Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  HYBRIDNÍ zóna
| |-+  Oblast řešení teoretických úvah
| | |-+  Musí se svodiče bleskových proudů jistit?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Musí se svodiče bleskových proudů jistit?  (Přečteno 2995 krát)
Rastafarian

Email
« kdy: 13.12.2009, 19:05 »

Musí se svodiče bleskových proudů jistit svým vlastním předřadným jištěním?

#uft#
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Fuk Tomáš
*

Oblíbenost autora: 344

Email
« Odpověď #1 kdy: 13.12.2009, 23:23 »

V katalogu výrobce svodiče byste měl nalézt max. povolené předřazené jištění.
Pokud je předřazené jištění silnější (přichází v úvahu zejm. u svodičů typu 1 na vstupu do objektu), musí se do přívodů ke svodiči vložit další jištění.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Lubomír Jindra
*

Oblíbenost autora: 246

Revizní technik E2/A OSVČ

« Odpověď #2 kdy: 14.12.2009, 07:59 »

Jak uvádí kolega Fuk a i když předřazené jištění není vyšší než uvádí výrobce, je dobré přepěťové ochrany vybavit vlastním jištěním (poj. odpínač a pod.). Při měření izolačního odporu instalace napětím 500V pak nemusí RT rozebírat rozvaděč a odpojovat vodiče.

Elektroinstalace, revize
Jablonec n.N, Liberec
www.elektroinstalace-jablonec.cz
jindra@elektroinstalace-jablonec.cz
Jan Hájek
*

Oblíbenost autora: 258

Prostě .... HÁJEK!

WWW Email
« Odpověď #3 kdy: 14.12.2009, 08:16 »

Hlavním důvodem pro předjištění je zkratový proud, který svodičem po jeho zareagování teče.
Jakmile svodič reaguje, začne se instalace chovat jako v případě zkratu. Čím vyšší zkratovou odolnost jiskřiště (firma DEHN vyrábí SPD Typ 1 pouze na bázi jiskřiště, proto všechny odpovídají LPL I), tím větší pravděpodobnost nevybavení pojistek.

O svodičích více na školení IP ILPC a tady jsou moje podklady v pdf: Bulletin 2010

Snažte se vždy nasazovat hodnoty pojistek, které uvádí výrobce. Pokud dáte vyšší, svodič může shořet, pokud nižší, budou vypadávat.

Požadavek na jednoduchou odpojitelnost v pohodě plní modulární svodiče např. DEHNventil.
Více o měření svodičů i se svodiči Milanova kapitola v Kníšce 2.0 cca od strany 200. www.kniska.eu/kniska

Jan Hájek +420 737 246 347  jan.hajek@dehn.cz  honza@elektrika.cz
KníŠka 2.0 + Od 15.1.09 SW na ČSN EN 62305-2 ZDARMA!
www.kniska.eu
Více o školeních o ochraně před bleskem:
www.kniska.eu/centrum
Miroslav Macek
Neverifikovaný uživatel @7

Oblíbenost autora: -19

Email
« Odpověď #4 kdy: 15.12.2009, 13:46 »

Jištění svodičů přepětí je podle mého názoru trochu diskutabilní. Pokud se přepálí pojistka, tak vlastně ten svodič přepětí nezafungoval příliš dokonale, v jistém smyslu je to podobné, jako kdyby tam vůbec nebyl.
Miroslav Minařík
Zákon o zachování hmoty. Čím víc rozdám, tím víc dostávám.
*

Oblíbenost autora: 228

Odborná publicistika. Oblast elektroinstalace nn.

26163060 SKYPE+e-boss
« Odpověď #5 kdy: 15.12.2009, 14:28 »

... Pokud se přepálí pojistka, tak vlastně ten svodič přepětí nezafungoval příliš dokonale, v jistém smyslu je to podobné, jako kdyby tam vůbec nebyl.

to cumim to jste mě překvapil. Do teď jsem si myslel, že o tom něco vím ...

