Michal Vartiak
Neverifikovaný uživatel @1
|
 |
« kdy: Včera v 22:43 » |
|
Horská chata, vo svahu, viz. foto. - Betónové zasypané poschodie - hlavné poschodie, otvorená dispozícia bez podkrovia CLT panel. 7x16m. - základový uzemňovač v betóne nerez pás. vyvedená v každom rohu plus HUS -strecha bez tradičného krovu opäť z CLT panelov na hrebeni položená na oceľovej vrcholovej väznici - krytina Rheinzink falcovaná, bez odkvapov, plný záklop, kontralaty, PIR izolácia 120mm, 120mm CLT panel, 120mm vnútorná izolácia z čadičovej vaty interiérový rošt atď atď - nerezový komín v nadstrešnej časti dole napojený na ocelový dymovod plus závesný krb na jedinej betónovej stene v inak celodrevenom poschodí. - FeZn vonkajšie schody plus podesta pred dverami.
Navrhované riešenie izolovaný LPS s takmer 3m "stožiarmi" plus HVI vedenie. Tak kde je problém: No práve v tých spomínaných stožiaroch. Na objekt ktorý trčí 5-6m nad terén dať stožiar ktorý konkuruje nedaľekému vysielaču na vrchole kopca je len veľmi ťažko prehltnuteľné.
Projektant odborne zdatný uznávam. No na debatu a alternatívne riešenia on prístupný skrátka nie je. Klasiku absolútne zavrhol, lebo dostávam strechu na rovnaký potenciál a niesom schopný dodržať odstupové vzdialenosti od skrutiek v streche ev. el. inštalácie atď. (Čo sa podľa mňa nedá na žiadnej stavbe, s klasiským hromozvodom) Navyše keďže komín je vodivý zavlečiem bleskový prúd do objektu.
Laicky som si myslel, že keď sa blesku pripraví kvalitný zvod v blízkosti komína, tak pôjde väčšina prúdu tou najjednoduchšo u cestou a nebude si prerážať cestu do chalupy. O prípadné zvyškové prúdy sa potom postará napr. aj ochránné pospojovanie. Celkovo teda takmer až v 100% prípadov, ktoré som za polroka chorobného sledovania hromozvodov najmä na plechových strechách, je LPS vyhotovená absolútne zle? A dodržiavať s-ko v celom priebehu hromozvodu je zrejme len zbožné želanie.
Navrhoval som aj netradičné riešenie som na okraji lesa pri stúpajúcom svahu. Najvyšší strom ktorý mám v okolí, a nižší, ktorý sa mi konármi šúcha o stavbu, Nemôžem využiť ako stožiar bleskozvodu? Dostanem ho do ochranného polomeru? Na vrcholec umiestniť zachytávač atď. Keď strom neochránim, tak mi rovnako aj do neho môže udrieť blesk, horiaci spadne na objekt a predtým ma neochráni ani ten najlepší izolovaný bleskozvod. Viem je to do veľkej miery fabulácia, resp. vajce/sliepka, ale predsa aj historické stromy sa chránia. A čo sa týka pravdepodobnos ti zásahu, tiež to je otázne. Minimálne pre mňa.
Moderátor - Původní nesmysl místo otázky zněl: "Hromosvod na Strome, strom jako stožár?"
|