|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #2 kdy: 14.06.2005, 18:20 » |
|
Do 4P zásuvky můžete zapojovat pouze a jenom zařízení nebo stroje, které nepotřebují N vodič (modrý). Jediné správné zapojení je tedy - v 5P vidlici připojit fáze a PE (zelenožlutý), N vodič zůstane nezapojený. Stejný postup je i v případě, když potřebujeme vyměnit 4P vidlici za 5P. U různě podomácku vyráběných nebo opravovaných strojů není vyjímečné, že přívodní šňůra je 4P a na stroji je N a PE spojený. Toto je jednak nepřípustné z pohledu ČSN, dále nepoužitelné z pohledu proudového chrániče. Přívod je nutné vyměnit za 5P, na stroji je nutné oddělit N a PE.
|
|
|
|
|
| |
|
|
|
|
Pavel Fukač
Neverifikovaný uživatel @1
Oblíbenost autora: 0
|
 |
« Odpověď #5 kdy: 15.06.2005, 11:37 » |
|
Zdravím všechny diskutující. OTÁZKA: Jak připojit třífázový asynchronní motor zapojený do trojúhelníka (většina lidí na vsi má cirkulárku) na 5-ti děrovou zásuvku chráněnou proudovým chráničem (dle požadavku normy), aby nedošlo k vybavení tohoto 4-pólového chrániče? Věřte, že již dva revizní technici mně nebyli schopni uspokojivě odpovědět. Jde to vůbec?
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Fukač
|
 |
« Odpověď #7 kdy: 15.06.2005, 13:17 » |
|
Jak mám na té cirkulárce odělit PE a N, když při zapojení do trojúhelníka tam žádný N vodič není? A co na to " řekne" 4-pólový proudový chránič, když N vodič nepřipojím? Myslím, že vybaví.
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #8 kdy: 15.06.2005, 13:18 » |
|
To Šulc: Takovéto zapojení je jednak nepřípustné z pohledu ČSN, dále nepoužitelné z pohledu proudového chrániče. Přívod je nutné vyměnit za 5P, na stroji je nutné oddělit N a PE, tak jak jsem psal výše. Jiným řešením je také trafo 400/230V (popř. 24V) pro ovládání. Ze čtyřpólové zásuvky je možné připojit pouze a jenom vodič PE, nikoliv PEN, o tom jsem také psal na jiných místech.
To Fukač: Z mých dosavadních příspěvků správné zapojení vyplývá. Pokud je motor ovládán pouze vypínačem, a není tedy potřeba N vodič stačí pro připojení 4P šňůra (a 4P vidlice). Pokud je stroj ovládán stykači, jinak řečeno, potřebuje N vodič, musí být přívod 5P, a samozřejmě i 5P vidlice. Nebo lze použít to trafo 400/230V, pak N vodič potřeba nebude.
|
|
|
|
|
|
|
Pavel Fukač
|
 |
« Odpověď #10 kdy: 15.06.2005, 14:34 » |
|
Děkuji za odpověď. Bez proudového chrániče před zásuvkou je to jasné. Ale mám ještě DOPLŇUJÍCÍ DOTAZ: Když bude před zásuvku proudový chránič, bude takto správně fungovat? Mám obavu že bude vypadávat, když nezapojím N vodič.
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #11 kdy: 15.06.2005, 14:42 » |
|
To Fukač: Pokud na stroji není použitý N vodič, určitě ho nemusíte připojovat ani ve vidlici, přívodní šňůra může být jen 4P. Na funkci chrániče to nemá žádný vliv.
|
|
|
|
|
Miroslav Bardoděj
Neverifikovaný uživatel @6

Oblíbenost autora: 1

|
 |
« Odpověď #12 kdy: 15.06.2005, 15:35 » |
|
Motor zapojený do hvězdy si udělá svoji nulu. Tato nula se asi nebude shodovat s nulou v síti (drobné odchylky v impedanci vinutí), ale to nevadí. Takto zapojený motor asi nebude odebírat ze všech fází úplně stejný proud, ale vektorový součet těchto proudů nulový bude (vše, co poteče k motoru, poteče i zpět), takže chránič nemá proč vybavovat.
A pokud pól N sítě propojíte se středem motoru (zapojeného do hvězdy), poteče vodičem N vyrovnávací proud, ale stále bude vektorový součet proudů ve všech vodičích roven nule - chránič by opět neměl vybavovat.
Anebo jinak, pokud vám vedou skrz chránič vodiče L1, L2, L3 a N, a připojíte libovolný spotřebič, tak jestliže veškerý proud poteče skrz chránič tam i zpět (je jedno, kolika vodiči z těch čtyřech), tak je to pro chránič nula a neměl by vypínat. Chránič hlídá únik proudu mimo tyto 4 vodiče, pokud se unikající proud bude nacházet v rozmezí 50 - 100 % jmenovité hodnoty chrániče, tak by měl vypnout.
|
|
|
|
|
Jaroslav Hasala
|
 |
« Odpověď #13 kdy: 15.06.2005, 18:30 » |
|
K funkci proudového chrániče: Zjednodušeně se dá říci, že proudový chránič měří rozdíl mezi proudem jednotlivých pólů na principu - co teče tam, musí téct i zpět. V celkovém součtu je proud 0. Pokud část proudu teče mimo chránič, tj. do země, chránič to vyhodnotí jako poruchu a vypne. Vybavovací proud chrániče je z řady 500, 300, 100, 30 a 10 mA (někde snad i 6 mA). Tedy čím menší vybavovací proud, tím citlivější chránič a tím i bezpečnější. Pro funkci chrániče je jedno, jestli je proud odebírán mezi fázemi a N nebo jen mezi fázemi. Vypne v okamžiku, kdy začne vybavovací proud téct do země, přes PE vodič.
|
|
|
|
|
|
|