Hledat téma:

Domů Nápověda Vyhledávání Přihlásit Registrovat
Novinky: podivej
Tato databáze vědomostí je určena všem, kteří oceňují její informační přínos. Pro udržení přehledné konstrukce existují pravidla.
Proto před využitím těchto diskusí čtěte prosím pozorně PODMÍNKY UŽÍVÁNÍ TOHOTO FÓRA (zde).
Pokud vám nevyhovují, najděte si prosím jiné forum a toto nechte nám. Děkujeme za ohleduplnost.

+  Diskuse Elektrika.cz
|-+  HYBRIDNÍ zóna
| |-+  Oblast definic pojmů
| | |-+  Co to je "Mášova souprava" ?
0 uživatelů a 2 Hostů prohlíží toto téma. « předchozí další »
Stran: 1 2 [3] 4 Dolů Poslední příspěvky Poslat téma Tisk

Upozornění!
Odpovědi na témata nejsou právně závazné!
Na elektrickém zařízení smí pracovat pouze osoba s příslušnou kvalifikací dle vyhlášky 50/78 Sb. Vyhláška zde ...

Autor Téma: Co to je "Mášova souprava" ?  (Přečteno 5481 krát)
Fuk Tomáš
*

Oblíbenost autora: 344

Email
« Odpověď #30 kdy: 12.06.2009, 15:07 »

A ještě - abych tedy doplnil konkrétní radu:

Když měřákem
Jmenovitý rozsah použití: 0,15 ... 0,49 Ω ±(10% v.M.+2D)
naměřím hodnotu 0,02 ohm, tak do zprávy bych napsal "<0,05".
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno

Když vím, rád poradím: fyzika, elektronika, IT, ale i obchod a právo. Když nevím, ptám se anebo držím ústa.

Jen ten, kdo něčemu stoprocentně rozumí, to dokáže vysvětlit tak, aby tomu nikdo jiný nerozuměl. (Murphy)
Jiří Čechura

Email
« Odpověď #31 kdy: 12.06.2009, 17:04 »

To: p. Koštejn a p. Kurka : Děkuji za vyčerpávající popis. Ani jsem netušil, že je to tak starý přístroj. Patřím totiž mezi ty "později narozené". Škoda že od toho přístroje nejsou fotky. Nejvíc se mi líbí v tom pdf věty: "Nemáme-li k dispozici Mášův přístroj, provedeme nouzově umělé zemní spojení a zjistíme, přetaví-li se vložená pojistka nebo vypne-li spolehlivě vřazený jistič. Tím se také přesvědčíme o vodivosti zemní soupravy a správné dimensi pojistek nebo jističe." Sice poněkud brutální, ale rychlé, jednoduché a spolehlivé.
Pravidla diskusí   Nahlásit moderátorovi   Stěžovat si na moderátora   Zaznamenáno
Kamil Novák
OSVČ
*

Oblíbenost autora: 287

WWW Email
« Odpověď #32 kdy: 12.06.2009, 17:56 »

TO Koštějn :
Mohl byste mi prosím prozradit, co znamená ve vaší ukázce u revidovaného objektu zkratka SLL ?  Nerozhodný

Revizní technik E2/A - specializace na přístroje a zařízení ve zdravotnictví.
působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj
Miroslav Strakoš
Neverifikovaný uživatel @6

Oblíbenost autora: 4

Email
« Odpověď #33 kdy: 12.06.2009, 21:05 »

Zde je.

* Mášovka 1.jpg (137.77 KB, 1024x768 - prohlédnuto 253 krát.)
Jiří Čechura

Email
« Odpověď #34 kdy: 12.06.2009, 22:39 »

Děkuji vám za pěkné foto. Konečně vím, o co jde. Ten odpor je přímo spojen s měřičem, nebo se mi to zdá?
Jaroslav Kořínek
RT - E1 / A+B
*

Oblíbenost autora: 19

« Odpověď #35 kdy: 13.06.2009, 08:48 »

JE HEZKÉ VYMĚŇOVAT SI SVÉ TECHNICKÉ POZNATKY ZKUŠENOSTI.
Méně hezké je osočování a jiné podobné invektivy, ale jsme lidé různí ....
Myslím, že odskoků od daného téma bylo dost, ale některé usvedčili odborníky ze své odbornosti. (Potrefená husa nejvíce kejhá! To ať si každý přebere sám.)
Osobně jsem vděčen za "Domovní elektrické instalace " a obrázek s Mášovou soupravou. Podle mě tyto dva příspěvky vyjadřují to, jak byla otázka položena.
P.S. Citujete stále SICHR, ale víte že i MOELLER  má svého Pavouka?
Miloslav Dunda
Neverifikovaný uživatel @7

Oblíbenost autora: -25

« Odpověď #36 kdy: 13.06.2009, 18:11 »

Mášova souprava je voltmetr, ampérmetr a zatěžový odpor. Podle proudu a úbytku napětí se vypočítala impedance (nebo spíše odpor) vypínací smyčky.
Miroslav Strakoš

Email
« Odpověď #37 kdy: 13.06.2009, 20:12 »

Odpor lze vytáhnout.

