Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Opravy a servis, údržba , rekonstrukce
| | |-+  Po rozdělení PEN se objevilo napětí mezi PE a N. Co je špatně?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Po rozdělení PEN se objevilo napětí mezi PE a N. Co je špatně?  (Přečteno 11808 krát)
Pavel V.

Email
« kdy: 02.09.2007, 14:44 »

.... Chtěl jsem v domě zrušit rozdělení PEN na PE a N, protože byla v obci prováděna rek. venk.vedení na kabelové a rozdělení PEN je už provedeno v elektroměrové skříni.

Po odstranění propojovacího vodiče jsem zjistil, že mezi PE a N svorkovnicí je asi 170 V a to i při vypnutí všech jističů, včetně hlavního.
Dvířka elektroměrové skříně byly taky pod napětím, protože to pěkně zabrnělo při dotyku.

Elektroinstalace v domě je 3-vodičová, přívod z elm. skříně do domu je 5ti vodičový.

Co je špatně ?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Rozmahel Vladimír
OSVČ
*

Oblíbenost autora: 192

Email
« Odpověď #1 kdy: 02.09.2007, 16:13 »

Je možné, že máte dvojtarif a napájení jističe měření nebo ovládání stykače může být zapojeno před HJ, pak jsou tyto čáti pod napětím i při vyplém HJ. Jsou to spotřebiče na na 230V. Pokud jste rozpojil vodič N, pak např. přes cívku stykače se vám toto napětí vrátí zpět po nulovém vodiči.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Pavel V.

Email
« Odpověď #2 kdy: 02.09.2007, 16:21 »

Ano,mám dvojtarif. Takže druhé rozpojení PEN na PE a N v domě tam musím nechat? V opačném případě bude pod napětím vše, co je spojené s PE. Je tomu tak? A má to tak být ?
Štefan Beláň
Karlovy Vary
*

Oblíbenost autora: 304

Chránič je chránič!

« Odpověď #3 kdy: 02.09.2007, 17:08 »

Pokud vás "kopou" dvířka elektroměrové skříně, máte přerušený vodič PEN na přívodu někde v síti distributora.
Je to docela průšvih! pozor

Chránič chrání - jistič jistí.
Pavel V.

Email
« Odpověď #4 kdy: 02.09.2007, 17:14 »

Takže za normálního stavu bych to rozpojení PEN v domě měl/mohl zrušit a nechat jen to rozpojení v elm. skříni. Jinak firma,která prováděla tu rekonstrukci ani nezaplombovala elm.skříň.   Takže se mám obrátit na distributora-ČEZ ?
Štefan Beláň
Karlovy Vary
*

Oblíbenost autora: 304

Chránič je chránič!

« Odpověď #5 kdy: 02.09.2007, 17:30 »

Než se obrátíte na distributora, pozvěte si revizního technika, aby zjistil příčinu.  pozor

V zásadě, rozdělení nebo spojení vodiče PEN za elektroměrem, nemůže mít vliv na instalaci před elektroměrem. nenene

Chránič chrání - jistič jistí.
Pavel V.

Email
« Odpověď #6 kdy: 02.09.2007, 17:35 »

Dekuji za odpovědi. Jsem zvědavý,co na to řekne rev.technik.
Pavel V.

Email
« Odpověď #7 kdy: 02.09.2007, 20:31 »

Takto je PEN rozdělen v elm.skříni

Jan Alin
*

Oblíbenost autora: 202

« Odpověď #8 kdy: 02.09.2007, 20:46 »

Jsem zvědavý,co na to řekne rev.technik.

No podle obrázku v následujícím příspěvku jsem na to taky zvědavý  Úsměv.
Kamil Novák
OSVČ
*

Oblíbenost autora: 287

WWW Email
« Odpověď #9 kdy: 02.09.2007, 20:56 »

Ty 2 modré vodiče CY 1,5mm2 (zřejmě k HDO), napojené na PE svorkovnici jsou trochlu zvláštní.
A propojení obou svorkovnic přes šroub "kostry" rovněž.

Nedá se zjistit, který ze z/ž vodičů je přívodní, tedy "čistokrevný" PEN ?

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj
Pavel V.

Email
« Odpověď #10 kdy: 02.09.2007, 21:15 »

přívodní PEN je na N můstku 1. zleva a ty 2 modrý jdou do HDO.
Jiří_Hrubý
Neverifikovaný uživatel @6

Oblíbenost autora: 12

« Odpověď #11 kdy: 02.09.2007, 21:39 »

No, vypadá to spíš jako bastl než řemeslo. Přívodní PEN, má být veden rovnou na můstek PE, ze šroubů za klemou má být zároveň napojen PE pro dům, kostra rozvaděče a hodin a propoj na N. Před klemu se připojuje uzemění. Ona totiž tahle klema, pokud se na ni přivede PEN ze sítě a dojde k jejímu uvolnění, (z výroby bývá volná a někdo to nekontroluje při montáži) může nadělat docela paseku a pak se fáze může dostávat prakticky kamkoliv. 
Na můstek N pak patří napájení hodin, HDO a odvod N do domu.
Pavel V.

Email
« Odpověď #12 kdy: 02.09.2007, 21:46 »

Je to od firmy,která dělala rekonstrukci venk.vedení nn na zemní.Mám i revizní zprávu.
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Oblíbenost autora: 282

Podbořany- projekční a revizní činnost E2/A

Email
« Odpověď #13 kdy: 02.09.2007, 21:47 »

To je ale opravdu humus. Chtěl bych znát toho RT co na to napíše kladnou revizi.

Provádím:    -projektování el. zařízení a hromosvodů
                   -projekce domovních a bytových el. instalací
                   -návrhy a výpočty osvětlení objektů
                   -projektování osvětlení sportovišť
Revizní technik E2/A
Pavel Horský
ČESKÝ ŽIVNOSTNÍK
*

Oblíbenost autora: 282

Podbořany- projekční a revizní činnost E2/A

Email
« Odpověď #14 kdy: 02.09.2007, 21:50 »

To je právě to, že dnes stále existuje strašná spousta revizních techniků, kteří jsou schopni napsat revizi na cokoli a ještě většinou od stolu. HROZNÉ!
Vždy když něco takového vidím, přestává mě moje řemeslo bavit.

Provádím:    -projektování el. zařízení a hromosvodů
                   -projekce domovních a bytových el. instalací
                   -návrhy a výpočty osvětlení objektů
                   -projektování osvětlení sportovišť
Revizní technik E2/A
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.281 sekund, 22 dotazů.