Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Ověření elektroinstalace, spotřebičů, nářadí
| | |-+  Mohu použít k vypínači barvy žil modrá-hnědá?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 2 [3] Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Mohu použít k vypínači barvy žil modrá-hnědá?  (Přečteno 12710 krát)
Petr Mužík
*

Oblíbenost autora: 15

318756514
Email
« Odpověď #30 kdy: 04.10.2006, 16:53 »

to: Beláň
Jen bych chtěl upřesnit pane Beláň co zde píšete, pokud si řádně přečtete normu, tak je v ní psáno, že vodiče barvy světle modré lze užít jako fázové pouze tehdy, pokud nemůže dojít k jeho záměně....tzn., že v pojistkové skříňce ho asi užít "nemůžeme"....
Jinak souhlasím s vaším názorem
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Revizní technik E2A,E2B - Jihomoravský kraj - Břeclavsko
tel.: +420605/473004
email: petr.muzik@atlas.cz
Štefan Beláň
Karlovy Vary
*

Oblíbenost autora: 304

Chránič je chránič!

« Odpověď #31 kdy: 04.10.2006, 20:04 »

TO: Mužík
Byl jste na Ampéru, viděl jste pojistkové skříně Hensel?  Šok
Škoda že nemám foto!  Pláč
P. S. Jinak s vámi souhlasim!  Úsměv
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Chránič chrání - jistič jistí.
Otakar Dosbaba
*

Oblíbenost autora: 129

« Odpověď #32 kdy: 09.10.2006, 18:14 »

Sice tím asi otevřu již pravděpodobně ukončené téma, ale mám dotaz na p. Beláně, případně na další osoby, co viděli zmiňované pojistkové skříně: To tam bylo vydrátováno 4-J kabely ve složení č, h, m, zž, které je méně dostupné?. Modrá fáze zde byla, přestože zrovna v tomto výrobku nejsou potřeba kombinace, které se stávají nedostatkovými? 4-J je přeci především č, h, š, zž. To je snad, jak kdyby nás Němci tím jejich fázovo-modro-blbým zvykem chtěli provokovat. Krucinál, tak proč se tedy zaváděla šedá barva?!!
... Sorry, ale já to fakt nemohu zkousnout...
Štefan Beláň
Karlovy Vary
*

Chránič je chránič!

« Odpověď #33 kdy: 09.10.2006, 20:14 »

TO: Dosbaba

Já osobně to také nemohu skousnout   Zlej, a když jsem to na ampéru viděl, připadalo mi to jako fór! zed

Když jsem se občas setkal v dřívějších dobách s kabelem Č/H/M/ZŽ, bylo mi vysvětleno, že je to kabel pro 2F připojení (třeba bodové svářečky) a podobně. Byly to ale vždy dimenze větší jak AYKY 4x25 mm2. Až teprve teď mi dochází, že asi nějaký koumák (soudruh  dabel) propašoval kabel z Německa.  Kroutím očima

P. S. Šedá barva byla doplněna pro 5vodičové kabely, aby tam němci nedávali dva modré?  Smích

Otakar Dosbaba
*

« Odpověď #34 kdy: 09.10.2006, 23:10 »

Také mi to tak připadá Úsměv
Jako kdyby tam neznali TN-S, nebo co. Takže do HDS a do RE povede č, h, m, zž, pak se to rozdělí tak, že modrá bude na L3 sběrně zapojena do černých, hnědých a šedých drátů a žz bude pokračovat na PE a N, odkud budou zase pokračovat tenší modré dráty, tentokráte již správně, jako N. K tomu nějaký ten ovládací spínač, čidlo, stmívač atd., zapojený kabelem č/m do instalační krabice či relé v rozvaděči,  tentokráte zase ale s modrou pro fázi. Z motorové 5P zásuvky bude napájeno zařízení s kabelem č, h, m, zž - zde je fáze modrá, v pětižilovém kabelu to už ale zase bude N... Čtyři barvy pro tři informace a naopak dva duplicitní znaky (J, G a O, X) pro čtyři informace, s tím spojené zúžení sortimentu... NO TO BYL TEDY KAUF!! Teda chápal bych to, kdyby to sem přišlo z nějaké zapomenuté tramtárie, ale že zrovna od našich, "technicky vyspělejších" sousedů?!?

...No jó, no. Nesmím to holt tak prožívat, je to furt dokola!
Petr Doležal
*

Oblíbenost autora: 446

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #35 kdy: 11.10.2006, 13:22 »

Pane Dosbabo, dobře jste ten příklad sestavil.  jupí
Bohužel víc jak bod vám nemohu dát

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Otakar Dosbaba
*

« Odpověď #36 kdy: 11.10.2006, 13:33 »

Tak díky Úsměv
Štefan Beláň
Karlovy Vary
*

Chránič je chránič!

« Odpověď #37 kdy: 11.10.2006, 14:08 »

TO: Dosbaba

Ono využití kabelu H/Č/M/ZŽ nejde asi použít tak, jak jste uvedl.
Domnívám se, že se kabel nesmí použít v sítích TN-C, tj. kde je ZŽ vodič použitý jako PEN. Dovedu si ale v praxi představit, že použiji tento kabel všude tam, kde není zapotřebí používat a kde se nepoužívá střední vodič N, tj. ani kombinovaný vodič PEN, ale jen čistý ochranný vodič PE.   Kroutím očima

Jinak by to byl pěkný maglajs! ajoooo

P. S. Opravdu si myslím, že používání kabelu s touto kombinací barev by mělo být jen výjimečné.  Nerozhodný

Otakar Dosbaba
*

« Odpověď #38 kdy: 11.10.2006, 16:21 »

No mě právě napadlo, když jste uváděl ty pojistkové skříně, že jde o HDS. Tam že to bylo prodrátováno v TN-C, kombinacemi č, h, m, zž a tak jsem se zhrozil.
HHoonnzzaa

Email
« Odpověď #39 kdy: 19.05.2008, 13:18 »

Přečetl jsem celé téma a nakonec v tom mám nějaký chaos  Pláč. OT: mám pouze CYKY3x1,5. Za jakých podmínek je možné tento kabel možno použít, pokud vůbec je možno ho použít, k zapojení vedení mezi vypínači (např. schodišťové zapojení atd.)?? Tmavý je jasný, ale modrý a žz? Přeznačit je? Děkuji H.
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*

Oblíbenost autora: 154

Chomutov, projekty, revize.

