{{html imgtag}}

${perex}

${title}

${perex}

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky:               PROSÍME VŠECHNY UŽIVATELE, PŘED POUŽITÍM DISKUSÍ ČTĚTE MÍSTNÍ PRAVIDLA! ZDE ...!


+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Plánování, úvahy, vysvětlení, pochopení principu, rozhodování o tom, co si přeji, potřebuji, chci ...
| | |-+  Je možné využití 3-fáz. přípojky jen se čtyřmi vodiči?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Je možné využití 3-fáz. přípojky jen se čtyřmi vodiči?  (Přečteno 7697 krát)
Svatopluk
« kdy: 25.10.2011, 18:08 »

Do přístavku na dvoře je zavedena stará jednofázová el. přípojka 2,5 Al, která se používala jen na svícení.
Chtěl bych si tam zřídit dílničku, takže mne čeká buď poměrně nákladný nový přívod z domu, nebo, pokud by to bylo možné, využití 3-fázového vedení, které je skoro "přes zeď" v  (mojí) garáži.
Nechci v dílničce novou 3f "motorovou" zásuvku, naopak bych tu v garáži nechal zrušit a v rozvaděči vyměnit jistič (je tam typ M), a ty fáze použít na světelný okruh a dva zásuvkové.
Nebude nějaký problém z hlediska dnešních norem, protože ta 3-fázová přípojka je vedena 4-mi vodiči?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #1 kdy: 26.10.2011, 12:45 »

Tak nám ještě zkuste napsat jaké vedení tam je (měď nebo hliník, průřez vodičů) a jaká je možnost při instalaci podružného rozvaděče provést nějaké spojení s hlavním ochranným pospojováním.
Jako rozumné by se nabízelo dát si do dílničky okruhový rozvaděč s okruhovými jističi, proudovým chráničem na zásuvky, s rozvody v TN-S (L + N + PE) a stávající jistič v rozvaděči nechat jak je.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Svatopluk
« Odpověď #2 kdy: 26.10.2011, 15:28 »

Vedení je CYKY 4Jx4, možnost spojení s ochranným pospojováním v domě není (pak už by přicházel v úvahu spíš ten nový přívod).
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #3 kdy: 27.10.2011, 14:17 »

A jsme u problému. Pokud to budeme brát jako nově zřízený (upravený) rozvod, měl by být průřez vodiče PEN výrazně větší.
Potřebujete tam všechny 3 fáze?
Jak byste se díval na možnost "přeznačit" jeden vodič, na odchodu ze stávajícího rozvaděče udělat bod rozdělení a dál mít v kabelu L1, L2, N a PE ?
Pak by se mohla dát plastová rozvodnička, okruhové jističe, proudový chránič na zásuvky,...
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Svatopluk
« Odpověď #4 kdy: 27.10.2011, 16:20 »

Mě se to, co radíte, líbí,  ty 3 fáze bylo "maximalistické" řešení  Úsměv, takže dvě fáze budou stačit v pohodě. Děkuji.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Milan Hudec
*
Offline Offline



« Odpověď #5 kdy: 27.10.2011, 16:28 »

A jsme u problému. Pokud to budeme brát jako nově zřízený (upravený) rozvod, měl by být průřez vodiče PEN výrazně větší.
Potřebujete tam všechny 3 fáze?
Jak byste se díval na možnost "přeznačit" jeden vodič, na odchodu ze stávajícího rozvaděče udělat bod rozdělení a dál mít v kabelu L1, L2, N a PE ?
Pak by se mohla dát plastová rozvodnička, okruhové jističe, proudový chránič na zásuvky,...

Pokud se jedná o bjekt vzálenější budově (dílna, kůlna, altán) v němž se nevyskytují vodivé části spojené s pospojováním v "hlavní" budově, využil bych spíše přechod na TT.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Svatopluk
« Odpověď #6 kdy: 28.10.2011, 14:19 »

Asi čekáte na reakci pana Švarce, ale mohl byste mi blíž vysvětlit, čím by ten Vámi navrhovaný způsob byl vhodnější? Jestli jsem to pochopil správně, měl bych sice k dispozici všechny 3 fáze, ale jen za předpokladu, že je v místě k dispozici zemnící vodič - a to není.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Svatopluk
« Odpověď #7 kdy: 28.10.2011, 14:30 »

Pro pana Schwarze: Moc se vám omlouvám, že jsem vám "počeštil" jméno, jen mi utkvělo v paměti a už jsem to nezkontroloval   Jsem v rozpacích
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jiří Schwarz
*
Offline Offline




« Odpověď #8 kdy: 28.10.2011, 20:29 »

