Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  PROFI zóna.
| |-+  VŠE CO POMŮŽE - pomůcky, nářadí, literatura
| | |-+  Daně, odvody a příspěvky
| | | |-+  Jak legislativně vyřešit legální přivýdělek k zaměstnání?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Jak legislativně vyřešit legální přivýdělek k zaměstnání?  (Přečteno 2007 krát)
Jirka_NL

Email
« kdy: 07.02.2011, 12:15 »

Mohl by mi někdo fundovaně poradit s následujícím dotazem : Jsem vyučený elektromechanik a pracuji (jako zaměstnanec větší firmy) v oboru od roku 1994, mám platnou vyhl.50 §6. Existuje nějaká možnost, abych si mohl legálně příležitostně přivydělávat k mému zaměstnání jako elektrikář? Je nutný v tomto případě živnostenský list, případně nějaké další náležitosti?
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Petr Doležal
*

Oblíbenost autora: 446

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #1 kdy: 07.02.2011, 13:28 »

A nemáte náhodou ve své smlouvě se zaměstnavatelem podnikání zakázané?
Já měl a omezuje to možnosti
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Jiří Schwarz
*

Oblíbenost autora: 215

« Odpověď #2 kdy: 07.02.2011, 13:37 »

Asi by to chtělo začít tím, že zjistíte jestli nebude mít proti vašemu podnikání námitky zaměstnavatel.
Pak si můžete stáhnout z webu živnostenský zákon a podívat se co asi byste chtěl dělat a co k tomu potřebujete.
A nebo obráceně - podívejte se do zákona co jste schopen splnit, jaká činnost je tedy pro vás možná a pak se ptejte zaměstnavatele, zda nemá nic proti takové činnosti.
Pro opravy nebo montáže elektrických rozvodů (klasický elektrikář) to asi těžko uhrajete bez paragrafu 8 a co k tomu potřebujete, to je nejlepší se zeptat na nejbližší pobočce TIČR, protože vycházejí ze stejného "základu", ale někde mohou klást přísnější podmínky na něco, jinde zase na něco jiného.

Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
Zdenek Rajmont
*

Oblíbenost autora: 137

Na vedení je nejdůležitější nemít je dlouhé.

« Odpověď #3 kdy: 07.02.2011, 13:52 »

Dohoda o provedení práce.

Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
www.rajmont.cz
Jirka_NL

Email
« Odpověď #4 kdy: 07.02.2011, 14:35 »

V pracovní smlouvě žádné omezující dodatky zakotveny nemám - v době podepsání smlouvy (1993) byly tyto záležitosti vůči zaměstnancům poměrně benevoletní...  Právě dohoda o provedení práce se mi jevila v mém případě jako nejschůdnější varianta, ovšem nerad bych se dostal do křížku se zákony, či další legislativou. ŽL a potvrzení TIČR by se mi zřejmě vyplatilo v případě realizace pravidelných zakázek, což právě z důvodu mého zaměstnání není možné.
anonym

Email
« Odpověď #5 kdy: 07.02.2011, 15:53 »

A to chcete si přilepšit, že budete provádět elektroinstalace a nebo nějaké drobné opravy třeba spotřebičů ?
Zdenek Rajmont
*

Oblíbenost autora: 137

Na vedení je nejdůležitější nemít je dlouhé.

« Odpověď #6 kdy: 07.02.2011, 16:09 »

Citace
Právě dohoda o provedení práce se mi jevila v mém případě jako nejschůdnější varianta, ovšem nerad bych se dostal do křížku se zákony, či další legislativou.
15% srážková daň do 5000,- Kč měsíčně, při více jak 5000,- Kč měsíčně je nutno platit zálohu na daň, max. 150 hod. ročně u jednoho zaměstnavatele.

Pokud je problém neřešitelný, tak to nikomu neříkejte. Vždy se totiž někde najde blbec který to neví a vyřeší to.
www.rajmont.cz
Jirka_NL

Email
« Odpověď #7 kdy: 07.02.2011, 16:57 »

Podtrženo, sečteno - když se mi naskytne příležitost (tudíž práce), podepíšu se zákazníkem Dohodu o provedení práce, odvedu řádně daň finančnímu úřadu a budu si hlídat, abych nepřesáhl u jednoho "zaměstnavatele" 150 hod. ročně. Myslím, že tohle je přesně to, co potřebuji... Všem moc děkuji za rady a účinnou pomoc.
Vladimír Šťavík
Neverifikovaný uživatel @6

Oblíbenost autora: 18

« Odpověď #8 kdy: 07.02.2011, 17:36 »

Podtrženo, sečteno - když se mi naskytne příležitost (tudíž práce), podepíšu se zákazníkem Dohodu o provedení práce, odvedu řádně daň finančnímu úřadu a budu si hlídat, abych nepřesáhl u jednoho "zaměstnavatele" 150 hod. ročně. Myslím, že tohle je přesně to, co potřebuji... Všem moc děkuji za rady a účinnou pomoc.

Myslím, že jste si to špatně vysvětlil. Dohoda o provedení práce se podepisuje se zaměstnavatelem, ne se zákazníkem. Je to vlastně druhé zaměstnání. Takže se můžete takto "zaměstnat" u firmy či nějakého soukromníka, který má vztah se zákazníkem. Vy jste zde jako zaměstnanec.

Výhoda je jednoduchá administrativa, platí se pouze 15% daně, bez zdravotního a sociálního. 

