "elektrostánkov" v plotoch (nie som energetik) ?


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Zdenek Pokorný 28.12.2015, 19:50
Chodím sem pravidelně. Několikrát za rok. Jsem tu dobře na odborném portálu "Elektrika.cz" ?


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: novy2 29.12.2015, 12:30
Chodím sem pravidelně. Několikrát za rok. Jsem tu dobře na odborném portálu "Elektrika.cz" ?
Bez ohľadu na váš názor, táto téma je pre laikov veľmi dôležitá. Inteligentné merače IMS nás neminú. Citát z iného fóra (svetelektro.co m/Forum/)
.............. .............. .
My na ulici máme všetci ešte elektromer vo vnútri RD a pripojenie cez nástrešáky. Chodí k nám odpočtár raz za rok s kompom na predlaktí, kam si naťuká stav a ide ďalej. Sranda bude, ak sa bude musieť konečne začať z realizáciou EU nariadenia, že všetky vzdušné vedenia v mestách a obciach sa budú musieť prerobiť do zeme. To bude srandy kopec s prerábkou prípojok do RD, úpravami plotov...
.............. .............. ..

Tie merače IMS už nebude treba dávať "do plotov", lebo už nebude potrebný odpočtár, ale priamo do vstupu bytov. Otázka zakladateľa témy bude v budúcnosti neaktuálna. No čo s doterajšími elektromermi v "plotoch" ?



Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Vít Rotrekl 29.12.2015, 12:48
My na ulici máme všetci ešte elektromer vo vnútri RD a pripojenie cez nástrešáky. Chodí k nám odpočtár raz za rok s kompom na predlaktí, kam si naťuká stav a ide ďalej. Sranda bude, ak sa bude musieť konečne začať z realizáciou EU nariadenia, že všetky vzdušné vedenia v mestách a obciach sa budú musieť prerobiť do zeme. To bude srandy kopec s prerábkou prípojok do RD, úpravami plotov...

Tím spíš bych to přebudoval teď. Tedy pokud je to plánováno v rámci nějaké rekonstrukce. Než abych to musel řešit za x let, kdy bude distributor předělávat vedení do země, a já budu mít na domu hotovou novou fasádu.

A o tom nařízení se dá prosím dočíst kde? Nějak nevidím důvod pro to, aby nás EU nutila do toho, cpát vedení nn na vesnicích do země. Z čeho to vychází?
Ono totiž jak se z vesnic stávají menší města, a vesnice se rozšiřují a "zkrášlují", tak v rámci těchto revitalizací se upravují (překládají) i sítě do země.


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Zdenek Hejčl 29.12.2015, 13:34
Tím spíš bych to přebudoval teď. Tedy pokud je to plánováno v rámci nějaké rekonstrukce. Než abych to musel řešit za x let, kdy bude distributor předělávat vedení do země, a já budu mít na domu hotovou novou fasádu.

Jo dobré, to jsem říkal sousedovi, když dělal fasádu: budou předělávat vedení do země, dej si tady trubku na přívod do domu. Neudělal a za rok sekal.... (zle)
Kdo chce kam, pomozme mu tam.
Jen tak na okraj, k původnímu tématu, dal bych tam do země AYKY 4x16mm náklady tak asi 1/3, a ovládání HDO. Vůbec bych se toho hliníku nebál.


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: František Šohajda 29.12.2015, 15:12
Chodím sem pravidelně. Několikrát za rok. Jsem tu dobře na odborném portálu "Elektrika.cz" ?

Kdyby jste sem chodil pravidelně, neptal by jste se!! ;D ;D ;D


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Jan Franěk 29.12.2015, 16:58
Nechci hliník.

Myslím že je to  jasný požadavek  (norm) Tedy jasná odpověď na 16mm2 Al. Osobně bych se mu u tohoto průřezu tak tvrdě nebránil. I když má Cu jasné výhody.

Jaký nejmenší průřez kabelu mohu použít?
Místní elektrikář mi řekl, že CYKY 10x5mm2  a ovládací CYKY 1,5x2mm2 je minimum.

Určitě neřekl 10x5mm2. Na 100% říkal 5x10mm2. S pruřezem má pravdu ale u počtu žil máme dilema. Osobně bych to provedl klidně i 4x10mm2, ale velmi záleží na místních podmínkách i distributorovi . Tyto informace od vás stále chybí a proto nemůžete dostat jednoznačnou odpověď. Také bych doporučil položení pásku do výkopu a přizemnění  rozvaděčů. Velmi se tím zvedne úroveň ochrany.

Od elektroměru k rozvaděči v domku by snad mohla být i CYKY 6mm2.

U rodinného domu a navíc v této délce jde o pitominu. Z mého pohledu a zkušeností rozhodně NE.

Kdyby tazatel doplnil některé informace, bylo by vše jasnější. takto semi zdá, že o naše rady nestojí, nebo mi nestojíme jemu za jakoukoliv odpověď.  :-\


Název: Re: Mohu použít od elektroměru v plotě do rodinného domku x 6mm2?
Přispěvatel: Pavel Boháč 30.12.2015, 18:55
Zdravím, hlavní jistič bude 25 A. Jde o 150 m2 bungalov v zahradě dobře zateplený a i kdybych zde chtěl v budoucnu instalovat tepelné čerpadlo bude to bohatě stačit. Dám tam 4 x 10 Cu.  Měl jsem 7 paragraf, ale 25 let se živím něčím úplně jiným. Děkuji vám všem za vaše názory. bylo zajímavé je číst. Loučí se s vámi. Hodně zdraví do Nového roku.   :)