Ve starším domu jsou někde ve zdech schované nefunkční telefonní rozvody. Tahané je to povětšinou šestižilovým kabelem, místy dvojlinka (asi aby na jedno číslo mohlo zvonit ve dvou patrech - demontoval jsem toto:
https://www.danapo.cz/telefony/telefonni-zasuvka-podvojna-pripojka-elsy-praha-pp-1-3/ ).
Našel jsem u rozbočovače elsy "hnízdo" v krabici, kde to je různě propojené, povětšinou jen červené a bílé žíly mezi sebou.
Telefonní přípojka z ulice k tomuto vedení byla neznámo kde (již dávno zrušeno a zapomenuto), pravděpodobně to bylo někde ve sklepě.
Nejde mi o obnovu telefonů, ale o zjištění, kudy prochází a kde končí jednotlivé kabely, které začínají v tom "hnízdě" u půdy. (Třeba vymyslím, k čemu by se to dalo využít, když už to ve zdi je.)
Problém je, že neexisuje dokumentace a třeba jednoduchým propípáním do zkratu jsem našel jen jednu zásuvku na půdě. Počítám, že jestli ostatní kabely někde končily, budou useknuté/odpojené někde pod omítkou, takže test kontinuity mezi páry se úplně nepovede.
Existuje nějaká dostupná možnost (jiná než kladivo a rozsekat půlku domu), jak tyto kabely vytrasovat? Našel jsem nějaké tónové generátory s detekční sondou, ale nejsem si jistý, jestli je to to pravé, co potřebuji (když nejsou na druhém konci nejspíš spojeny)? Jak by se případně zapojoval, kdybych potřeboval vytrasovat jen jednu žílu, nikoliv pár?