Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  HYBRIDNÍ zóna
| |-+  Oblast definic pojmů
| | |-+  Můžete mi vysvětlit princip zapojení fotovoltaické elektrárny?
0 uživatelů a 2 Hostů prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 2 [3] Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Můžete mi vysvětlit princip zapojení fotovoltaické elektrárny?  (Přečteno 10279 krát)
stanislav mikeska
Neverifikovaný uživatel @6

Oblíbenost autora: -11

Email
« Odpověď #30 kdy: 07.11.2009, 17:55 »

Nezapočítané náklady uhlí a uranu
Ve skutečnosti se jedná o narovnání podmínek na trhu. Do ceny uhelné a jaderné elektřiny totiž nejsou započítány další náklady (takzvané externality): například znečištění a poškozování lidského zdraví. Studie Univerzity Karlovy a Vysoké školy ekonomické spočetla, že na českou výrobu elektřiny v hodnotě 50 miliard korun připadají ekologické a zdravotní škody za dalších 60 miliard. Pokud by se započetly, bude spravedlivá cena nynější „levné“ elektřiny minimálně dvakrát vyšší.

Přitom konvenční zdroje dostávají také dotace, a daleko větší. Jaderné technologie v zemích OECD obdržely mezi lety 1974–2002 sedmkrát vyšší podporu na vědu a výzkum než obnovitelné zdroje. Provozovatel atomové elektrárny také neručí v plné výši za škody způsobené případnou jadernou havárií: má tedy vlastně dotované pojistné. Stát navíc platí policejní a vojenskou ochranu. Uhelná energetika má nepřímé subvence v podpoře útlumového a rekvalifikačního programu.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*

Oblíbenost autora: 154

Chomutov, projekty, revize.

Email
« Odpověď #31 kdy: 07.11.2009, 18:03 »

A co se takhle vrátit k tématu "Jak připojit fotovoltaickou elektrárnu?"
(Nebo to spíš zavřít).
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E2/A
Miroslav Macek
Neverifikovaný uživatel @7

Oblíbenost autora: -19

Email
« Odpověď #32 kdy: 07.11.2009, 20:25 »

Já se domnívám, že připojování fotovoltaických elektráren by měla v Česku řešit nějaká norma, neboť v praxi se vše řeší živelně a odhaduji, že tak 50-90% případů je uděláno špatně. Tady by se nemělo čekat na nějakou harmonizovanou normu EU, stát by měl tuto normu zadat a zaplatit ze svého - jde o bezpečnost občanů.
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*

Email
« Odpověď #33 kdy: 07.11.2009, 23:07 »

jde o bezpečnost občanů.
Z hlediska bezpečnosti nevidím problém, to řeší stávající předpisy. Na straně DC máte (většinou) soustavu IT, na straně AC TN. Distributor si do toho vloží svoje podmínky, které jsou pro malé zdroje už lety prověřené - malé vodní elektrárny fungují už velmi dlouho.
Moc živelnosti taky nevidím, i když vznikají poměrně rychle. Těch 50-90% bych viděl jako hodně přehnaných. Dle čeho tak soudíte? Jaké hlavní problémy s bezpečností vidíte?

Miroslav Macek

Email
« Odpověď #34 kdy: 08.11.2009, 10:31 »

Z hlediska bezpečnosti nevidím problém, to řeší stávající předpisy. Na straně DC máte (většinou) soustavu IT, na straně AC TN. Distributor si do toho vloží svoje podmínky, které jsou pro malé zdroje už lety prověřené - malé vodní elektrárny fungují už velmi dlouho.
Moc živelnosti taky nevidím, i když vznikají poměrně rychle. Těch 50-90% bych viděl jako hodně přehnaných. Dle čeho tak soudíte? Jaké hlavní problémy s bezpečností vidíte?

Já naopak problém vidím právě v tom, že řada fotovoltaických elektráren právě tu bezpečnost, řešenou stávajícími předpisy, nesplňuje. A prakticky nikdo o tom neví - dodavatel, projektant ani majitel. Proto si myslím, že by měly být vydány předpisy řešící speciálně oblast FVE, aby bylo jasné, jaké podmínky je nutno splnit a jaké ne.
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*

Email
« Odpověď #35 kdy: 08.11.2009, 11:33 »

Já naopak problém vidím právě v tom, že řada fotovoltaických elektráren právě tu bezpečnost, řešenou stávajícími předpisy, nesplňuje. A prakticky nikdo o tom neví - dodavatel, projektant ani majitel. Proto si myslím, že by měly být vydány předpisy řešící speciálně oblast FVE, aby bylo jasné, jaké podmínky je nutno splnit a jaké ne.
Mohl byste uvést jeden konkrétní případ, kdy projektant neví, že jeho zařízení není bezpečné? Mě se to totiž týká a rád bych byl poučen, než se stane nějaký vážný úraz. Děkuji.

stanislav mikeska
Neverifikovaný uživatel @6

Oblíbenost autora: -11

Email
« Odpověď #36 kdy: 08.11.2009, 12:02 »

Každé elektrické zařízení musí splňovat normu  ČSN a projít revizí, takže není co řešit!
Petr Doležal
*

Oblíbenost autora: 446

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #37 kdy: 08.11.2009, 13:23 »

Tady by nic nebylo ?

