Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  HYBRIDNÍ zóna
| |-+  Oblast řešení teoretických úvah
| | |-+  Jak správně připojit kostru rozváděče?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Jak správně připojit kostru rozváděče?  (Přečteno 3275 krát)
Kamil Novák
OSVČ
*

Oblíbenost autora: 287

WWW Email
« kdy: 27.03.2010, 18:06 »

Na obrázku (focení z mobilu+špatné osvětlení=omlouvám se za nízkou kvalitu) je ochranná přípojnice, přichycená 2 šroubky k plechové kostře rozváděče.
Žádný ochranný vodič není nikde na kostru připojen, takže její spojení je zajištěno pouze těmito dvěma upevňovacími šroubky (bez jakýchkoli podložek, z neznámého materiálu a nezjištěného průřezu.)
Hned vedle zbytečně zahálí závit s označením země.  Nerozhodný
Rozváděč samozřejmě nemá typový štítek, ale pachatel je znám.  Zlej

Mohli by mi přítomní výrobci rozváděčů prozradit jaká ustanovení norem 60439-X jsou tímto způsobem porušena?  podivej

#112#

* Obraz070.jpg (331.96 KB, 1600x1200 - prohlédnuto 614 krát.)
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj
Dunda Miloslav

Email
« Odpověď #1 kdy: 27.03.2010, 19:11 »

Nevím co jsem udělal blbě, ale nejde mi se přihlásit řádně. Co se týká toho připojení, tak mně to také zajímá. Je to rozváděč Moeller a běžně je kostra takto připojená, šroubem přes přípojnici. Sólo drátem na kostru jsem to připojené ještě neviděl.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Miloslav Dunda
Neverifikovaný uživatel @7

Oblíbenost autora: -25

« Odpověď #2 kdy: 27.03.2010, 19:15 »

Konečně se mi povedlo přihlásit, asi jsem dělal někde v hesle překlep.
ppeyrak

Email
« Odpověď #3 kdy: 27.03.2010, 19:46 »

Technik z Moelleru mi do telefonu tvrdil, že to mají typově zkoušeno, ale černé na bílém jsem to nikde nenašel.
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*

Oblíbenost autora: 154

Chomutov, projekty, revize.

Email
« Odpověď #4 kdy: 27.03.2010, 20:17 »

Technik z Moelleru mi do telefonu tvrdil, že to mají typově zkoušeno, ale černé na bílém jsem to nikde nenašel.
Teď jste vyslovil totální nesmysl. Víte to?

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E2/A
Kamil Novák
OSVČ
*

Oblíbenost autora: 287

WWW Email
« Odpověď #5 kdy: 27.03.2010, 20:18 »

To je zvláštní, protože stále platí čl.7.4.3.1.6 ČSN 60439-1 ed.2 kde se praví :
Citace
Připojovací prostředky pro zajištění celistvosti neživých částí s vnějšími ochrannými vodiči nesmí mít žádnou jinou funkci.
  Nerozhodný

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj
Fuk Tomáš
*

Oblíbenost autora: 344

Email
« Odpověď #6 kdy: 27.03.2010, 20:48 »

Připojovací prostředky pro zajištění celistvosti neživých částí s vnějšími ochrannými vodiči nesmí mít žádnou jinou funkci.

Teď už jenom hodit si korunou, který z těch dvou šroubků svorkovnici drží, a který ji elektricky propojuje  Škleb
Humus.

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Milan Karvánek
Český elektrikář
*

Oblíbenost autora: 133

Praha a celá republika

WWW Email
« Odpověď #7 kdy: 27.03.2010, 21:51 »

No vidíte, humus a od světového koncernu. Tak kde je chyba? V jejich výrobku (ta svorkovnice PE je takto dodávána jakomsoučást skříně), nebo v naší ČSN?

A malá odbočka úplně stejným způsobem realizovala PE přípojnici ve svých rozvaděčích MaR Brema, jen s tím rozdílem, že ona mosazná přípojnice se šroubky byla dvěmi malými šroubky přišroubována na Cu pasovinu , která byla přes velký šroub M10 spojena s okem přívodního kabelu. Také jsem se divil, ale rozvaděč měl štítek i atest....

revizní technik E2/A, projektování, montáže, rozvaděče, EZS, automatizace
domovní instalace, provozovny, MaR, tepelná čerpadla, zdvihadla, výtahy, zakázková řešení atypických úloh z drobné automatizace a zdvihací techniky

Člen profesního sdružení ČES- Český elektro svaz.    http://eces.webnode.c
kbulda
Neverifikovaný uživatel @6

Oblíbenost autora: 6

« Odpověď #8 kdy: 28.03.2010, 00:12 »

No vidíte, humus a od světového koncernu. Tak kde je chyba? V jejich výrobku (ta svorkovnice PE je takto dodávána jakomsoučást skříně), nebo v naší ČSN?

A malá odbočka úplně stejným způsobem realizovala PE přípojnici ve svých rozvaděčích MaR Brema, jen s tím rozdílem, že ona mosazná přípojnice se šroubky byla dvěmi malými šroubky přišroubována na Cu pasovinu , která byla přes velký šroub M10 spojena s okem přívodního kabelu. Také jsem se divil, ale rozvaděč měl štítek i atest....
Ta svorkovnice je takto dodávána namontovaná ve skříni.
Závit pro šroub M5 , který je vidět na foto, je určen pro pospojení dveří.
Je umístěn před krycím plechem.

