Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: Speaker's Corner Hyde Park (Londýn) je místo, kde můžete veřejně diskutovat o čemkoliv kromě anglické královny a vlády.
Zde můžete diskutovat o čemkoliv ze silnoproudé elektrotechniky kromě témat Administrace tohoto fóra. Porušení tohoto základního pravidla = BAN.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  Studijní teorie
| |-+  Oblast řešení teoretických úvah
| | |-+  Jak vypočítat impedanci smyčky pro návrh kabelového vedení?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Pro vyhledání odborníka zadejte město a ulici zde ...
Autor Téma: Jak vypočítat impedanci smyčky pro návrh kabelového vedení?  (Přečteno 2490 krát)
David Vágner
Neverifikovaný uživatel @1

Oblíbenost autora: 0

« kdy: 01.10.2009, 10:17 »

Pomoc při výpočtu a návrhu správného průřezu kabelového vedení včetně jeho předjištění.
Napájecí kabelové vedení bude vedeno z rozvodny o celkové délce cca 300m. Napěťová soustava 3PE 50Hz 230V/IT. Jištění na konci kabelového vedení provedeno jističem 25A/C. Použitý typ kabelu CGTU / CGTG. Dle mého názoru by měl být průřez minimálně 16mm2 a jištění v rozvodně pomocí válcových pojistek 32A gG. Rád bych to však chtěl ověřit pomocí výpočtu.

#117#

Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*

Oblíbenost autora: 85

Chomutov, projekty, revize.

Email
« Odpověď #1 kdy: 01.10.2009, 12:31 »

Napěťová soustava 3PE 50Hz 230V/IT.
Nechápu, k čemu vám bude výpočet impedance smyčky.

Kabel spočítejte třeba pomocí programu Sichr na zatížení a povolený úbytek napětí.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E2/A
Dobiáš Miroslav

Email
« Odpověď #2 kdy: 01.10.2009, 17:29 »

Předpokládám, že se jedná o provizorní zařízení /podle použitého vodiče, asi stavba/, vzhledem k délce vedení, také nezapomeňte na přizemnění ochranného vodiče,  mechanickou ochranu kabelu, i zde by měl být zpracován  "průkaz bezpečnosti"
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*

Email
« Odpověď #3 kdy: 01.10.2009, 19:28 »

Předpokládám, že se jedná o provizorní zařízení /podle použitého vodiče, asi stavba/, vzhledem k délce vedení, také nezapomeňte na přizemnění ochranného vodiče
Vaše křišťálová koule potřebuje nutně servis.

Kde jste viděl, že se v soustavě IT uzemňuje ochranný vodič?  Šok  podivej

Na stavbách jsem tuto soustavu taky ještě neviděl.

A nepletete si náhodou vodič s kabelem?

A ještě jedna otázka, co je to "průkaz bezpečnosti"? To slyším fakt poprvé!

Pane Dobiáši, nemáte něco společného s panem Kolesou?

dolac
*

Oblíbenost autora: 41

« Odpověď #4 kdy: 01.10.2009, 21:37 »

Pán Wagner evidentne uviedol zmätočné informácie, takže naozaj ťažko niečo radiť, kým svoju otázku neopraví.
Rozmahel Vladimír
OSVČ
*

Oblíbenost autora: 102

Email
« Odpověď #5 kdy: 02.10.2009, 07:50 »

TO: Svejkovský
Prostudujte si kap.411.6 v ČSN 33 2000-4-41 ed.2.

Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*

Email
« Odpověď #6 kdy: 02.10.2009, 08:15 »

TO: Svejkovský
Prostudujte si kap.411.6 v ČSN 33 2000-4-41 ed.2.

Citace
411.6.2 - Neživé části musí být uzemněny ....
Myslíte toto? To je samozřejmé. Já jenom abychom mluvili o stejném ochranném vodiči. Ten co se nachází v kabelu to není, že? Není ho kam připojit.

Citace
411.6.1 - V sítích IT musí být živé části izolované od země ...

David Vágner
Neverifikovaný uživatel @1

Oblíbenost autora: 0

« Odpověď #7 kdy: 02.10.2009, 09:09 »

Sichr nezná soustavu 3PE 50Hz 230V/IT. Ale pokud jsem v sichru zadal parametry soustavy TN tak kabely o průřezech 6 a 10mm2 nevyhovolay páč byla impedance smyčky kabelového vedení Zsv větší než impedance smyčky jistícího prvku Zs. Tak mne tak zajímá jak se v těchto situacích chovají ostatní projektanti a zda se to dá doložit výpočtem.
Jinak se jedná o zařízení pro monitorování svahů na šachtě tudíž nic dočasného.