Nevýhodou je že se jedná o krátkodobou ve většině případů jednorázovou činnost. Tuto dohodu však můžete v průběhu roku uzavřít opakovaně u různých zaměstnavatelů. Max. však 150 hodin u jednoho. Typickým příkladem se tato dohoda uzavírá v případě, kdy firma má zakázku a potřebuje jednorázově větší počet zaměstnaců.
Jirka_NL

Email
« Odpověď #9 kdy: 07.02.2011, 19:01 »

Tak, teď tedy opravdu nevím... Když nelze uplatnit při příležitostné práci pro cizí subjekt dohodu o provedení práce, tak co tedy?

Je dle mého názoru přeci zcela zcestné, abych si kvůli několika "fuškám", které chci provádět legálně, musel pořizovat ŽL a další náležitosti.

Tím samozřejmě netvrdím, že je to tak, jak si myslím, ovšem dle selského rozumu mi vyplývá následující :

Dohoda o provedení práce je smluvní závazek dvou stran a pokud v ní figuruji já jako zaměstnanec a můj zákazník, jako zaměstnavatel, který si tímto způsobem objedná práci, neměl by tento postup něčemu odporovat...Samozřejmě za předpokladu, že práci řádně zdaním a budu dodržovat 150h.limit u jednoho zaměstnavatele.

Předem děkuji za další názory a komentáře, jak vidno názory se různí...

Petr Doležal
*

Oblíbenost autora: 446

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #10 kdy: 07.02.2011, 20:19 »

...Samozřejmě za předpokladu, že práci řádně zdaním...
A jak to budete danit? Měsíčně, ročně, vždy když práci ukončíte?
A přes jaký formulář?
Já jsem prostý občan, vy ve vztahu ke mně také jako prostý občan provedete práci, já vás vyplatím hotově. A co dál, jak to zdaníte?
Proto ta práce na dohodu jde přes účetnictví nějaké firmy, která tu daň zaplatí.

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Ján Pitoňák

Oblíbenost autora: 33

Email
« Odpověď #11 kdy: 07.02.2011, 20:26 »

V pracovní smlouvě žádné omezující dodatky zakotveny nemám - v době podepsání smlouvy (1993) byly tyto záležitosti vůči zaměstnancům poměrně benevoletní... 
V pracovných zmluvách sa také veci vôbec nemusia riešiť. U nás to rieši zákonník práce.  §83, ods.1):"Zamestnanec môže popri svojom zamestnaní vykonávanom v pracovnom pomere vykonávať zárobkovú činnosť, ktorá je zhodná s predmetom činnosti zamestnávateľa, len s jeho predchádzajúcim písomným súhlasom"
Tento paragraf samozrejme možnosť práce popri zamestnaní nevylučuje, ale treba žiadať súhlas.
Pozrite si aktuálne znenie vášho zákonníka.
Ján Pitoňák

Oblíbenost autora: 33

Email
« Odpověď #12 kdy: 07.02.2011, 20:31 »

Dohoda o provedení práce je smluvní závazek dvou stran a pokud v ní figuruji já jako zaměstnanec a můj zákazník, jako zaměstnavatel, který si tímto způsobem objedná práci, neměl by tento postup něčemu odporovat...Samozřejmě za předpokladu, že práci řádně zdaním a budu dodržovat 150h.limit u jednoho zaměstnavatele.
Váž zákazník nebude byť Vaším zamestnávateľom, ale bude druhou zmluvnou stranou. V tomto prípade nevznikne pracovný vzťah ale vznikne obchodný vzťah. Môžete to riešiť napr. zmluvou o dielo podľa občianského zákonníka. Ak si však samozrejme takáto činnosť nevyžaduje ďalšie náležitosti. 
Roman Šafránek
*

Oblíbenost autora: 11

« Odpověď #13 kdy: 07.02.2011, 20:33 »

....s predmetom činnosti zamestnávateľa....
Znamena to predevsim, ze souhlas MUSITE od zamestnavatele zadat POUZE pokud zamestnavatel vykonava (ma na ni zivnost) stejnou praci jako chce te vykonavat vy. Pokud chcete vykonavat vedlejsi cinnost jako elektrikar a jako hlavni cinnost delate elektro udrzbu v pekarne (kterazto jako takova nema zivnost na elektroprace, pouze na peceni rohliku) tak souhlas nepotrebujete.
Pokud by jste ale ve volnem case doma chtel pect rohliky, tak uz souhlas potrebujete...
Jirka_NL

Email
« Odpověď #14 kdy: 07.02.2011, 21:06 »

U svého zaměstnavatele opravuji trakční vozidla a přivydělávat si chci samozřejmě úplně ničím jiným (drobné opravy a montáže elektroinstalace a spotřebičů atd.)
Proto usuzuji, že předmět podnikání je zcela odlišný i když ve stejné profesi a nehrozí žádný střet se zákoníkem práce, ani s vnitropodnikovými předpisy.
Z mého pohledu je stále největším problémem legalizace smluvního vztahu mezi mnou a zákazníkem, protože ŽL se mi jednoduše nevyplatí pořizovat z výše uvedených důvodů.

A pokud opravdu nelze v tomto případě uplatnit dohodu o provedení práce, snad je možnou alternativou smlouva o díle.

To je právě "jádro pudla", které se snažím vypátrat a pomoci sobě a snad i některým dalším, kteří řeší podobný problém, jako já tady...
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.198 sekund, 22 dotazů.