Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Studijní teorie
| |-+  Oblast řešení teoretických úvah
| | |-+  Kolik GWp fotovoltaických elektráren "udrží' přenosová soustava ČEPS?
0 uživatelů a 2 Hostů prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 [2] 3 4 5 ... 7 Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Kolik GWp fotovoltaických elektráren "udrží' přenosová soustava ČEPS?  (Přečteno 11050 krát)
Miroslav Macek
Neverifikovaný uživatel @7

Oblíbenost autora: -15

Email
« Odpověď #15 kdy: 16.01.2010, 17:43 »

No, sesbíral jsem už nějaké ty informace a kupodivu to nevypadá tak, jak zde popisujete. V okruhu 150km se chystají 4 velké fotovoltaiky s výkonem překračujícím 10MWp. Až na jednu výjimku znám lidi, kteří za těmito konkrétními záměry stojí. Evidentně ví o čem mluví, a ti tvrdí, že se překvapivě i u téhle megakategorie většina takovýchto fotovoltaik zrealizuje. Není to prý problém, investoři kteří došáhnou i na ty miliardy, se jen hrnou. Největší bolestí je pro ně paradoxně pouze a jen - čas.

Co se týče onoho tvrzení "výroba z fotovoltaik se spotřebuje přímo v místě", tak to mi nějak nekoresponduje. Dělal jsem si srovnání typických průběhu spotřeby (1 směnný provoz, 2 směnný provoz, škola, atd.) a při srovnatelných hodnotách výkonu, resp. max. spotřeby, dělá průnik obou diagramů obvykle jen cca 20-40%.

Informace které jste sesbíral jsou cenné, ale chtěl bych dodat, že pokud se ve Vašem okolí mají stavět např. 4 elektrárny 10MW, ještě to neznamená, že se jich 12 dalších (o nichž jste se nedozvěděl) nechystá, aniž se v budoucnu realizují. Tvrzení lidí, o nichž si myslíte, že vědí o čem mluví, proto podle mého názoru příliš nekoresponduje s realitou (asi bude lépe řídit se heslem "důvěřuj ale prověřuj"). V oboru fotovoltaiky se pohybuje mnoho nekompetentních lidí a hochštaplerů, jejichž suverenita je obvykle nepřímo úměrná jejich odbornosti.

U té "spotřeby fotovoltaik přímo na místě" jsem měl na mysli decentralizovanou výrobu v domácnostech (taková FVE typicky cca 5kWp). Moje hypotéza je založena na tom, že počet domácností bez fotovoltaiky významně převyšuje (a i v budoucnu bude převyšovat) počet domácností s fotovoltaikou - což znamená, že přebytečná energie v rozvodech nn (400V) se spotřebuje ještě v těchto sítích a nijak významně nezatíží distribuční soustavu vn (22kV).

Fotovoltaické elektrárny velikosti cca 10MWp jsou připojovány do vn distribučních rozvodů - tam, kde by vedení nebylo schopné přenést jejich výkon je rozvodná společnost nepřipojí. Tento výkon se tedy do přenosové soustavy dostane bez potíží a tato soustava jej zvládne.

Problém tedy v podstatě není v kapacitě přenosu připojených sítí, nýbrž v tom, zda bude síť schopna vyrobenou energii absorbovat. V tomto směru je v Česku k dispozici solidní rezerva výkonu v přečerpávacích elektrárnách, avšak ta se nyní využívá ve vazbě na atomové elektrárny. Otázka tedy nezní, zda je soustava schopna výkyvy způsobené fotovoltaikou vstřebat - toho tato řízená soustava teoreticky schopna je a ještě dlouho bude (minimálně do doby, než boom výstavby FVE státním zásahem skončí). Ale vyžádá si to určité ztráty dané tím, že současná těsná vazba atomových a přečerpávacích elektráren bude muset být oslabena a do hry zapojena ještě fotovoltaika.

Možná bylo dobré, kdyby Vaše práce stanovila nějakou hodnotu součtového výkonu FVE, při které bude vhodné vybudovat v Česku další přečerpávací elektrárnu. Jednalo by se však o velmi složité ekonomické výpočty, pro které jednotlivec těžko může sehnat data a realizovat je.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Rozmahel Vladimír
OSVČ
*

Oblíbenost autora: 181

Email
« Odpověď #16 kdy: 16.01.2010, 17:52 »

Myslím si, že k Vaší diplomce by vám mohl dosti napovědět váš přidělený konzultant. Ten by měl být z oboru a bude vám ji hodnotit. Aspoň za nás to tak bylo.
U té FV je to hlavně o regulaci. Můžeme instalovat strovky MW ve FV, ale o to více bude připravených MW teplých elektráren nebo jiných zdrojů, které budou připraveny přes den velmi rychle vyrovnat technické potíže takových zdrojů, nebo pouze větší oblačnost na nebi. V noci samozřejmě převezmou 100%. Tuto regulační energii zúčtovává OTE a je velmi drahá. Platí ji všichni odběratelé, mimo FV. Takže z tohoto úhlu pohledu je to pokus o perpetum mobile, které není schopno poctivého běhu.
Je to celé jen a jen o kšeftu. Na území E.ONu, Znojemsko, je dle vyjádření E.ONu absorpční kapacita síťí 22kV uzavřena a povolují pouze max.30kW. Jestli si tím chrání kapacitu pro případnou svou FV je otázka. Slyšel jsem že na jeho území / E.ON / buduje velkou FV ČEZ. Je to opravdu něco na styl trojského koně. Pro tyto investory pak není problém kvůli FV postavit sólo i rozvodnu 110kV, což se děje.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*

Oblíbenost autora: 144

Chomutov, projekty, revize.

