Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Jak zapojit kondenzátor, motor a novou přívodní šňůru stolní brusky?
0 uživatelů a 2 Hostů prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 [2] 3 Dolů Poslední příspěvky Odpověď Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Jak zapojit kondenzátor, motor a novou přívodní šňůru stolní brusky?  (Přečteno 1706 krát)
Kalina Jiří
*

Oblíbenost autora: 10

« Odpověď #15 kdy: 23.01.2012, 11:07 » Odpověď s citací

Pane Běhunčík,
v příspěvku píšete, že hlavní vinutí má větší impedanci a pomocné vinutí má menší impedanci, což je přesně obráceně než jsem uváděl ve svém příspěvku já.
Trochu jste mě znejistil, ale vzhledem k tomu, že je pomocné vinutí zhotoveno ze slabšího vodiče, domnívám se, že pomocné vinutí má odpor větší než hlavní vinutí.

Není tu nějaký motorář, který by nás rozsoudil?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Boris Balej
Neverifikovaný uživatel @5

Oblíbenost autora: 1

« Odpověď #16 kdy: 23.01.2012, 11:54 » Odpověď s citací

Ajta. Takže pro mě by v tuto chvíli bylo nejlepší, kdyby se našel někdo, kdo mi řekne:"Spoj červený se žlutým  ... " nebo nějak tak.  Smích
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Vojtěch Běhunčík
Neverifikovaný uživatel @6

Oblíbenost autora: 14

« Odpověď #17 kdy: 23.01.2012, 12:23 » Odpověď s citací

Pomocné vinutí může být ze slabšího drátu, ale nemusí (a ani nebývá) ho namotáno tolik, kolik je namotáno na hlavním vinutí.
Vojtěch Běhunčík

Oblíbenost autora: 14

« Odpověď #18 kdy: 23.01.2012, 13:03 » Odpověď s citací

Nicméně - pokud už je jedno vinutí zhotoveno ze slabšího drátu, a tedy identifikováno jako pomocné, měl by být problém z velké části vyřešen.
Kalina Jiří
*

Oblíbenost autora: 10

« Odpověď #19 kdy: 23.01.2012, 17:04 » Odpověď s citací

Dejte brusku do nejbližší opravny elektromotorů (navijárny), tam vám ji zapojí.
Boris Balej

« Odpověď #20 kdy: 23.01.2012, 18:52 » Odpověď s citací

Pane Kalina, děkuji za radu. Ale tak mě napadá, asi o mě nemáte moc dobré mínění, když si myslíte, že bych na tohle nepřišel. Nic ve zlém, ale asi existuje důvod proč tu obtěžuji. Mrknutí
David Frýba

Email
« Odpověď #21 kdy: 24.01.2012, 08:12 » Odpověď s citací

Pane Balej.Musíte vzít multimetr proměřit odpor mezi jednotlivými vodiči a co vám multimetr ukáže poslat jako přílohu.Možná jeden bude propojen s kostrou tak to taky měřte..Pak vám teprve budeme schopni poradit.
Jiří Schwarz
*

Oblíbenost autora: 215

« Odpověď #22 kdy: 24.01.2012, 08:17 » Odpověď s citací

Pane Balej.Musíte vzít multimetr proměřit odpor mezi jednotlivými vodiči a co vám multimetr ukáže poslat jako přílohu.Možná jeden bude propojen s kostrou tak to taky měřte..Pak vám teprve budeme schopni poradit.
Obávám se, že kdyby tam bylo "spojení s kostrou", je to "popelnicová záležitost", úmyslné spojení s kostrou se u podobných zařízení nedělá!