CHCETE vědět více?    Pak zkuste můj Google+ nebo Facebook zde!
Miroslav Macek
Neverifikovaný uživatel @7

Oblíbenost autora: -19

Email
« Odpověď #6 kdy: 15.12.2009, 15:22 »

... to jste mě překvapil. Do teď jsem si myslel, že o tom něco vím ...

asi jsem se nevyjádřil zcela přesně - on ten svodič přepětí je nějakým způsobem jištěn vždycky. Jen jsem chtěl říci, že individuální jištění SPD není vždy to nejlepší řešení - pokud není nepřerušená dodávka energie nějakým způsobem důležitá, pak si myslím, že je často lepší ten svodič přepětí individuálně nejistit.
Rozmahel Vladimír
OSVČ
*

Oblíbenost autora: 192

Email
« Odpověď #7 kdy: 15.12.2009, 15:34 »

Máte jistě pravdu, ono to zareagování pojistky souvisí především s velikostí proteklého zkratového nebo bleskového proudu a to je samozřejmě neznámá. Takže to samostatné odjištění pojistkou, je spíše motivováno max.horní hranicí proudové životnosti svodiče tak, aby odvedl co mohl a nezemřel.

František Šohajda
*

Oblíbenost autora: 47

RT E2-A

« Odpověď #8 kdy: 15.12.2009, 17:29 »

Jistě! jak se říká v jednom filmu.. Smích
Stotožňuji se s kolegou Rozmahelem....svodič není perpetum mobile ale pouze součástka..když se v něm stane zkrat tak máte přímo fázi na vodič PE /PEN/...pokud nechcete aby vám vyhořel rozvaděč, potažmo RD,byt a pod...pojistka to zachrání... Mrknutí
Už jsem takový zkrat viděl v praxi a je pak černý celý rozvaděč!

RT -EZ   -elektroinstalace domovní,specializace na zdravotnické rozvody....revize ve zdravotnictví...
Fuk Tomáš
*

Oblíbenost autora: 344

Email
« Odpověď #9 kdy: 15.12.2009, 23:01 »

Máte jistě pravdu, ono to zareagování pojistky souvisí především s velikostí proteklého zkratového nebo bleskového proudu a to je samozřejmě neznámá. Takže to samostatné odjištění pojistkou, je spíše motivováno max.horní hranicí proudové životnosti svodiče tak, aby odvedl co mohl a nezemřel.

Já bych spíš očekával, že to max. předřazené jištěn je stanoveno tak, aby to svodič odpravilo, ale aby ještě nezpůsobil výbuch či požár. Čili aby odvedl maximum ochranné práce, které může, aniž by při tom napáchal větší škody.
Ale možná se mýlím, třeba výrobce zohledňuje ještě něco jiného. Kolega Hájek by nám o tom asi mohl říci více.

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Milan Illek
*

Oblíbenost autora: 104

« Odpověď #10 kdy: 15.12.2009, 23:13 »

Myslím, že odpověď je jednoduchá. Předřazené jištění je dáno (nebo ne) požadavkem a návodem výrobce. Působení pojistky vůbec nemusí mít vliv na přerušení dodávky.
Radek Kroutil
*

Oblíbenost autora: 13

OSVČ, Štěchovice Praha-západ

218392660 SKYPE:+lituork
WWW Email
« Odpověď #11 kdy: 15.12.2009, 23:28 »

Už jsem takový zkrat viděl v praxi a je pak černý celý rozvaděč!
Myslíte takto?  piskaci

* blesk.JPG (344.19 KB, 1280x960 - prohlédnuto 334 krát.)

Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz
Miroslav Minařík
Zákon o zachování hmoty. Čím víc rozdám, tím víc dostávám.
*

Oblíbenost autora: 228

Odborná publicistika. Oblast elektroinstalace nn.

26163060 SKYPE+e-boss
« Odpověď #12 kdy: 15.12.2009, 23:33 »

asi jsem se nevyjádřil zcela přesně - on ten svodič přepětí je nějakým způsobem jištěn vždycky. Jen jsem chtěl říci, že individuální jištění SPD není vždy to nejlepší řešení - pokud není nepřerušená dodávka energie nějakým způsobem důležitá, pak si myslím, že je často lepší ten svodič přepětí individuálně nejistit.
OK, tušil jsem, že to myslíte jinak. Mám zrovna jeden rozvaděč otevřený, tak přidám ilustrativní foto ...

* dehnventil_tnc.jpg (28.88 KB, 450x391 - prohlédnuto 320 krát.)

CHCETE vědět více?    Pak zkuste můj Google+ nebo Facebook zde!
Stran: [1] Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.081 sekund, 21 dotazů.