Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Pracovní zóna
| |-+  -B- 30 denní zóna dostupných diskusí
| | |-+  Môžem požadovať doplnenie SPD do projektu bleskozvodu?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Odpověď Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Môžem požadovať doplnenie SPD do projektu bleskozvodu?  (Přečteno 1059 krát)
František Jablonický
*

Oblíbenost autora: 0

« kdy: 20.12.2010, 14:04 » Odpověď s citací

Rád by som vás poprosil oradu / vyjadrenie ohľadom bleskozvodu ( hromosvodu ).
Ako revizák E2/A,B,C5,C6 stojím pred nasledujúcim problémom – asi vyplývajúcim z menšieho rozsahu skúseností:
Objekt so stanoveným  LPL I.
Stožiar vonkajšieho osvetlenia 24m vysoký, oceľový,  na vrchole plošina so zábradlím; na zábradlí výbojkové svietidlá a navarený 2m vysoký zberač / jímač; káble k svietidlám vnútrom stožiara – ukončené v rozvádzači na päte stožiara.  Stožiar na päte, aj jeho rozvádzač pripojený k uzemneniu.
Rozvádzač RVO živí 11 takýchto stožiarov, obsahuje SPD Dehn [červené – presný typ si nepamätám], ( a, bohužiaľ, čisté a špinavé vodiče sú pomiešané ). Vedenia k stožiarom po káblovom moste a čiastočne zemou, v dĺžkach 150 – 500m ( možno aj viac – jedná sa o pomerne rozsiahly areál ).
Spolu so skúsenejším kolegom sme doporučili doplniť SPD aj do rozv. pri stožaroch, bohužiaľ si nie sme istí, na základe ktorého článku normy STN ( ČSN ) EN 62305 to môžeme požadovať - žiadny nám k tomu nesedí ( alebo nevieme čítať :-( ).  Zdá sa nám to ako logické, keďže taký stožiar to pravdepodobne „schytá“ pomerne často a na tých dĺžkach sa môže bleskový prúd naindukovať aj do ďaľších vedení na moste.

P.S.: Požiadavka na SPD asi bude regulérna, aj s ohľadom na Kníšku – časť, kde je riešená ochrana 30m stožiara s reklamným pútačom.
P.S.2: Pýtam sa aj preto, že káblovým mostom sú vedené datové vodiče s prepäťovkami na oboch koncoch, a tu projektant len tak nechá vedenie, ktorým môže tiecť slušná časť bleskového prúdu.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jan Hájek
*

Oblíbenost autora: 258

Prostě .... HÁJEK!

WWW Email
« Odpověď #1 kdy: 20.12.2010, 19:37 » Odpověď s citací

Odpovídal jsem vám ten den, co jste mi poslal dotaz, ale mail se mi vracel, takže tady je odpověď:

From: Jan Hájek
Sent: Tuesday, December 07, 2010 3:42 PM
To: 'Jablonický František'
Subject: RE:

Dobrý den, samozřejmě je Vaše řešení to nejvhodnější, jediné co by ještě šlo je doplnit SPD typ 1 až nahoru, pro ochranu světelných zdrojů a kabelů.
V takto popsaném rozmístění lze každý ze stožárů brát jako samostatný objekt.
Takže SPD typ 1 do paty každého stožáru, tak jako je uvedeno zde:
http://www.dehn.de/pdf/blitzplaner/BBP_2007_Kapitel/BBP_Kapitel_09_02.pdf

Honza Hájek
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 + Od 15.1.09 SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu
Více o školeních o ochraně před bleskem:
www.kniska.eu/centrum
František Jablonický
*

Oblíbenost autora: 0

« Odpověď #2 kdy: 20.12.2010, 23:10 » Odpověď s citací

Odpovídal jsem vám ten den, co jste mi poslal dotaz, ale mail se mi vracel, takže tady je odpověď:...
Srdečná vďaka za váš čas. Nevedel som, že z elektriky sú u nás vo firme  blokované maily, mohol ste mi napísať na súkromný, ktorý som tiež uviedol v prosbe priamo na vás.
Tento odkaz na nemeckú literatúru asi znamená, že 62305-ka to nerieši dáko podrobnejšie a teda nenájdem článok, na ktorý by sa dalo odvolať, mám pravdu?
A ohľadom doplnenia SPD-čiek hore - to by bol asi väčší problém, chcelo by to krabice pre ich umiestnenie ku každému svietidlu ( 3-4 ks na každom stožiari ), lebo z rozv. pri päte je ku každému telesu sólo kábel.

Dovolím si požiadať vás o súhlas s použitím Vašej odpovede pri rokovaní s projektantom.

S pozdravom
František Jablonický
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Odpověď Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.063 sekund, 21 dotazů.