*Martin Kovářík*
Neverifikovaný uživatel @4

Oblíbenost autora: 0
|
 |
« kdy: 26.08.2011, 12:59 » |
|
Ve vilce z 60. let připravuji výměnu elektrického vedení. Stropy jsou pravděpodobně ve složení: malta, rákos, prkna, škvára mezi trámy, prkna, betonový potěr. Nevím jak nejlépe nahradit staré vedení k lustrům. Napadají mě čtyři řešení: 1. Udělat sádrokartonový snížený strop - moc nákladné jen kvůli třem lustrům v kuchyni, obýváku a ložnici. 2. Obejít se bez lustrů a použít svítidla na stěnách - žádné se mi vzhledově nelíbí. 3. Opatrně vytvořit drážku mezi stěnou a lustrem v omítce stropu pod rákosem, použít kabel CYKY, ten vhodně na několika místech přichytit k prknům nad rákosem a vše opět omítnout - obávám se že to půjde obtížně a strop bude časem praskat či nebude moc rovný. 4. U stěny nad vypínačem provrtat strop a kabel CYKY protáhnout až na půdu a tam ho v pevné trubce uložit do drážky v potěrovém betonu. Nad lustrem opět dírou skrz strop kabel vyvést k háku lustru - nevím, zda kabel CYKY plus pevná chránička (trubička) jsou správné a bezpečné uložení do podlahy stropu (betonový potěr na prknech). Při občasné chůzi na půdě může docházet k mírnému pohybu a hrozit poškození.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
*Martin Kovářík*
Neverifikovaný uživatel @4

Oblíbenost autora: 0
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 26.08.2011, 19:40 » |
|
Stébla rákosu jsou silná kolem 5 mm a na nich je nahozena omítka cca 10 možná i 15 mm. Zdeněk Hejčl, Radek Červený - já se jen ptám na serveru zkušených elektrikářů jak by natáhli ty dva metry kabelu k lustru v těchto podmínkách :-). Chápu Vaše důvody proč neporadit, či stále doporučovat ať si zaplatím zkušeného odborníka :-), jen jsem v životě už stokrát narazil na odborníka zkušeného hlavně jak práci co nejvíce ošidit a co nejlépe si jí naúčtovat, vždyť v tom pak nebude bydlet ..... Nevím, zda si to dokážete přiznat, ale je to tak. Při hledání na stránkách elektrikářů také nepoznám, který je ten kvalitní, ani nezjistím cenu .... ta se přeci nedá tak snadno odhadnout a .... dozvím se jí až je pozdě :-). Jen si chci vše předem promyslet, získat názor povolanějších a mít pak větší představu co a jak chci, jak je to správně či co mohu třeba udělat svépomocí a využít třeba jen služeb při počátečním projektu, dozorování a revizi. Jsem zde dnes prvně, s prvním dotazem, nic víc v tom prosím nehledejte. Díky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český živnostník-elektrikář

Oblíbenost autora: 196

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 26.08.2011, 20:01 » |
|
Předpokládám, že ve stropě bude elektroinstalační trubka, ve které budou protažené vodiče. To se ve většině případů nechá protáhnout. Jsou k tomu ale potřeba jisté zkušenosti, jinak se to nemusí povést a celé se to zkomplikuje. Druhá cesta je sekání. To vyžaduje velkou opatrnost jinak bude už místo jen na třetí variantu a to sádrokarton. Také patřím k těm, kdo vám doporučí tu variantu č.5. Zkušený elektrikář to prohlédne a navrhne nejrozumnější řešení i s předpokládanou cenou. Věřím tomu, že se to vyplatí více, než to sám riskovat a přidělávat si zbitečnou práci. Pokud by třeba bylo opravdu nutné dělat ten sádrokartonový strop, tak bych ho musel mít už pro vaše elektrikářské práce připravený předem. Na to navazuje také to zateplení stropů .... když by se už dělal ten SDK atd.
Nemusíte. Prostě by se kabel pouze přidělal na strop a sádrokartonář múže přijít klidně za měsíc. Nevidím v tom jediný problém.
|
|
|
|
|
|
|
|