Email
« Odpověď #40 kdy: 19.05.2008, 13:27 »

Tmavý je jasný, ale modrý a žz? Přeznačit je? Děkuji H.
Od zelenožlutého ruce pryč! No a modrý, to je na vás. Pokud ho chcete mocímermo použít jako fázový vodič, přeznačte jej černou elektrikářskou páskou na obou koncích. Není to úplně echt (někteří revizáci dostávají kopřivku), ale v podstatě se nic neděje.

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E2/A
HHoonnzzaa

Email
« Odpověď #41 kdy: 19.05.2008, 13:30 »

Sám se zeptám sám si odpovím. Našel jsem téma, kde se přesně toto řeší  podivej. Takže už to tu není platné.  Neřeknu  Honza
Václav 3

Email
« Odpověď #42 kdy: 19.05.2008, 22:01 »

Já osobně, pokud vidím fázi na modrém vodiči v dnešní době, tak se naježím jak ježek. Něco jiného bývalo na začátku 70 let, to byla fáze modrá a červená, ale pro střední vodič (N) jsme měli vodič šedý nebo bílý. Kabel v provedení  barev č, h, m, zž beru jako užitečný jen v provedení CYKY 4x1,5 pro připojení dvouokruhového lustru, nebo jak zde psal kolega Beláň pro dvoufázové spotřebiče.  Nové značení kabelů je matoucí, barevné značení vodičů se překrývá, nevím proč nepoužívat staré, osvědčené a přehledné A,B,C,D. To musíme stále přejímat nějaké nesmysly  EU a lézt jim do .... ? Kolega Dosbaba to zhodnotil úplně vyčerpávajícím způsobem!
Stran: 1 2 [3] Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »
SLEDUJTE PODOBNÁ TÉMATA ZDE!

Příbuzné diskuse a články z Kutil.elektrika.cz

Poradíte mi jak přivést do vypinače proud bez sekaní do zdi?
 Poraďte mi prosím s montaží spínače?
 Je nejake pravidlo pro bezny pokojovy vypinac ve ktere poloze ma byt zapnut?
 Jak zapojit ctyri vypinace do schodistoveho zapojeni??
 Jak udělat ze schodistových vypínačů tlačítka?
 Jak zapojím schodišťový vypinač z pěti míst?
 Jak mám zapojit 3-4 vypínače na jedno světlo?
 Jak zapojit tento šňůrový vypínač?
 Co s vodiči PE a N ve vypínači?
 Pokud existuje schodistový dvojvypínač, kolik mezi ním vést vodičů?
 Proč mi při zapojení dvou vypínačů č.6 vypadává chránič?
 Ako zapojiť vypínače 5 a 6 do funkčného celku?
 Zvládnu vyměnit vypínače sama?
 Kde se bere napětí na vypnutém schodišťovém vypínači?
 Jak zapojit 2 střídavé vypínače?
 Lze zapojit schdišťový spínač jako stmívač?
 Jak správně umístit vypínací a zapínací tlačítko?
 Proč je napětí 100 V mezi kontakty schodišťového a křížového vypínače ?
 Co mě to koplo?
 Jak propojit tři vypínače pro ovládání jednoho světla?
 Jak zapojit spinače s orent.doutnavkou aby neproblikávaly při užití úsporek?
 Setkali jste se u rodiného domu se stop tlačítkem i pro zásuvkové obvody?
 Jak jsou zapojeny spínače v bezpečnostní liště rolovacích garážových vrat?
 Jak napojit nový vypínač v místnosti?
 Kolik kabelů cyky 3x1,5 je možné spojit pod vypínačem?
 Poradíte mi s kombinací dvojspínače ř. 5 a 6?
 Kde hledat chybu v zapojení dvou obvodů pomocí schodišťových spínačů?
 Bude mi stačit pro přesun vypínače CYKYlo A 3x1,5mm?
 Jak zapojit schodišťové vypínače na jedno světlo?
 Jaké volit bezdrátové ovládání světel s rychlými přechody mezi stavy (VYP/ZAP)?
 Jak nahradit klasický vypínač bezdrátovým?
 Jak zapojit křížový vypínač mezi schodišťové?
 Ako zapojit vo vypinaci radenia 6+6 vodic CYKY 3x1.5?
 Jak zapojit šňůrový vypínač na kabel s třemi vodiči?
 Do jaké výšky osadit vypínače u postele?
 Proč občas nezafungují schodišťáky?
 Poradíte mi kam na vypínač č.7 připojit signalizační led diodu?
 Je možné umiestniť 5 káblov pod vypínač?
 Existuje jiná kontrola rosvícení na WC než doutnavkou ve vypínači?
 Moze prudovy chranic nahradit vypinac?
 Jak zapojit dvojitý vypínač pro dvě samostatná světla?

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.085 sekund, 22 dotazů.