|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

Oblíbenost autora: 11

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #17 kdy: 02.09.2010, 23:20 » |
|
Pánové tak já s těmi co tvrdí, že nejmenší průřez vodiče PEN, je 6mm2 CU, a nebo 10mm2 Al, jako propoj mezi rozváděčem elektroměrovým a bytovou nebo domovní rozvodnicí, nesouhlasím. Pokud narážíte na článek v normě ČSN 33 2000—5-54, ed. 2, Září 2007, konkrétně na NA. 19.2 Cituji V neměřených částech pevných instalací připojených na sítě TN je přípustné použít vodič PEN za předpokladu, že: Tento článek mě jasně a stručně říká, v jakých částech lze použít takto malý průřez vodiče PEN. Zopakuji V neměřených částech! Podle mě je kabel spojující elektroměrový rozváděč a bytovou nebo domovní rozvodnici už měřený odběr!!
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
Miroš Jan
OSVČ - živnostník

Oblíbenost autora: 11

telefon +420 604791991
|
 |
« Odpověď #21 kdy: 03.09.2010, 00:05 » |
|
To: Miloslav Dunda Dopracuji se k čemu? K tomu co tvrdíte vy? Ó nikoliv. Rači si tu normu řádně nastudujte, pak můžete argumentovat.  Jo a u toho AL se mně vloudila chybička. Samozřejmě má být správně 16mm2 Al. 
|
elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
|
|
|
|
|
Milan Illek

Oblíbenost autora: 97
|
 |
« Odpověď #23 kdy: 03.09.2010, 01:04 » |
|
Pokud narážíte na článek v normě ČSN 33 2000—5-54, ed. 2, Září 2007, konkrétně na NA. 19.2 Cituji V neměřených částech pevných instalací připojených na sítě TN je přípustné použít vodič PEN za předpokladu, že: Tento článek mě jasně a stručně říká, v jakých částech lze použít takto malý průřez vodiče PEN. Zopakuji V neměřených částech! Podle mě je kabel spojující elektroměrový rozváděč a bytovou nebo domovní rozvodnici už měřený odběr!
Přečtěte si NA.19.2 celý, a) i b)!
|
|
|
|
|
|
|
Jiří Schwarz

Oblíbenost autora: 203

|
 |
« Odpověď #25 kdy: 03.09.2010, 07:40 » |
|
Kolego Illku, já ten článek mám přečtený.  Tam snad je to napsané dost jasně jaké části instalace se týká možnost snížení průřezu na 6mm2 Plný souhlas. ------------------- On je u rozšíření nebo částečných rekonstrukcí rozvodů velký problém s tím, že je to udělané podle nějaké normy, která platila někdy, kdy se to zapojilo a dnes jsou jiné, většinou přísnější požadavky a je problém co vše změnit a co je možné ponechat původní.
|
Jako tvrdá Chodská palice nemám rád přísloví o tom, že moudřejší ustoupí. Když moudřejší ustoupí, hlupák si prosadí nesmysl!
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant

Oblíbenost autora: 144

Chomutov, projekty, revize.
|
 |
« Odpověď #26 kdy: 03.09.2010, 08:02 » |
|
Kolego Illku, já ten článek mám přečtený.  Ve druhém odstavci norma připouští rozdělení vodiče PEN až v bytové rozvodnici. Tato část je sice za elektroměrem, ale zde je považována za neměřenou část, protože odběrné zařízení prakticky začíná až rozvodnicí v bytě. Žádnou zradu bych v tom nehledal.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E2/A
|
|
|
|
|
|
|
|
|