{{html imgtag}}

${perex}

${title}

${perex}

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Ověření elektroinstalace, spotřebičů, nářadí
| | |-+  Jsou potřeba dva kabely pro zasuvky a světla?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 3 Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Jsou potřeba dva kabely pro zasuvky a světla?  (Přečteno 23601 krát)
O. HošeK
« kdy: 06.02.2012, 20:44 »

Při rekonstrukci garáže vyvstala otazka, zda je nutno použít dva kabely od rozvaděče ke krabicím?
Muj laicky pohled na věc je takový, že bych rad vzal CYKY 5x 2,5 a s ním spojil rozvaděč a krabice. V krabicích by se pak např šedý. vodič zapojil jako světelny a černý jako zasuvkový. PE a N je jasný.
To vše za předpokladu, že tento kabel bude pripojen na jednu fazi (myšleno tak, že v rozvaděči budou dva jističe pro tyto dvě větve, a tyto jističe budou připojeny na stejnou přívodní fazi.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Daniel Hudzík
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline




« Odpověď #1 kdy: 06.02.2012, 20:57 »

Kolko si myslite, ze takym bastlom usetrite? Bude to aspon na 1 pivo?
A laicky pohlad moc v elektrike nema co robit. Ako iste viete, jedna sa o vyhradene technicke zariadenie, kde bez kvalifikacie a istych skusenosti nemate co robit.

Nebudem sa vyjadrovat k Vasmu "prevedeniu"  ale dam vam dobru radu. Elektrikar Vam to za nie vela penazi zrealizuje tak, ze to bude funkcne a bezpecne a budete mat od toho "papier".
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #2 kdy: 06.02.2012, 21:12 »

5x 2,5mm2 - mám dojem, že vám jeden vodič chybí.

2 okruhy, tedy 2 vodiče L (fázové), k tomu 2 vodiče N (sdružený obvod se společným N by to zkomplikoval) a asi by to chtělo 2 ochranné vodiče PE, jeden společný pro 2 okruhy by se mi tam moc nelíbil.
Mít v jedné krabici rozvody ze 2 okruhů, to také není žádná výhra.
Dnes se spíše prosazuje řešení bez krabic, zásuvky smyčkované, světla spojovaná WAGOvkama pod vypínači.

Připojuji se k doporučení D. Hudzíka!
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
O. Hošek
« Odpověď #3 kdy: 06.02.2012, 23:18 »

Dobrá tedy, byl to jen návrh na zjednodušení práce. Opravdu jsem si nebyl jisty tim,zda by to něčemu odporovalo.  podivej
Povedu to tedy dvěma kabely.

Ještě otázka ohledně té společné krabice. Jak se tady vyjádřil p. Schwarz, že to není žádná výhra.
Je toto uspořádaní taky špatné, ať už podle normy, nebo z praktického hlediska?
Opět se nechám rád přesvědčit na vhodnější uspořádání.
Provedení by bylo přes asi d=100mm krabici a WAGO svorky. 

Těm krabicím se bohužel nevyhnu. Resp. ani moc nechci. Určitě si dokážete představit průběžný vypínač, to máme hned 3x kabel. Když dám krabici,tak natáhnu jenom CYKY 2A 2x1,5 a mám po starostech  Mrknutí
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Daniel Hudzík
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline




« Odpověď #4 kdy: 06.02.2012, 23:22 »

Dobrá tedy, byl to jen návrh na zjednodušení práce. Opravdu jsem si nebyl jisty tim,zda by to něčemu odporovalo.  podivej
Povedu to tedy dvěma kabely.

Ještě otázka ohledně té společné krabice. Jak se tady vyjádřil p. Schwarz, že to není žádná výhra.
Je toto uspořádaní taky špatné, ať už podle normy, nebo z praktického hlediska?
Opět se nechám rád přesvědčit na vhodnější uspořádání.
Provedení by bylo přes asi d=100mm krabici a WAGO svorky. 

