Dingo
|
 |
« kdy: 26.06.2008, 22:26 » |
|
Mám v zemi vedený kabel 4xžíla plné jádro - Al myslím že průřez 2,5 (možná4) je ho zakopaných 25metrů v zemi v hloubce 40-60cm (dle místa) nad kabel byl dán červený "igelit" a nad igelit zbytky pálených cihel, je to na zahradě, tam je i zásuvková skříňka i s pojistkama, je tam jedna zásuvka na 3f a dvojzásuvka na 230V.
V baráku budu rekonstruovat elektriku - 60let starý rozvod z Al "plátěných" kabelů na na Cu kabely (pro světla 3x1,5 pro zásuvky 3x2,5 a pro 3f 5x2,5) chci samozřejmě mít v rozvaděči proudový chránič a právě onu zásuvku na zahradě chránit proudovým chráničem.
Kopat do země takto hluboko nepřipadá v úvahu. Mám drát, zelený, licna - pocínovaná Cu průřez 1,5, vedl. takto paralelně dva dráty zakopané nad místem původního vedení v 10ti cm hloubce, nad tyto dva paralelně spojené dráty bych položil opět červený "igelit".
Je to takto možné udělat?
|
|
|
|
|
Milan Karvánek
Český elektrikář

Oblíbenost autora: 133

Praha a celá republika
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 26.06.2008, 22:47 » |
|
Možné to samozřejmě je. Ale proč to dělat tak pracně? Já bych použil ty 2 stávající žíly jako vodiče L a N a v místě té zahradní zásuvky bych zakopal do země starou hliníkovou (Al) vidličku a na ní připojil ochranjý vodič PE. Ušetříte si spoustu práce a bude to skoro stejně profesionální řešení jako to které navrhujete. A ušetřený červený igelit můžete použít na ohraničení záhonů.
|
revizní technik E2/A, projektování, montáže, rozvaděče, EZS, automatizace domovní instalace, provozovny, MaR, tepelná čerpadla, zdvihadla, výtahy, zakázková řešení atypických úloh z drobné automatizace a zdvihací techniky Člen profesního sdružení ČES- Český elektro svaz. http://eces.webnode.c
|
|
|
Dingo
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 27.06.2008, 00:41 » |
|
Mě jde o to, že tam mám tažené 3fáze a chci je zachovat a je to natažené hliníkovým 4žilovým kabelem a rád bych to uděla bezpečnější a s možností to pak napojit na novou elektroinstalaci. Práce s odloupnutím drnu a položemím dvou samostatných žil drátu kterého mám dost (sice není žlutozelný ale jen zelený - to bych na koncích uvedl na pravou míru smršťovací bužírkou barvy žlutozelené) a o tu červenou folii taky nejde, záhonky jsou ohraničeny dřevem. Mě jde pouze o to, jestli je to tímto způsobem možné dořešit a jestli nejsou nějaké pravidla pro tažení kabelu v zemi, i když se jedná pouze o zahradní zásuvku.
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
Miroslav Souček
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 27.06.2008, 14:56 » |
|
Souhlas s panem Rozmahelem, uvědome si, že ještě donedávna to byla dokonce povinnost, to takto řešit.
|
|
|
|
|
Ořežprut
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 27.06.2008, 15:05 » |
|
Souhlas s panem Součkem, panem Rozmahelem i s panem Molákem
|
|
|
|
|
Dingo
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 27.06.2008, 15:42 » |
|
Vzhledem k tomu, že hladina potoka je asi 1,2m pod úrovní země a jedná se o jílové podloží, tak bych asi zvolil variantu zatlučení zemnících tyčí a proudového chrániče u oněch zásuvek. Stav kabelu bude vpořádku, zakopával sem ho osobně před 15ti lety a byl to kabel přímo do země. - Jinak nevidím nic špatného natáhnout v zemi zvlášť uzemňující drát (ale asi to špatné je) a u zásuvek provést ještě přizemňení (vzhledem k celoroční vysoké hladině spodní vody to nebu nic náročného).
|
|
|
|
|
|
|
|
|