Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  HYBRIDNÍ zóna
| |-+  Oblast řešení teoretických úvah
| | |-+  Lze dát v případě PV měniče místo odpojovače jistič?
0 uživatelů a 1 Host prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: [1] 2 Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Lze dát v případě PV měniče místo odpojovače jistič?  (Přečteno 4118 krát)
Novák Honza

Email
« kdy: 06.07.2009, 19:57 »

V normě ČSN 33 2000-7-712 (Solární fotovoltaické napájecí systémy) se píše: "U PV měniče musí být na straně DC zapojen odpojovač". Může být tento odpojovač nahrazen jističem C10/2 DC?

#112#
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Petr Doležal
*

Oblíbenost autora: 446

emeritní projektant z Brna (prostě důchodce)

« Odpověď #1 kdy: 06.07.2009, 20:13 »

Prostý odpojovač nejistí, lze vizuelně kontrolovat hlavní kontakty (nože), což je zvláště důležité pro kontrolu vypnutého stavu. Asi má pro to normotvůrce své důvody.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Na zdraví a abychom byli lidmi
to vám přeje celoživotní projektant nn, vn, někdy i vvn rozvodných zařízení
Radek Kroutil
*

Oblíbenost autora: 13

OSVČ, Štěchovice Praha-západ

218392660 SKYPE:+lituork
WWW Email
« Odpověď #2 kdy: 06.07.2009, 21:37 »

Pokud si vypnu jistič z důvodu např. údržby, může ho kolega omylem zapnout s tim, že si myslel, že došlo k poruše či přetížení.
Ale pokud je vypnutý odpojovač, je to znát vizuelně a hlavně si vyndám pojistky a mám jistotu, že bude každému jasné, že není závada

Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
*

Oblíbenost autora: 58

Email
« Odpověď #3 kdy: 06.07.2009, 23:04 »

To Radek Kroutil : pokud vypnu měl bych dát cedulku: Pozor nezapínat na zařízení se pracuje!  Mrknutí

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU
Radek Kroutil
*

Oblíbenost autora: 13

OSVČ, Štěchovice Praha-západ

218392660 SKYPE:+lituork
WWW Email
« Odpověď #4 kdy: 06.07.2009, 23:33 »

A kdo mi zaručí, že tu cedulku nevezme vítr, nebo někdo jako škrabku na tmelení.... Víte kolik mi už jich zmizelo?
Když mám pojistky v kapse, tak mám větší jistotu  piskaci

Rev.tech. E2/A, elektroinstalace, hromosvody, práce pomocí horolezecké techniky, pravidelné kontroly Přenosných hasících přístrojů dle MV ČR č.246/2001Sb.
tel: 603234575
Email: elkr@elkr.cz
www.elkr.cz
Zdenek Hejčl
OSVČ - živnostník
*

Oblíbenost autora: 58

Email
« Odpověď #5 kdy: 06.07.2009, 23:49 »

Samozřejmě tak, aby mi neulítla.  angel
V zavřeném rozvaděčí neulítne .
 A pro jistotu ji přibiji 150 hřebíkem i do panelu.  Mrknutí

Elektromontér EZ-M, O-E2/A. Východní Čechy
Výroba, montáž a servis vah. EU
Štefan Beláň
Karlovy Vary
*

Oblíbenost autora: 304

Chránič je chránič!

« Odpověď #6 kdy: 07.07.2009, 13:59 »

V normě ČSN 33 2000-7-712 (Solární fotovoltaické napájecí systémy) se píše: "U PV měniče musí být na straně DC zapojen odpojovač". Může být tento odpojovač nahrazen jističem C10/2 DC?

TO: Novák

Nevím o jaké výkony se vám jedná. V praxi se používají měniče, které jsou standardně vybaveny odpojovači DC strany.

Chránič chrání - jistič jistí.
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*

Oblíbenost autora: 154

Chomutov, projekty, revize.

Email
« Odpověď #7 kdy: 07.07.2009, 14:06 »

Jaké máte napětí na DC straně FV? To je dost důležitá věc. Jistič obvykle pracuje s minimálním provozním napětím 12VDC, nižší může mít problém převést. Odpojovač určený pro FV tento problém nemá.

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E2/A
Petr Liskar
*

Oblíbenost autora: 22

« Odpověď #8 kdy: 07.07.2009, 14:51 »

Jaké máte napětí na DC straně FV?
Dle typu měniče, většinou od 100V výše.
Miroslav Macek
Neverifikovaný uživatel @7

Oblíbenost autora: -19

Email
« Odpověď #9 kdy: 07.07.2009, 15:13 »

Pokud jistič vyhoví všem elektrickým parametrům obvodu tak mu začněte říkat odpojovač a můžete ho použít bez problému. Více než 50% existujících instalací tam ten odpojovač stejně nemá.
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
*

Oblíbenost autora: 14

telefon +420 604791991

Email
« Odpověď #10 kdy: 07.07.2009, 16:52 »

TO: Novák Honza

No tak já mám na toto jiný názor. Pokud mně norma doporučuje odpojovač, jakožto technický standart, tak tam dám odpojovač, a nebudu se snažit cpát tam jistič. Co je v PD? Proč tam vlastně chcete dát jistič?
To by mě teda zajímalo.

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
Novák Honza

Email
« Odpověď #11 kdy: 07.07.2009, 17:15 »

V PD je nakreslen jistič... Napětí na DC straně cca 300 - 400V.
Miroš Jan
OSVČ - živnostník
*

Oblíbenost autora: 14

telefon +420 604791991

Email
« Odpověď #12 kdy: 07.07.2009, 17:27 »

TO: Novák Honza

No taky je možný, že udělal projektant chybu, jsme jenom lidi.

elektromontér, RT E2/A, strojní zařízení,průmyslové instalace
Štefan Beláň
Karlovy Vary
*

Oblíbenost autora: 304

Chránič je chránič!

« Odpověď #13 kdy: 07.07.2009, 20:41 »

...Více než 50% existujících instalací tam ten odpojovač stejně nemá.

TO: Macek

Toto Vaše tvrzení je Vší domněnkou, anebo máte opravdu nějakou praktickou zkušenost. ??
Dost by mne top zajímalo z pohledu revizního technika a kdo a jak takovéto zařízení revidoval. Nedovedu si představit uvedení PV elektrárny do provozu bez výchozí revize.  Kroutím očima

Pro se ptám - můžete Vaše tvrzení doložit skutečným příkladem z praxe? ??

Chránič chrání - jistič jistí.
Miroslav Macek
Neverifikovaný uživatel @7

Oblíbenost autora: -19

Email
« Odpověď #14 kdy: 07.07.2009, 21:48 »

TO: Macek

Toto Vaše tvrzení je Vší domněnkou, anebo máte opravdu nějakou praktickou zkušenost. ??
Dost by mne top zajímalo z pohledu revizního technika a kdo a jak takovéto zařízení revidoval. Nedovedu si představit uvedení PV elektrárny do provozu bez výchozí revize.  Kroutím očima

Pro se ptám - můžete Vaše tvrzení doložit skutečným příkladem z praxe? ??

Já tady nebudu uvádět konkrétní příklady, ale ten odpojovač tam často v praxi chybí.

Ještě k tomu jističi - pokud bude použit, měl být proudově dostatečně předimenzovaný, aby samočinně nevypínal obvod.
Stran: [1] 2 Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.058 sekund, 21 dotazů.