Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Také instalujete do sádrokartonu přístroje do podkladů s reakcí na oheň A2?
0 uživatelů a 2 Hostů prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 [2] Dolů Poslední příspěvky Odpověď Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Také instalujete do sádrokartonu přístroje do podkladů s reakcí na oheň A2?  (Přečteno 1488 krát)
Miroslav Revús
*

Oblíbenost autora: 24

Email
« Odpověď #15 kdy: 01.02.2012, 16:51 » Odpověď s citací

za normálních okolností to nechytí, ani za boha

Tiež si to myslím ... :-)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
ABB s.r.o., Elektro-Praga
*

Oblíbenost autora: 6

« Odpověď #16 kdy: 03.02.2012, 09:47 » Odpověď s citací

V ABB EPJ vycházíme při nazírání na tuto problematiku z platné normy ČSN 33 2312 ZMĚNA Z1, v níž jsou převedeny dříve plané stupně hořlavosti (podle ČSN 73 0862) na třídy reakce na oheň tabulkou 2, kde jak již bylo řečeno, odpovídá stupeň hořlavosti  B,  třídě reakce na oheň A2. Článek 2.11 normy ČSN 33 2312 ZMĚNA 1 říká: Elektrické předměty na přímou montáž do hořlavých látek a na ně stupňů hořlavosti B, C1, C2, C3 je možné montovat bez speciálních opatření, když vyhověli předepsaným podmínkám a zkouškám podle přílohy A této normy a když jsou pro takovou montáž označeny. Z toho tedy plyne, že i na materiály třídy reakce na oheň A2 musí být instalovány elektrické předměty odolné proti šíření plamene, které jsou navíc označeny, odpovídajícím symbolem, že jsou pro tuto instalaci vhodné.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Radek Novák 68

Email
« Odpověď #17 kdy: 04.02.2012, 00:03 » Odpověď s citací

V ABB EPJ vycházíme při nazírání na tuto problematiku z platné normy ČSN 33 2312 ZMĚNA Z1, v níž jsou převedeny dříve plané stupně hořlavosti (podle ČSN 73 0862) na třídy reakce na oheň tabulkou 2, kde jak již bylo řečeno, odpovídá stupeň hořlavosti  B,  třídě reakce na oheň A2. Článek 2.11 normy ČSN 33 2312 ZMĚNA 1 říká: Elektrické předměty na přímou montáž do hořlavých látek a na ně stupňů hořlavosti B, C1, C2, C3 je možné montovat bez speciálních opatření, když vyhověli předepsaným podmínkám a zkouškám podle přílohy A této normy a když jsou pro takovou montáž označeny. Z toho tedy plyne, že i na materiály třídy reakce na oheň A2 musí být instalovány elektrické předměty odolné proti šíření plamene, které jsou navíc označeny, odpovídajícím symbolem, že jsou pro tuto instalaci vhodné.
Já jsem Vaši odpověď pochopil tak, že pokud budu chtít montovat do sádrokartonu vypínače nebo zásuvky od ABB tak jedině ty, které jsou určeny do hořlavých povrchů (např. 5513A-C02357 D). Pochopil jsem Vaši odpověď správně?
ABB s.r.o., Elektro-Praga
*

Oblíbenost autora: 6

« Odpověď #18 kdy: 06.02.2012, 11:46 » Odpověď s citací

Ano, tak to vyplývá z dnes platné normy ČSN 33 2312 ZMĚNA1 a z normy ČSN EN 13501-1, podle níž se materiály, na nichž instalace provánime, třídí. Klíčový je "protokol o klasifikaci" konkrétního výrobku. Pokud je klasifikace A2, nejde již o nehořlavý materiál.

Radek Novák 68

Email
« Odpověď #19 kdy: 06.02.2012, 13:04 » Odpověď s citací

Na A2 se běžně montují veškeré přístroje.
Takže se dá použít skoro všechno, co je na trhu k mání.
Jo kdyby se jednalo o třídu reakce na oheň, klasifikace „E nebo F“, tak to je jiná. To řeším právě teď.
Já jsem u nich našel jenom informaci, že přístroje "vhodné pro montáž do hořlavých podkladů" jsou vhodné pro A2...F, ale to ještě neznamená, že by byly pro A2 také nezbytné.
Do SDK, dávám standartní krabičky pro sádrokarton a veškeré standartní přístroje...

