NavratilJan
|
 |
« kdy: 15.03.2011, 15:15 » |
|
Jak zapojit zvonkové trafo pro klasický drátový zvonek? Jde o klasické trafo starší výroby , trafo 3-5-8V 0156. Mohl byste mi prosím někdo nakreslit schéma zapojení?
|
|
|
|
|
František Šohajda

Oblíbenost autora: 47
RT E2-A
|
 |
« Odpověď #1 kdy: 15.03.2011, 18:39 » |
|
Zapojení zvonku dovede ? prý malé dítě..!  Ne ! Pokud tomu nerozumíte zavolejte elektrikáře...!Pracujete z napětím 230V a to není hračka...  Jak vám začne probíjet tlačítko na 24V ,kde vám někdo zapojí 23OV......to je na pořádný kopanec do zad..nice!! 
|
RT -EZ -elektroinstalace domovní,specializace na zdravotnické rozvody....revize ve zdravotnictví...
|
|
|
|
|
| |
Peterek
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 15.03.2011, 20:10 » |
|
U tohoto trafa máte nad cívkou 2 šroubky = přívod a pod cívkou 3 šrouby= do zvonku. Mezi 1. a 2. šroubem vzniká napětí 3V. Mezi 2. a 3. šroubem vzniká napětí 5V. Pro klasický zvonek jako mám třeba já, je potřeba 6-8V. Tzn.: Na horní 2 šrouby přivedete fázi a nulu od jističů (jedno jestli fázi dáte na levý či pravý). Co se týče připojení dole, fázi a nulu od zvonku dáte na 1. a 3. šroub ( 3V+5V=8V).Který kam je jedno. Nulu vedete přímo do zvonku, fázi vedete do zvonku přes tlačítko někde u vchodu. Doporučuje se jištění např. 6A jističem, kdybyste chtěl zvonek vypnout.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Mudra

Oblíbenost autora: 1
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 15.03.2011, 20:31 » |
|
Pane Peterek poradit laikovi, aby si zapojil fázi přes zvonkové tlačítko,to ho asi moc rád nemáte co?Napájení 230V vždy přímo na zvonkové trafo a malé napětí 3-5-8V podle typu zvonku poslat jeden drát přímo do zvonku a druhý přes tlačítko do zvonku.
řekl bych, že pan Peterek neradil špatně... Jeho rada vyznívá ve smyslu toho, že výstup ze sekundáru považuje za "fázi" a "nulu" (ovšem s napětím 8V!).. špatně to jen popsal.. otázkou je, jak by to laik pochopil
|
Elektrikář - údržbář
|
|
|
|
|
Jiří Mudra

Oblíbenost autora: 1
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 15.03.2011, 20:46 » |
|
Čímž do věci zavádí chaos a jeho výplody mohou být pochopeny životu nebezpečným způsobem.
S tím souhlasím, ale to spíše v případě profesně deformovaného pohledu... (neberto to prosím nijak zle, pán to popsal pro "blbce" a myslím si, že "blbec" /bez urážky/ to pochopí správně)
|
Elektrikář - údržbář
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|