Diskuse Elektrika.cz

Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici => Plánování, úvahy, vysvětlení, pochopení principu, rozhodování o tom, co si přeji, potřebuji, chci ... => Téma založeno: Zbyněk Dohnal 18.12.2015, 17:21



Název: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Zbyněk Dohnal 18.12.2015, 17:21
Můj rodinný dům v okrese Praha-východ (kolaudace 2013) má sazbu u čezu d45D (20 hodin nt). Před týdnem jsem instaloval tepelné čerpadlo voda - voda. Hlavní jistič 32A. Dnes jsem se snažil u čezu zažádat o změnu sazby z d45D na d56D (22 hodin nt). Bylo mi řečeno toto: odevzdat vypněný formulář „Žádost o připojení elektrického zařízení k distribuční soustavě z napěťové hladiny nízkého napětí" +  revizní zprávu přípojného místa + posudek energergetické náročnosti domu + protokol o instalaci tepelného čerpadla + dokument o vlastnictví stavby.

Rezervovaný příkon, ani hlavní jistič měnit nebudu.
Otázka je tedy jasná, jsou všechny tyto doklady nuté ke změně předložit? Jde mi o peníze až na prvním místě. Proč mám platit za revizi přípojného místa, kde se vůbec nic nezmění, proč mám platit za energetický posudek?
Poradí mi někdo jak mám postupovat? Chci jen říct, že pokud bych měl něco platit mimo potvrzení od revizáka za kontrolu instalace připojeného tepelného čerpadla, tak to vzdám. Investice se mi nemůže v reálné době vrátit. Když se přechází od čezu k někomu jinému, je možná změna sazby?


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Vít Rotrekl 18.12.2015, 23:02
Proc? Na to je jednoducha odpoed. Protoe tak distributor chce. Chcete levnejsi sazbu, ak to holt obnasi nejake naklady.
Revizi zaplatite to je jasny.
Protokol o instalaci by mel snad v cene dodat clovek/firma co to montovala.
Doklad o vlastnictvi staby predpokladam mate.
Energetickou narocnost budovy to nevim. Ale predpokladam ze clovek co navrhoval vykon tepelneho cerpadla, tak z nejakeho takoeho dokumentu musel vyjit, ne? Nechteji nahodou jen vypocet tepelnych ztrat objektu? To chteji u EONu.


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Lukáš Rotrekl 18.12.2015, 23:32
„Žádost o připojení elektrického zařízení k distribuční soustavě z napěťové hladiny nízkého napětí"
To jste nežádal před tím, než jste čerpadlo nainstaloval? To vám realizační firma neřekla, že vám tepelné čerpadlo nemusí povolit nebo vás mohou omezit třeba na rozběhovém proudu a vy budete muset provést taková technická opatření, aby jste to dodržel... To je škoda, tyto opatření se lépe dělají najednou z instalací, než pak dodatečně...

Přečtěte si podmínky pro přiznání sazby D56d, a zjistíte, že ten požadavek na doložení tepelných ztrát má naprostou logiku.


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Martin Škopek 19.12.2015, 10:25
Když se přechází od čezu k někomu jinému, je možná změna sazby?

Ano, změna sazby je možná, ale platí stále stejné podmínky, které předepisuje En. regulační úřad ve svém aktuálně platném cenovém rozhodnutí a jejich splnění kontroluje místně příslušný regionální distributor (tedy ve Vašem případě stále ČEZ Distribuce). Je zcela jedno, zda o tuto změnu žádáte prostřednictví m současného dodavatele elektřiny či nového, vždy můžete mít na jedno odběrné místo uzavřenu jen 1 smlouvu o sdružené dodávce elektřiny.