Email
« Odpověď #17 kdy: 16.01.2010, 18:37 »

Co takhle vyrazit se na nějakou FVE podívat. Jednu velmi zajímavě vybavenou najdete třeba zde. A můžete pozdravovat Mračkovy  Mrknutí.

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E2/A
XL

Email
« Odpověď #18 kdy: 16.01.2010, 18:39 »

Jo chystá se lecos.
např.: http://www.e15.cz/burzy-a-trhy/nemci-postavi-obri-solarni-elektrarnu-v-africke-pousti
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*

Email
« Odpověď #19 kdy: 16.01.2010, 18:45 »

To nebude fotovoltaická elektrárna, ale fototermická. Ilustrační foto mají taky špatně.

XL

Email
« Odpověď #20 kdy: 16.01.2010, 18:52 »

To nebude fotovoltaická elektrárna, ale fototermická. Ilustrační foto mají taky špatně.

Vím, podrobnosti jsou zde: http://www.desertec.org
Ale připadalo mi, že z hlediska připojování do přenosové soustavy to může být výhledově taky zajímavý problém.....

Emanuel Komárek

Email
« Odpověď #21 kdy: 25.01.2010, 21:49 »

Tak se zdá, že jsem svým tématem píchl notně do vosího hnízda. To jsem fakt nečekal. Že by moje téma mělo takový ohlas?  Šok

Z ČEPS mi došla neoficiální informace, že velmi, velmi brzy dojde k ráznému posunu.
A prý se to investorům do fotovoltaických elektráren (možná i jiných) moc líbit nebude.
Petr Doležal
*

Oblíbenost autora: 441

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #22 kdy: 04.02.2010, 18:26 »

Přenosová soustava, větrné farmy, fotovoltaika, blackouty atd.

http://www.ceskatelevize.cz/program/10095426857-04.02.2010-17:30-24-interview-ct24.html?online=1

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Tomáš Kubín

Email
« Odpověď #23 kdy: 10.02.2010, 16:55 »

Pane komárku, ozvěte se mi na mail.
T.Kubín

Email
« Odpověď #24 kdy: 10.02.2010, 16:56 »

Pane komárku, ozvěte se mi na mail tomas.kubin@eon.cz.
František Šohajda
*

Oblíbenost autora: 42

RT E2-A

« Odpověď #25 kdy: 11.02.2010, 06:30 »

Už ČEPS jedná o zastavení fotovoltaiky a větrné energie než se rozbije energetická soustava....
Chtějí max do příštího roku zastavit jejich nové montáže...a už žádné nepovolovat..!!

RT -EZ   -elektroinstalace domovní,specializace na zdravotnické rozvody....revize ve zdravotnictví...
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*

Email
« Odpověď #26 kdy: 11.02.2010, 07:51 »

Už ČEPS jedná o zastavení fotovoltaiky a větrné energie než se rozbije energetická soustava....
Chtějí max do příštího roku zastavit jejich nové montáže...a už žádné nepovolovat..!
ČEPS nic zastavovat nemůže. Pouze může použít svůj vliv na rozhodování PS. Museli by změnit zákon.

František Šohajda
*

Oblíbenost autora: 42

RT E2-A

« Odpověď #27 kdy: 11.02.2010, 08:11 »

to:Jirka Š. Svejkovský
Teoreticky by to zastavit neměla.....
Ale peníze mají tendenci zastavit všechno..... Mrknutí i zákon.....alespoň u nás.... Kroutím očima

RT -EZ   -elektroinstalace domovní,specializace na zdravotnické rozvody....revize ve zdravotnictví...
Aleš Dobrovolný
zaměstnanec - projektant, ve volném čase ... a mám vůbec volný čas?
*

Oblíbenost autora: 47

278396374 adobrovolny@hotmail.com
« Odpověď #28 kdy: 11.02.2010, 08:33 »

Ono nejde ani tak o zákony vydané ve sbírce zákonů, ale spíš o zákony fyzikální, které se obcházejí podstatně hůře.  podivej

P.S.:
Další skvělá ukázka, že vědecký koncesus pro "dobrou věc" versus realita se poněkud rozchází. Proto se plně stavím za maximou vyslovenou M. Crichtonem: "Pokud někdo mluví o vědeckém koncensu, držím si peněženku!".

P.P.S.:
Su fakt zvědavé jak si s tímdle naši legislativci poradí  angel

Na twitter.com jako alesd, na G+ https://plus.google.com/113064284193761258953/posts -  můžete mě sledovat... . Elektronická  vizitka - hcard.ivancice.net
Petr Liskar
*

Oblíbenost autora: 20

« Odpověď #29 kdy: 11.02.2010, 08:44 »

ČEPS nic zastavovat nemůže. Pouze může použít svůj vliv na rozhodování PS. Museli by změnit zákon.
Viz včerejší článek na serveru e15.cz
Stran: 1 [2] 3 4 5 ... 7 Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.088 sekund, 22 dotazů.