Diskuse Elektrika.cz

Pracovní zóna => -B- 30 denní zóna dostupných diskusí => Téma založeno: Jaroslav Hasala 01.09.2014, 08:51



Název: Používáte chrániče v průmyslových kuchyních?
Přispěvatel: Jaroslav Hasala 01.09.2014, 08:51
Měly by být podle vašeho názoru spotřebiče v průmyslových kuchyních připojeny přes proudové chrániče?
Zejména mám na mysli velké tepelné spotřebiče.
V projektech to bývá různě - někdy je to bez chráničů, někdy jsou zase použité chrániče 0,1A nebo 0,3A.


Název: Re: Používáte chrániče v průmyslových kuchyních?
Přispěvatel: Jiří Schwarz 01.09.2014, 10:59
Asi nebudeme řešit spotřebiče připojené přes zásuvky.

U pevně připojených spotřebičů bych vycházel z toho, že prostředí bude vzhledem k předpokládaným VV možné považovat za zvlášť nebezpečné, takže 2 opatření.
Automatické odpojení od zdroje + doplňkové pospojování bych bral jako vyhovující řešení


Název: Re: Používáte chrániče v průmyslových kuchyních?
Přispěvatel: František Šohajda 01.09.2014, 11:37
Znám kuchyni v nemocnici (celkem velkou) a všechno přes FI ,  většinou 30mA....
sem tam to vyskočí (třeba jednou za 3 měsíce) ale jinak drží!
Dělal jsem tam revizi a napočítal asi 92 ks chráničů na všechno.......

PS: Podle normy by měla mít průmyslová kuchyně STOP tlačítko......
Některé kuchyně jsou úplně bez tohoto tlačítka a revize výchozí bez závad??


Název: Používáte chrániče v průmyslových kuchyních?
Přispěvatel: Zdeněk Mazač 01.09.2014, 22:47
Kuchyně v mém rajonu všechny přes FI 30mA, výjimečně na některém okruhu 100mA a bez problémů. Spíše chybí doplňkové pospojování.
A STOP tlačítka všude ale po aktivaci se vypne nejen zařízení, ale i osvětlení kuchyně.....a má to výchozí revizi
Dokonce jsem objevil v průmyslové kuchyni FI zapojený tak, aby nepadal, takže  tento FI vlastně vytvářel jen dojem ochrany :-X dokonce na to byla revize a na můj dotaz jak byla udělána mi bylo sděleno, že revize se týkala jen připojovacího kabelu kuchyňského stroje......el ektrikář přidával do rozvaděče jištění, FI, instaloval kabela připojoval zařízení...... ..


Název: Re: Používáte chrániče v průmyslových kuchyních?
Přispěvatel: Lukáš Rotrekl 01.09.2014, 23:16
Taky je používám. Po zkušenostech, kdy se stoly pospojují, a za měsíc se někdo rozhodne, že by bylo vhodnější jinak..... a pospojením už se neobtěžuje.... Nezaznamenal jsem nikde problém s funkční spolehlivostí. ..


Název: Re: Používáte chrániče v průmyslových kuchyních?
Přispěvatel: Daniel Hudzík 02.09.2014, 06:11
Osobne vidim radsej chranic ako prerusene pospojovanie, lebo nejaky udrzbar presuval zariadenie pri maloveni a podobne a nechcelo sa mi to naspat pripajat. Zazil som s kuchyni jedneho kupelneho domu. Vsetky vodice pospajania vzorne zatocene a odpojene od zariadeni aj pracovnych stolov miestnym udrzbarom so slovami, ze kto by sa s tym s***.


Název: Re: Používáte chrániče v průmyslových kuchyních?
Přispěvatel: Rozmahel Vladimír 02.09.2014, 10:06
Když člověk chodí na pravidelná revize do starších kuchyní, tak debata o proudovém chrániči zní, rozhodně ANO. Na pevně připojený sporák netřeba 30mA, klidně i 500mA. Je to ale úplně jiný stupeň bezpečnosti. "Obyčejné odpojení" totiž předpokládá 100% galvanický a vodivý zkrat na kostru při poruše. To se může dít např. při spálení tělesa, apod. Může ale být i spousta poruch typu vypadený drátek, nabouchlý kryt, prodřená izolace, apod.. Tady je fičko zcela namístě.


Název: Re: Používáte chrániče v průmyslových kuchyních?
Přispěvatel: Martin Škopek 02.09.2014, 10:15
Postřeh z energetických auditů: troufnu si tvrdit, že určitě na více jak 75 % nových či rekonstruovaný ch školních kuchyních proudové chrániče jsou.