Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Opravy a servis, údržba , rekonstrukce
| | |-+  Proč mi při zapojení dvou vypínačů č.6 vypadává chránič?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 [2] Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Proč mi při zapojení dvou vypínačů č.6 vypadává chránič?  (Přečteno 12603 krát)
Jan Franěk
Český živnostník-elektrikář
*

Oblíbenost autora: 196

Email
« Odpověď #15 kdy: 24.08.2008, 11:58 »

Obávám se bohužel, že onen elektrikář nepomůže. Bývá totiž dobrým zvykem pokud odcházíte od zákazníka dané zapojení odskoušet. Nevím jestli to udělal nebo ne , ale v konečném efektu je to jedno. Prostě to nefunguje.
Vím , že p. FOO nechtěl slyšet odpovědi typu "někoho si pozvěte", ale bohužel mu nedokážeme takhle na dálku pomoci. Když pominu dívné barevné značení, tak ani napověda typu "mám tam tři dráty" , nic neřekne o zapojení. To se pozná opravdu pouze na místě. Rádi bychom vyhověli, ale nejde to.
Jediná správná cesta bude opravdu pozvat elektrikáře co je opravdu elektrikářem. Ten poskytne na svou práci i záruky a má to rychle hotové. Navíc se můžete cítit potom bezpečněji. To za to snad stojí ne?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Elektrikář a revizní technik.
www.fraja.cz
revize@fraja.cz
t: 728171585

Člen profesního sdružení ČES - Český elektro svaz a člen rady UE-ČR        http://eces.webnode.cz/
Jiří Schwarz
*

Oblíbenost autora: 215

« Odpověď #16 kdy: 24.08.2008, 20:15 »

FOO - jestli to není tajné, prozraďte odkud jste. Je nás tady určitě víc, kdo by to chtěl vidět na vlastní oči...
Kdybyste byl z Domažlicka, ozvěte se, něco s tím provedeme a já bych pak napsal kolegům do diskuse co tam bylo špatně...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Jiří Schwarz
*

Oblíbenost autora: 215

« Odpověď #17 kdy: 24.08.2008, 20:24 »

ještě jedna maličkost
Pouze pro lidi, co mají dost znalostí a zodpovědnosti k takové činnosti!

Vypnout přívod (úplně!!)
vypnout chránič.
Vodič N (modrý) za chráničem změřit proti PE (Zelená/žlutá), pokud je spojený, nemůže to fungovat!
Pokud není, ještě nechat vše vypnuté, N vodič ze světla změřit, zda je spojen s N za chráničem nebo před chráničem a tak i s PE (PEN)
Pokud je správně s N za chráničem, nechat vypnutý chránič, zapnout přívod POZOR, v tu chvíli hrozí při neopatrné manipulaci úraz elektrickým proudem!
Zjistit, zda náhodou není přítomno fázové napětí na vypínači, to by znamenalo chybné připojení přívodu L vodiče do světelného okruhu.

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Jaroslav Hasala
OSVČ
*

Oblíbenost autora: 428

Znojmo (JM)

292671550
« Odpověď #18 kdy: 25.08.2008, 07:04 »

Ono to může být ještě úplně jinak, nemusí být spojený PE a N, může být zapojený spotřebič (žárovka) mezi L a PE - to by potom chránič vypínal okamžitě po zapnutí spínače (v jedné poloze spínačů by to nedělalo nic, v druhé poloze by to okamžitě vypnulo chránič.
Podle těch vodičů se jako nejpravděpodobnější zdá být možnost, že by modré vodiče byly jako pracovní, tedy L a N a zelenožlutý by potom byl použitý jako PE, tedy ochranný vodič (byl by připojení ke kostře svítidla). Asi by bylo vhodné toto vyzkoušet, určitá logika by v tom byla.
Z těch dvou modrých vodičů bude jeden fázový, ten by měl být potom připojen na střed žárovky, tak je to namalované i v uvedeném odkazu.

Co se týká barev vodičů, asi tam budou vodiče v trubce, ne ? Kabel s touto kombinací barev totiž neexistuje ... I když by se hodil, třeba pro přenos impulsu od HDO ...
Dva modré vodiče u svítidla nejsou standardní, i když to podle mého soudu není až taková nepřekonatelná závada.
Standardní barvy pro fázové vodiče (L) jsou černá, hnědá a šedá. Pro nulové vodiče je vyhrazena svěle modrá barva. L a N vodiče lze přeznačit.
"Svatá" je pouze zelenožlutá barva, ta by měla být vždy použitá jen jako PE nebo PEN.