Těm krabicím se bohužel nevyhnu. Resp. ani moc nechci. Určitě si dokážete představit průběžný vypínač, to máme hned 3x kabel. Když dám krabici,tak natáhnu jenom CYKY 2A 2x1,5 a mám po starostech  Mrknutí

Vase povodne riesenie je zle aj z hladiska noriiem(kazde vedenie sa musi viest v plnom oblozeni spolocne, t,j. fazove vodice, stredny vodic aj ochranny a v jednej krabici sa nesmu stretnut 2 rozne obvody) aj z hladiska zdraveho rozumu(napr. dojde k poruche na ochrannom vodici a vy stratite ochranu na oboch obvodoch)...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.
Daniel Hudzík
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline




« Odpověď #5 kdy: 06.02.2012, 23:27 »

A taktiez, ak by ste mal oba obvody napajane z rovnakej faze, lahko moze dojst k pretazeniu N vodica a tento pokial by nebol isteny (otazka.. na aku prud. hodnotu ho v takomto pripade istit).. problem je na svete...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.
O. Hošek
« Odpověď #6 kdy: 06.02.2012, 23:42 »

A taktiez, ak by ste mal oba obvody napajane z rovnakej faze, lahko moze dojst k pretazeniu N vodica a tento pokial by nebol isteny (otazka.. na aku prud. hodnotu ho v takomto pripade istit).. problem je na svete...


To je logická úvaha.
 
Trocha zamyšlení:
Pokud bych použil společny N vodič, tak by každý ten obvod musel byt jištěn jenom polovinou toho co platí normálně pro d=2,5mm. Takže bych musel použít spíš vodiče o d=4mm a to bych byl zase s cenou a manipulovateln osti jinde, než při použití CYKY 3x1,5mm resp. 3x2,5mm.
Tudy opravdu cesta nevede! 
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
iksko
« Odpověď #7 kdy: 07.02.2012, 00:03 »

Neplette si průměr a průřez.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Štefan Beláň
Karlovy Vary
*
Offline Offline



Chránič je chránič!


« Odpověď #8 kdy: 07.02.2012, 07:02 »

To je logická úvaha.
 
Trocha zamyšlení:
Pokud bych použil společny N vodič, tak by každý ten obvod musel byt jištěn jenom polovinou toho co platí normálně pro d=2,5mm. Takže bych musel použít spíš vodiče o d=4mm a to bych byl zase s cenou a manipulovateln osti jinde, než při použití CYKY 3x1,5mm resp. 3x2,5mm.
Tudy opravdu cesta nevede! 

TO: Hošek

Vaše úvaha je od počátku chybná. Pokud nemáte 3fázový přívod do rozváděče, abyste mohl využít sdružený obvod, není možné používat pro dva 1fázové obvody společný vodič N Je to prostě zakázané. pozor

Buď použijete jen jeden 1fázový obvod pro světlo i zásuvku, a/nebo musíte tahat dva kabely. Úsměv

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Chránič chrání - jistič jistí.
Ján Garaj
« Odpověď #9 kdy: 07.02.2012, 11:34 »

Pán Hudzík máte skoro vo všetkom pravdu,ale moje kacírske myšlienky si neodpustia oponovať v preťažení N. Ak na jeden 16A istič môžem zapojiť niekolko? neviem presne asi 11 kusov zásuviek cez jeden N vodič a zapojím naň len max asi 3 zásuvky, tak aké preťaženie spôsobí to svetlo? Netvrdím, že riešenie je správne, iba namietam to vysvetlenie = preťaženie.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #10 kdy: 07.02.2012, 11:40 »

Pán Hudzík máte skoro vo všetkom pravdu,ale moje kacírske myšlienky si neodpustia oponovať v preťažení N. Ak na jeden 16A istič môžem zapojiť niekolko? neviem presne asi 11 kusov zásuviek cez jeden N vodič a zapojím naň len max asi 3 zásuvky, tak aké preťaženie spôsobí to svetlo? Netvrdím, že riešenie je správne, iba namietam to vysvetlenie = preťaženie.
Vedení se nedimenzuje podle "počtu zásuvek", ale podle jištění.
Když budu mít na jedné fázi jištění 16A pro zásuvky a 10A pro světla, teoreticky by společným vodičem mohlo téci 24A, s přihlédnutím k "ampérsekundové charakteristic e" jističe by tam  mohlo půl hodiny až hodinu téci kolem 35A, než by se ohřály tepelné spouště v jističích...
Můžete namítnout, že je to nepravděpodobn é, aby se tam takový odběr objevil. ANO. Ale při jištění předpokládáme vždy ty nejhorší stavy, nejhorší kombinace. Kdybychom věřili, že vše bude fungovat jak má, jak si přejeme, nemuseli bychom jističe používat... Stačil by vypínač...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Ján Garaj
« Odpověď #11 kdy: 07.02.2012, 12:02 »

