{{html imgtag}}

${perex}

${title}

${perex}

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  HYBRIDNÍ zóna
| |-+  JAK TO MÁ BÝT? - projekty, návrhy, rozpočty
| | |-+  Lze připojit elektrocentrálu na stávají elektroinstalaci přes fíčko?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Lze připojit elektrocentrálu na stávají elektroinstalaci přes fíčko?  (Přečteno 9143 krát)
Martin Kafka
*
Offline Offline



« kdy: 28.05.2012, 16:48 »

S technikem firmy (poskytování datových sítí) jsme dohodly tuto úpravu zapojení zásuvek pro jejich spotřebu. (viz obrázek) Ještě jsem to nikdy nedělal a při studování el.centrál jsem narazil na výraz "střed vinutí alternátoru není připojen" (třeba u hondy) a tak jsem trochu zmaten jak bude při tomto zapojení fungovat ochrana před NDN.
Doposud se výpadek el.energie řešil tak, že se centrála vynesla do 10 patra a tam přes prodlužovák připojili pohyblivý přívod (s obyčejnou vidlicí) jejich zařízení. Budova je celokovová (obilní silo) a rozvody jsou provedeny v TN-C.


* centrála JPG.jpg (40.09 KB, 275x511 - prohlédnuto 1204 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #1 kdy: 28.05.2012, 20:50 »

Pár poznámek:
- síť TN-C je "dvoudrátová" a do této sítě nemůžete jednoduše pustit výstup elektrocentrál y
- to, co máte na přiloženém obrázku, je již za bodem rozdělení síť TN-S, v zásadě to tak je možné připojit
- výstup elektrocentrál y je "izolovaný od země", pokud se pouze na výstup připojí do zásuvky jeden spotřebič, je to ochrannéopatře ní - elektrickéoddě lení podle 33 2000-4-41, ed.2
- pokud na výstup elektrocentrál y připojíte nějaký rozvod, spíše už to je možné považovat za síť IT
- v síti IT je přínos proudového chrániče dost omezený, tam by větší přínos měl hlídač izolačního stavu
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Václav 3
« Odpověď #2 kdy: 29.05.2012, 04:31 »

Zásadní problém vidím i při provozu ze standardní sítě. 40m kabelu CYKY 3Jx2,5 zřejmě zakončené klasickými zásuvkami 16A jištěné jističem 20A je špatně. Zásuvky nelze jistit vyšší hodnotou než je jmenovitá. Co se délky kabelu týče, nemusí vycházet impedance zkratové smyčky, což závisí na charakteristic e jističe a také na podmínkách na přívodu do objektu, to je třeba změřit.

Kvalitní větší centrály mívají HIS osazený, pak není další třeba.

Protože předpokládám, že majitel zařízení je někdo jiný než majitel objektu, provedl bych přizemnění vodiče PE tohoto rozvodu, lze předpokládat, že při nějakých pracech na rozvodech majitele objektu, může dojít k odpojení přívodního PEN, což by mohlo být nebezpečné jak pro obsluhu datového zařízení, tak pro na rozvodech pracujícího elektrikáře.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav 3
« Odpověď #3 kdy: 29.05.2012, 04:35 »

Omlouvám  se, přehlédl jsem jistič B16A, přesto bych ale změřil impedanci na konci vedení.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #4 kdy: 29.05.2012, 07:02 »

Omlouvám  se, přehlédl jsem jistič B16A, přesto bych ale změřil impedanci na konci vedení.
Obávám se, že měření impedance "za centrálou" asi nevyhoví  zle
Právě proto je správné mít tam HIS a "první poruchu" řešit včas, protože při "druhé poruše" by měly být vypínací parametry jako v síti TN a ne každá centrála "dá do zkratu 80A nebo víc"
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Václav 3
« Odpověď #5 kdy: 29.05.2012, 07:18 »

Já jsem to nenapsal dostatečně jasně, vše o měření bylo míněno při provozu ze sítě, měření impedance za generátorem je nesmysl, vnitřní odpor samotného stroje bude oproti síti dost velký.

 Proč jsem o tom psal, je zkušenost z provozu zemědělských objektů, kdy bývá elektroměr někde na administrativn í budově a pak přes několik rozvaděčů jde vedení až k poslednímu provoznímu objektu na dvoře. Tam se nasbírají různé úbytky a přechodové odpory a impedance nemusí být nic moc už na vstupu onoho rozvaděče, odkud je napojen ten 40-ti metrový CYKY 3Jx2,5. Z tohoto důvodu doporučuji měření impedance.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #6 kdy: 29.05.2012, 07:36 »

... Proč jsem o tom psal, je zkušenost z provozu zemědělských objektů, ....
Z vašich příspěvků je vidět, že jste starý praktik, že jste toho už viděl a zažil hodně a především že si z toho, s čím se setkáte, dokážete vzít poučení, zapamatovat si nějakou zkušenost a rád se o ty zkušenosti podělíte s druhými.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Jozef BABJAK
« Odpověď #7 kdy: 29.05.2012, 10:55 »

Tak tak, najďalej býva predsa senomet, tzv. žralok.  Super!
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Daniel Hudzík
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline




« Odpověď #8 kdy: 29.05.2012, 11:16 »

Instalovat FI na privod k datovym technologiam mi nepride rozumne.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.
Surovec
*
Offline Offline



« Odpověď #9 kdy: 29.05.2012, 13:38 »

Při provozu na elektrocentrál u nebude chránič funkční.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Martin Kafka
*
Offline Offline



« Odpověď #10 kdy: 29.05.2012, 14:25 »

K té impedanci: trafo je asi 50 m od rozvaděče (3x240 AYKY). Rozvody v budově jsou "moje", ajtáci se připojují na "moje" zásuvky. Vzhledem k tomu, že budova je celokovová je všude provedeno pospojení na hmotu budovy.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Milan Hudec
*
Offline Offline



« Odpověď #11 kdy: 29.05.2012, 21:26 »

Při provozu na elektrocentrál u nebude chránič funkční.