* Mášova souprava-návod.JPG (104.93 KB, 745x1024 - prohlédnuto 164 krát.)
Jiří Čechura

Email
« Odpověď #38 kdy: 13.06.2009, 23:43 »

Pěkné !! Docela mě překvapuje ta odporová stupnice - nejmenší dílek je 1 ohm pozor a rozsah 500 ohm. Není to trochu moc? Při zkoušení sítě TT by tam vzhledem k odporu zemničů asi šlo něco naměřit, ale co v síti TN, když například u nás v práci je impedance naměřená pomocí PU 180 kolem 0,42 ohm tak nevím nevím. Nerozhodný Vždyť se ručička skoro nehne. Jsem v rozpacích
Kamil Novák
OSVČ
*

WWW Email
« Odpověď #39 kdy: 13.06.2009, 23:55 »

....když například u nás v práci je impedance naměřená pomocí PU 180 kolem 0,42 ohm tak nevím nevím. Nerozhodný Vždyť se ručička skoro nehne. Jsem v rozpacích

Však jde taky o historický kousek, v dnešní době nepoužitelný.
Nemá smysl uvažovat, byť je teoreticky, o jeho praktickém použití.  ajoooo
Dnešní přístroje musí odpovídat požadavkům řady EN 61557.  podivej

působnost : zdravotnictví - celá ČR, ostatní revize - Královéhradecký, Pardubický a Liberecký kraj
Miloslav Dunda
Neverifikovaný uživatel @7

Oblíbenost autora: -25

« Odpověď #40 kdy: 14.06.2009, 00:42 »

Jen pro informaci pro pana Švejkovského: To na kliku se jmenovalo terromet a měl se s ním zemní přechodový odpor a další přístroj na kliku byl megmet a měřil izolační odpory.
Jirka Š. Svejkovský
Zaměstnanec - projektant
*

Oblíbenost autora: 154

Chomutov, projekty, revize.

Email
« Odpověď #41 kdy: 14.06.2009, 07:46 »

megmet a měřil izolační odpory.
Palec vzhůru Ano, s tím jsem si to spletl! Dával pěkný šupy!

Projektant (strojní zařízení/energetika/TZ budov), revizní technik E2/A
Jiří Čechura

Email
« Odpověď #42 kdy: 14.06.2009, 08:50 »

P. Kamil Novák : Mne to jenom zajímalo, protože jsem nevěděl o co jde a jak to vlastně funguje.
P. .Jirka Š. Svejkovský : Souhlasím ! Takto nás na praxi učitel seznamoval s měřením izolace. "Kucíí, tak todle je megmét. Dává to pěcet voltůů, ale nebojté, nic vám to neudělá. Nevěříté... tak se chyťťe všichni za rucé a ti na kraji podržté jeden z tědlech drátů. Je to jednoduchý - to se takhle jenom zatočí.... Škleb. Že je to moc slabý...? Tak se chyťté jenom dvá...Kdo vydrží dýl..... Škleb"
Miroslav Strakoš

Email
« Odpověď #43 kdy: 14.06.2009, 15:39 »

Však jde taky o historický kousek, v dnešní době nepoužitelný.
Jako orientační měřidlo je dobrý.
Kamil Novák
OSVČ
*

WWW Email
« Odpověď #44 kdy: 01.10.2009, 00:20 »

Bohužel foto nemám, možná by něco vyhrabal kolega Doležal.

Tady : http://www.[Odkaz zde!]/item754616504_merici_souprava_r_sochor_e_roucka_12.html nějaký obrázek je.
Jenže pod názvem MASOVÁ souprava !  Škleb

Stran: 1 2 [3] 4 Nahoru Poslední příspěvky Poslat téma Tisk 
« předchozí další »

Přihlaš se uživatelským jménem, heslem a délkou sezení

Poháněno MySQL Poháněno PHP Powered by SMF 1.1.16 | SMF © 2006, Simple Machines Validní XHTML 1.0! Validní CSS!
+420 910 100 100
Stránka vytvořena za 0.072 sekund, 22 dotazů.