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
David Frýba

Email
« Odpověď #23 kdy: 24.01.2012, 09:52 » Odpověď s citací

Myslel jsem třeba ten zelený jestli není kostra na statorové plechy.Konce vinutí nejsou spojeny do uzlu.To pak z motoru koukají tři dráty.Dvakrát měř jednou řeš.
L. Vaněk

Oblíbenost autora: 17

Email
« Odpověď #24 kdy: 24.01.2012, 18:57 » Odpověď s citací

Zkuste následující:
1. Zjistěte nějakým měřidlem (ohmmetrem), které 2 vývody patří k sobě (tak by to mělo a mohlo být). Nemáte-li čím měřit, použijte improvizovanou žárovkovou zkoušečku (zdroj + žárovka v seriovém spojení - buď na baterii nebo i na síťové napětí, s žárovkou asi 60 - 200W).

2. Takto (nejlépe žárovkovou zkoušečkou) zkuste  také každý vývod jednotlivě proti kostře. Pokud jste našel páry vývodů a žádný z nich nesvítí proti kostře,  připojte k síti (jak bylo zde již popsáno, přes vypínač) libovolný pár vývodů.  K jednomu z těchto vývodů připojte kterýkoliv vývod druhého páru.
Zbývající vývod připojte ke kondenzátoru a druhý drát od kondenzátoru připojte ke druhému vývodu prvního páru (ke kterému je připojen přívod), takže k 1. páru bude připojen 2. pár paralelně přes kondenzátor.

3. Teď to všechno připojte k síti na velmi krátkou dobu, tak 5 - 10s.  Mělo by se to začít točit, je jedno, že na nesprávnou stranu. Jestliže se motor točí, zkuste to znovu, opět velmi krátce. Po odpojení od sítě se pokuste zjistit, jestli se vinutí neohřívá, nejlépe prstem v otvoru pro vývody a také, jestli není cítit, ne spáleninou, ale jinak, než za studena.  Jestliže se vinutí nadměrně neohřívá, tento pokus několikrát zopakujte, vždy se zjištěním teploty.  
Pokud by se vinutí ohřálo za takto krátký čas, udělejte podle tohoto popisu stejnou věc, ale zaměňte první pár vývodů (ten, na který je přivedeno napětí) za druhý pár, znamenalo by to, že motor běží na pomocné vinutí. I tak se může stát, že se motor bude hodně ohřívat, to může být i proto, že je vinutí vadné.

Jestliže se bude točit opačně, zaměňte navzájem vývody 2. páru (ke kterým je připojen kondenzátor) v místě připojení k 1. páru.

Ještě je zde jedna možnost. V případě, že zjistíte spojení některého ( měl by to být zelený) vývodu s kostrou,  ještě se ozvěte.  

Bambus

Email
« Odpověď #25 kdy: 24.01.2012, 21:54 » Odpověď s citací

Žasnu kolik mají lidi volného času na plítvání.

Bruska  je dobrá tak do sběru protože jí půlka chybí a další kusy jsou buhví z čeho / kondenzátor / . Už to uchycení kondu v brusce je nějaký dobastl ,,aby to pěkně drželo " . Ne nadarmo to před vámi někdo hodil do popelnice . Takovéto ,,stroje" si kupte v bauněco za 500,-- , bude to relativně bezpečné a možná napoprvé i komplet .
V ušetřeném čase si můžete vše potřebné hezky nabrousit .
Boris Balej

« Odpověď #26 kdy: 25.01.2012, 00:26 » Odpověď s citací

Všem děkuji za radu a poreferuji jak dopadlo měření případně následné zkoušení.

A k milé entitě schované pod nickem Bambus. Několikrát jsem tu opakoval, že mám důvod tu obtěžovat. Když použijete vyhledávání, zjistíte, že nějaký dotaz tu vznáším teprve podruhé. A pokud víte o místě, kde se podobná bruska minimálně shodných parametrů - ne jen štítkových, ale i průměr brusného kotouče (175 mm) a délky hřídelí (zajisté z fotografie zjistíte sám/a) - dá sehnat za 500,- Kč, buďte tak hodný/á a dejte mi adresu. Koupím hned tři. Mrknutí
Boris Balej