Označení "nulák" je dost zavádějící. Je to často používané i mezi elektrikáři, ale není to správné. Není totiž úplně jasné, jestli je tím míněn nulový vodič (N), nulovací vodič (PEN) nebo ochranný vodič (PE). 

BTW, proč je použité uvedené zapojení ? Není to zrovna standardní zapojení a málokterý elektrikář to umí jen tak "od pasu" zapojit ...

elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919, 732 158 083
email : jarda@hasala.cz
kbulda
Neverifikovaný uživatel @6

Oblíbenost autora: 6

« Odpověď #19 kdy: 26.08.2008, 00:40 »

Když si prohlédnete zapojení č. 4 jak uvádí v odkazu pan Foo, tak pochopíte, proč tam jsou dvě modré a jedna PEN. to se pak s chráničem kamarádit nebude. Proto je nejblížší vysvětlení co podal pan Jaroslav Hasala v příspěvku nade mnou.
Stran: 1 [2] Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poradíte mi jak přivést do vypinače proud bez sekaní do zdi?
 Mohu použít k vypínači barvy žil modrá-hnědá?
 Poraďte mi prosím s montaží spínače?
 Je nejake pravidlo pro bezny pokojovy vypinac ve ktere poloze ma byt zapnut?
 Jak zapojit ctyri vypinace do schodistoveho zapojeni??
 Jak udělat ze schodistových vypínačů tlačítka?
 Jak zapojím schodišťový vypinač z pěti míst?
 Jak mám zapojit 3-4 vypínače na jedno světlo?
 Jak zapojit tento šňůrový vypínač?
 Co s vodiči PE a N ve vypínači?
 Pokud existuje schodistový dvojvypínač, kolik mezi ním vést vodičů?
 Ako zapojiť vypínače 5 a 6 do funkčného celku?
 Zvládnu vyměnit vypínače sama?
 Kde se bere napětí na vypnutém schodišťovém vypínači?
 Jak zapojit 2 střídavé vypínače?
 Lze zapojit schdišťový spínač jako stmívač?
 Jak správně umístit vypínací a zapínací tlačítko?
 Proč je napětí 100 V mezi kontakty schodišťového a křížového vypínače ?
 Co mě to koplo?
 Jak propojit tři vypínače pro ovládání jednoho světla?
 Jak zapojit spinače s orent.doutnavkou aby neproblikávaly při užití úsporek?
 Setkali jste se u rodiného domu se stop tlačítkem i pro zásuvkové obvody?
 Jak jsou zapojeny spínače v bezpečnostní liště rolovacích garážových vrat?
 Jak napojit nový vypínač v místnosti?
 Kolik kabelů cyky 3x1,5 je možné spojit pod vypínačem?
 Poradíte mi s kombinací dvojspínače ř. 5 a 6?
 Kde hledat chybu v zapojení dvou obvodů pomocí schodišťových spínačů?
 Bude mi stačit pro přesun vypínače CYKYlo A 3x1,5mm?
 Jak zapojit schodišťové vypínače na jedno světlo?
 Jaké volit bezdrátové ovládání světel s rychlými přechody mezi stavy (VYP/ZAP)?
 Jak nahradit klasický vypínač bezdrátovým?
 Jak zapojit křížový vypínač mezi schodišťové?
 Ako zapojit vo vypinaci radenia 6+6 vodic CYKY 3x1.5?
 Jak zapojit šňůrový vypínač na kabel s třemi vodiči?
 Do jaké výšky osadit vypínače u postele?
 Proč občas nezafungují schodišťáky?
 Poradíte mi kam na vypínač č.7 připojit signalizační led diodu?
 Je možné umiestniť 5 káblov pod vypínač?
 Existuje jiná kontrola rosvícení na WC než doutnavkou ve vypínači?
 Moze prudovy chranic nahradit vypinac?
 Jak zapojit dvojitý vypínač pro dvě samostatná světla?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.077 sekund, 24 dotazů.