{{html imgtag}}

${perex}

${title}

${perex}

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Plánování, úvahy, vysvětlení, pochopení principu, rozhodování o tom, co si přeji, potřebuji, chci ...
| | |-+  Je možno jistit 1f okruhy 3f jističem ?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Je možno jistit 1f okruhy 3f jističem ?  (Přečteno 7600 krát)
Hugo K.
*
Offline Offline



« kdy: 20.02.2012, 12:39 »

Máme 3f jistič, nejlépe monoblok.
Na jistič přivedeny L1,L2,L3.
Jističem jistím dva samostatné jednofázové okruhy, např. L1,N,PE a L3,N,PE.
Při zkratu na jednom okruhu a vybavení jističe odpojím i druhý.
Kde najdu, že toto řešení se nesmí použít ?
(nebo že jeden jednofázový okruh musí být odjištěn jedním samostaným 1f jističem?)

Prosím vás nehledejte jinotaje, k čemu je to dobré atd. Mrknutí
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #1 kdy: 21.02.2012, 12:28 »

Možné to je, praktické to moc není.

Pokud byste to chtěl napadnout, tak v normách se najdou jistá doporučení, že závada v jednom okruhu nemá mít vliv na funkci jiného okruhu nebo že se jistící prvky mají umístit a dimenzovat tak, aby v případě poruchy odpojily pouze vadnou část zařízení nebo rozvodu.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Milos O.
« Odpověď #2 kdy: 21.02.2012, 13:42 »

citace: "...nebo že se jistící prvky mají umístit a dimenzovat tak, aby v případě poruchy odpojily pouze vadnou část zařízení nebo rozvodu."...

s ohledem na tuto citaci, je mozne zapojit 3F sporak na 3 identicke 1F jistice? dle meho nazoru ano, vyhodou je snazsi dohledani poruchove faze, nevyhodou je zbrkly elektrikar, ktery si pred odpojenim nevypne ostatni faze...

vas nazor?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jozef BABJAK
« Odpověď #3 kdy: 21.02.2012, 13:54 »

..., je mozne zapojit 3F sporak na 3 identicke 1F jistice?..., nevyhodou je zbrkly elektrikar, ...

Myslím, že ani zbrklý elektrikár by to takto v triezvom stave nezapojil, nehovoriac už o reakcii zbrklého revízneho technika, ak by predsa len takto zapojené bolo.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Milan Hudec
*
Offline Offline



« Odpověď #4 kdy: 21.02.2012, 16:21 »

A což takhle fázi prohnat přes všechny cívky 3f jističe v serii Úsměv
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #5 kdy: 21.02.2012, 20:11 »

A což takhle fázi prohnat přes všechny cívky 3f jističe v serii Úsměv
Protože "jeden pól" potřebuje řádově 1,5 - 2W výkonové ztráty, aby se ohřála a zareagovala tepelná spoušť, tak získám to, že při jmenovitém proudu "budu rozvaděč vytápět větším výkonem"...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Milan Hudec
*
Offline Offline



« Odpověď #6 kdy: 21.02.2012, 20:39 »

Protože "jeden pól" potřebuje řádově 1,5 - 2W výkonové ztráty, aby se ohřála a zareagovala tepelná spoušť, tak získám to, že při jmenovitém proudu "budu rozvaděč vytápět větším výkonem"...
No jednou jsem tuto opičárnu použil coby první pomoc při padání jističe zásuvkového okruhu kanceláře s výp. technikou.
Bylo to dočasné řešení, jaké bylo pro mne překvapení, že jsem po letech uviděl to samé ve vedlejší budově, coby řešení trvalé Úsměv
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Petr Doležal
*
Offline Offline



emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)


« Odpověď #7 kdy: 21.02.2012, 21:11 »

A což takhle fázi prohnat přes všechny cívky 3f jističe v serii Úsměv
Vzpomínám na 70.léta, kdy jsme na Dětmarovice projektovali 3f jističe J1K, protože jedině ony se vyráběly v malých motorových proudech. Pro jednofázové servopohony se to takhle zapojovalo, aby se všechny póly stejně hřály a neovlivňovala se vypínací charakteristik a chladnými póly.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*
Offline Offline



Chomutov, projekty, revize.


