Pavel Frebort
Neverifikovaný uživatel @2

Oblíbenost autora: 0
|
 |
« kdy: 25.01.2012, 10:19 » |
|
Mám dotaz ohledně třífázového napájení. Jezdím zvučit akce a dost často je k připojení aparatury potřeba třífázová přípojka. U 5p to mám vyřešeno, lze zakoupit malý přenosný rozvaděč, který má pětikolíkovou vidlici a 6 zásuvek 230V, vždy 2 na jednu fázi. Obsahuje i proudový chránič a jističe pro 230V zásuvky (výrobce Eurolite). Avšak ve spoustě kulturních domů a starších podnicích je ještě 4 vodičový rozvod. Vyhláška mi sice umožňuje připojit 5p vidlici na 4P zásuvku, ovšem pouze ve složení 3xL + PE, takže z toho tedy tři 230V zásuvky samozřejmě nelze vytvořit. Existuje nějaký způsob, jak tento problém vyřešit, popřípadě pokud lze nechat vyrobit nějaký obdobný rozvaděč, jako mám u pětikolíkového připojení?
|
To je dobrý, to je nulák.
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
Pavel Frebort

|
 |
« Odpověď #5 kdy: 25.01.2012, 16:44 » |
|
Tak na internetu jsem našel autotrafo akorát pro laboratorní účely  Spíše pokud to je možné, dal bych 3 oddělovací trafa v tomto složení: T1 - mezi L1 a L2 T2 - mezi L2 a L3 T3 - mezi L1 a L3 Jištění a další věci už vím, ale tímto přechodem ze 4p na 5p jsem si nebyl jist jak ho provést. Jsem sice elektromechanik a dokonce s platnou vyhláškou 50, ale přece jen v ne úplně obvyklých věcech si rád nechám poradit od odborníků.
|
|
|
|
Vít Rotrekl

Oblíbenost autora: 12

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 25.01.2012, 17:21 » |
|
Tak na internetu jsem našel autotrafo akorát pro laboratorní účely  Spíše pokud to je možné, dal bych 3 oddělovací trafa v tomto složení: T1 - mezi L1 a L2 T2 - mezi L2 a L3 T3 - mezi L1 a L3 Tohle nepovažuji za příliš šťastné řešení... Spíše bych šel do trafa, které bude na primáru mít 400V mez L1-L2 a na sekundáru 230V. Vyhledejte si firmu eximet trafo. Výkon by měl být uzpůsoben 16A zásuvkám. Oddělovací trafo se pak zapojí mezi fáze, pokud to dobře chápu, takže budu potřebovat 3 oddělovací transformátory?
To je sice hezké, že jištění přizpůsobíte zásuvkám 16A, ale pokud budete mít trafo z příkonem 1000VA, věřte že na sekundáru z něho 1500W pro zesilovače a pododný volovinky nedostanete.
|
Revizní technik začátečník :-) Kdybych někdy psal bez diakritiky tak se omlouvám. Píšu z HTC Wildfire a diakritika se tam píše blbě :-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Frebort

|
 |
« Odpověď #10 kdy: 25.01.2012, 19:06 » |
|
Ano, bude to připojeno přes zásuvku. Také už mě napadlo udělat rozvaděč s 4p vidlicí a uvnitř rozdělit PE a N, ale vyčetl jsem, že zásuvky jsou zapojené jako 3L + PE. Technicky to samozřejmě možné bude (pamatuji jednoho z kolegů, který měl převodník ze 400V na 3x 230V udělaný v acidurce, kdy vodiče PE a N jednofázových zásuvek spojil s přívodem PE třífázové). Elektricky to fungovat bude, nicméně je to v rozporu s normou a do takových akcí se rozhodně pouštět nehodlám. Zde totiž nejde použít systém bytových rozvodů, kdy PE a N je proklemováno v zásuvce. Jediné řešení, které mě napadá je sehnat někde starší rozvaděč se 4P přívodem, který byl udělán ještě postaru a měl PE a N proklemované, ovšem i kdybych ho sehnal, nejsem si jist, jestli ho budu moci použít. S tím přechodem ze 4p na 5p to je větší problém, než jsem si myslel :-( Polovina lidí má nové zásuvky, polovina má staré a jsou s tím jen problémy p. Rozmahel: Tam, kde jsem zatím byl a byla stará instalace, byla provedena bez proudových chráničů. Zatím jsem se setkal s 5p s chrániči, ale všechny staré sokolovny a kulturní domy co mají 4 kolíkové zásuvky jsou bez chráničů, vše je původní, několik desítek let staré.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|