Člověk není pár hodin u internetu a už ho "pomlouvají"... Mrknutí

Síť TT je řešení, ale podle vašich informací to asi právě vám nic zásadně lepšího nepřinese proti síti TN.
Síť TT využívá k ochraně před NDN uzemnění v místě "spotřebiče" nebo koncového rozvodu, zpravidla pak je problém s impedancí smyčky, dříve se používaly napěťové chrániče, dnes se používají proudové chrániče a protože je u sítě TT můžeme považovat za základní ochranu před NDN, je velmi důležité provádět zkoušky podle pokynů výrobce (nebo použít "lepší" chránič).
Síť TT je vhodná do míst, která jsou vzdálenější od posledního místa "uzemnění a pospojování", protože tam může mít "místní zem" jiný potenciál, než to co tam přivedeme po PE (PEN).
Pokud jsem dobře pochopil z prvního příspěvku, řešíte rozvod někde v rámci domu, takže tam bych se do sítě TT "nehrnul" pokud to nebude nutné z jiného důvodu.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Příspěvky psané kurzívou berte s velkou rezervou a nadhledem :-)
Svatopluk
« Odpověď #9 kdy: 28.10.2011, 20:54 »

Pokud jsem dobře pochopil z prvního příspěvku, řešíte rozvod někde v rámci domu, takže tam bych se do sítě TT "nehrnul" pokud to nebude nutné z jiného důvodu.
Asi se opravdu nepohrnu  Úsměv, jen mne zajímalo proč pan Hudec navrhuje právě toto řešení. To Vaše pokládám za jednodušší a postačující pro můj případ.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Milan Hudec.
« Odpověď #10 kdy: 28.10.2011, 21:03 »

Asi se opravdu nepohrnu  Úsměv, jen mne zajímalo proč pan Hudec navrhuje právě toto řešení. To Vaše pokládám za jednodušší a postačující pro můj případ.

Měl jsem za to, že řešíte objekt vzdálenější od domu, v tom případě řešení se samostatným zemničem přinese větší bezpečnost (neprojeví se vzdálená porucha).
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Svatopluk
« Odpověď #11 kdy: 28.10.2011, 21:22 »

Rozumím, možná jsem se nevyjádřil nejlépe, ale aspoň mám teď lepší představu o možném použití, takže také děkuji.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Elektrika.cz