WWW
« Odpověď #8 kdy: 21.02.2012, 21:33 »

Dělá se to i dnes. Motorové spouštěče na jednofázových pohonech jinak zapojit nejde, potvůrky mají ochranu před výpadkem fáze a jednofázové na trhu moc nejsou.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E1B
Kamil Táborský
Neverifikovaný uživatel @1

Offline Offline



Elektrikář pro silnoproud do 1000V,§6


« Odpověď #9 kdy: 21.02.2012, 22:06 »


... závada v jednom okruhu nemá mít vliv na funkci jiného okruhu nebo že se jistící prvky mají umístit a dimenzovat tak, aby v případě poruchy odpojily pouze vadnou část zařízení nebo rozvodu.

Nechápu,proč se tato věta v normách vyskytuje.

V dnešní době kdy je nutné používat proudové chrániče až na vyjímky pro všechny okruhy,nemá tato věta opodstatnění.

Aby byla tato věta dodržena,musel by mít každý jistič svůj samostatný chránič a nebo by se museli povinně používat "jističochránič e"    Úsměv
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #10 kdy: 21.02.2012, 22:32 »

Nechápu,proč se tato věta v normách vyskytuje.

V dnešní době kdy je nutné používat proudové chrániče až na vyjímky pro všechny okruhy,nemá tato věta opodstatnění.

Aby byla tato věta dodržena,musel by mít každý jistič svůj samostatný chránič a nebo by se museli povinně používat "jističochránič e"    Úsměv
NIKDE v normě není uvedeno, že má být jeden chránič pro více okruhů...
Je to kompromis mezi cenou, komfortem a spolehlivostí instalace.

Ale to by bylo na úplně jinou diskusi
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Radim Strycharski
*
Offline Offline




« Odpověď #11 kdy: 21.02.2012, 23:24 »

Nechápu,proč se tato věta v normách vyskytuje.
Dnes už se  tato věta v normách nevyskytuje.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Daniel Hudzík
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline




« Odpověď #12 kdy: 22.02.2012, 08:28 »

Nechápu,proč se tato věta v normách vyskytuje.

V dnešní době kdy je nutné používat proudové chrániče až na vyjímky pro všechny okruhy,nemá tato věta opodstatnění.

Aby byla tato věta dodržena,musel by mít každý jistič svůj samostatný chránič a nebo by se museli povinně používat "jističochránič e"    Úsměv
Nik vás nenúti používať chránič zvlášť na každý okruh. Sú okruhy, kde je to predpísané (zásuvky dostupné laikom....). Ale nikde nie je zmienka o tom, že nemôžete združiť 2..3..n okruhov pod jeden chránič. Naráža tam na seba cena inštalácie verzus spoľahlivosť (čo je tiež jedna z požiadaviek normy - porucha v jednom okruku musi byt obmedzena len na ten konkretny etc etc)..Ale pokial ako investor pozadujete trebaras centralny chranič na RD, v podstate bude Vaša insštalácia z ostého pohľadu bezpečnejšia než podla normy (chránič bude aj na okruhoch, kde nemusí), ale na druhú stranu si musíte byť vedomí, že v prípade jeho vybavenia ho za prvé budete hladať potme a taktiež hladanie prípadnej závady (napr spojenie N-PE) nebude uplne jednoduche. Ale tam končia normy a začína "selský rozum".
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #13 kdy: 22.02.2012, 10:45 »

Dnes už se  tato věta v normách nevyskytuje.
Pane kolego, omlouvám se, jestli mi uniklo zrušení odstavce 432.N4 (hlavní zásady pro volbu jistících prvků) v ČSN 33 2000-4-46

Fakt je, že některé "šikovné formulace" z ČSN 33 2000-1, které jsme v revizích rádi používali, se nám do ed.2 nedostaly   Pláč
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #14 kdy: 22.02.2012, 11:02 »

