|
|
panpztetr
|
 |
« Odpověď #16 kdy: 05.10.2010, 20:27 » |
|
Teď už to chápu, děkuji. Co mohu dělat, když tam není ochrané pospojování a koupelnu si teď nemohu dovolit předělávat. Mám na zásuvkách jako jedinou ochranu FI.
|
|
|
|
|
|
|
| |
František Šohajda

Oblíbenost autora: 47
RT E2-A
|
 |
« Odpověď #18 kdy: 06.10.2010, 06:21 » |
|
Kovová vana mívá šroub na uchycení pospojení... Co ale zárubně?Mají od výrobce místo /šroub/ na pospojení? Pokud výrobek jako takový nemá místo pro uchycení třeba pospojení a vy ho tam budete "nějak" vrtat,poškodíte tím výrobek ,protože ten není určen pro toto zapojení od jeho výrobce! /To je výrok pracovníka technické inspekce../ Pak "babo" raď.. 
|
RT -EZ -elektroinstalace domovní,specializace na zdravotnické rozvody....revize ve zdravotnictví...
|
|
|
Pavel Ryšavý

Oblíbenost autora: 62
|
 |
« Odpověď #19 kdy: 06.10.2010, 06:23 » |
|
Co mohu dělat, když tam není ochrané pospojování a koupelnu si teď nemohu dovolit předělávat.
Pozvěte si do domu elektrikáře (revizáka, projektanta ...) a zkuste to s ním probrat, ono to většinou jde, každá stěna má dvě strany. I obklady lze obejít .... Ale radit takhle od stolu, když neznáme situaci ... Křišťálovou kouli mám zrovna v opravě
|
.45 ACP, 7,62x39, 9x19
|
|
|
panpztetr
|
 |
« Odpověď #20 kdy: 06.10.2010, 20:03 » |
|
Chápu tedy dobře, že pokud nebudu v koupelně používat nějaké poškozené spotřebiče, tak se nic stát nemusí?
|
|
|
|
|
|
|
Milan Kunert
|
 |
« Odpověď #22 kdy: 06.10.2010, 20:39 » |
|
Vlezl jsem pod vanu a zjistil jsem, že tam mám připojené k jedné noze dva vodiče, takže asi nějaké ochranné pospojování tam mám. Nevím ale kam vedou a vzhledem k bezpečnosti bych si chtěl nechat od elektrikáře to ochranné pospojování nechat zkontrolovat. Jak elektrikář zjistí, zda to správně funguje?
|
|
|
|
|
panpztetr
|
 |
« Odpověď #23 kdy: 06.10.2010, 20:41 » |
|
to bylo jen teoreticky, samozřejmě že člověk nikdy neví. Mohl by být vodič veden třeba v liště, kdybych to pospojování nechal udělat? Mám koupelnu přes celý dům od jističů a nerad bych kopal do zdí...
|
|
|
|
|
Petr Doležal

Oblíbenost autora: 446

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)
|
 |
« Odpověď #24 kdy: 07.10.2010, 09:05 » |
|
. . . Co ale zárubně? Mají od výrobce místo /šroub/ na pospojení? . . .
Počátkem 70.let při svépomocné družstevní výstavbě se s tím elektrikáři nepárali. K zárubni přivařili drát FeZn a hajdy s ním pod betonovým potěrem k litinové vaně a poté do instalační stoupačky, kde se setkal s drátem od kolíku koupelnové zásuvky.
|
Na zdraví a abychom byli lidmi to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
|
|
|
Jan Alin

Oblíbenost autora: 202
|
 |
« Odpověď #25 kdy: 07.10.2010, 10:04 » |
|
Počátkem 70.let při svépomocné družstevní výstavbě se s tím elektrikáři nepárali. K zárubni přivařili drát FeZn a hajdy s ním pod betonovým potěrem k litinové vaně a poté do instalační stoupačky, kde se setkal s drátem od kolíku koupelnové zásuvky.
To na ně nikdo ještě nehudral že je to výrobek dle zák.22 a udělali tím neschválený zásah. Viděl jsem i litinovou vanu která prostě místo na přišroubování neměla tak se provrtala noha a bylo to, všichni spokojeni, nikdo neřval, vana pospojená a za čtvrt hodiny to bylo i s cigaretou. Dnes riskují že na ně někdo začne nadávat tak se na to radši každý vyprdne, není svorka tak nepřipojím, ať to řeší někdo jiný, jenže nakonec nikdo jiný není tak se to neřeší. Jo holt je jiná doba. 
|
|
|
|
|
Milan Kunert
|
 |
« Odpověď #26 kdy: 07.10.2010, 11:16 » |
|
Může mi elektrikář nějakým přístrojem zjistit, jestli pospojení je opravdu správně zapojeno? Nebo jak zjistí jestli je to správně udělané,aniž by musel jít po vodiči až zjistí, jestli je opravdu napojen jak má?
|
|
|
|
|
Milan Kunert
|
 |
« Odpověď #27 kdy: 07.10.2010, 11:27 » |
|
Je možné, že mám pospojování provedeno tak, že od kolíku zásuvky mi vede vodič k zárubní dveří a k vaně? Nevím přesně jak se to provádí, ale vypadá to že kovové věci mám mezi sebou propojené a vodič od nich přiveden na kolík zásuvky, dál nevede.
|
|
|
|
|
|
|
|
|