Pavel Smílek

Oblíbenost autora: 67

|
 |
« Odpověď #45 kdy: 02.09.2010, 08:14 » |
|
to Tomáš Fuk: to by jistě také šlo. Mám jen trochu subjektivní problém s tím, že plovoucí nulu jsem za posledních deset let řešil asi dvakrát, zato hlídačů fází sloužících jako těžítka mám na stole hromádku  . to Kamil Novák: Máte naprostou pravdu, však to také soud separuje  . První ano chrání zejména kůži elektrikáře, druhé pak kůži všech (třeba i uživatelů stěhujících mrazáky - viz Honza Franěk výše), které navštívila policie zjišťující případný nedbalostní podíl viny na smrti.
|
Řídící a dohledové systémy, inteligentní elektroinstalace. Radiotechnika, mikroelektronika, programování. www.rameco.cz
|
|
|
|
|
|
|
| |
Jan Alin

Oblíbenost autora: 202
|
 |
« Odpověď #48 kdy: 02.09.2010, 10:38 » |
|
Pořád ještě nevím, jak tepelné spotřebiče škodí chráničům...
Mají větší unikající proudy, hlavně při ohřátí topných těles. Když se k tomu přičte ještě něco na filtry elektroniky tak může dojít k vybavení chrániče aniž by bylo zařízení vadné.
|
|
|
|
|
František Šohajda

Oblíbenost autora: 47
RT E2-A
|
 |
« Odpověď #49 kdy: 02.09.2010, 11:02 » |
|
Splnění minimálních požadavků je správné. Splnění nadstandardních požadavků je lepší, nikoliv povinné. Každý známe situaci u zákazníků ,že je problém instalovat i minimální požadavky norem.... Nadstandart je ve většině jako z literatury sci-fi ! 
|
RT -EZ -elektroinstalace domovní,specializace na zdravotnické rozvody....revize ve zdravotnictví...
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
OSVČ

Oblíbenost autora: 428
Znojmo (JM)
|
 |
« Odpověď #51 kdy: 02.09.2010, 13:36 » |
|
Provádím poměrně často pravidelné revize spotřebičů, součástí toho je i měření tzv. "unikajících proudů". Pokud je to možné, provádím měření přednostně tzv. "rozdílovou" metodou - spotřebič se přes měřící přístroj připojí na normální síťové napětí a uvede se do chodu. Měřící přístroj přes rozdílový transformátor měří rozdíl mezi "tím co teče a tam a tím co teče zpět". Funguje to na stejném principu jako proudový chránič.
Z tohoto mám poměrně slušný přehled o obvyklých unikajících proudech jednotlivých spotřebičů. Tepelné spotřebiče, které se připojují do zásuvek 230V (jako např. el. trouba) na tom ani zdaleka nejsou tak špatně, jak je všeobecně míněno. Dokonce ani starší kousky, jen vyjímečně jsou unikající proudy vyšší než 1 mA.
Jinak řečeno, není žádný zvláštní důvod tyto spotřebiče nepřipojovat přes proudové chrániče.
|
elektromontážní firma, revizní technik E2/A specializace : domovní a bytové instalace, průmyslové instalace, hromosvody. tel. : 603 355 919, 732 158 083 email : jarda@hasala.cz
|
|
|
|
|
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant

Oblíbenost autora: 154

Chomutov, projekty, revize.
|
 |
« Odpověď #53 kdy: 02.09.2010, 22:21 » |
|
(nechce se mi to hldat, ale někde v normách to je).
Když se vám to nechce hledat, tak proč reagujete? Nám se to taky nechce hledat, ale přesto hledáme a argumentujeme konkrétním předpisem a článkem. Řekl bych, že jste laik. Alespoň podle vašeho projevu.
|
Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E2/A
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Franěk
Český živnostník-elektrikář

Oblíbenost autora: 196

|
 |
« Odpověď #57 kdy: 02.09.2010, 23:25 » |
|
Nechápu to strašení, že pokud není na mražáku nebo lednici chránič, tak bude úraz. Kolik domácností je dnes na chránič ve staré výstavbě?
Proč strašení? Pokud pominu zajištění minimální bezpečnosti, dle norem, tak minimálně i odpovědnost právní, v případě úrazu. A ten může nastat kdykoliv, i na samotném mrazáku, nebo lednici. Jak obhájíte termín značné škody(dle normy) masem za max 5 000Kč? (nechce se mi to hldat, ale někde v normách to je).
Hm. nechce. Tak nic. Pak ale nepranýřujte jiné.
|
|
|
|
Miloslav Dunda
Neverifikovaný uživatel @7

Oblíbenost autora: -25
|
 |
« Odpověď #58 kdy: 02.09.2010, 23:47 » |
|
Když pane Franěk to je právě to, že škoda 5000 je pro někoho moc, pro někoho málo. těch 5000 je hranice, kdy to možná soudy řešit nebudou. Ale zkuste si představit soudceho, kterému někdo ocituje to znění o spec. spotřebičích a jak rozhodně. Podle mne skutečně mrazák přes chránič nemá opodstatnění (může vypadnout při bouřce nebo že zateče někde při dešti voda do světla), ale nemají jej ani centrální proudové chrániče, které se začaly instalovat z cenových důvodů, že byly drahé. Závada v jednom obvodu by neměla zapříčinit nefunkčnost celé instalace. Zrovna taková podobná chyba se dělá u přívodů ke sporákům, že se jistí třífázovým jističem. Sporák by měl mít tři jednofázové jítiče a vypínač na přívodu, ktery vypne všechny tři fáze. Tak jak to dnes mnozí elektrikáři dělají je špatne, protože při poruše jedné plotny nefunguje celý sporák.
|
|
|
|
|
Radek Červený
Začínám pilovat svůj kádrový posudek, od června to bude opět aktuální.

Oblíbenost autora: 137

Živnostník, OSVČ
|
 |
« Odpověď #59 kdy: 03.09.2010, 07:25 » |
|
Sporák by měl mít tři jednofázové jítiče Pokud vím, tak třífázový spotřebič se odjakživa jistí jističem, který při poruše vypne všechny póly. Nic na tom nemění ani vnitřní zapojení topnic sporáku. Co budete dělat s jednopólovými jističi, když se na svorce N propálí svorkovnice? A že to není vyjímečná závada?
Možná jsem pane Svejkovský laik, ale vy jako revizní technik by jste to měl vysypat z rukávu a hlavně to vědět Je jedno, zda je někdo laik či nikoliv, každopádně je třeba si uvědomit rozdíl mezi diskuzí a bezplatnou poradnou. Už podle chování jedince si spoustu lidí udělá obrázek, zda se někdo potřebuje jen poradit, inu proč ne, nebo zda si někdo z této diskuze dělá zdroj bezplatných informací, za které se jinak běžně platí projektantovi. Každopádně je třeba si uvědomit, že informace jsou dnes běžně obchodovatelnou komoditou a nemám osobně rád, když sem vleze nějaký "pan HUML" a začne bouchat pěstí do stolu, aby si tyto informace vymrčel.
|
|
|
|