|
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
Štefan Beláň
Karlovy Vary

Oblíbenost autora: 304

Chránič je chránič!
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 21.11.2006, 18:21 » |
|
TO: Jaškanič Přestaňte  a naučte se psát a číst.
|
Chránič chrání - jistič jistí.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Otakar Dosbaba

Oblíbenost autora: 129
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 21.11.2006, 22:32 » |
|
Nepředpokládám toto řešení na schodišti paneláku, či většího veřejného objektu, proto zde používám zavádějící výraz. "Trvale zapnuto" bude osvětlení jedním z přepínačů, tj. principem běžného schodišťového zapojení. To pro případ, že když vyrazím na rajóny s kýblem, hadrem a smetákem, si takto na jednom konci chodby či schodiště "trvale" rozsvítím, aniž by mi čidlo zhaslo, když se budu flákat. A naopak, když budu chtít, aby čidlo osvětlení nezapínalo, protože náš Pajda bývá za mrazivých nocí v chodbě, takže jeho občasné pobíhání způsobuje zapínání osvětlení, tak jej jednoduše vyřadím z činnosti. No, je pravda, že totéž mohu docílit i zapojením dle obr. 2 přepnutím do polohy "schodišťák" a zhasnout. Někomu však může vyhovovat různý způsob ovládání: a) "normálně mi rozsvěcí čidlo, pro trvalý svit si rozsvítím jedním z vypínačů" a nebo b) "režim čidla nebo schodišťáku si budu přepínat". Způsob a) budou jistě proklamovat naše polovičky, nám, technikům, bude bližší varianta b). Když si však představím nepopsané klapky vypínačů případu b) a většinu ženských, pak se asi naše odbornosti doma se zlou potáží.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Otakar Dosbaba

Oblíbenost autora: 129
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 22.11.2006, 09:57 » |
|
To Štěpán: No tak jistě, Roman Pavlík si ten "vypínací" vypínač sice neobjednal, ale dle mého soudu se může hodit v případech, které jsem popsal výše - viz pobíhající pejsek. Schémátko je natolik zřejmé, že by nemělo činit problémy průměrně inteligentnímu laikovy, který by zrovna tak sám přišel na to, že je možné jej s příslušným funkčním omezením vypustit. Navíc ten čidlo vyřazovací vypínač může být barevně či typově odlišný, nebo může být situován jinde apod., takže by se nemusel zaměňovat se spínači osvětlení. No a když se nerozsvítí na schodišti samo? Pak asi drtivá většina lidí začne automaticy šmátrat po vypínači. To to umím všechno pěkně okecat, že jo!! 
|
|
|
|
|
|
|