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Zbyněk Dohnal 19.12.2015, 13:23


Tepelné čerpadlo (Climatemaster WE120) jsem koupil v průběhu stavby. Nainstaloval jsem ho až nyní. Instalaci jsem provedl sám. Na protokolu o instalaci TČ je čestné prohlášení o instalaci, které nahrazuje potvrzení firmy, v to problém není. Já vidím problém v tom, že bych měl platit za znovu provedení revize přípojného místa - celá část je pod plombou, takže jakákoliv změna je vyloučená a já nic nehodlám měnit (čerpadlo již nějaký den jede). Ale nejvíc mi vadí vypracování tvýpočtu epelných ztrát objektu. Kdyby toto šlo nějak nahradit překousnul bych to.
Je zajímavé, že při výstavbě měrného pilíře po mě nikdo nic nechtěl (jen revizikapličky) a bezproblémů mi dali sazbu d45D. A teď takové cavyky.


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Martin Škopek 19.12.2015, 13:38
Pokud se jedná o novostavbu, pak při žádosti o stavební povolení po 1. 1. 2009 je povinnost dokládat průkaz energetické náročnost budovy (dle vyhl. 148/2007 Sb., resp. dnes dle vyhl. č. 78/2013 Sb.) v rámci něhož jsou mj. tepelné ztráty počítány.


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Zbyněk Dohnal 19.12.2015, 14:11

Já jsem dostal stavební povolení dříve, toto jsem nemusel mít a bohužel nemám.


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Martin Rada 19.12.2015, 20:33
Dobrý večer,
za prvé by jste měl mít revizi tepelného čerpadla, za druhé výpočet tepelných ztrát (u ČEZU, nevím jak u ostatních?), a za třetí revizi odběrného místa, protože bude na ovládání tep. čerpadla z přijímače HDO signálu připojen další signální kabel. Takže všechny tyto doklady jsou nutné k předložení. Doporučuji se obrátit na nějakého elektrikáře či rev. technika a ten vám určitě pomůže se změnou tarifu.
Hezký večer.


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Václav Kalina DC 19.12.2015, 22:49
Tepelné čerpadlo se nemusí blokovat, tudíž vám stačí revizní zpráva o instalaci TČ, potom vám stačí čestné prohlášení, že jste si TČ instaloval sám a co se týče výpočtu tepelných ztrát, ty si můžete udělat sám. V jiné diskusi před pár týdny jsem tu nechával i excel tabulku na výpočet, stačí jenom hledat. Když to celé shrnu, tak vás to vyjde na cca. 1500,- za revizní zprávu a můžete ušetřit i za snížení hlavního jističe. Pokud vám na přímý ohřev před tím stačilo 32A , tak teď si v pohodě vystačíte s 25A. Jinak ČEZ požaduje potvrzení o vystavení revizní zprávy a revizní zprávu předkládat nemusíte, pokud vám revizák potvrdí, že vám revizi vypracoval. Takže čistě teoreticky, pokud si necháte zrevidovat cokoli a do přihlášky napíšete číslo revizní zprávy a revizák vám to potvrdí svým podpisem, nikdo nebude zkoumat ani řešit na co ta revizní zpráva byla vystavená.


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Zbyněk Dohnal 19.12.2015, 23:12
za prvé by jste měl mít revizi tepelného čerpadla, za druhé výpočet tepelných ztrát (u ČEZU, nevím jak u ostatních?), a za třetí revizi odběrného místa, protože bude na ovládání tep. čerpadla z přijímače HDO signálu připojen další signální kabel.

Tepelné čerpadlo je spínáno přes stykač, který je ovládán z relé z podružného rozvaděč, takže ne z přípojného místa. Přípojné místo je opravdu beze změny.
Původní topení bylo elektrokotlem (Thermona 9kW), který zároveň natápěl i bojler. Nyní je připojeno tepelné čerpadlo, které má rovněž příkon 9kW a bojler ohřívá elektrokotel. V době, kdy nyní topí elektrokotel  do bojleru, je blokováno čerpadlo.

Václav Kalina DC napsal:
Tepelné čerpadlo se nemusí blokovat, tudíž vám stačí revizní zpráva o instalaci TČ, potom vám stačí čestné prohlášení, že jste si TČ instaloval sám a co se týče výpočtu tepelných ztrát, ty si můžete udělat sám.
Prosím to o tepelné ztrátě , že si ji mohu vypočítat sám, víte jistě? To je totiž ta překážka, pro kterou mi to vadí nejvíce. Samozřejmě, že zbytek neudělám. Nikdy jsem nepodváděl a dělat to nebudu. To to radši mít nebudu.