Pokud těžkou centrálu nepoložíte přímo na chránič mohl by fungovat naprosto bez problémů, samozřejmě s podmínkou "co odbočka-to chránič".
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

 Jak připojit elektrocentrálu?
 Mohl bych použít elektrocentrály jako náhradního zdroje?
 Jak realizovat zvukovú signalizaciu výpadku siete u kotle pevneho paliva?
 V čem spočívá úprava UPS na měnič 230V?
 Má někdo k tomuhle agregátu nějakou dokumentaci?
 Jak řešit zapnutí nahradního zdroje po vypadku napájení?
 Akým vodičom urobiť predĺženie výstupu UPSky ?
 Jak se posuzuje elektrocentrála vybavená výrobcem hlídáním izolačního stavu?
 Existuje norma či předpis jak zapojit UPS 3000 VA do bytové elektroinstalace?
 Čo musí byť zálohované DA - dieselagregátom a čo aj UPS v domove dôchodcov?
 Jak by mělo být provedeno připojení zálohového napájení pro venkovní kamery?
 Jak připojit 5000VA UPS k nevyhovujícím rozvodům?
 Jak dlouho bude svítit 40W žárovka přes měnič napájený aku 12V 100Ah?
 Jaké jsou normy pro UPS ?
 Je možno na dieselagregátu proudový chránič 100mA ponechat?
 Jak kvalitní je výstup invertorové elektrocentrály ?
 Jakou ochranu při poruše používají malé náhradní zdroje?
 Může elektrocentrála pracovat paralelně se sítí rozvodných závodů?
 Neznáte skládací elektrocentrálu?
 Existuje nějaký krátkodobý záložní zdroj na elektromotor 6kW při výpadku proudu?
 Jak byste zálohovali 24V vy?
 Co ještě nevíte o záložním napájení požárních ventilátorů?
 Podle jaké normy provádět správně revize elektrocentrál?
 Ukládá nějaká norma ČSN povinnost instalovat záložní zdroj?
 Jak zapojit záložní zdroj do elektroinstalace RD?
 Poradíte mi s opravou diesel-agregátu?
 Musí se provádět revize i na elektrocentrálách vyrábějících pouze 27V?
 COOPER: Katalog bezpečnostního osvětlení a systémů
 Jak připojit mobilní buňku k elektrocentrále?
 Praktické řešení energocenter s garantovanou spolehlivostí
 Hledáte často vhodnou UPS?
 SOLID: Přenosné a převozné generátory, problematika jejich provozu a revizí
 Mohu elektrocentrálu pohánět elektřinou?
 Jakou normu použít na revizi benzínové elektrocentrály 800W?
 Je možné umístit dieselagregát v garáži?
 Jakou zvolit elektrocentrálu na notebook, Kipor IG2000 nebo Zipper STE2000IV?
 Už jste slyšeli, že byste zásadně ušetřili nějakou energii na UPS?
 Optimalizace nouzových zdrojů elektrické energie a její vliv na ekonomii a spolehlivost
 Máte co dodat ke způsobu ověření odpojení při revizi centrály?
 Co myslíte, je síť na výstupu UPS označovaná jako IT?
 Podle jaké ČSN revidovat elektrocentrálu z roku 1972?
 Máte někdo zkušenosti se spolehlivostí centrály Kipor KDE 6500T3?
 Má zmysel zálohovať aj fotobunku pisoáru?
 Nabíja 24V DC UPS zdroj Meanwell DR-UPS40 akumulátory správne?
 Karel Kuchta o kategorizaci záložních energetických systémů
 Jakou 3f centrálu pro použití s nesymetrickou zátěží?
  Daji se pripojit k UPS dve autobaterie?
 Jaký je postup při revizi záložního zdroje (UPS)?
 Jak vyhodnotit měření na výstupu elektrocentrály?
 Čo je to u záložného zdroja leading - lagging ?
 Neznáte zapojení elektrocentrály EC 6kW?
 Je nutné mechanické blokování záložního zdroje?
 Je zapojení fáze v pravé zdířce zásuvky záložního zdroje v pořádku?
 Jiří Šotola vysvětluje pojem UPS
 Jak ověřit dostatečný výkon elektrocentrály Slavia DES 24?
 Jaký použít záložní zdroj pro venkovní instalaci?
 Proč dává starý diesel agregát najednou vyšší napětí se špatnou frekvencí?
 EATON: Optimalizovaná napájecí řešení pro menší IT aplikace
 SCHRACK: Katalog záložních zdrojů UPS 2016
 SCHRACK: Nové modulární záložní zdroje
 SCHRACK: UPS s vysokým výkonem pro napájení datových center
 SCHRACK: Test záložního zdroje v justičním paláci Brno
 Ako priviest do domu napetie z eletrocentraly?
 LPE: Jiří Sluka o záložních elektrických systémech 2
  Eaton dodává UPS 93PS i pro nižší výkony 8 a 10kW
 Je možné připojit záložní jednofázový generátor k třífázové instalaci?
 Podle jaké normy se musí provádět revize elektrocentrál?
 TIP na produktovou řadu kompaktních zálohovacích zdrojů

Aktuální slova (1)

Aktuální slova KUTIL (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.151 sekund, 23 dotazů.