PS: Právě proto se ptám, protože moje zkušenosti s touto soustavou jsou pramalé :-(
František Šohajda
*

Oblíbenost autora: 16

RT E2-A

« Odpověď #8 kdy: 02.10.2009, 11:00 »

Síť IT a  hlídač izolace,RCD,RCM a pod.....podívejte se na případ první poruchy a druhé..??
Lze měřit impedanci ale musí se provést opatření viz ČSN 33 2000-6,čl.61.3.6.1-pro síť IT pozn.2..!
Jinak musíte splnit podmínky dle ČSN 33 2000-4-41,ed.2,čl.411.6.2.

RT -EZ   -elektroinstalace domovní,specializace na zdravotnické rozvody....revize ve zdravotnictví...
Rozmahel Vladimír
OSVČ
*

Oblíbenost autora: 102

Email
« Odpověď #9 kdy: 02.10.2009, 11:36 »

Měl jsem taky na mysli i případ druhé poruchy, čl.411.6.4. Po první poruše je z IT "síť TN" a tam je ta smyčka.

Petr Doležal
*

Oblíbenost autora: 362

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #10 kdy: 02.10.2009, 12:00 »

Kdyby v otázcě nebylo 230V, ale 400, tak by to IT Sichr zvládl.
Když spustíte Sichr, tak vám naskočí nejužívanější síť TN-C

* IT.jpg (44.62 KB, 563x412 - prohlédnuto 176 krát.)

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Dobiáš Miroslav

Email
« Odpověď #11 kdy: 03.10.2009, 19:59 »

pro pana Svejkovského:

Ano, když jsem reagoval na toto téma, jaksi jsem přešel, že se jedná o IT síť. Své příspěvky píšu "od boku".  Ale k něčemu to bylo dobré, po dlouhé době jsem se musel podívat do normy.  I pro sítě IT se neživé části uzemnují. Mohou se uzemnit i jako celek. Vznikne tak ochranný vodič a ten se přizemnuje. Takto byla provozována IT síť  3x500V v tehdy ještě n.p. BENAR. Od té doby jsem se s tím nesetkal. No snad to zase tak velká chyba nebyla. Ostatně bylo by zajímavé, k čemu bude síť tazatele využita.

Co se týče "průkazu bezpečnosti" - tento požadavek vychází z nového uspořádání požadavků na bezpečnost na základě nové legislativy, která platí již více než 10 roků. Více jsem situaci rozebral v časopisech ELEKTRO již v roce 2001. Také jsem znovu na problematiku upozornil v tématu o revizích s názvem "Co říkáte na tuto ukázkovou revizní zprávu bez mého kometáře" - Byl jste prvním, kdo reagoval na můj příspěvek. V současné době je v tomto tématu více než 12 000 shlédnutí. Asi by to stálo za samostatné téma k diskusi. Měl by se také někdo vyjádřit, především projektanti, vždyť se jich to dotýká v první řadě.

pana Kolesu neznám

kabel je vodič - nevidím v tom problém /tedy jednožilový , i vícežilový/

Milan Illek
*

Oblíbenost autora: 15

« Odpověď #12 kdy: 03.10.2009, 23:06 »

Pán Wagner evidentne uviedol zmätočné informácie, takže naozaj ťažko niečo radiť, kým svoju otázku neopraví.
Palec vzhůru
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*

Email
« Odpověď #13 kdy: 04.10.2009, 11:11 »

Pane Dobiáši, co se týče "Průkazu bezpečnosti", našel jsem pouze váš článek zde: ... (nepoužívejte prosím externí odkazy, nikdo je neudržuje, využijte možnosti přidání přílohy) ...    http://... (nepoužívejte prosím externí odkazy, nikdo je neudržuje, využijte možnosti přidání přílohy) ...    www.(Neprověřený návratový kód zadané adresy).cz/index.php?id_document=25053

Použití tohoto dokumentu za současného zrušení revizí je dle mého názoru pouze váš pohled na věc, nikoliv požadavek nějaké závazné nebo nezávazné normy (nařízení vlády...). Nebo jsem něco přehlédl? váš názor na zrušení revizních techniků a srovnání s "mostem" je docela úsměvný. Včera jsem zrovna na revizi instalace bytu nechal elektrikáře předrátovat půlku rozvodnice, protože chybně zapojil FI - nebyl funkční. Mimochodem, mosty se zkouší a pravidelně revidují taky.

Soustava 3x500V IT se běžně používá na šachtě nebo v hutních provozech.

Dobiáš Miroslav

Email
« Odpověď #14 kdy: 04.10.2009, 17:59 »

zkuste tento odkaz
... (nepoužívejte prosím externí odkazy, nikdo je neudržuje, využijte možnosti přidání přílohy) ...    http://diskuse.elektrika.cz/index.php?PHPSESSID=1a23282d07d01f1367ec036df605656f&topic=8553.30
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 5.339 sekund, 21 dotazů.