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

 Co vše potřebuji ke změně charakteristiky hlavního jističe objektu?
 Jaký kabel mám koupit pro 1km vzdálenou chatku?
 Co mohu udělat pro povolení charakteristiky C jističe před elektroměrem?
 Musí byť kábel od elektromeroveho rozv. po domový rozv. 5-žilový resp. stačí aj 4-žilový?
 Jaký kabel od elektroměrového rozvaděče k RD ?
 Lze vyměnit hlavní jistič za silnější?
 Není CYKY 4x16 na 20A předimenzované?
 Jak spočítat průřez přívodního kabelu pro jistič 32A?
 Jaky pouzit kabel k pripojeni chatky pripojeni z objektu vzdaleneho cca 200m?
 Potřebuji něčí souhlas pro výměnu pojistek z 16A na 25A ve starém rozvaděči?
 Jakou mám zvolit hodnotu hlavního jističe pro rod. dům?
 Jak předělat jedno fázovou přípojku na třífázovou
 Jaký použít kabel na 16A jistič na chatě?
 Navyseni Hlavniho Jistice - Nove predpisy (Cu 10mm2, na kraji pozemku, atd.)
 Jak dimenzovat vodic pripojky rodinneho domu?
 Pro přívod 25A z HDS do elektroměrové skříně prý nestačí CY 5x6?
 Za jakých pomínek je možno zvýšit hodnotu jističe pro domácnost?
 Jaké jsou rozměry kabelu AY 4x16mm do nově umístěné HDS?
 Neni kabel CYKY 4Bx16 pro přípojku RD předimenzován?
 Jaky doporucujete prikon pro RD do 150m2?
 Jaký jistič potřebuji k přípojce na staveniště RD ?
 O kolik zvýšení příkonu mám požádat pro bazén s jističem 40A?
 O jaký typ přípojky mám zažádat pro stavební buňku na pozemku?
 Jaký potřebuji průřez přívodního kabel pro pro spotřebiče cca 11kW?
 Jaký kabel použít k 550m dlouhé přípojce nn k rekreační chatě?
 Stačí připojení CYKY 4x10 na jeden RD?
 Mám zachovat stávající velikost hlavního jističe nebo zvolit navýšení?
 Může být přívod do chatky udělán jen dvoufázový?
 Je možné přívod do garáže napojit na zásuvkový obvod rodinného domu?
 Co by jste doporučili za přívodní kabel od elektroměru do bytové rozvodnice?
 Jaký použít kabel z elektroměrového rozváděče ke dvěma rozvodnicím v chatách?
 Jak efektivně připojit chatku?
 Kolik stoji zmena 1f pripojeni na 3f u spolecnosti CEZ ?
 Jak připojit agregátu k síti rodinného domu?
 Jaký mám nasmlouvat jistič pro RDs 20kW kotlem?
 Může být jedna přípojka nad 50m pro více domů?
 Je taková změna sazby a výměna jističe před el.měrem normální?
 Kdo mi povolí předělání hlavního přívodu do bytu z 1 fáze na 3 fáze?
 Co bude obnášet výměna jističe pro navýšení příkonu o 0,3A?
 Jak velké hlavní jištění použít pro RD 5+1, stačí 3x25A?
 Jaká je maximální hodnota hl. jističe pro 1.fáz. přívod?
 Jakou uvést hodnotu jističe do přihlášky odběru, když netuším jakou potřebuji?
 Stačí pro napájení dílny přívod kabelem Cu 5x2,5mm?
 Jaky je dostatecny prurez kabelu pro el pripojku tri rodinnych domu ?
 Jak mám navrhnou a realizovat vedeni do a od elekroměrového rozvaděče?
 Jakou velikost jističe pro nový RD?
 Jaké zvolit hlavní jištění dvougeneračního domu?
 Jaký průřez použít od jističe 50A k elektroměru na fázi a N?
 Ako určit požadovanú výšku hlavného ističa u starého domu?
 Bude stačit současný kabel pro navýšení z 1x16A na 1x25A?
 Jak slozite je posilit jistice pro venkovni podium s obcerstvovacim zazemim?
 Jakou přípojku k RD použít při příkonu 8kW?
 Jaký zvolit kabel pro připojení RD k sloupu vzdáleného 167metrů?
 Bude kábel 1-AYKY 4x25 stačit na 400m pri maximalnom odbere 25A?
 Stačí dnes v bytě 1-fáze nebo je nutné mít 3-fáze?
 Za co je třeba platit při zřízení přípojky?
 Jakou mám zvolit velikost hlavního jističe na instalovaný příkon 25 kW?
 Jak určit či posoudit hodnotu hlavního jističe?
 Jaké jsou měsíční poplatky za stavební přípojku?
 Kolik mě bude stát zřízení třífázové přípojky pro jednu zásuvku pro pilu?
 Jaké jsou poplatky za připojení nového odběrného místa u VČE?
 Je lepší řešit instalaci chatky z autobaterie 12V nebo 230V ?
 Kolik spotřebičů mohu použít současně při třífázovém jističi 50A?
 Jaké komunikační přípojky umístit v podnikatelském objektu?
 Jakým způsobem se vyměří zálohy pro znovupřipojení objektu?
 "Utáhne" 1kW elektrocentrála dvě lednice a žárovku?
 Je potřeba mít v bytě 25A třífázový hlavní jistič když nemáme el. vytápění?
 Postačí pro RD bez plynu jako hlavní jistič pouze 3x16A?
 Je pro nás správná volba jistič před elektroměrem 3x25.0 A?
 Lze připojit 2 byty na jeden elektroměr?
 Potřebuji na stavební parcele třífázovou přípojku nebo mi stačí jednofázová?
 Jak vyměnit hlavní domovní jistič za pomalejší?
 Jaká je povolena charakteristika jističe před elektroměrem?
 Je průřez 4mm2 Al vodiče, jakožto hlavního přívodu do bytu, dostatečný?
 Co budu platit za připojení zahradního domku na nn?
 Jak volit velikost přípojky pro starý odpojený dům před rekonstrukcí?
 Stačí pro objekt s povoleným 40A jističem před elměrem kabel CYKY B 4x10A?
 Jak pripojit vzdalene odberove misto (RD) s co nejnizsimi naklady?
 Jaký zvolit průřez pro 25A/3f 40m v zemi?
 Připojili byste pasívní dům jedno nebo třífázově?
 Jaký kabel potřebujeme pro elektrickou přípojku k RD na vzdálenost 900m?
 Jaký průřez vodiče doporučujete mezi elektroměrným a bytovým rozvaděčem?
 Utáhne hlavní jistič 3x40A troubu i třífázovou indukční desku?
 Povolí E.ON na 30m dlouhém AYKY 4x16 např. char. B 3x40A nebo 3x50A?
 Jakou zvolit velikost hlavního jističe dle níže uvedených spotřebičů?
 Lze nahlásit bez sankcí zpětně vyšší hlavní jistič?
 Jaké jsou možnosti využití hlídacího proudového relé v domácnosti?
 Staci 3f pripojka alebo sa musi samostatne prieviest 1f aj 3f pripojka?
 Jak se klasifikuje větší hodnota hlavního jističe než je deklarovaná?
 Který distributor nabízí nové zřízení odběrného místa nejlevněji?
 Jak probíha zřízení nového 3-fázového okruhu do garáže v SVJ?

Aktuální slova KUTIL (1)



Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.09 sekund, 22 dotazů.