Pánové vás odpověď od ABB nechává naprosto v klidu i s ohledem na Vaše příspěvky?
Oldřich Morávek
OSVČ montáž, opravy, revize elektro a hromosvodů
*

Oblíbenost autora: 4

WWW Email
« Odpověď #20 kdy: 06.02.2012, 13:06 » Odpověď s citací

Trochu mě to děsí.
To znamená, že cca polovinu instalací budu dělat jen ve třech barevných variantách.
To je docela slušný ořezání portfólia
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
*

Oblíbenost autora: 14

telefon +420 604791991

Email
« Odpověď #21 kdy: 06.02.2012, 13:46 » Odpověď s citací

Pánové vás odpověď od ABB nechává naprosto v klidu i s ohledem na Vaše příspěvky?

No a co je na tom nejasného  ??

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
Milan Hudec
*

Oblíbenost autora: 17

Email
« Odpověď #22 kdy: 06.02.2012, 21:08 » Odpověď s citací

Což takhle tab.1 poznámka s výjimkou č.3? (33 2312)
 Nemám ted k dispozici onu změnu, čerpám z původní tabulky!
Milan Karvánek
Český elektrikář
*

Oblíbenost autora: 133

Praha a celá republika

WWW Email
« Odpověď #23 kdy: 06.02.2012, 21:42 » Odpověď s citací

Tak, tak, poznámka č.3 stále platí. Tohle se už kdysi řešilo a vyřešilo, myslím v době, když ABB slavnostně uvedli na trh přístroje Tango v béžové barvě "do hořlavých podkladů". Někdo nám to tu zase z neznámých důvodů oživuje  Smích
Žádný domovní přístroj (myšleno spínače a zásuvky) se přeci nemontují přímo do hořlavého podkladu, nýbrž do elektroinstalační krabice! No a pokud použijete krabice třeba od Koposu, které jsou určené pro instalaci do podkladů A až třeba C3 ..... . No a ČSN 332312 nám pak v tab1. včetně poznámek jasně říká jak to máme udělat.
Tak mě napadá, že možná ABB uvádí v nějakém svém pokynu, že se ty jejich slavné přístroje nemusí montovat do krabice, ale na blbosti nemám čas abych to hledal po katalozích.

revizní technik E2/A, projektování, montáže, rozvaděče, EZS, automatizace
domovní instalace, provozovny, MaR, tepelná čerpadla, zdvihadla, výtahy, zakázková řešení atypických úloh z drobné automatizace a zdvihací techniky

Člen profesního sdružení ČES- Český elektro svaz.    http://eces.webnode.c
Milan Hudec
*

Email
« Odpověď #24 kdy: 06.02.2012, 22:23 » Odpověď s citací

Žádný domovní přístroj (myšleno spínače a zásuvky) se přeci nemontují přímo do hořlavého podkladu, nýbrž do elektroinstalační krabice!

No, nemáš úplně pravdu, u přístroje se počítá i s jeho rámečkem, který krabici přesahuje a dotýká se podkladového, třebas hořlavého materiálu.
Lenicka

Email
« Odpověď #25 kdy: 26.03.2012, 21:50 » Odpověď s citací

Dobrý den, já jsem nedávno měla drobný problém s rozvody u mě v bytě a ptala jsme se přátel na nahého elektrikáře v Praze a doporučili mi tohoto http://www..........odkaz není podporován Zavolala jsem se, domluvila a během několika hodin byl u mě a vše hotovo. Naprostá spokojenost, mohu jen vřele doporučit!
Radek Červený
Začínám pilovat svůj kádrový posudek, od června to bude opět aktuální.
*

Oblíbenost autora: 137

Živnostník, OSVČ

WWW Email
« Odpověď #26 kdy: 26.03.2012, 22:43 » Odpověď s citací

...ptala jsme se přátel na nahého elektrikáře v Praze ...

To mi stačí, myslím že jste nás už přesvědčila o kvalitách této služby  Zlej tanecek

Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz
Milan Hudec
*

Email
« Odpověď #27 kdy: 27.03.2012, 14:17 » Odpověď s citací

Chlapi, za jaký příplatek by jste pracovali u instalačky nazí? tanecek tanecek tanecek
David Hruda
*

Oblíbenost autora: 3

« Odpověď #28 kdy: 27.03.2012, 15:29 » Odpověď s citací

Chlapi, za jaký příplatek by jste pracovali u instalačky nazí? tanecek tanecek tanecek
...by se mi to tam motalo mezi kabelama...    Smích  Smích  Smích

Revize E2/A, montáže, projekty, alarmy ....
České Budějovice a Vyšší Brod, Jižní Čechy
Jan Alin
*

Oblíbenost autora: 202

« Odpověď #29 kdy: 27.03.2012, 18:25 » Odpověď s citací

...by se mi to tam motalo mezi kabelama...    Smích  Smích  Smích

Tak a ještě tenhle není oholený  Škleb Škleb Škleb
Stran: 1 [2] Nahoru Poslední příspěvky Odpověď Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.075 sekund, 22 dotazů.