Drtík Aleš
|
 |
« kdy: 12.03.2010, 00:10 » |
|
Mám klasickou vertikální dvojzásuvku, kde jsou sekce fáze a pracovní zem drženy vždy jedním šroubkem z druhé strany porcelánu, takže není možné fázovou sekci rozříznout na dvě bez toho, aby se to nerozpadlo. Potřebuji v jedné zásuvce mít vysoký tarif a v druhé nízký, přívodní kabel má žil dostatek.
#uft#
|
|
|
|
|
Fuk Tomáš

Oblíbenost autora: 335

|
 |
« Odpověď #1 kdy: 12.03.2010, 22:50 » |
|
Pokud vím, nic takového se nedělá. ČSN 33 2000-5-52 čl. 521.N9.4.4 "Pokud vodiče různých proudových obvodů téže proudové soustavy procházejí touž krabicí, lze v ní přerušit vodiče jen jednoho obvodu".Natož pak ukončit je tam 
|
Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.
Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
|
|
|
|
|
| |
Tomáš Jarovec
|
 |
« Odpověď #3 kdy: 13.03.2010, 09:31 » |
|
Rozdělení dvojité zásuvky přerušením její mechaniky je nepřípustné!
ČSN 33 2130 ed.2, čl. 538 - Vícenásobná zásuvka je určená pro připojení na jeden obvod a nesmí se připojit na dva různé obvody, ani se nesmí přerušit propojení obou zásuvek.
Koukám, že autoři norem mysleli na všechno 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Václav 3
|
 |
« Odpověď #6 kdy: 13.03.2010, 10:12 » |
|
Kdysi dávno, na začátku 70. let se vyráběla dvojzásuvka, která měla dvě samostatná strojková tělíčka propojená páskovými spojkami (na kterých bývalo dokonce vylisováno: dobře dotáhni) a pamatuji zařízení, ve kterém byla použita s rozpojenou fázovou spojkou a každý díl měl jinou funkci. Je ovšem pravda, že ono zařízení bylo samo připojeno šňůrou s vidlicí a jeho hlavní vypínač samozřejmě vypínal zařízení celé, včetně obou dílů zmíněné zásuvky.
Pokud původní tazatel potřebuje mít vedle sebe dvě zásuvky, kde jedna běží stále a druhá jen v době nízkého tarifu, musel by (aby byla zajištěna alespoň částečně bezpečnost a soulad s normou) již zmíněné systémy dvojpólových zásuvek Unica zapojit na jeden okruh (jistič) tak, že k jedné by zapojil přívod přímo a k druhé přes volný kontakt na stykači tarifu. Je otázka, zda mu vyhoví možnost připojovat pouze spotřebiče ve II. třídě a s poměrně malým příkonem. Stále mi připadne nejlepší osadit do zdi druhou instalační krabici a použít dvě normální zásuvky, možná i barevně odlišené.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Zdeněk H.
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 13.03.2010, 15:45 » |
|
Řešil jsem obdobný problém v hotové koupelně. Kolega přede mnou nainstaloval nad pračku zásuvku pouze na NT a když chtěla majitelka prát na VT musela používat prodlužovák který shořel a tak jsem se dostal k tomuto problému. Majitelka chěla druhou zásuvku na VT vedle stávající, ale sekat do obkladů nechtěla. Tento problém sem vyřešil přidáním modulu USS od ELKO EP do roznaděče v chodbě. Do modulu jsem dal přepínač se střední polohou a kontrolku, takže majitelka vidí kdy má NT. Když jde prát zapne si buď NT nebo VT podle potřeby a je nad míru spokojena.
|
|
|
|
|
Drtík Aleš
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 13.03.2010, 17:30 » |
|
Pane Zdeněk H je to přesně tento koupelnový případ s automatickou pračkou a nechtěným sekáním do dlaždiček. Jedna se o společnou fázi, pouze přes stykač ovládaný HDO. Ten USS modul je prosím co?
|
|
|
|
|
|
|
Zdeněk H.
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 13.03.2010, 17:51 » |
|
Modul USS (Udělej Si Sám) výrobce elko ep.
|
|
|
|
|
|
|