Pane kolego, omlouvám se, jestli mi uniklo zrušení odstavce 432.N4 (hlavní zásady pro volbu jistících prvků) v ČSN 33 2000-4-46

Pardon, je to překlep, má být 33 2000-4-43!
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Radim Strycharski
*
Offline Offline




« Odpověď #15 kdy: 22.02.2012, 20:15 »

Já ten odstavec nemůžu najít v žádné edici 4-43. Měl jsem za to, že to bylo jen v první edici 33 2000-1. Nakonec, od té doby, co je jistič před elektroměrem ekonomická záležitost, tak není co řešit. Peníze jsou až na prvním místě.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jozef BABJAK
« Odpověď #16 kdy: 23.02.2012, 07:36 »

... je jistič před elektroměrem ekonomická záležitost ...

To som nepochopil: aké sú "menej ekonomické" alternatívy? Skratovú odolnosť spočíta projektant, menovitý prúd a charakteristik u určí distribútor. A hoci je stále na výber China export vs. značka, stále sa bavíme o rozdiele rádovo v jednotkách Eur. Nevidím tu veľký priestor na šetrenie, resp. priplatenie si za niečo extra.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Václav 3
« Odpověď #17 kdy: 23.02.2012, 08:36 »

Jistič před elměrem se stal ekonomickou záležitostí díky platbě za Ampery, a to jak při pořízení (jednorázový poplatek), tak při mesíčním vyúčtování stálých poplatků.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

 Bude mi stačit průřez 1,5mm na 20m délky na nový zásuvkový okruh ve sklepě?
 Staci jistit pouze fazovy vodic?
 Jakým jističem mohu jistit kabel CYKY-J 5x6mm2?
 Jaké průřezy kabelů použít a čím jistit?
 Mohu jistit v rozvaděči CYKY 1,5 jističem 16A?
 Aké je dovolené zatížení a istenie káblov uložených v lište na stene DoD?
 Mohu jistit CYKY 5x2,5 Cu jističem 20A?
 Jakou hodnotu jističe mohu instalovat pro jištění kabelu 4x4mm²?
 Bude mi stačit pro napájení 5kW na 50m kabel 5Cx2,5?
 Může být hlavní jistič menší než jeden z bytových jističů ?
 Musí být kabel za elektroměrem zvlášť jištěný?
 Je nutné mít pro pračku a sušičku samostatné jističe?
 Mohu vyměnit jističe o řád výš, když tomu odpovídají průřezy vodičů?
 Jak se má jistit správně vedení 1,5 průřezu?
 Jaké charakteristiku jističe zvolit pro garáž?
 Proč nelze jistit světelný obvod "jen" 6A jističem?
 Mohu vyměnit jistič obvodu 10A za 16A když je hlavní také 16A?
 Jak jistit dlouhe trasy vedeni CYKY 3x1.5mm?
 Kde mohu vyměnit nožové pojistky?
 Mohu stávající jistič 21A nahradit jističem 25A i když hlavní jistič je 25A?
 Mohu u kabelu 3x1,5mm2 vyměnit jistič 13A za 16A ?
 Lze použít jistič 20 A za jističem 25 A ?
 Jaký typ jisticího prvků a kabelu CYKY použít pro dílnu s příkonem 10kW?
 Jak správně jistit 12V obvod za trafem 230V/12V?
 Jaké může být nejvyšší jištění kabelu CYKY-5J x4?
 Jaké použít jištění ve venkovním rozvaděči s přívodem cu4x4mm?
 Musí mít druhý rozvaděč také své jištění?
 Může být elektroinstalace bez jističe?
 Vypne jistič dříve, než začne hořet?
 Jak zjistit maximální zátěž zásuvky 230V?
 Mohu rozbočit přívodní kabel pro garáž ACIDURkou a napojit na něj altanek?
 Čím jistit AYKY 3x2,5 pro zahradní rozvaděč?
 Je běžná změna průřezu (na menší) v zásuvkovém okruhu?

Aktuální slova KUTIL (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.091 sekund, 22 dotazů.