Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  HYBRIDNÍ zóna
| |-+  Oblast řešení teoretických úvah
| | |-+  Jaký bude výkon na hřídeli, pokud budu provozovat 3f motor na jedné fázi?
0 uživatelů a 2 Hostů prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 [2] Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Jaký bude výkon na hřídeli, pokud budu provozovat 3f motor na jedné fázi?  (Přečteno 8290 krát)
Pavelka Květoslav
Neverifikovaný uživatel @6

Oblíbenost autora: -17

Email
« Odpověď #15 kdy: 22.11.2006, 13:38 »

1f motor asynchroní s klasickym regulátorem a plynule regulovat , to je blbý ?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Radek Tichý
Neverifikovaný uživatel @5

Oblíbenost autora: 0

« Odpověď #16 kdy: 22.11.2006, 13:52 »

Byl mně zaslán úryvek knihy J.Knotek: Navíjení a převíjení malých el. strojů točivých, kde je napsáno: Výkon může dosáhnout 75 - 95 % původního výkonu při cos fí  0,5-0,6.
Já žádný vzorec nepoužívám, to bych se tady neptal.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Radek Tichý

« Odpověď #17 kdy: 22.11.2006, 13:57 »

Pane Pavelko, co je to podle vás klasický regulátor? Myslíte frekvenční měnič? O něm jsem psal ve svém příspěvku.
Pavelka Květoslav
Neverifikovaný uživatel @6

Oblíbenost autora: -17

Email
« Odpověď #18 kdy: 22.11.2006, 14:03 »

Co stojí ten freknvenční měnič , mám za to že hodně ... v regulátorech se nějak nevyznám , ale před týdnem to po mě chtěli , regulovat otáčky asynchroního motoru , tak jsem v krámě že chci regulátor a měl jsem ho  Smích za 600 Kč , ale teď jsem si uvědomil že je to jen do 120 W a to vám je kničemu , takže se sdržim této diskuze sorry  angel
Radek Tichý

« Odpověď #19 kdy: 22.11.2006, 14:08 »

Podle mých informací se dá frekvenční měnič na 0,75 kW koupit z druhé ruky asi od 3.000 Kč výše.
Třeba bude mít někdo jiný poznatek.
Radek Tichý

« Odpověď #20 kdy: 22.11.2006, 14:31 »

Mechanický převod do pomala má výhodu, že funguje jako násobič kroutícího momentu. Když snížím převodem otáčky dvakrát, zvýší se kroutící moment též dvakrát (při zanedbání ztrát v převodovce).
To u frekvenčního měniče evidentně fungovat nemůže.
Zdenek Rajmont
*

Oblíbenost autora: 137

Na vedení je nejdůležitější nemít je dlouhé.

« Odpověď #21 kdy: 22.11.2006, 23:29 »

Frekvenční měnič pro daný motor je za jednotky tisíc a je klid. Stačí podle mne jakýkoliv "noname", treba taian. U variakty s kondenzátorem se změkčí momentová charakteristika motoru a otáčky mohou při různém zatížení kolísat.

Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
www.rajmont.cz
Jiří Fuksa
Neverifikovaný uživatel @7

Oblíbenost autora: 88

« Odpověď #22 kdy: 23.11.2006, 00:33 »

To: Tichý
To Vaše překvapení o rozdílu uváděných výkonů je neopodstatněné. Ty rozdíly opravdu mohou nastat. Proto jsem ve své předchozí odpovědi uváděl, že je to trochu složitější.
Pokud za chodu motoru odpojíme jednu fázi, tak máme jasně k dispozici 2/3 výkonu, motor je ale napájen 400 V, nahradíme-li tyto dvě fáze 230 V z jednofázové sítě, sníží se výkon ještě v poměru 400/230.
Proto se při používání 3f motoru na 1f síti musí zjistit na jaké napětí jsou cívky navinuty, zda jde motor přepojit (většinou ze zapojení Y na D), dále zda použijeme kondenzátor trvale připojený nebo i kondenzátor pro rozběh (já tak mám osobně provedenou cirkulu), dále se provede "ladění" kondenzátoru na měřícím kufru (měření všech tří proudů). Tímto způsobem lze v optimálním případě dosáhnout až 95% původního výkonu, ovšem i za cenu zvýšení příkonu motoru, jeho oteplení atd.
Proto ty  velké rozdíly v uváděném výkonu.
Jaroslav Hasala
OSVČ
*

Oblíbenost autora: 428

Znojmo (JM)

292671550
« Odpověď #23 kdy: 23.11.2006, 07:33 »

Podle mého soudu by bylo nejvýhodnější použít frekvenční měnič 1x 230V/3x 230V. Motor musí být 400V/230V (Y/D), v tomto případě se zapojuje na D.
S cenou to není tak tragické. Např. zde http://www.elektromotory.cz/inshop/shop.asp?kat=32110040
nový měnič 0,55 kW za 3.858 Kč, použité se dají sehnat i od 2.000 Kč.
Ale pokud je to pro nějaké domácí, víceméně kutilské použití, tak i to bude asi hodně, že Úsměv
Zapojení s rozběhovým kondenzátorem má své nevýhody, výkon bezpochyby klesne, podle mých zkušeností cca na 2/3. Motor je tedy použít o něco silnější. 

elektromontážní firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919, 732 158 083
email : jarda@hasala.cz
Fester

Email
« Odpověď #24 kdy: 11.05.2007, 17:59 »

Čauko, ako čítam túto diskusiu, tak by som vás dakoho požiadal o zaslanie schémy zapojenia 3F motora na 1F siet.
Neviem to nájsť. A taktiež postup ako mám vypočítať hodnotu kondenzátora.  Pláč
Veľmi pekne dakujem. Môj mail je festerm@azet.sk
Ján Karabinoš

Email
« Odpověď #25 kdy: 14.05.2007, 12:25 »

To hosť Fester:

http://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,1330.0.html

http://www.spslevice.sk/soc-uceb-siz2007/Elektronicka%20ucebnica%20SIZ/HTML/1f%20Asynchronny%20motor/1f%20asynchronny%20motor.htm

Ale so zapojením je to trošku zložitejšie, záleží na šítkovom údaji motora, viď príspevok kolegu J. Fuksa.
Stran: 1 [2] Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.106 sekund, 22 dotazů.