« Odpověď #27 kdy: 26.01.2012, 14:49 » Odpověď s citací

Tak jsem dnes zakoupil Ohmmetr a pustil se do měření a nic jsem nenaměřil. Vyrobil jsem tedy žárovkovou zkoušečku a začal zkoušet. Nic, žárovka ani neblikla. Rozebral jsem tedy celou brusku, abych se dostal k drátům které z ní lezou, jestli nejsou někde přerušené a smutně jsem zaplakal. Vinutí na statoru spečené v jeden uhel. Přitom nebylo očicháváním nic cítit. Pláč

Všem děkuji za snahu mi poradit a pomoci. S tím kdo mi ten šrot nadělil jsem si to již vyříkal. Prý myslel, že je jen šluslá přívodní šňůra.

A ještě bych chtěl poprosit Bambuse, jestli tedy opravdu ví, kde podobnou brusku koupit za 500,- Kč, bul bych mu vděčen za adresu a klidně bych mu za ní i něco slíbil. Podobný strojek celkem potřebuji.

Ještě jednou Všem děkuji a omlouvám se, že jsem vás obtěžoval takovým šrotem. Díky. Jsem v rozpacích
Bambus

Email
« Odpověď #28 kdy: 26.01.2012, 17:49 » Odpověď s citací

500,-- bylo samozřejmě imaginární plácnutí do vody ale když si dojdete do baubau tak tam toho jsou tuny a o moc víc to nebude .
Bruska je stroj - na stroji se pracuje - když se pracuje jsou peníze - a když jsou peníze tak je v podstatě jedno kolik stroj stojí.
Kdyby jste to hodil hned do koše tak už jste měl dávno vše hezky nabrousené .
Na druhou stranu zase máte díky tomu mulťák , kus drátu a žárovku kterou by jste si jinak asi nekoupil .
Václav 3