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Vít Rotrekl 19.12.2015, 23:27
Dobrý večer,
tepelné čerpadlo je spínáno přes stykač, který je ovládán z relé z podružného rozvaděč, takže ne z přípojného místa. Přípojné místo je opravdu beze změny.
Původní topení bylo elektrokotlem (Thermona 9kW), který zároveň natápěl i bojler. Nyní je připojeno tepelné čerpadlo, které má rovněž příkon 9kW a bojler ohřívá elektrokotel. V době, kdy nyní topí elektrokotel  do bojleru, je blokováno čerpadlo.
Mohu se zeptat proc ohrivate vodu elektrokotlem, kdyz mate tepelny cerpadlo, ktry by tu vodu v zasobniku taky umelo ohrat?


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Petr Liskar 19.12.2015, 23:29
Já vidím problém v tom, že bych měl platit za znovu provedení revize přípojného místa - celá část je pod plombou, takže jakákoliv změna je vyloučená
Jo, to jsem si také myslel, když jsem měnil sazbu z D25 na D56. Houbeles. Přijímač HDO šel pryč a časy vysokého tarifu jsou nastaveny napevno....

Vy budete nezbytně k žádosti potřebovat:
-  výpočet tepelných ztrát objektu. Pokud ten výpočet bude od autorizované osoby, bude jen dobře, neboť podmínka "Tepelný výkon tepelného čerpadla kryje minimálně 60 % tepelných ztrát vytápěného objektu" bude splněna bezpochyby. Takový výpočet vyjde na cca 3000,- Kč. Máte-li PENB, tím lépe, telené ztráty jsou součástí tohoto průkazu.
- revizní zprávu o instalaci TČ, to je kvůli větě "pro odběrná místa, u nichž odběratel distributorovi věrohodným způsobem prokáže, že pro vytápění objektu je řádně nainstalován a používán systém vytápění s tepelným čerpadlem", cenu této revize úmyslně neuvádím. Zajisté vám někdo revizi elekroinstalac e novostavby dělal, domluvte se s ním.
- revizní zprávu přípojného místa, zdánlivá formalita, leč potvrzení pro distributora, že přípojné místo je připravené na takovou změnu...


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Lukáš Rotrekl 19.12.2015, 23:52
Tepelné čerpadlo se nemusí blokovat, tudíž vám stačí revizní zpráva o instalaci TČ,
Jste si jistý? Já bych teda citaci:
Citace
Odběratel musí zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů po dobu platnosti vysokého tarifu.
chápal, že se musí blokovat.


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Petr Liskar 20.12.2015, 00:00
Jste si jistý? Já bych teda citaci:chápal, že se musí blokovat.
Má pravdu.
Přesně ten bod zní takto:
9. Odběratel musí zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů kromě
pohonu kompresoru tepelného čerpadla
v dobách platnosti vysokého tarifu.
Blokovat je nutno ostatní tepelné spotřebiče.


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Zbyněk Dohnal 20.12.2015, 00:02
Mohu se zeptat proc ohrivate vodu elektrokotlem, kdyz mate tepelny cerpadlo, ktry by tu vodu v zasobniku taky umelo ohrat?
Odpověď je v celku jednoduchá. TČ topí do akumulační nádrže cca 1hodinu za tu dobu nezvedne v 300l bojleru teplotu o více než 15 °C, zbytek dotopí elektrokotel. Aku nádrž vyfrží cca 8 hodin. A mimoto mám zbytek rodiny vydry a teplá voda mi nikdy nezbyde.

Jo, to jsem si také myslel, když jsem měnil sazbu z D25 na D56. Houbeles. Přijímač HDO šel pryč a časy vysokého tarifu jsou nastaveny napevno....
Tak potom to již chápu

Vy budete nezbytně k žádosti potřebovat:
-  výpočet tepelných ztrát objektu. Pokud ten výpočet bude od autorizované osoby, bude jen dobře...
Tak průkaz nemám, ale co se stane pokud výpočet udělám sám? Bude problém? Skutečně se dokládá Čezu, nebo jen revizákovi, který potvrdí revizi TĆ?

revizní zprávu o instalaci TČ... cenu této revize úmyslně neuvádím

Na ceně jsem byl domluven na 500Kč, než jsem to odpískal.


