pslavaa
|
 |
« kdy: 03.04.2010, 17:02 » |
|
Pro tažení kabelů CYKY v mezeře z dřevěného roštu, mezi sádrokartonem a parotěsnou AL vodivou folií, je potřeba tuto folii spojit s hlavním pospojováním?
#uft#
|
|
|
|
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
|
|
pslavaa
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 05.04.2010, 11:45 » |
|
Možná je to blbej dotaz,ale.... Ptám se proto,že ta folie je opravdu vodivá a hned před ni bude tažená elektrika. Což bude mít za následek i větší zahřívání. Co když někdo prošroubuje kabel,nebo zatluče hřebík a spojí s folií ?....bude plachta 6x2m doživotně pod napětím...
|
|
|
|
|
Jan Alin

Oblíbenost autora: 202
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 05.04.2010, 12:01 » |
|
Možná je to blbej dotaz,ale.... Ptám se proto,že ta folie je opravdu vodivá a hned před ni bude tažená elektrika. Což bude mít za následek i větší zahřívání. Co když někdo prošroubuje kabel,nebo zatluče hřebík a spojí s folií ?....bude plachta 6x2m doživotně pod napětím...
Není to blbý dotaz, tato možnost existuje, další problém může nastat když povede kolem v nedostatečné vzdálenosti svod hromosvodu. Stejný problém je u kovových konstrukcí sádrokartonu které v sobě mají protahány kabely a nikdo je nepospojuje. Nebezpečí zmenšíte tím že uvedené obvody budou přes proudový chránič. (U části el.obvodů je to dokonce předepsáno.) Běžně se tyto fólie nepospojují. Kabely by měly být taženy v tzv.instalačních zónách kde by člověk neměl vrtat, nebo by měl vrtat tak aby kabel nepoškodil.
|
|
|
|
|
Milan Karvánek
Český elektrikář

Oblíbenost autora: 133

Praha a celá republika
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 05.04.2010, 19:21 » |
|
Né, není to blbý dotaz, ale mojí odpověď asi za blbou budete pokládat. Pokud byste byl elektrikář, měl byste o kladení vedení alespoň nějaké povědomí. Pokud byste prováděl instalaci podle reralizačního projektu mělo by v něm být vše neobvyklé popsáno, projektant elektro samozřejmě vychází z projektu stvby, kde by měla být o vodivé fólii též zmínka.
|
revizní technik E2/A, projektování, montáže, rozvaděče, EZS, automatizace domovní instalace, provozovny, MaR, tepelná čerpadla, zdvihadla, výtahy, zakázková řešení atypických úloh z drobné automatizace a zdvihací techniky Člen profesního sdružení ČES- Český elektro svaz. http://eces.webnode.c
|
|
|
|
|
pslavaa
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 05.04.2010, 20:19 » |
|
Díky ... Jedná se pouze o podkrovní rekonstrukci, bez projektu.Ovšem bude to dělat jako fušku sám revizák. Protože jsem taky elektrikář s §6., ale slaboproudař s uplně jinou praxí,zajímala mě teorie a názor odborníků, projektantů,kteří tu taky jsou. Odpověď revizáka byla:" Nevím jak to připojit,nikdy jsem se s tím nesetkal,tak do toho nebudem šťourat a hotovo" Nevěřím, že vášnivý pospojovači nic nevymyslej... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Smílek

Oblíbenost autora: 67

|
 |
« Odpověď #14 kdy: 05.04.2010, 23:18 » |
|
Předpokládám, že jde o lisovanou kombinaci PE fólie a hliníkové vrstvy. Mám ji v podkroví také a jako "junior" ortodoxní pospojovač jsem ji samozřejmě připojil  , protože: 1) ve stropní části je celoplošně jen cca 30cm pod plechovou střechou s bleskosvodem  2) i jako EMC obal podkroví je docela účinná  3) také souběžně s ní vedou různé instalace. Usoudil jsem, že zcela nepospojená by tato fólie byla nebezpečnější. Využil jsem proto k pospojení natažené sítě z ocelového drátu, kterým jsem fixoval vatu k trámům a latím. Fólie zespodu k tomuto drátu lehce přiléhá, tlačí ji poslední vrstva vaty pod SDK. (Pokud ale chcete využít výhody reflexní dutiny mezi izolací a fólií, budete muset najít jiné řešení.) Proudový chránič je samozřejmostí.
|
Řídící a dohledové systémy, inteligentní elektroinstalace. Radiotechnika, mikroelektronika, programování. www.rameco.cz
|
|
|