Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Studijní teorie
| |-+  Oblast definic pojmů
| | |-+  Jak se řeší fázování střídačů FVE na siť?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Jak se řeší fázování střídačů FVE na siť?  (Přečteno 3591 krát)
Lukáš Rotrekl
Neverifikovaný uživatel @7

Oblíbenost autora: 11

« kdy: 31.05.2010, 19:52 »

Řešíme teď s kolegou RD, kde by chtěl v případě výpadku využívat majitel FVE v ostrovním provozu při výpadcích DS. FVE má fungovat v režimu zelený bonus a při výpadcích jet jen do domu.
Řešíme několik variant jak toto provést, ale to není předmětem ale není to až tak úplně předmětem dotazu.

Jedna z zpracovávaných variant je: při výpadku DS odstavit přívod do domu, odstavit veškeré obvody které nechceme zálohovat a přes UPS typu on-line s dostatečným "battery packem" zálohovat některé obvody RD.
FVE by v tomto režimu měla dobíjet baterky UPS. I když zatím taky nemáme ověřeno že to bude fungovat.... Úsměv

Zajímalo by mě, jak se bude chovat střídač v případě připojení na síť po obnovení dodávky? Je třeba provádět nafázování na síť nebo je nutno provést nějaké opatření, jako třeba střídač vypnout před připojením napájení?

#105#
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Wikipedia: "Já vím všechno!"
Google: "Najdu všechno!"
Facebook: "Já znám všechny."
Internet: "Beze mě, jste v prdeli."
Elektřina: "tak se uklidníme jo?!"...
Petr Mužík
*

Oblíbenost autora: 15

318756514
Email
« Odpověď #1 kdy: 31.05.2010, 20:30 »

Nevím z jaké oblasti jste, ale z největší pravděpodobností vám bude tzv. Ostrovní provoz zakázán Vaším distributorem v připojovacách podmínkách (několik revizí jsem dělal, a zatím jsem se z opakem nesetkal). Budete také potřebovat potvrzení od RT, že tomu tak opravdu je.
Jinak stav napětí a frekvence je hlídáno před střídačem napěťovou a frekvenční ochranou, která spíná a rozpíná tzv. bod rozpadu, který je realizován stykačem - a ten právě musí odpadnout i při výpadku napětí v distribuční siti - samotné nafázování si určitě už provede sám střídač... Mrknutí
příklad napěťovo frekvenční ochrany:
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Revizní technik E2A,E2B - Jihomoravský kraj - Břeclavsko
tel.: +420605/473004
email: petr.muzik@atlas.cz
Jakub Drbohlav
*

Oblíbenost autora: 1

Email
« Odpověď #2 kdy: 31.05.2010, 20:34 »

Pokud použijete UPSku, tak ta se samozřejmě sfázovává sama bez nutnosti zásahu uživatele.

Dobíjení baterek z FVE lze, už jsem to řešil, pokud máte zájem, napište mi soukr. zprávu nebo email.
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*

Oblíbenost autora: 144

Chomutov, projekty, revize.

Email
« Odpověď #3 kdy: 31.05.2010, 20:57 »

V 99,99% ostrovní režim není povolen. Střídač toho ani není schopen, je řízen frekvencí sítě, takže v případě výpadku se sám odpojí.

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E2/A
Josef Pentoda
Stačí zavolat 604 545 242, když nevíte co a jak.
*

Oblíbenost autora: 10

jen pět elektrod

Email
« Odpověď #4 kdy: 01.06.2010, 00:18 »

Problém bych řešil úplně jinak. Je nesmyslné přerušovat string,  nebo použít panely pouze k nabíjení akumulátorů. Ostrovní systém nebude povolen. O měničích bylo vše napsáno. Maximální pozornost je třeba věnovat akumulátorům.

Realizace  FTV elektráren od x KW až  xx MW.
Prodej FTV panelů, střídačů.
Solární ohřev vody a vytápění objektu.
Tepelná čerpadla.
Elektronická ochrana majetku.
Opravy strojů a elektro  do 1000V.
Projekční činnost
604 545 242
Radim Strycharski
*

Oblíbenost autora: 70

« Odpověď #5 kdy: 01.06.2010, 09:04 »

Ostrovní systém nebude povolen.
Z jakého důvodu distributor nepovolí ostrovní provoz? Šok
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*

Oblíbenost autora: 144

Chomutov, projekty, revize.

Email
« Odpověď #6 kdy: 01.06.2010, 09:13 »

Ostrovní provoz povolit lze. Vztahují se na něj jiné podmínky. Normální střídače tyto podmínky nesplňují.
Já ve svém okolí neznám nikoho, kdo by ostrov provozoval.

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E2/A
dolacko

Email
« Odpověď #7 kdy: 01.06.2010, 21:14 »

Z jakého důvodu distributor nepovolí ostrovní provoz? Šok
Menič zdroja, ktorý by mohol pracovať aj v ostrovnom režime, by musel byť schopný pracovať aj bez vonkajšieho napätia. Základnou podmienkou pripojovania zdrojov do distribučnej siete je však zamedzenie zavlečeniu spätného napätia do siete. Aby bola táto podmienka splnená, muselo by byť nejakými technickými prostriedkami zabezpečené, že sa takýto ostrov pri výpadku napätia v sieti bezpečne a 100%-ne odpojí od siete. Netvrdím, že sa to nedá takto realizovať, distribútor by toto však nemal pod kontrolou a vždy by hrozilo nejaké nebezpečie zavlečenia spätného napätia. Aj z tohto dôvodu sa distribútori bránia takémuto režimu, a treba ich v tomto chápať.
Viem si predstaviť, že distribútor povolí ostrovnú prevádzku u zdrojov, ktoré bude mať pod kontrolou, teda bude mať možnosť blokovať spínač rozpadového miesta, teda že pri výpadku siete a pri zdroja prechode do ostrovnej prevádzky bude spínač blokovaný dovtedy, kým ho distribútor nezapne. Toto sa samozrejme nemôže týkať malých zdrojov.          
Petr Vals
*

Oblíbenost autora: 0

« Odpověď #8 kdy: 07.09.2010, 23:08 »

jde to...............  
 SUnnY BACKUP – „Blackout Blocker“

* zalozni_systemy.jpg (87.12 KB, 498x747 - prohlédnuto 149 krát.)
Ján Pitoňák
Neverifikovaný uživatel @6

Oblíbenost autora: 31

Email
« Odpověď #9 kdy: 07.09.2010, 23:17 »

Realizovať je možné takmer všetko, a výrobcovia sa radi prispôsobia požiadavkám trhu, ako je vidieť. Je otázne, či toto riešenie bude akceptovať distribútor?   
Lukáš Rotrekl
Neverifikovaný uživatel @7

Oblíbenost autora: 11

« Odpověď #10 kdy: 07.09.2010, 23:20 »

Ústní odpověď od ČEZu byla jednoznačná:

FVE funguje v režimu zelený bonus, pak nesmí jet v ostrovním provozu...
nebo
FVE funguje jako záložní zdroj a pak v žádném případě nesmí dojít ke spojení se sítí..

Wikipedia: "Já vím všechno!"
Google: "Najdu všechno!"
Facebook: "Já znám všechny."
Internet: "Beze mě, jste v prdeli."
Elektřina: "tak se uklidníme jo?!"...
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.067 sekund, 24 dotazů.