Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  ******* stará původní rozřazovací
| | |-+  Je v poradku ochrana proudoveho chranice pred nadproudem?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Je v poradku ochrana proudoveho chranice pred nadproudem?  (Přečteno 7245 krát)
JiriPet

Email
« kdy: 16.10.2007, 01:27 »

Přívod TN-C (3f+PEN), z toho pak venkovní hlavní 32 A jistič typ B (3pólový) potom elměr, dále 15m vedení CYKY-J 4x10 mm2 až k rozvodnici a tam převod na TN-S (rozdělení PEN -> PE+N). Chránič (40 A/30mA) je v rozvodnici připojen přímo na 3f+N a vývod fází chrániče rovnou na jednotlivé jističe rozvodů (tj. 10 či 16 A, typ B, vše jednopóly). Žádnou fází chrániče tedy nemůže téci více než 32 A, ale co pólem N, který je napojen na N sběrnici, která vzniká rozdělením PEN, a tedy není nijak jištěna před nadproudem? Nemůže nastat nějaká porucha, která by způsobila proud pólem N chrániče, který by byl > 40 A ? Pokud ano, neměl by se dát 4pólový jistič před (za) chránič, aby zajistil ochranu chrániče? A jaký? Mohl by být 40 A, nebo je to zakázáno, když hlavní jistiž nad ním je jen 32A?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Pavel Ryšavý
*

Oblíbenost autora: 62

« Odpověď #1 kdy: 16.10.2007, 04:24 »

Vážený pane, z vašeho příspěvku jsem usoudil, že vás trápí proud vodičem N.
Vězte tedy, že vodičem N může procházet maximálně proud rovný proudu procházející jedním fázovým vodičem, a to pouze v případě, že je veškerá zátěž na jedné fázi.
V ostatních případech bude proud vodičem N vždy nižší.
Pro lepší představivost si to lze nakreslit.
Proud vodičem N je vektorovým součtem proudů procházejících vodiči L1 ÷ L3, kdy tyto proudy jsou vůči sobě (při grafickém znázornění) pootočeny o 120°

Poznámka:
Neuvažuji s výskytem vyšších harmonických, a předpokládám, že daná instalace je napájena pouze z jedno místa (to by mohlo věci poněkud zkomplikovat)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

.45 ACP, 7,62x39, 9x19
Zdenek 2752

Email
« Odpověď #2 kdy: 16.10.2007, 07:32 »

Možná to s tím souvisí. V případě že bude zatížená 1 fáze, poteče nulákem stejný proud jako ve fázi. V případě že budou zatížené 3 fáze stejně (např. 3 fázové topné těleso), poteče nulákem proud 0 (nula).
A nyní otázka: Jaký proud poteče nulákem pokud budou zatížené 2 fáze stejným proudem. Změřené to mám, ale chtěl bych na to vzoreček.
"Senkjů" za odpověď.
Milan Karvánek
Český elektrikář
*

Oblíbenost autora: 133

Praha a celá republika

WWW Email
« Odpověď #3 kdy: 16.10.2007, 09:19 »

Zadejte si do vyhledávání zde v diskusích slovo "vektorový" a dostanete milion odkazů na předchozí diskuse na stejné téma  Úsměv

revizní technik E2/A, projektování, montáže, rozvaděče, EZS, automatizace
domovní instalace, provozovny, MaR, tepelná čerpadla, zdvihadla, výtahy, zakázková řešení atypických úloh z drobné automatizace a zdvihací techniky

Člen profesního sdružení ČES- Český elektro svaz.    http://eces.webnode.c
Jaroslav Hasala
OSVČ
*

Oblíbenost autora: 428

Znojmo (JM)

292671550
« Odpověď #4 kdy: 16.10.2007, 09:51 »

To Zdenek 2752 :

Zde http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,2877.0.html najdete odpověď na vaši otázku.
Kolega Fasulis si to už dříve dal za domácí úkol, zásluhy patří jemu  ... Úsměv

elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919, 732 158 083
email : jarda@hasala.cz
dolac
Neverifikovaný uživatel @7

Oblíbenost autora: 42

« Odpověď #5 kdy: 16.10.2007, 21:48 »

Možná to s tím souvisí. V případě že bude zatížená 1 fáze, poteče nulákem stejný proud jako ve fázi. V případě že budou zatížené 3 fáze stejně (např. 3 fázové topné těleso), poteče nulákem proud 0 (nula).
A nyní otázka: Jaký proud poteče nulákem pokud budou zatížené 2 fáze stejným proudem. Změřené to mám, ale chtěl bych na to vzoreček.
"Senkjů" ....
Pokiaľ myslite stejný prúd aj stejný vo fáze. Tak potom bude aj v tretej fáze rovnaký ako v zvyšných dvoch fázach. Na to snáď netreba ani vzorce.
Inač pre zaujímavosť viem si predstaviť aj prípad, kedy potečie nulákom pri trojfázovom zaťažení väčší prúd, ako je maximálny prúd v jednej z fázi.
dolac
Neverifikovaný uživatel @7