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Petr Liskar 20.12.2015, 00:10
Tak průkaz nemám, ale co se stane pokud výpočet udělám sám? Bude problém? Skutečně se dokládá Čezu,
Dokládá se distributorovi .
Pokud výpočet budete dělat sám, riskujete to, že vám to distributor bude rozporovat. V tom sporu to budete Vy, kdo bude mít kratší kus lana. Vzhledem k tomu, že sazbu D56 lze uzavřít jen do konce března 2016, lze obstrukci očekávat s naprostou jistotou.

nebo jen revizákovi, který potvrdí revizi TĆ?
Reviznímu technikovi je výpočet tepelné ztráty budovy nanic. On v revizní zprávě stvrdí, že tepelné čerpadlo XXZZYY je řádně nainstalováno. ..


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Lukáš Rotrekl 20.12.2015, 00:15
Má pravdu.
Přesně ten bod zní takto:
9. Odběratel musí zajistit technické blokování topných elektrických spotřebičů kromě
pohonu kompresoru tepelného čerpadla
v dobách platnosti vysokého tarifu.
Blokovat je nutno ostatní tepelné spotřebiče.
To máš odkud, já když si nejsem jistej nakouknu do sazeb u E.onu a tam je jen:
Citace
3. Odběratel zajistí technické blokování topných elektrických
spotřebičů v dobách platnosti vysokého tarifu.

sazbu D56 lze uzavřít jen do konce března 2016

Pak bude co? Jen D45?


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Vít Rotrekl 20.12.2015, 00:17
Odpověď je v celku jednoduchá. TČ topí do akumulační nádrže cca 1hodinu za tu dobu nezvedne v 300l bojleru teplotu o více než 15 °C, zbytek dotopí elektrokotel. Aku nádrž vyfrží cca 8 hodin.

Tady bude něco špatně... Že by nějaká MaRka?
Ono by to mělo fungovat tak, že prioritně se ohřívá voda v bojleru/zásobníku TUV, a až ta je nahřátá, tak potom topit do topení... Tzn. udržovat vodu v bečce ohřátou na požadovanou teplotu s nějakou histerezí. A když není potřeba ohřívat vodu tak potom teprve přepnout do režimu topení. Jestli je problém s tím, že tepelné čerpadlo nonstop topí, a není tedy možnost ohřevu TUV, tak bude asi TČ blbě dimenzovaný (tepelným výkonem).

Nicméně jsem přesvědčen, že za řekněme 6hodin (třeba v noci, kdy není požadavek na topení) by tepelné čerpadlo mělo být schopné ohřát 300l vody na 55°. A pokud je bečka zaizolovaná, tak tuto teplotu musí přes den udržet.

PS: Kolik vás je v domácnosti, že vám 300l teplé vody nestačí?



Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Petr Liskar 20.12.2015, 00:23
Pak bude co? Jen D45?
Ne, pak bude sazba D57, ale ta má jen 20 hodin nízkého tarifu a prakticky se maže rozdíl v ceně distribuce v nízkém a vysokém tarifu. Souběžne též nebude přiznáván tarif D35 a D45. 


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Petr Liskar 20.12.2015, 00:25
To máš odkud, já když si nejsem jistej nakouknu do sazeb u E.onu a tam je jen:
Cenové rozhodnutí ERÚ 9/2015


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Vít Rotrekl 20.12.2015, 00:33
To že se nemusí blokovat TČ vím, taky někdy od léta, když jsme u Stoupy rozjížděli tu kotelnu, tak jsem se o tom bavil s tím člověkem od M-tech.
Ono je totiž technickej nesmysl ten kompresor/invertor brutálně zastavit tím že mu sebereš napájení. Měly by tam proběhnout nějaký proces postupnýho zastavení. Ale to si hlídá řídící jednotka TČ, která dostane signál, že je vt, tak provede nějaký kroky k zastavení.


