|
|
Petr M
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 10.10.2011, 11:10 » |
|
Co v té dílně budete dělat? Je tam "riziko" použití 3f spotřebičů (hoblovka, soustruh, cirkulárka, keramická pec...)? Kolik el. nářadí budete používat a jaký výkon má? Jinak obecně: Nic se nestane, když bude te mít nachystaný silnější přívod na místo. Víc než 1/3 laických dotazů je o tom, jak bez sekání posílit vedení do nějaké místnosti. Takže 3f přívod dostatečně silným kabelem (min. 5x4, větčinou je optimální 5x6) + rozvodnice na místě, RCD 30mA, světla nezávisle, ať si nesvítíte očima, až někde poškodíte kabel. Cenově kupovaná bedýnka s jističi a zásuvkami bývá do 5 tisíc + kabel. Sekání omítek po baráku a následně zazdívání a malování vyjde několikanásobně dráž a ženský to nemají moc rády... 
|
|
|
|
|
|
|
| |
Jan Franěk
Český živnostník-elektrikář

Oblíbenost autora: 196

|
 |
« Odpověď #3 kdy: 10.10.2011, 20:25 » |
|
Mám zapojit všechno na jednu fázi nebo např. zasuvkový okruh na L1 a světla na L2
ANo. To je klasický dotaz. Jsem laik a nevím jak to mám zbastlit. Poraďte mi a já si to klidně sám udělám, zákon nezákon, norma nenorma. Hlavně aby to bylo z našetřeného materiálu a zadarmo. Bezpečnost je v pohodě. Budu se tam pohybovat sám. bez dalšího komentáře. nebo uplně jinak?
Ano. Úplně jinak.  oslovte odborníky a nechte je to i udělat. Bude to bezpečnější a navíc vám i jistě dobře poradí co a jak lépe připravit, aby jste elektroinstalaci mohl co nejlépe využívat i v budoucnu.
|
|
|
|
Daniel Hudzík

Oblíbenost autora: 23

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 10.10.2011, 20:42 » |
|
ANo. To je klasický dotaz. Jsem laik a nevím jak to mám zbastlit. Poraďte mi a já si to klidně sám udělám, zákon nezákon, norma nenorma. Hlavně aby to bylo z našetřeného materiálu a zadarmo. Bezpečnost je v pohodě. Budu se tam pohybovat sám. bez dalšího komentáře. Ano. Úplně jinak.  oslovte odborníky a nechte je to i udělat. Bude to bezpečnější a navíc vám i jistě dobře poradí co a jak lépe připravit, aby jste elektroinstalaci mohl co nejlépe využívat i v budoucnu. Kolego, chce to badatelsky klid:) ten pan je od Danyka (danyk.wz.cz) a ti odbornikov nepotrebuju:)
|
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.
|
|
|
|
|
Daniel Hudzík

Oblíbenost autora: 23

|
 |
« Odpověď #6 kdy: 10.10.2011, 21:44 » |
|
Jistě je to pravda. Ale už je to únavné. Ani tričko si sám neušije, rohlík neupeče a o vrtání zubů ani nemluvím. Jen ta elektřina vypadá tak jednoduše. Jen pár kablíků. Nějaké dimenzování, ochrany a vůbec otravné normy? na co? Pořád si říkám, že doba bastlení už je pryč. Vždyť si dnes všechno koupím, včetně odborné práce. Sekačky na trávu z kočárku, kde hrozilo posekání nohy (a že se to párkrát stalo) si už nedovolí nabízet a chválit ani Přemek Podlaha. Vypadá to, že náš národ bastlí už jen tu elektriku. To ano, kolkokrat mi volaju s tym, ze "kupil som si novu lampu/vypinac/zasuvku".. a .. nemusis sem chodit len mi povedz aky si k tomu kupit kabel a ako to zapojit.. a samozrejme zadarmo
|
Byť blbcom nie je chyba, ale ostat nim áno.
|
|
|
Roman-W
Neverifikovaný uživatel @4

Oblíbenost autora: -1
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 11.10.2011, 08:34 » |
|
ANo. To je klasický dotaz. Jsem laik a nevím jak to mám zbastlit. Poraďte mi a já si to klidně sám udělám, zákon nezákon, norma nenorma. Hlavně aby to bylo z našetřeného materiálu a zadarmo. Bezpečnost je v pohodě. Budu se tam pohybovat sám.
Jen proto že nemám padesátku tak se tu nemusíte povyšovat zadal jsem jednoduchou otázku a očekávám jednoduchou odpověd Nemám nic proti práci profesionála ale řekl bych že by se mi vysmál do očí když bych mu zadal zapoj 4 zásuvky, práce ani né na 30minut. Ale určitě by si dobře nahrabal... Vy jako revizák mi řekněte co mužu udělat špatně na natahání lišty u podlahy se zásuvkami hořlavý podklad tu není kapající voda nebo výbušné prostředí také ne
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

Oblíbenost autora: 215

|
 |
« Odpověď #11 kdy: 11.10.2011, 14:58 » |
|
Toto porovnanie (a treba povedať, že pravdivé) som čítal v mnohých súčasných diskusiach. Druhý častý (a tiež logický) argument je: "a čo hovorí projekt?". Ale spolu mi to nesedí. Keď prídem k zubárovi, nepotrebujem najprv projekt vŕtania, ale dostanem od odborníka okamžitú pomoc.
Hodně hloupý názor. Každá činnost má předepsané nějaké postupy. Když přijdu s bolavým zubem o "odborníkovi", provede "opravu" podle rozsahu "poškození". Když bude mít někdo problém s nefunkčním vypínačem, provede "odborník" opravu podle druhu a rozsahu závady. Bez projektu. Když chce někdo "nový chrup", taky se to musí nejprve "zmapovat", vymyslet, naplánovat, vyrobit, nasadit,... Neznám zubaře, který rovnou začal v ústech pacienta tvořit protézu!
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
|
|
|
|
|
|
|
Jan Alin

Oblíbenost autora: 202
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 11.10.2011, 16:25 » |
|
Hezký jaká se strhla vlna odpovědí ale všechno je to OFFTOPIC!
Podle vaší otázky a odpovědí dál je zřejmé, že o tom víte houby. Ty odpovědi jsou OFFTOPIC! ale jen do té doby, než tam zapojíte něco špatně a někomu se stane úraz, nebo zahoří. Při vyšetřování se zjistí, že jste to zapojoval vy a vy řeknete, že vám to tu tak poradil ten a ten odborník na fóru. Jestli jste nikdy neviděl jak to u takového vyšetřování pak chodí, tak buďte rád. Vzhledem k tomu že vám chybí i ta trocha úcty a pokory k lidem po kterých chcete zdarma znalosti které si oni museli draze zaplatit, tak vám asi těžko někdo poradí, zvlášť když potřebujete vědět všechno a ne jen jednu věc které nerozumíte.
|
|
|
|
|