Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Znění zákonů, norem, vyhlášek....
| |-+  Diskuze o ČSN
| | |-+  Jak se uplatňuje ČSN 62 305 v praxi (1.)
0 uživatelů a 2 Hostů prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 2 [3] Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Jak se uplatňuje ČSN 62 305 v praxi (1.)  (Přečteno 3151 krát)
Milan Hudec
*

Oblíbenost autora: 17

Email
« Odpověď #30 kdy: 09.05.2011, 21:06 »

znám jich i pár kteří dle souboru ČSN 62 305 v praxi dělají

A jak dělají ti ostatní? číhají na změnu? Úsměv

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Hlavatý
*

Oblíbenost autora: 41

projektant, Praha

WWW Email
« Odpověď #31 kdy: 09.05.2011, 21:33 »

Ti ostatní tam fláknou aktiv ...  Smích
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Komplexní služby v oblasti projekčních a inženýrských prací elektro jak v oblasti silnoproudu, tak i slaboproudu.
Výkresy rozváděčů pro vás zpracujeme v CAE systému ePLAN Electric P8
Autorizace ČKAIT pro ČR + autorizácia SKSI pro SR
www.eeprojekt.cz

NABÍZÍME POMOC ZAČÍNAJÍCÍM PROJEKTANTŮM
Jan Alin
*

Oblíbenost autora: 202

« Odpověď #32 kdy: 09.05.2011, 21:54 »

A jak dělají ti ostatní? číhají na změnu? Úsměv

Ostatní prohlásili že se projekce hromosvodů pro ně stává ekonomicky nezajímavá a z hlediska možného rizika problémová. Pokud pracují s čísly která nemohu stoprocentně doložit pak je celá práce jejich na vodě. Schválně kolikrát jste měl v ruce výpočet rizik který byste s určitostí obhájil pokud by došlo při bouřce k zapálení a následnému vyhoření objektu bleskem. Já ani jeden. Vše co se mi dostalo do rukou bylo splácané jen tak aby to nějak vyšlo. Ještě že mě hromosvody neživí, umřel bych buď hlady nebo na nevyspání z nočních můr.  Mrknutí

Jan Alin
*

« Odpověď #33 kdy: 09.05.2011, 22:00 »

I takové snahy jsou. Paradoxně jsou při dodržení návodu výrobce víc "za vodou" než ti kteří se snaží dělat poctivě. Osobně ty aktivní hromosvody nemám rád ale když vidím co se děje kolem a kdo všechno si to dává na střechu tak si myslím že časem se tomu nevyhneme. Prostě se na pár objektech zjistí že navrhnout a realizovat normální hromosvod je mírně řečeno problematické a aktiváky půjdou na svět jako houby po dešti, jen se to trochu víc "opapíruje" aby to vypadalo.
Jan Franěk
Český živnostník-elektrikář
*

Oblíbenost autora: 196

Email
« Odpověď #34 kdy: 09.05.2011, 22:33 »

I to jsem zažil na vlastní kůži. Nebudu to více snad komentovat. Snad jen to, že projektant aktiváku, jestli ho tak mohu nazvat, mi odmítl vyřešit na domě, kde ho montoval, komplexní ochranu pře bleskem a přepětím. To ho prý nezajímá. Jen vlastní hromosvod, jestli se to tak dá nazvat. Nebylo to ani polovičaté řešení, protože jeho vlastní montáž neodpovídala ani francouzké normě, jak provedením svodu, tak provedením uzemění.
 zle zle zle zle

Už jen díky tomuto přístupu většiny podobných firem, nemohu brát montáže aktiváku vážně a jako rovnocenou alternativu.

Elektrikář a revizní technik.
www.fraja.cz
revize@fraja.cz
t: 728171585

Člen profesního sdružení ČES - Český elektro svaz a člen rady UE-ČR        http://eces.webnode.cz/
Jan Alin
*

« Odpověď #35 kdy: 09.05.2011, 22:41 »

I to jsem zažil na vlastní kůži. Nebudu to více snad komentovat. Snad jen to, že projektant aktiváku, jestli ho tak mohu nazvat, mi odmítl vyřešit na domě, kde ho montoval, komplexní ochranu pře bleskem a přepětím. To ho prý nezajímá. Jen vlastní hromosvod, jestli se to tak dá nazvat. Nebylo to ani polovičaté řešení, protože jeho vlastní montáž neodpovídala ani francouzké normě, jak provedením svodu, tak provedením uzemění.
 zle zle zle zle

Podobnou zkušenost mám i já. Zajímá je jen umístění jímače na střechu a dva svody.

Smůlou je že obdobně se chová i část projektantů normálních hromosvodů, řeší jen jímací soustavu a uzemnění, nic víc je nezajímá a obejdou to jednou větou v tech. zprávě. RT pak v revizi píše že revize byla provedena pouze na jímací soustavě a uzemnění, vnitřní ochranu před přepětím neřeší a není předmětem revize. Ono mu nic jiného nakonec nezbývá.

Stran: 1 2 [3] Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.076 sekund, 20 dotazů.