Nandy
|
 |
« kdy: 04.08.2011, 08:22 » |
|
Zajímalo by mně jak moc je důležité při odchodu z domu odpojovat ze zásuvky el. spotřebiče. Jedná se mi hlavně o protipožární bezpečnost zařízení a objektu. Kterých spotřebičů se to to týká? Pračka, myčka, rychlovarná konvice..............? Děláte to důsledně?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
František Šohajda

Oblíbenost autora: 47
RT E2-A
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 04.08.2011, 18:26 » |
|
To co máte v zásuvkách, to je "vidět"!! Ale určitě máte doma věci, o kterých ani nevíte že je máte pořád zapnuté!! Namátkou třeba "sklokeramická deska" .....informace o teplotě jsou stále pod napětím a "žerou" naše peníze!! 
|
RT -EZ -elektroinstalace domovní,specializace na zdravotnické rozvody....revize ve zdravotnictví...
|
|
|
|
|
Nandy
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 04.08.2011, 19:21 » |
|
A jaké je to z hlediská požární bezpečnosti? Nemůže dojit třeba vlivem nějakého zkratu k požáru? Třeba u pračky? Slyšel jsem že je dobre i odpojovat rychlovarnou konvici i když není samotná konvice v tom stojánku s přívodním kabelem. Není už to přehnaná ostražitost?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Martin Novák

Oblíbenost autora: 118

|
 |
« Odpověď #8 kdy: 04.08.2011, 19:38 » |
|
Barak mam od rekonstrukce v rozvadeci rozdelen na 3 zony. Jednu cast instalace vypina vystup z alarmu pokazde kdyz odchazime z baraku. Tam jsou vsechna svetla krome vnejsich reflektoru spinanych PIRkem a vetsina zasuvek. V druhe casti jsou okruhy, ktere se vypinaji prepinacem v rozvadeci pri dlouhodobe nepritomnosti (dovolena). Do teto sekce je zapojena treba pracka, mycka, varny panel, AV vybaveni v obyvaku, vnejsi zasuvky, dilna, bazen, zahrada, garaz, zasuvky na pocitace v pokojich decek a nektere dalsi okruhy. A posledni cast jsou okruhy, ktere se nevypinaji vubec (lednice, mrazak, kotel) a okruhy zalohovane jeste zaloznym zdrojem ve sklepe (kamerovy server, alarm, routery, IP telefonie)...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

Oblíbenost autora: 215

|
 |
« Odpověď #13 kdy: 04.08.2011, 21:07 » |
|
A jaké je to z hlediská požární bezpečnosti? Nemůže dojit třeba vlivem nějakého zkratu k požáru? Třeba u pračky? Slyšel jsem že je dobre i odpojovat rychlovarnou konvici i když není samotná konvice v tom stojánku s přívodním kabelem. Není už to přehnaná ostražitost?
- elektrický rozvod je jištěn a při zkratu by mělo dojít k odpojení napájení (proto se dělají revize, aby se ověřilo, že to, co projektant namaloval a montér zapojil funguje v praxi jak má) - spotřebiče seriozního výrobce by měly být vyrobené tak, aby byla minimalizována možnost úrazu, požáru,... Podle potřeby mají spotřebiče vlastní jištění,... Podmínkou je, že nikdo neprovede neodbornou opravu, neautorizovaný zákrok,... Konvice je na samostatný rozbor. Říká se, že se konvice může sama zapnout. Nevěřím. Ale u některých "no name" konvic se stává, že přestane správně fungovat termostat, který ovládá vypínač a konvici pak "vypne" porucový termostat, ale ten "necvakne" vypínačem a tak po vychladnutí dojde ke zdánlivému zapnutí konvice, ve skutečnosti byla zapnutá pořád, jen na chvíli bylo přerušené napájení poruchovým termostatem.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
|
|
|
Jan Alin

Oblíbenost autora: 202
|
 |
« Odpověď #14 kdy: 04.08.2011, 21:39 » |
|
Říká se, že se konvice může sama zapnout. Nevěřím.
Nevěříte? .................... Věřte  Jí ji viděl shořatou a žádný jiný důkaz nepotřebuji. U mé staré konvice doma se voda vyvařila a nevypnula, koupil jsem novou a pak mě to nedalo a starou jsem rozdělal. Stačilo nahřát dvojkov co se stará a vypnutí ten se roztáhl a rozcvičil a od té doby už cca dva roky zas funguje. Už ten systém je přímo pojistkou toho že se dříve nebo později stane průser když stárnutím konvice vypíná později. Když se tohle stane u konvice kterou vezmu, zaleju kafe a prázdnou vrátím na podložku tak je tam už jen ten havarijní termostat který nebyl cca pět let ve funkci a je špinavý, zavlhlý, starý a ten nejlevnější v rámci konkurence. Věřte mu. 
|
|
|
|
|