Oblíbenost autora: 42

« Odpověď #6 kdy: 16.10.2007, 21:51 »

Edit: Nie v tretej fáze, ale v nuláku. 
Fuk Tomáš

Email
« Odpověď #7 kdy: 17.10.2007, 00:04 »

Pokiaľ myslite stejný prúd aj stejný vo fáze. Tak potom bude aj v tretej fáze rovnaký ako v zvyšných dvoch fázach. Na to snáď netreba ani vzorce.
Inač pre zaujímavosť viem si predstaviť aj prípad, kedy potečie nulákom pri trojfázovom zaťažení väčší prúd, ako je maximálny prúd v jednej z fázi.
Abychom byli přesní - odebíráme-li proud ze dvou fází, přičemž zátěž je vždy zapojena mezi fázi a nulák, pak nulákem poteče proud, jehož efektivní hodnota je v intervalu <0; součet efektivních fázových proudů>.
Čili cokoli mezi tím - záleží totiž taky na účinících :-)
JiriPet

Email
« Odpověď #8 kdy: 17.10.2007, 03:33 »

Nejprve děkuji všem za odpovědi. :-)
JiriPet

Email
« Odpověď #9 kdy: 17.10.2007, 03:37 »

Nejprve  všem .... :-)

Co je to za webového šotka? Napsal jsem "Nejprve děkuji všem za odpovědi" a ono to napsalo toto! Já napíšu poděkování a webový robot to promaže a dá jen něco, takže z toho je téměř urážka? Takový webový engine jsem ještě v životě neviděl!!

takze radeji jeste jednou a radeji bez diakritiky a bez smajlika:

NEJPRVE DEKUJI VSEM ZA ODPOVEDI
JiriPet

Email
« Odpověď #10 kdy: 17.10.2007, 03:43 »

Stejne se to nepovedlo. To je ale neuveritelne. Jak to mam zapsat, aby mi to dovolilo podekovat?

N E J P R V E   D E K U J I    V S E M  Z A   O D P O V E D I
JiriPet

Email
« Odpověď #11 kdy: 17.10.2007, 03:45 »

Tak to co je napsano vyse velkymi pismeny s mezerami a bez diakritiky mi engine tohoto weboveho fora tvrdohlave a svehlave menil do podoby, kterou muzete videt vyse...
JiriPet

Email
« Odpověď #12 kdy: 17.10.2007, 03:50 »

Vážený pane, z vašeho příspěvku jsem usoudil, že vás trápí proud vodičem N.
Vězte tedy, že vodičem N může procházet maximálně proud rovný proudu procházející jedním fázovým vodičem, a to pouze v případě, že je veškerá zátěž na jedné fázi.
Proud vodičem N je vektorovým součtem proudů procházejících vodiči L1 ÷ L3, kdy tyto proudy jsou vůči sobě (při grafickém znázornění) pootočeny o 120°

Poznámka:
Neuvažuji s výskytem vyšších harmonických, a předpokládám, že daná instalace je napájena pouze z jedno místa (to by mohlo věci poněkud zkomplikovat)

... vodičem N může procházet maximálně proud rovný proudu procházející jedním fázovým vodičem, a to pouze v případě, že je veškerá zátěž na jedné fázi.

Poznámka:

Domnívám se, že tak jednoduché by to bylo pouze v případě, když by všude byly zapojeny pouze spotřebiče nezpůsobující posun vektoru proudu vůči vektoru napětí. Co třeba tento případ: Jedna fáze nezatížena, druhá zatížena topnou spirálou a na třetí fázi indukční zátěž. Výsledkem máme úhel mezi vektory proudu nikoli 120, ale 120-90 = 30 (no ono to nebude celých -90, ale méně, protože dokonalá indukčnost neexistuje, ale pro zjednodušení...
JiriPet

Email
« Odpověď #13 kdy: 17.10.2007, 03:52 »

omlouvam se za dvoji citaci - to byla moje chyba
JiriPet

Email
« Odpověď #14 kdy: 17.10.2007, 04:15 »

Možná jsem něco přehlédl (i v odkazech), ale bohužel jsem se moc nedozvěděl. Čekal jsem odpověď ve stylu "V praxi je nepravděpodobné, že by došlo k takovému rozložení a kombinaci impedancí zátěže, že by vodič N byl přetížen a tudíž se to dle ČSN xxxx povoluje bez jištění N" nebo něco v opačném smyslu...

Ačkoli jsem rád, že se mnozí snažili odpovědět, a   d e k u j i   za snahu, tak odkazy na učivo ZŠ a SŠ a sčítání vektorů pro ryze odporovou zátěž moji otazku nezodpovedely.

Postavim tedy otazku jinak:

Kdo všechno ze zde přítomných revizních techniků by při revizi bez výhrad akceptoval v prvotní otázce zmíněné zapojení - tj. 4 pólový proudový chránič (40 A) bez bezprostředního jištění proti nadproudu, při vzdáleném jištění pouze třípólovým hlavním jističem (32 A)?

Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.074 sekund, 21 dotazů.