Napísal som, že sa jedná o kacírsku myšlienku, nie že je to tak správne, to by som si nedovolil tvrdiť. Iba som uviedol, že to pán Hudzík nie celkom správne zdôvodnil. Vid vyjadrenie pána dotazujúceho Hošeka pred tým.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Milan Hudec
*
Offline Offline



« Odpověď #12 kdy: 07.02.2012, 15:21 »

Pokud chce někdo šetřit za každou cenu, pak se řešení nabízí v přechodu do IT sítě pomocí transformátoru, poté by snad byl počet vodičů dostatečný tanecek
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #13 kdy: 07.02.2012, 15:35 »

Pokud chce někdo šetřit za každou cenu, pak se řešení nabízí v přechodu do IT sítě pomocí transformátoru, poté by snad byl počet vodičů dostatečný tanecek
Ušetřit ať to stojí co to stojí!
Když nebudu počítat cenu trafa, tak jen jeho odběr naprázdno by časem stál podobnou sumu jako ten kus kabelu, který se někdo snaží ušetřit...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Jaroslav Hasala
OSVČ
*
Offline Offline


Znojmo (JM)


WWW
« Odpověď #14 kdy: 07.02.2012, 15:36 »

V dané situaci mi připadá nejjednodušší použít přívodní kabel CYKY 5C a v garáži instalovat samostatnou rozvodničku. Jestli budou jističe v rozvodnici pro dům nebo v rozvodnici pro garáž, to je z hlediska nákladů jedno, "navíc" bude pouze ta rozvodnice a její cena nebude tak závratná. V rozvodnici může (ale nemusí) být samostatný proudový chránič, bude zde možnost třeba i dodatečně doplnit zásuvku 400V atd.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

elektromontážn í firma, revizní technik E2/A
specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody.
tel. : 603 355 919
email : jarda@hasala.cz
Daniel Hudzík
Neverifikovaný uživatel @6
******
Offline Offline




« Odpověď #15 kdy: 07.02.2012, 16:20 »

Pokud chce někdo šetřit za každou cenu, pak se řešení nabízí v přechodu do IT sítě pomocí transformátoru, poté by snad byl počet vodičů dostatečný tanecek
Milan, bod za kreativitu:)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.
Martin Kafka
*
Offline Offline



« Odpověď #16 kdy: 07.02.2012, 17:05 »

Takže kde a jak je daleko rozvaděč od garáže? Co chcete mít v té garáži připojené? Co tam budete dělat? Budete z té garáže napojovat nějaké prodlužováky? Až si na toto odpovíte pak zadejdejte dotaz a očekávejte zas pro někoho bohudík nebo bohužel odpověď "co na to projektant nebo alspoň nějaký "opravdový" elektrikář.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #17 kdy: 07.02.2012, 22:37 »

...Co chcete mít v té garáži připojené? Co tam budete dělat? ...
To je zatím asi nejlepší nápad... Rozumně posoudit co je tam třeba, co je tam v plánu...

Pokud tam bude jedno světlo a jedna zásuvka, využívaná vyjímečně pro nějakou nabíječku nebo podobný menší spotřebič, dalo by se to stvořit jako jeden okruh, jištěný 10A, s ohledem na zásuvku by to mělo být přes chránič.
Pokud tam toho budete používat víc a víc a ještě víc, platí "maximální konfigurace", která už tu taky byla zmíněna - přívod kabelem 5x... a rozvodnice s jištěním jednotlivých okruhů...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Stran: [1] 2 3 Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

