|
|
|
|
|
|
| |
|
|
Fuk Tomáš

Oblíbenost autora: 344

|
 |
« Odpověď #4 kdy: 21.05.2010, 22:14 » |
|
Ale bezpodmínečně dodržujte správné jištění dle průřezů vodičů !
1,5mm2 - max jistič 10A 2,5mm2 - max jistič 16A
Myslíte, že pro kabel uložený v tepelné izolaci (skelná vata) je to dostačující omezení?
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
|
|
Milan Illek

Oblíbenost autora: 104
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 22.05.2010, 10:16 » |
|
To navržené jištění je v pořádku. Jedná se o uložení typu A.
Pouze z hlediska zatížitelnosti kabelu.
|
|
|
|
|
|
|
Jan Alin

Oblíbenost autora: 202
|
 |
« Odpověď #9 kdy: 22.05.2010, 15:28 » |
|
1,5mm2 - max jistič 10A 2,5mm2 - max jistič 16A
Co se vám na těch hodnotách nezdá? Na tom se nedá nikdy nic pokazit at je uložení jakékoliv.
V případě tazatele asi nebude problém ale dovolím si tvrdit že jistit 16A jističem kabel 2,5mm2 uložený pěkně natěsno ve skelné vatě a zatížený trvale 15A po čase odejde do věčných lovišť a budete rád když při tom nevzplane objekt, výpočty nevýpočty. Na tom se dá pokazit dost když se problém neřeší komplexně. Takovéhle zjednodušování není nikdy prospěšné a může být i nebezpečné.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jan Alin

Oblíbenost autora: 202
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 22.05.2010, 22:08 » |
|
Pane Alin nemělo by to vadit. V uložení A je dovolená zatížitelnost kabelu 3x2,5 19,5A jštění pojiskou má být 10A, jističem 16A. tazatel zřejmě navíc to míní na chatě, chalupě nebo RD, kde nelze uvažovat ani souběh a kabel nebude zatížen celý den. Pro odpověď ještě výš - nevím kdo, tak na uložení velice záleží a né, že né.
Já vím, proto jsem uvedl že to v případě tazatele nebude vadit. Reagoval jsem spíš na tvrzení p.Táborského "Na tom se nedá nikdy nic pokazit at je uložení jakékoliv". Vždy se najde situace kdy naprosto běžné setkání absolutně selže takže tvrdit že se na tom nikdy nedá nic pokazit považuji za nesprávné. Zvlášť když jsem se sám takhle před lety napálil a byl potom za blbce. 
|
|
|
|
|
|
|