Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Veřejnost, spotřebitelé, neodborníci, kutilové, laici
| |-+  Elektromateriál - diskuse o materiálech a jejich použití
| | |-+  Lze namontovat osvětlení na 230V s krytím IP44 do koupelny v zóně 2?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Lze namontovat osvětlení na 230V s krytím IP44 do koupelny v zóně 2?  (Přečteno 5081 krát)
Jiří Libra
Neverifikovaný uživatel @1

Oblíbenost autora: 0

Email
« kdy: 06.01.2010, 14:35 »

Mohu umístit záživku s krytím IP44 na 230V nad umyvadlo vedle vany? Výška bude pod 225cm a hned vedle vany, takže zóna 2.
Hledal jsem a našel toho spoustu, IP44 by mělo stačit, ale nejsem si jist, zda tam může být těch 230V. Světlo má ikonku kapky, prodejce říká, že mohu, elektrikář a jeden revizák byli ale docela proti. Nenašel jsem žádnou výslovnou zmínku o tom, zda v zóně 2 smí či nesmí být světlo na 230V a text normy bohužel nemám.

#105# Jedno téma = jeden dotaz!
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Radek Červený
Začínám pilovat svůj kádrový posudek, od června to bude opět aktuální.
*

Oblíbenost autora: 137

Živnostník, OSVČ

WWW Email
« Odpověď #1 kdy: 06.01.2010, 19:22 »

Podle ČSN 33 2000-7-701 ed.2
vnější vlivy v zóně 2 - IPX4.
Ostatní elektrická zařízení používající el. proud (předpokládám, že svítidlo není součástí spínače nebo ovladače) pro zónu 2 tato kapitola nedefinuje.
O umístění svítidla v zóně 2 ani čárka. Každopádně, pokud nemáte jinou možnost, a chcete jej tam dát, rozhodnutí je na Vašem projektantovi  Mrknutí
Co by měl ještě projektant zvážit?
Zapojení svítidla za proudový chránič s vybavovacím proudem 30 mA, a kovovou kostru svítidla připojit i na doplňující pospojování.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz
Jiří Libra
Neverifikovaný uživatel @1

Oblíbenost autora: 0

Email
« Odpověď #2 kdy: 06.01.2010, 19:34 »

Děkuji za odpověď. Asi mě zmátlo to, že právě o svítidlech není žádná zmínka.
Jinak tohle svítidlo je celé pouze plastové a chránič bude osazen na celou koupelnu, takže to snad nebude problém.

A ještě mi není jasná jedna věc ... mohu v zóně 2 použít 12V světlo s krytím nižším než IPx4, když ho zapojím na SELV? Konktrétně bodovku IP20 nad vanou?
Je to IPx4 závazné pro všechny spotřebiče bez ohledu na napájecí napětí a jeho oddělení?
Radek Červený
Začínám pilovat svůj kádrový posudek, od června to bude opět aktuální.
*

Oblíbenost autora: 137

Živnostník, OSVČ

WWW Email
« Odpověď #3 kdy: 06.01.2010, 20:02 »

U bodovky na 12V napájené SELV zdrojem není problém, pokud je zdroj mimo zónu 0,1 a 2.

Slušnost je kouzelný nástroj, který otevřel mnohem více dveří než jakýkoliv doposud vynalezený klíč.
www.elektrikabrno.cz
info@elektrikabrno.cz
Václav Pešek
Neverifikovaný uživatel @6

Oblíbenost autora: 9

« Odpověď #4 kdy: 06.01.2010, 20:41 »

takhle jsem to řešil já....

daljsem 4 bodovky, zdroj až do roku naproti vaně,  bodovky jsou zabudované v podhledu, zdroj je nad ním.

chránič je.

CNC mechanik - §6
Václav Pešek

« Odpověď #5 kdy: 06.01.2010, 20:42 »

nebo zvolit svítidlo s vyšším krytím... ty jsou ovšem často designově poměrně ohavné.

CNC mechanik - §6
Fuk Tomáš
*

Oblíbenost autora: 344

Email
« Odpověď #6 kdy: 06.01.2010, 20:54 »

nebo zvolit svítidlo s vyšším krytím... ty jsou ovšem často designově poměrně ohavné.

Cca před rokem jsem si pořídil tohle:
http://www.svitidla-osvetleni.cz/nastenne-koupelnove-kvalitni-svitidlo-2x40w-ip44-svd256.html
a vypadá to moc pěkně. Ovšem taky jsem si musel nakoupit zásobu žárovek (matné halogenky G9/40W, už jsou pod klatbou EU).

* koupelnove256.jpg (22.31 KB, 450x515 - prohlédnuto 229 krát.)

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Václav Pešek

« Odpověď #7 kdy: 06.01.2010, 21:20 »

tohle není špatné...

ale dnes už je to jak říkáš se žárovkami... nějaké svítidlo, jako je fulgur, s vyšším krytím jestli se dělá,  zářivky nám snad nevezmou....

já se snažím dneska už žárovky moc nedávat rvu všelijaké zářivky...  byť tvrzení, že šetří 75% proudu je blbost, já mám ověřeno že žárovku nahradí slušně zářivka tak o minimálně polovině příkonu....

zajímalo by mne, čím nahradím třeba venkovní 100-200w halogen....

CNC mechanik - §6
Kamil Novák
OSVČ
*

Oblíbenost autora: 287

WWW Email
« Odpověď #8 kdy: 07.01.2010, 02:07 »

Světlo má ikonku kapky, ....

pozor Jestli je tam jen kapka, tak se nejedná o IP X4 !  pozor

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj
František Šohajda
*

Oblíbenost autora: 47

RT E2-A

« Odpověď #9 kdy: 07.01.2010, 06:35 »

Citace
zajímalo by mne, čím nahradím třeba venkovní 100-200w halogen...

Už se nějakou dobu vyrábí náhrada cca 26W "úsporka" za tyto halogenky....
Ale za klasiku to rozhodně není.. Úsměv

RT -EZ   -elektroinstalace domovní,specializace na zdravotnické rozvody....revize ve zdravotnictví...
Václav Pešek

« Odpověď #10 kdy: 07.01.2010, 19:53 »

mno když jsem nahradil 100w žárovku vkuchyni, která víceméně dostačovala,  28w fulgurem, byl jsem zklamán a přemístil ho do chodby místo 60w žárovky, tam je OK...

do kuchyně jsem dal 76w fulgur a ten svítí super...

takže 26w úsporka  místo 100w halogenu je pro mne výsměch...

CNC mechanik - §6
Milan Illek
*

Oblíbenost autora: 104

« Odpověď #11 kdy: 07.01.2010, 20:41 »

takže 26w úsporka  místo 100w halogenu je pro mne výsměch...
To povídala jedna paní? Údaj wattů je pro porovnávání světelných zdrojů a ještě ve svítidlech, úplně o ničem neříkající.
Václav Pešek

« Odpověď #12 kdy: 07.01.2010, 22:52 »

já jen říkám, že moje zkušenost je taková, že subjektivní vjem světla neodpovídá hodnoták reklamou proklamovaným...

a tudíž si troufám tvrdit že zářivková náhrada halogenu o nominálním příkonu 100w onou zářivkou o 26w (svítivost a účinnost zářivek se moc lišit asi nebude) se mi nejeví jako dostatečná..

ideální bude to zkusit..

CNC mechanik - §6
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.061 sekund, 23 dotazů.