 Kolik může stát rozšíření obvodu o další dvě zásuvky?
 Kolik zásuvek je možno napojit na jistič 10A?
 Musí mít plynový kotel samostnatný přívod a jistič?
 Je možné v jedné rozbočné krabici rozbočit více obvodů?
 Je opravdu nutné rozdělení zásuvkového a světelného okruhu?
 Je možné okruhy nejprve připojit k svorkovnici a teprve poté ke rozvodnici?
 Je potřeba světelný i zásuvkový okruh pro digestoř, zrcad. skříň, sprch. box?
 Mohu připojit v kuchyni vestavnou mikrovlnou troubu a myčku na společný okruh?
 Kolik halogenových světel mohu připojit na zásuvku jednoho obvodu?
 Jaké rezervní kabely doporučíte při realizaci nové elektroinstalace?
 Jaký může nastat problém v případě připojení myčky na obvod pračky?
 Můžete se mi vyjádřit k mému plánovanému zatížení obvodů?
 Může se dle platných norem použít na zásuvkový obvod vodič CYKY 3x 1,5 Cu?
 Je společný obvod na zásuvky i světla v koupelně v rozporu s normou?
 Zapojují se chrániče na každou místnost zvlášť?
 Proč jsou proudové chrániče 25A a 40A?
 Jak zapojit jednofázový obvod z krabice 400V?
 Kolik jističů může být připojeno na jedné fázi?
 Mohu mít jen jeden okruh v zahradním domku?
 Je možné na stávající zásuvkový obvod připojit další jistič?
 Jak se rozhodnout, které obvody před a které za chránič?
 Kolik je dobré připojit obvodů pod jediný chránič v RD?
 Je dovolené užít v jedné místnosti zásuvkové obvody připojené na různé fáze?
 Může pračka na společné zásuvce s výpočetní technikou tuto poškodit?
 Mohu udělat společný okruh pro venkovní světla a zásuvku 230V ?
 Může být zásuvkový okruh kabelem 3x1,5mm?
 Mohou být odbočné krabice kvůli estetice nepřístupné?
 Mohu napájet pětivodičovým kabelem tři zásuvkové obvody 230V?
 Ako najlepsie rozdelit uvedene kuchynske spotrebiče na 4 okruhy?
 Je možné vést jedním kabelem 3x2,5 tři různé okruhy?
 Potřebuje pračka v pracovně nutně samostatný okruh?
 Mohu pripojit svetlo rovnou do cokolady na okruh?
 Je možné v Acidurce rozdělit PEN na PE a N a do sporáku jít kabelem 5x2,5?
 Když mám tř jistič JIK 50 500V str. M10A,mohu za něj dát 16A jistič na zásuvky?
 Je možné vytiahnúť 1f zásuvky z vedenia k 3f zásuvkám?
 Mohu použít kabel 3f v síti TN-C nově pro dva 1f obvody?
 je mozne zapojit 1F svodic prepeti pouze na jeden zasuvkovy okruh?
 Je možné v ČR ukončit dvoufázový vývod v zásuvce 230V/16A?
 Lze mít 2 ledničky a zásuvku na kuchynské lince na jeden okruh ?
 Mohu přidat jistič do rozvodu v bytě?
 Který "náhradní" okruh využít pro zásuvku v koupelně?
 Jak odstranit problém dvou obvodů v jedné krabici?
 Může být část zásuvkového vedení v Cu1,5mm?
 Jak rozdělit jednu fázi na tři pokud je to potřeba?
 Mohu z bývalého světla udělat zásuvku ?
 Mohu vést ochranný vodič samostatně?
 Jak zvýšit počet zásuvkových obvodů v kuchyňském koutu?
 Je možné vést do pětirámečku vedení data a nn?
 Pokud vede do zásuvky zvlášť fáze, musí být zvlášť i nulák s ochranou?
 Mohu mít světelný a zásuvkový okruh ve společné krabici ve zdi?
 Za jakých podmínek lze realizovat souběh vedení 230V ke spotřebičům?
 Nejsou dva zásuvkové okruhy v nové garsonce málo?
 Zrevidujete protažení přívodu venkovní terasy z vnitřního obvodu?
 Mohu v sadrokartonu natahnout zasuvky 3x1.5 J?
 Kam ve staré PL (nejlépe na stavající jističe) připojit extra obvod pro PC?
 Co použít aby proud tekl pouze jedním směrem?
 Musí mít pračka a sporák každý samostatný jištěný obvod?
 Lze kombinovat zásuvky a světla ve společně jištěném obvodu?
 Kolik světelných obvodů mohu dát na jeden proudový chránič?
 Moze byt chladnicka na 10A istici spolu so svetlami?

Aktuální slova KUTIL (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.138 sekund, 22 dotazů.