* 100_3906.1.jpg (173.93 KB, 592x454 - prohlédnuto 446 krát.)
František Šohajda
*

Oblíbenost autora: 47

RT E2-A

« Odpověď #9 kdy: 28.03.2010, 08:16 »

K původní otázce....
Kousek drátu na připojení rozvaděče by asi žádného výrobce nezrujnoval !!
Bylo by to viditelné i pro slepé  Smích, a podle mne i kladné pro pohled.

RT -EZ   -elektroinstalace domovní,specializace na zdravotnické rozvody....revize ve zdravotnictví...
Milan Karvánek
Český elektrikář
*

Praha a celá republika

WWW Email
« Odpověď #10 kdy: 28.03.2010, 14:31 »

TO:kbulda> Já vím, jiné rozvaděče než BFU... téměř nepoužívám. To co je na vaší fotce je šroub pro pospojení dveří. Otázka však zůstává, jestli je spojení PE přípojnice s plechovkou dostatečné, když je realizováno pouze tělem dvou šroubů M5. Přípojnice PE se sice dotýká plechovky v celé ploše, ale přes lak.
Takže znovu > je to humus od světového výrobce, nebo je chyba ve zbytečně přísném a důsledném otrockém dodržování doslovné citace čl.7.4.3.1.6 ČSN 60439-1 ed.2 ze strany kolegy Nováka?

Jinak za sebe musím říct, že se mi toto řešení líbí, je elegantní a nikde tam nečumí zbytečně oslí ucho kousku drátu na propojce s plechovkou. Dá se říct, že svorkovnice PE je již od výrobce zcela integrována do plechové kostry rozvaděče.

domovní instalace, provozovny, MaR, tepelná čerpadla, zdvihadla, výtahy, zakázková řešení atypických úloh z drobné automatizace a zdvihací techniky

Fuk Tomáš
*

Oblíbenost autora: 344

Email
« Odpověď #11 kdy: 28.03.2010, 15:02 »

Jinak za sebe musím říct, že se mi toto řešení líbí, je elegantní a nikde tam nečumí zbytečně oslí ucho kousku drátu na propojce s plechovkou. Dá se říct, že svorkovnice PE je již od výrobce zcela integrována do plechové kostry rozvaděče.

Mně osobně by se toto provedení líbilo, pokud by
- mezi svorkovnicí a plechem skříně byla vějířová podložka, nebo by byl pod svorkovnicí obdélníček holého, např. pokadmiovaného plechu kostry skříně
- plech v místě závitu by byl zesílen na cca 2 mm nebo by tam byla zezadu kontramatka

Jestli je to ale tak, jak to vypadá (plech lakovaný a závit M5 nebo samořez v 1 mm plechu), tak to i nadále považuji za humus. Když od světového výrobce, tak holt světový.

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Milan Karvánek
Český elektrikář
*

Praha a celá republika

WWW Email
« Odpověď #12 kdy: 28.03.2010, 17:00 »

No, takže, je to takhle: vějířovka tam není, pokadmiovaný kousek plechu taky ne, ale zesílení tam je, v plechu je zcela pevně zalisovaná "něco jako kontramatka", nazval bych to asi spíš závitové pouzdro, je to ostatně vidět i na fotce kbuldy, je použita stejná technologie jako u šroubu pro kablík pospojení dveří.
Takže skutečně hlavní přenos je přes těla těch dvou šroubů, ale je třeba dodat, že ony jsou šroubovány skrz jeden z otvorů, který na přípojnici složí pro připojení vodičů a je ještě dotažen dalším šroubem jako se dotaqhují přivedené vodiče. Proto se mi zdá, že ty kritizované šrouby jsou tímto jaksi vylepšeny, aby byl styk a přechodový odpor ještě lepší, než jejich pouhým dotažením.

Tomáš Jarovec

Email
« Odpověď #13 kdy: 28.03.2010, 19:47 »

Takže skutečně hlavní přenos je přes těla těch dvou šroubů, ale je třeba dodat, že ony jsou šroubovány skrz jeden z otvorů, který na přípojnici složí pro připojení vodičů a je ještě dotažen dalším šroubem jako se dotaqhují přivedené vodiče. Proto se mi zdá, že ty kritizované šrouby jsou tímto jaksi vylepšeny, aby byl styk a přechodový odpor ještě lepší, než jejich pouhým dotažením.
Zřejmě to nebylo v EZÚ, tam takováto řešení nemají moc v oblibě. Teoreticky když s tou svorkovnicí někdo zalomcuje, aby uvolnil nebo připojil drát, šroubek se může uvolnit.
Milan Karvánek
Český elektrikář
*

Praha a celá republika

WWW Email
« Odpověď #14 kdy: 30.03.2010, 21:54 »

Myslím, že záhada připojení PE svorkovnice k plechovce rozvaděče BFU... jsme dnes s kolegou Fraňkem rozluštili na stavbě při jeho instalaci.
PE svorkovnice je k plechovce rozvaděče mechanicky upevněna poomocí dvou plastových koziček a jednoho samořezného šroubku do plechu, vodivé spojení s plechovkou potom zajišťuje tělo šroubu M5, který je přišroubovaný do zesíleného pouzdra plechovky, podrobně popsáno v mém předchozím příspěvku.

Takže jsem rád, že můj oblíbený výrobce nevyrábí "humus"  Úsměv
fotky přidám později

Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.089 sekund, 23 dotazů.