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Zbyněk Dohnal 20.12.2015, 08:49
Tady bude něco špatně... Že by nějaká MaRka?

Nevím co je MaRka, ale TČ má tři výstupní výměníky. První a druhý výstupní výměník (oba jsou stejné) jsem spojil paraelně k sobě natápí akumulační nádrž. Třetí výměník (je podstatně menší) je od výrobce určen k ohřevu TUV (přímo v tepelném čerpadle má i své oběhové čerpadlo).
To jen na vysvětlenou. Ale to se dostáváme do oblasti kam jsem nechtěl jít, já nepotřebuji rozebírat to, jak to mám zapojené, ale jak mám změnit sazbu d45D na d56D. Nicméně za Vaše postřehy děkuji.

PS: samozřejmě, že když poběží TČ 6 hodin vkuse dohřeje mi 300l bojler, ale opakuji, TČ běží 3x denně po jedné hodině. Ale instalaci bych dále nerozebíral, není důvod.


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Václav Kalina DC 20.12.2015, 16:40
Tak průkaz nemám, ale co se stane pokud výpočet udělám sám? Bude problém? Skutečně se dokládá Čezu, nebo jen revizákovi, který potvrdí revizi TĆ?
Skutečně nepotřebujete, mám to již mnohokrát vyzkoušené u ČEZu a pokud se chcete, vyhnout diskuzím na přepážce, vřele doporučuji žádost oskenovanou poslat na cez@cez.cz . Je to podstatě rychlejší a komfortnější a navíc vám nebudou blbnout hlavu starými formuláři, které potřebují zdělat, ale použijete přesně ty co jsou u nich na WEBU.   Minule jsem dal se známým závod, kdo vyřídí dřív sazbu D56d a on byl s přepážkou o týden a něco pomalejší.  ;D Co je ale nejdůležitější je mít vydrátovaný elektroměr přesně podle připojovacích podmínek, tak aby s tím měl montér od ČEZu co nejmíň práce. Při D56d dostanete třípovelové HDO a věřte tomu, že když vám tam bude chybět jakákoli klema, tak se na vás montér vykašle a neudělá to. Osobně potvrzuji revize na elektroměry jen ty co zkontroluji nebo udělám. Nerad vypadám jako pitomec.

PS: omlouvam se, omylem jsem tam vlozil stare PP. nové jsou pod nimi


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Zbyněk Dohnal 20.12.2015, 19:52
Pane Kalino,
prosím co všechno odevzdáváte, když žádáte o změnu z d45D na d56D? Můžete prosím zde vložit tyto formuláře?
Jaká změna je ve vydrátkování u elektroměru, když nyní mám sazbu d45D a chci sazbu D56D? HDO + digitální elektroměr tam jsou instalovány.


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Václav Kalina DC 20.12.2015, 23:34
Všechny formuláře včetně postupu jsou na stránkách www.cez.cz a vydratovani rozvaděče máte v té příloze co jsem vložil do předchozího příspěvku. Připomínám že rozvaděč musí dělat elektrikář.


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Zbyněk Dohnal 22.12.2015, 07:29

Včera jsem vyplněný formulář "Žádost o připojení ele. zařízení k distribuční soustavě z napěťové hladiny nn" naskenoval a odeslal na cez@cez.cz, neboť na čez online tento formulář mají, ale nefunkční. A nyní děj se vůle boží.


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Václav Kalina DC 22.12.2015, 15:31
Přidej vám od nich smlouva, tu podepíšete, přidáte k tomu výpočet TZ,  potvrzení o instalaci TC,  a potvrzení o vydání RZ a přijdou vám vyměnit HDO


Název: Re: Je to tak složité změnit sazbu z d45D na d56D?
Přispěvatel: Zbyněk Dohnal 30.12.2015, 21:22


Dnes přišla smlouva.
Je to přesně jak píšete, navíc chtějí revizi přípojného místa.
Výpočet TZ jim zašlu z Vámi zveřejněného "programu". Snad to projde.