#106# Na jedno téma jedna otázka!#106#
Nejdříve si přečtěte návod k použití diskusí a svůj příspěvek zadejte dle místních zvyklostí
http://elektrika.cz/data/clanky/navod-k-pouziti-diskusniho-fora-portalu-elektrika.czZdravím odborníkov. V prílohe som nakreslil situáciu trasy bleskozvodu.
Sú to dve sedlové strechy prilepené vedľa seba. Bleskozvod ide po hrebeňoch oboch striech, v strede väčšej strechy je jeden tyčový(drôtový) jímač. Potom ide vedenie dolu po šikminách k uzemneniu, ktoré pozostáva z dvoch zemniacich tyčí dĺžky 2m spojených pásovinou. Vedenie bleskozvodu je FeZn drôtu 8mm. Takto to mám naprojektované.
Mám niekoľko otázok ohľadom čo možno najlepšej realizácie.
1.)Je v poriadku, keď uzemnenie jednej strany bleskozvodu je asi 1m od prívodného kábla Cyky 5cx10 uloženého v zemi? Je tam riziko preskoku bleskového prúdu?
2.) Zvod na malej streche idúci dolu po šikmine oblúkom prechádza ponad krajné škridle a smeruje k zemi po fasáde domu. V oblasti oblúka je svorkou SS pripojené pokračujúce vedenie smerom k okapom, kde je to spojené s SO svorkou. Nemôže v oblasti oblúka, kde je vedenie rozvetvené vzniknúť slepý koniec smerom k okapom?
3.) Okapy sú poplastované(nie plastové). Je nutné tieto okapy vôbec pripájať na uzemnenie bleskozvodu? Ak to pripevním SO svorkou, tak spoj bude nevodivý. Ak oškriabem farbu, bude to korodovať. Ako to vyriešiť?
4.) Väčší hrebeň má dĺžku 10,5m a menší 3,25m. Postačuje ten jeden jímač v strede väčšieho hrebeňa?
5.) Modrou farbou som nakreslil alternatívnu trasu zvodu. Alternatívny zvod by smeroval na rovnakú stranu , ako druhý zvod. Uzemnenia by však boli dostatočne vzdialené. Zemnič by bol v tomto prípade vo väčšej vzdialenosti od prívodného kábla. Toto riešenie by bolo aj estetickejšie, keďže zvod po fasáde by nebolo vidno, nie je na pohľadovej strane domu.
Spojenie s pôvodným projektantom nie je možné. Veľmi pekne ďakujem za odpovede.