|
|
|
|
Milan Illek

Oblíbenost autora: 104
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 20.12.2010, 22:59 » |
|
... odpínač není určen pro vypínání pod zátěží.
Omyl. Odpínač není odpojovač.
|
|
|
|
|
| |
|
|
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník

Oblíbenost autora: 58
|
 |
« Odpověď #4 kdy: 21.12.2010, 01:26 » |
|
Já se domnívám, že pojistka po zkratu může při české vych..... být nahrazena silnějšími drátky či hřebíkem i laikem.  Takhle by si odběratelé v současné době ZVĚTŠILI fakticky povolený příkon bezplatně. Kontroly pojistek u elektroměrů by musely být od provozovatele distribuční sítě permanentní.  Jistič se tak snadno ošulit nedá bez porušení plomb.
|
Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy Výroba, montáž a servis vah. EU
|
|
|
|
|
filmarik plus
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 21.12.2010, 10:02 » |
|
Síce som bývalý elektrikár,ale predsa len s ukončenou elektroškolou. Dráty ani hřebík by som nikdy nepoužil. Ani u cudzieho,nieto ešte u seba. Pred eletromerovým rozvádzačom sú v "kapličke" osadené 40A nožové poistky. Veľmi by som si ten príkon klincom nenavýšil. Od ističa po hlavný rozvádzač mám 1,5 m káblu v kovovej chráničke v nosnej stene domu. Takže skratových 111A nemám reálne nikdy možnosť vytvoriť. Možno tak pri búraní domu. A ističe a poistky v HR asi 111A tiež asi nevydržia a vyletia skôr.
Ale to je môj prípad. Elektrárne predsa nemajú čas ani možnosť riešiť individuálne prípady....
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filmarik plus
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 22.12.2010, 00:27 » |
|
Nemyslel som plombu s vloženou poistkou. Ale prípad,keď by ZSE chceli zabrániť odberu tým,že vyberú poistky a zaplombujú. Ako keď zaplombujú vypnutý istič....
Poistový spodok použiť samozrejme aj s možnosťou tarifikačného krúžku. Niečo ako ETI typ STVD2. To je poistkový odpínač s možnosťou použitia ako hlavný vypínač a tarifikačný člen zároveň. Aspoň to ETI tvrdí v technických údajoch. Či to niektorý distribútor akceptuje je ovšem iná vec....
Nie som zrovna poistkový fanatik,ale zaujíma ma dôvod postoju ZSE...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
filmarik plus
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 22.12.2010, 20:58 » |
|
Žiaden istič nemením. Len sa pýtam prečo tam musí byť istič a nie poistka. ZSE technik mi nechcel odpovedať. Pritom ak existuje jasná odpoveď,mohol ju predsa kľudne vysvetliť....
Ako je vidno vo vašich rozdielnych odpovediach,nie každý v tom má úplne jasno. Asi sa to berie,že je tam istič a hotovo...
Existujú poistkové odpínače,ktoré sa v určitom zaťažení dajú použiť ako hlavný vypínač a istič zároveň. Dajú sa v nich použiť kalibračné členy na určenie max. veľkosti poistky a tým aj odberu. Tie členy sa dajú vymeniť iba vybraním celého odpínača z lišty a tým aj porušením plomby predného krycieho panelu. Dajú sa zaplombovať v stave VYP alebo ZAP. S poistkou alebo bez. Ale nech nahrádzajú istič akokoľvek kompletne,nezábrania "šikovným" použiť klinec na pár ampérov odberu navyše bez priplatenia. Keby ZSE naozaj chcelo,nemôže byť technicky a výpočtami problém zistiť,že dané miesto "ťahá" zo siete viac ako si platí. Mohlo by aj inak určite odhaliť,že tam nie je to za čo dostáva peniaze. Ale u nás sa musí na človeka stále hľadieť ako na potenciálneho zlodeja ...... ktorý iba ........ a ....... (za bodky dosaďte čo uznáte za vhodné,ale slušné to určite nebude)
Ďakujem za vaše odpovede.
|
|
|
|
|
|
|