Jan Picka
Neverifikovaný uživatel @2

Oblíbenost autora: 0
|
 |
« kdy: 14.08.2011, 13:08 » |
|
U domu mám dvě řady venkovních svítidel, samostatně ovládané odlišnými spínači. První svítidla osvětlují vstup od branky k vchodovým dveřím, druhá skupina osvětluje prostor dvora. Tyto dvě skupiny se "dotýkají" na jednom místě, kde mám na pětižilovém kabelu připojené dvě žárovky - každá funguje s jednou skupinou svítidel. Rád bych sem pověsil jedno venkovní svítidlo s jednou žárovkou, která by bezpečně svítila střídavě nebo současně s oběma skupinami svítidel. Možnosti jsou:
Skupina 1 OFF, skupina 2 OFF, "zájmové svítidlo" OFF Skupina 1 ON, skupina 2 OFF, "zájmové svítidlo" ON Skupina 1 OFF, skupina 2 ON, "zájmové svítidlo" ON Skupina 1 ON, skupina 2 ON, "zájmové svítidlo" ON pořadí spínání je bohužel libovolné
Rád bych to realizoval zapojením stykačů s vzájamnou blokací přímo do instalační krabice pod svítidlo na zdi (exteriér bezpečně chráněný proti dešti cca 2m podloubím). Můžete mi prosím poradit funkčně (vzhledem k instalaci i minimalisticky) správný stykač a jeho zapojení?
|
|
|
|
|
|
|
Jozef BABJAK
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 15.08.2011, 07:30 » |
|
Ak som správne pochopil, teraz máte dva svetelné okruhy vedené jedným spločným káblom? Ak áno, korešponduje to s projektom? Patrne so spoločným N? Ak áno, čo sa môže stať, keď N upadne? (Viď združený obvod.) Čo sa môže stať, keď budú tieto dva svetelné okruhy napájané z rôznych fáz? Aby ste si namiesto ovládania relé neurobili v inštalácii kvalitný tvrdý skrat.
|
|
|
|
|
| |
|
|
Jiří Schwarz

Oblíbenost autora: 215

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 15.08.2011, 12:46 » |
|
Za podmienky 1 istič, 1 fáza by to šlo aj bez relé.
Myšlenka krásná. Jen nám prozraďte kdo vyrábí a prodává takový vypínač v provedení, které se běžné používá "pevné elektroinstalace"?
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
|
|
|
|
|
René Damek

Oblíbenost autora: 0
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 15.08.2011, 13:53 » |
|
Myšlenka krásná. Jen nám prozraďte kdo vyrábí a prodává takový vypínač v provedení, které se běžné používá "pevné elektroinstalace"?
Nevím zda jsem pochopil, ale co třeba ABB 3553-02289 ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Petr M
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 16.08.2011, 12:26 » |
|
V prípade vypínačov č. 6 je potom zapojenie modifikáciou predchádzajúcich. Použitie relé bude asi nevyhnutnosťou.
Relé tam potřeba bude, ale nevidím jediný důvod, proč používat dvě. ZApojení s jedním relé pojede samozřejmě taky, jenom místo S1 a S2 budou dvojice šestek...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Oblíbenost autora: 428
Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 16.08.2011, 19:37 » |
|
Spínače č. 2 (dvojpólový) jsou celkem běžný sortiment slušnějších obchodů elektro. "Objevil" jsem je v době, kdy jsem potřeboval nějak vyřešit ovládání ventilátoru - 2x WC, společný ventilátor (ovládaný přes doběhové relé). Zadání bylo podobné - pokud se rozsvítilo na kterémkoliv WC, rozběhl se ventilátor. Pomocí spínačů č. 2 to bylo nejjednodušší možné řešení.
|
elektromontážní firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919, 732 158 083 email : jarda@hasala.cz
|
|
|