ČSN 33 2000-7-712
Kat. čís.: 75240
Elektrické instalace budov - Část 7-712: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Solární fotovoltaické (PV) napájecí systémy

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Miroslav Macek

Email
« Odpověď #38 kdy: 08.11.2009, 16:22 »

Tady by nic nebylo ?

ČSN 33 2000-7-712
Kat. čís.: 75240
Elektrické instalace budov - Část 7-712: Zařízení jednoúčelová a ve zvláštních objektech - Solární fotovoltaické (PV) napájecí systémy

Předpokládám, že tuhle normu dnes již více než 50% projektantů zná a dodržuje. Problémem však je, že norma neřeší vše, co by řešit měla - zejména ne návaznosti na další platné normy. Podle mne to vyžaduje nějaký národní dodatek, aby bylo projektantům jasné, jak se FVE v Česku mají vlastně dělat.
Miroslav Macek

Email
« Odpověď #39 kdy: 08.11.2009, 16:30 »

Mohl byste uvést jeden konkrétní případ, kdy projektant neví, že jeho zařízení není bezpečné? Mě se to totiž týká a rád bych byl poučen, než se stane nějaký vážný úraz. Děkuji.

Příklad z praxe uvést nemohu, to by tady v diskusi nebylo vhodné. Pokud mi ale zašlete konkrétní dokumentaci nějaké FVE, mohu vám sdělit, zda ta FVE vypadá dobře, nebo co je tam podle mne špatně.

Jinak bych si to moc nezabíral, když je v tomto státě nějak uděláno více než 50% FVE, nic se nestane, když to uděláte také tak. Já jsem také občas přinucen okolnostmi udělat některé věci špatně, neboť neexistuje norma, která to řeší a mezi odborníky jsou na věc různé názory.
Jan Štěpán
*

Oblíbenost autora: 11

374835720
WWW Email
« Odpověď #40 kdy: 08.11.2009, 18:22 »

JE NAPOSTO NEUVĚŘITELNÉ, JAK SE TO TU ZVRTLO...
ZDÁ SE, ŽE NĚKTEŘÍ KOLEGOVÉ OPRAVDU POTŘEBUJÍ "VENTIL" A FUNCLUB...

NOREM JE POUŽÍVÁNO PRO FVE DALEKO VÍC. ŽE VY JE NEZNÁTE JE VAŠE CHYBA. PAN DOLEŽAL VÁM UVEDL JEDNU Z NICH. JE JICH VÍCE, NĚKTERÉ I ČESKY. NĚKTERÉ POUZE PŘEVZATÉ V ORIGINÁLU. TO ALE NEZNAMENÁ, ŽE NEPLATÍ.
 podivej NAVÍC PRO PROJEKTOVÁNÍ FVE POTŘEBUJETE DALEKO VÍC INFORMACÍ, NEŽ PÁR NOREM NA ELEKTRIKU...

CO SE TÝČE PENĚZ, CENY, DOPLÁCENÍ NA BOHATNOUCÍ MAJITELE VÝROBEN...  zed MŮŽE MI NĚKDO NAJÍT KDE SE NA TO PŮVODNÍ TAZATEL PTAL?

JAK JDE O OBECNÉ KECY, TO JE TU VŽDYCKY PLNÁ DISKUZE...

projektování rodinných a bytových domů, hromosvody, fotovoltaika
František Šohajda
*

Oblíbenost autora: 47

RT E2-A

« Odpověď #41 kdy: 09.11.2009, 06:16 »

TO:Jan Štěpán
Když jsem viděl namontovánu FVE firmou, podle projektu tak snad ani já co jsem to nikdy neviděl bych to tak neudělal.....a dnes jsou připojeny na síť...a to bez problémů....myslím si že moc noren ani nemuseli znát !!

#117#   TÉMA ZAMYKÁM. UŽ SE TU ŘEŠÍ JEN BLBOSTI.

RT -EZ   -elektroinstalace domovní,specializace na zdravotnické rozvody....revize ve zdravotnictví...
Stran: 1 2 [3] Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.065 sekund, 20 dotazů.