Email
« Odpověď #29 kdy: 26.01.2012, 17:59 » Odpověď s citací

Zase poučení pro méně zkušené, důkladná vizuální prohlídka před jakoukoliv elektrickou opravou či zkoušením ušetří fůru práce, případně dalších škod.
Stran: 1 [2] 3 Nahoru Poslední příspěvky Odpověď Poslat téma Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Kam připojit pátý vodič třífázového motoru, ke kterému doposud vedly pouze čtyři
 Jak rozběhnout 5,5kW motor?
 Jak zapojit správně 3fázový motor?
 Jak zapojit motor cirkulárky?
 Jak zapojit asynchronní motor 37kw?
 Prečo pri prepnutí motora z Y do trojuholníka vyhodí poistky ?
 Jak velkým rozběhovým kondenzátorem osadit 3-fázový asynchronní motor?
 Lze zapojit motor 3x220 jako 3x380?
 Jak zapojit 3f motor na štípačku dřeva?
 Jaký typ odrušovacích kondenzátorů zvolit k elektromotoru?
 Čím chránit motor čerpadla?
 Proč mi proudový chránič vyhazuje motor?
 Jaký použít kondenzator k motoru 230V 2.2kW?
 Jaký je rozdíl mezi jištěním elektromotorů pojistkami a motorovými jističi?
 Ako zapojit 3KW 3fazovy motor cez rozbehovy kondenzator?
 Jaky motor zvolit pro male otacky,vykonny a tichy chod?
 Jak zapojit třífázový motor na jednu fázi ?
 Jak "opravit" vytopený elektromotor?
 Poradite mi s rozbehovym kondenzatorom?
 Jak vyměnit černou porcelánovou vidlici za čtyřkolík u cirkulárky?
 Jaký je výkon 3f motoru v zapojeni do Y?
 Které fáze se přepínají, pokud chci změnit směr otáčení 3f motoru?
 Jak velký potřebuji motor pro vybuzení 22kW motoru pro start kogenerace?
 Jak poznám spálený motor na cirkulárce?
 Je tento motor na spouštění Y D ?
 Jak zapojit motor aby se po výpadku energie sám opět nerozběhl?
 Jak spouštět motor hvězda/trojúhelník včetně reversace?
 Při jakém zapojení, má motor vyšší výkon a nižší spotřebu el.energie?
 Kedy zapojit motor do D a kedy do Y?
 Lze zapojit motor Siemens 100L IM B3 přes rozběhový kondenzátor?
 Jak mohu zapojit motor z aut. pračky tatramat pro účel pohonu?
 Jak zmenit smer otaceni motoru v rozbrusovacce Narex?
 Jak zapojit elektromotor jako generátor proudu?
 Co znamená na svorkovnici motoru označení Z1, C, U1, Z2 a U2?
 Jak zapojit motor 2,2kW 230V (220V)?
 Co se stane pokud si spletu u motoru modrý vodič s fázovým?
 Ako zapojit motor na frekvencny menic?
 Jak zapojit 1fazovy motor z pracky na 230V ?
 Jak zapojit 3 fázový motor na 1fázi?
 Mohu elektromotor se štítkem D-mot 220/380V zapojit do trojúhelníku?
 Jak zapojit motor s třemi vývody z cívek?
 Co jsem udělal špatně v zapojení 3f motoru na 1 fázi, že má malý výkon a hřeje?
 Jak změřím spálený 3 fázový motor pokud tam natekla voda?
 Jak změnit otáčky 1fáz asynchr. motoru...450w, 1360ot.?
 Jak zapojím motor cirkulárky dle níže uvedených údajů?
 Aké dynamo či alternátor použiť na malú vodnú elektráreň?
 Jak změnit chod motoru na pohonu branky?
 Lze regulovat otáčky motoru s rozběhovým kondenzátorem?
 Poradíte mi s výběrem vhodného motoru k cirkulárce?
 Jakou velikost rozběhového kondenzátoru zvolit pro třífázový motor?
 Jak spínat každou hodinu motor na 5 minut pro cirkulaci teplé vody?
 Je možné nějak regulovat otáček u hrnčířského kruhu pedálem šicího stroje?
 Jak nejšetrněni zapojit asynchronní elektromotor AP112M-4?
 Jak poznám polaritu u motorového kondenzátoru
 Jak poznat vadný rozběhový kondenzátor?
 Ako pripojím motor konštruovaný na 3x230V do Y na 400 V ?
 Ako zapojit motor retazoveho kladkostroja?
 Jak mám zapojit třífázový motor do hvězdy a taktéž zásuvku k němu?
 Jak se projeví prohození vývodů vinutí v 3f motoru ?
 Jak zapojit motor navijáku Gude?
 Aký je výkon elektromotora zapojeného do trojuholníka?
 Rozeběhnu motor 5,5kW přes přepínač hvězda - trojúhelník?
 Ktorý typ motora sa roztočí niekedy doprava a niekedy doľava?
 Proč vedou z tohoto motoru 3 vodiče?
 Jaký typ 3f motoru je vhodný pro zapojení hvězda trojúhleník?
 Jak zapojit tento motor na 230V?
 Zná někdo tento motor - jaké má parametry?
 Jak zvýšit výkon elektromotoru?
 Co vše prozrazují štítkové hodnoty proudů?
 Proč mi nefunguje reverzace jednofázového motoru?
 Jak spočítat převody u cirkulárky?
 Jaké je vnitřní zapojení cívek takových elmotorů do trojúhelníku?
 Co může být za problém při přepnutí 7,5kW motoru hvězda trojúhelník?
 Je možné provozovat třífázový motor na jedné fázi v zapojení do hvězdy?
 Jaké je správné zapojení 1 fázového motoru na 2 fáze?
 Lze rozběhový kondenzátor použít jako kompenzační?
 Lze zapojit motor F160M04 na cirkulárku?
 Jak upravit rozběh motoru štípačky?
 Jak změním pravotočivé otáčení na levotočivé u motoru z flexy?
 Jaký kondenzátor připojit k elektromotoru 4AP80?
 Jak zapojit 1 fázový motor MEZ 3APC71-4SC ?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.091 sekund, 23 dotazů.